Jump to content

Javno dobro i opće dobro


topolina

Preporučene objave

Opće dobro ne može biti u ničijem vlasništvu (npr. more, pomorsko dobro)

 

Javno dobro u općoj uporabi je dobro u vlasništvu Republike Hrvatske ili drugih javnih tijela koje služi svima. (čl.101 Zakona o cestama kaže da je nerazvrstana cesta javno dobro u općoj uporabi u vlasništvu jedinice lokalne samouprave na čijem se području nalazi)

 

Javno dobro u javnoj upotrebi je dobro u u vlasništvu Republike Hrvatske ili drugih javnih tijela koje služi tim tijelima (npr. zgrade u kojima su uredi).

 

Mislim da bi se trgovi i gradske ulice i sl javne površine mogle smatrati općim dobrom, ali moguće je da je nešto posebnim zakonom utvrđeno kao vlasništvo RH ili općina/gradova, pa su samimi tim javno dobro u općoj uporebi. Mislim da su se i nerazvrstane ceste prije smatrale općim dobrom.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 godina kasnije...

Sa kojom godinom zakašnjenja, ali neka se nađe:

 

Javne ceste u pravnom sustavu RH određuje Zakon o cestama, pri čemu, osim nekretnina, javnu cestu čine i pokretnine koje služe namjeni javne ceste, odnosno održavanju prometa na njima.

 

ZC dijeli javne ceste prema kriteriju društvenog, prometnog i gospodarskog značenja na autoceste, državne ceste, županijske i lokalne ceste, a javne ceste razvrstavaju se na temelju akta koji donosi ministar nadležan za prometna temelju mjerila koje uredbom donosi Vlada RH.

 

Javne ceste su javno dobro u općoj uporabi i u vlasništvu RH te se ne mogu otuđiti iz vlasništva RH niti se na njima mogu stjecati stvarna prava, osim kad je to predviđeno u ZC.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija