Jump to content

Stjecanje drzavljanstva


Dragan Rajic

Preporučene objave

Postovani, zanima me tema drzavljanstva koja za mene, i pored proucavanja Zakona o drzavljanstvu ostaje enigma. Rodjen sam u RH, u Dubrovniku, od oca Hrvata i majke Jugoslavenke (kako se tada deklarirala, srpskog podrijetla). Oboje su BiH drzavljani i u trenutku mog rodjenja nisu bili drzavljani RH. Nazalost u trenutku rodjenja nisam upisan u knjigu hrvatskih drzavljana. Ni u jednom BiH dokumentu (licna karta, indeks) nije se trazilo nacionalno izjasnjavanje, a koliko se sjecam u vojnoj knjizici mi je to jasno navedeno (nisam nikad sluzio vojsku), ali sam je u ratnom vihoru kada sam morao da napustim mjesto boravka (upravo zbog svoje nacionalne pripadnosti) izgubio. Pomalo bizarno, rodjen u Hrvatskoj, od oca Hrvata, ne znam da li postoji nacin da ostvarim pravo na hrv. drzavljanstvo.

 

Hvala!

Dragan

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 mjeseci kasnije...

Mogu li se malo nadovezati na ovo, pošto sličan problem imam...

 

Što znači biti neupisan u knjigu državljana? Imam sličan slučaj kao i Dragan, no čini mi se da sam upisan u knjigu državljana: kada ukucam svoj JMBG ovdje http://www.appluprava.hr/uvidg/ uredno mi pokazuje gdje sam upisan u knjigu rođenih a gdje u knjigu HR državljana...

 

Da li to znači da imam pravo na HR državljanstvo? Dobijam oprečna mišljenja, u Petrinjskoj me otkantavaju, a znam dvoje ljudi sa sličnom pričom kao moja koji su uz pomoć odvjetnika uspješno dobili državljanstvo.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

Postovani, rodjena sam u RH i imam domovnicu , putovnicu i do skora sam imala osobnu, iselila sam iz Rh i odjavila prebivaliste u 4 mjesecu 2013 i preselila se za bosnu. Interesuje me da li muz ima pravo na drzavljanstvo RH na osnovu clanka 11 zakona o drzavljanstvu . zvala sam konzulat u Banja Luci i gospodin koji mi se javio rekao da muz nema pravo jer nema prijavljeno prebilaviste u RH ? Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Postovani,samo me interesuje da li neko ko je rodjenu Hrvatskoj 1986.god,i zivio tamo 6.god.ima pravo na drzavljanstvo.Roditelji mu imaju bosansko drzavljanstvo.Hvala unaprijed na vasim odg.

 

Po osnovi rođenja - ne. Čl. 7. Zakona o hrvatskom državljanstvu - "hrvatsko državljanstvo stječe dijete koje je rođeno ili nađeno na teritoriju RH, ako su mu oba roditelja nepoznata ili nepoznata državljanstva ili bez državljanstva". U vašem slučaju, roditelji imaju BiH državljanstvo, tako da stjecanje po tom kriteriju otpada.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 mjeseci kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija