Jump to content

Neosnovana ovrha bez prethodne obavijesti


Ivor Kovic

Preporučene objave

Molio bih vas za pomoć.

 

Danas sam bez ikakvog upozorenja saznao da mi je blokiran račun u banci. Nakon odlaska u banku, pa u FINA-u, saznao sam da mi je račun blokiran zbog ovrhe.

 

Radi se navodno o knjizi koju nisam platio u iznosu 150 kuna i to 2006 godine. Ovrhom mi je naplaćeno preko 2000 kuna, radi kamata od 2006 godine.

 

Kao prvo, ne sjećam se da sam ikad naručio tu knjigu, a sigurno nisam nikad takvo nešto potpisao. Knjigu nisam dobio niti nikad niti jednu opomenu. I na kraju, nisam dobio niti nikakvo rješenje o ovrsi prije nego je izvršena?!?

 

Što mi je sada činiti?

Kome da šaljem žalbu? Sudu ili javnom bilježniku?

Da li sada šaljem prigovor ili žalbu?

Na što se mogu pozvati? Da li je u ovom slučaju nastupila zastara?

Da li se mogu pozvati na to da nikad nisam kupio niti dobio taj predmet?

 

Hvala vam unaprijed na savjetima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije blokade računa,od strane fine,trebao si dobiti rješenje za ovrhu od javnog bilježnika.

u prigovoru protiv rješeja trebao si osporavati dug. sad je kasno osporavati dug .

rješenje za ovrhu je pravomoćno .

prije blokade fina je trebala obavjestiti ovršenika.to nisu napravili i ostaje ti samo žalba ministarstvu pravosuđa na rad fine.

u fini saznaj koji javnibilježnikje donio rješenje za ovrhu .

do JB i tražiti da ti uruči rješenja .navesti datum zaprimanja rješenja .

protiv rješenja podnijeti prigovor (ako nije kasno).

 

pročitaj Ovršni zakon ili angažiraj odvjetnika.

 

5. Posebne odredbe o ovrsi na novčanoj tražbini po računu

Članak 204.

(1) Rješenjem o ovrsi na novčanoj tražbini po računu nalaže se Agenciji da banci izda nalog da iznos za koji je ovrha određena prenese sa svih ovršenikovih računa koji se vode pod njegovim osobnim identifikacijskim brojem na račun koji je određen u rješenju o ovrsi. To rješenje ima učinak rješenja o ovrsi kojim su određeni zapljena novčane tražbine i prijenos radi naplate.

(2) Rješenje o ovrsi istodobno će se dostaviti Agenciji, ovrhovoditelju i ovršeniku.

 

Članak 209.

 

(4) Agencija će primjerak zahtjeva s podacima o ovršnoj odluci i nagodbi domaćeg suda ili upravnog tijela, odnosno obračunu poslodavca na temelju kojih je zatražena izravna naplata poslati ovršeniku na adresu iz zahtjeva za izravnu naplatu.

 

Pravna sredstva ovršenika

Članak 210.

(1) Nakon što primi obavijest o tome da je protiv njega zatražena izravna naplata tražbine na temelju ovršne odluke i nagodbe domaćeg suda ili upravnog tijela, odnosno obračuna poslodavca, prema odredbi članka 209. stavka 4. ovog Zakona ili nakon što na drugi način sazna za to da je zatražena takva naplata protiv njega, ovršenik može predložiti sudu da donese rješenje kojim će naložiti Agenciji da odgodi izdavanje naloga bankama za prijenos zaplijenjenih sredstava odnosno rješenje kojim će pljenidba i prijenos proglasiti nedopuštenim

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako nisi primio rješenje o ovrsi, mislim da je moralo biti objavljeno na oglasnoj ploči suda da bi uopće bilo pravomoćno. U predmetu je sigurno naveden javni bilježnik koji je sve proveo (to imaju u Fini odnosno banci koja te blokirala), kontaktiraj njega i traži uvid u spis. Kako tvog potpisa o primitku rješenja sigurno nema (da ne bude zabune, ne govorim o primitku knjige, već rješenja o ovrsi) trebao bi imati neki pisani trag o obajvi na sudu. Ako ni toga nema, onda je JB napravio diletantski propust u proceduri, pa prvo moraš tražiti povrat u prijašnje stanje (mislim da ti je rok 30 dana od dana saznanja da si blokiran, tj u praksi dana kad je nastupila blokada), a tak kad se vrati u taj stadij, dokazuješ ono što navodiš u postu (nisi ni primio ni naručio knjigu itd itd). Osobno, usput bih i prema JB nakalemio privatnu tužbu i zahtjev za naknadu štete (npr. blokada ti ulazi uz "rejting" i zbog toga ćeš recimo sutra teže dobiti kredit itd itd.)

Ako pak JB dokaže da si primio pošiljku ili da je objavljena na sudu jer je nitko nije primo, nažalost ništa. To što nisi primio pošiljku jer je glupi poštar nije ni dostavio je nažalost ćorak.

Ovo posljednje sam doživio, nisam primio rješenje zbog neporofesionalizma HP-a, ali ispalo je da se HP-u a priori vjeruje i da sam ja taj koji mora dokazivati da pošiljku nisu dostavili na proipisani način, što je opet nemoguće jer po zakonu zapravo u arhivi nisu ni dužni čuvati one žute papiriće o pokušaju dostave.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani. Molim Vas pomoć. Imam problema sa HRT pristojbom, nisam plaćala i bila sam na sudu zbog toga, sveukupni iznos je bio oko 2000 kn za platiti. Sudski savjetnik je rekao da kada ću dobiti riješenje i sveukupni iznos da ću moći napisati zamolbu u kojoj ću napisat da mi omoguće plaćanje na rate jer ne mogu to odjednom sve platit i uz to sam samohrana majka koja zarađuje minimalac. Pokušala sam uzet novce sa računa ali ništa, zablokirali su mi račun, išla sam na finu da provjerim zašto mi je blokirano (jer mi na banci nisu htjeli reći) da bi mi na fini rekli da su mi sjeli iz HRT-a na račun. Ja nisam dobila nikakvo riješenje od suda ni hrt-a,da će mi sjest na naplatu s računa ni ništa što ima veze s njima. Na fini sam zamolila da mi naprave zastitu sredstava i napravili su. Što da učinim? Kako i kome da pišem zamolbu u kojoj bi molila da mi omoguće neko plaćanje na rate?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Meni je ovrsni prijedlog (na temelju vjerodostojne isprave) stigao u 7. mjesecu 2012 i po njemu sam podmirila troskove koje sam u tom trenutku imala kao duznik prema vjerovniku. Troskove odvjetnickog drustva nisam platila (nisam ih ni osporavala) jer je uz troskovnik naveden samo racun za prijenos sredstva uz pecat odvjetnickog ureda. Danas sam saznala da mi je ovrhom skinut trosak odvjetnickog drustva bez prethodne najave i uz nekave kamate jer je iznos za 200tinjak kuna veci nego pise u ovrsnom prijedlogu. Pitanje za vas je je li pravno opravdano i zakonski uzeti sredstva bez specifikacije i uz neslaganje iznosa pa makar se radilo i o nekakvim kamatama, ali ja kao stranka u postupku to niti vidim niti mogu znati sto se naplatilo iz mojih sredstava i mogu li po tom pitanju napraviti nesto u svoju korist... Hvala na odgovoru

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija