Jump to content

zastara izvršenja kazne


trala

Preporučene objave

Poštovani,

povodom prometnog prekršaja (alkohol) dobila sam pravomoćnu presudu suda 08.02.2010.

Ništa dalje nisam dobila od nikoga do sredine 2. mjeseca 2013., kada sam našla u sandučiću Poziv za upravni postupak - Izvanredni nadzorni zdravstveni pregled, datiran u pismu 06.02.2013., ali žig na kuverti je od 13.02.2013. Nisam se odazvala.

Ponovno 02.04.2013. šalju poziv u Policijsku upravu radi izjašnjavanja o predmetu oduzimanja vozačke dozvole - rok 10 dana, ako se ne odazovem postupak će svejedno okončati.

Zanima me da li je predmet ušao u zastaru?

Kako se ponašati, da li i komu se mogu žaliti?

Molim odgovor. Hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Sankcija zastarjeva u roku od 3 godine od pravomoćnosti, znači da jest kazna u zastari.

 

Dobili ste zakonit nalog da se povrgnete zdravstvenom pregledu (što nije kazna) na što ste se oglušili i počinili novi prekršaj za što postoji kazna od 1000 kuna.

 

Ukoliko se ne odazovete pozivu policije može vas se prisilno dovesti.

 

Zastara tog zdravstvenog pregleda nastupa protekom 3 godine od dana nastupanja zastare za prekršajnu sakciju tj. protekom rehabilitacijskog roka, a to je nekada u veljači 2016. godine.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na brzom odgovoru.

Znači ako obavim zdravstveni pregled, to ne povlači i izvršenje kazne (2000 kn i 3 mjeseca bez vozačke dozvole) koja je u zastari?

Zanima me koja procedura slijedi dalje (kazneni bodovi i sl.), i kako reagirati na policiji.

Mogu li se izjasniti da nisam bila u mogućnosti primiti prvi Poziv jer nisam bila mjesec i pol dana na adresi prebivališta (otac je pismo našao u sandučiću i javio mi)?

Hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Postoje načini dostave za one koji zabijaju glavu u pijesak, takvima se uz poštivanje procedure dostava izvrši ostavljanjem pošiljke u poštanskom sandučiću, odnosno na mjestu na kojem se uobičajno ostavlja pošta.

 

Možda je kasno za taj liječnički pregled, možda je prekršaj već počinjen, ne znam detalje.

 

Pitajte na policiji, na svaki prekršajni nalog imate pravo na prigovor.

 

Radi moguće neuredne dostave predmet može biti vraćen u prijašnje stanje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

otac je pismo našao u sandučiću i javio mi

Dakle nema potpisa na dostavnici.

 

Tada se mora ispoštovati procedura posebne obavijesti koju policija ostavlja traženoj osobi o vremenu kada će se izvršiti dostava.

 

Izgled posebne obavijesti nikad nije sačinjen, ali snalažljivi policajci je sami sačine, napišu službenu zabilješku i ispoštuju zakonsku proceduru.

 

Ako te obavijesti nema onda policajac nije bio dovoljno snalažljiv i dostava nije uredna.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 8 mjeseci kasnije...

Poštovani,

obavila sam izvanredni zdravstveni pregled, sve je dobro, odnijela na policiju i tamo su mi rekli da je to sve.

Međutim prije tjedan dana (12. mjesec) na vrata su ocu - nisam na adresi stanovanja trenutno, počela zvoniti dva policajca - da potpiše, umjesto mene, nalog o provođenju oduzimanja vozačke dozvole (2 i pol mj.), bez novčane kazne?

Nazivaju ga na telefon i uvjeravaju da potpiše umjesto mene.

Kako se ponašati? Što bih trebala učiniti? Koga obavijestiti o zastari?

Predmet bi trebao biti u zastari od 08.02.2013. (3 godine od pravomoćne presude koju sam dobila).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U međuvremenu (13.12.2013.) su mi uručili OBAVIJEST o početku zaštitne mjere zabrane upravljanja vozilom (datiranu na papiru 14.08.2013.) Zaštitna mjera se poziva na pravomoćnu presudu od 08.02.2010.

Policajcu sam rekla da je to u zastari, na što on odgovara da zastare nema i da se obratim referadi za vozačke dozvole ako mislim drugačije.

Također dva dana poslije ostavljaju papirić ocu da se obavezno javim sucu koji je vodio slučaj radi novčane kazne (2000 kn)?

Otišla sam sucu, a ovaj me skoro istjerao s objašnjenjem da on ne smije ništa raspravljati o slučaju sa mnom, da više ne vodi takve stvari i sl.

Sad stvarno trebam POMOĆ oko ove zavrzlame.

Da li trebam uputiti pismeni prigovor policiji ili otići na šalter razgovarati sa policijskim službenikom?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Također dva dana poslije ostavljaju papirić ocu da se obavezno javim sucu koji je vodio slučaj radi novčane kazne (2000 kn)?

 

Da li trebam uputiti pismeni prigovor policiji ili otići na šalter razgovarati sa policijskim službenikom?

Ne postoje papirići nego pozivi :misli:

 

U referadi ne rade policijski službenici.Ne ide se na šalter nego pol.službeniku za sigurnost prometa.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Bila sam razgovarati s pol.službenikom za sigurnost prometa.

Ona kaže da presuda nije bila pravomoćna 08.02.2010. (kako sam pretpostavila jer se nisam žalila), već 17.10.2012. (jer se netko žalio) - međutim od njih nisam dobila nikakvu obavijest o tome.

U svakom slučaju, prekršaj se zbio 27.11.2009., a od tada je isteklo 4 godine (čl. 13. prekršajnog zakona: 1) Prekršajni progon zastarijeva nakon četiri godine, i 13.a - Zastara prekrš. progona počinje teći danom kad je prekršaj počinjen), mada se to po 14. članku istog zakona može tumačiti i da nije zastara. Molim Vas da razjasnite.

Željela bih makar vidjeti tu novu presudu.

Da li imam pravo pisati policiji zahtjev na uviđaj u dokumente i ima li to smisla?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani, nadam se da se ovdje mogu nadovezati sa svojim pitanjem koje se takođe odnosi na zastaru prekršaja.

Dana 17.12. Fina mi je blokirala tekući račun zbog, kako su mi rekli na šalteru (Fine), nenaplaćenih troškova prekršaja od 25.01.2010. i uputili me da navedeni iznos položim na svoj tekući račun (?), nakon čega će ga odblokirati. Čudno mi je bilo što me upućuju da uplatim na svoj račun sa kojeg će oni valjda skinuti dati iznos, pa sam pitao djelatnicu da mi to potvrdi što je ona i učinila. Možda je i lapsus.

Koliko se sjećam imao sam sitni prometni prekršaj (brzina, 700-800kn) početkom 2010. na koji sam uputio prigovor u zakonskom roku i to je, pretpostavljam, otišlo na prekršajni sud. Kako ne živim na adresi na kojoj sam prijavljen, poziv na sud mi nikad nije uručen i koliko znam niko ga nije primio u moje ime, tako da vjerujem da ročište nikad nije ni održano.

 

Imam par pitanja u vezi ovog:

1. Da li je moj predmet u zastari i da li je ovakav postupak Fine (policije, suda ili ko je već naložio blokadu?) zakonit? Palo mi je na pamet da možda i blefiraju, blokiram ti račun pred Božić pa ili plati ili se slikaj.

2. Ako je u zastari (mislio sam da je zastara 4 god, vidim na vrhu teme da spominjete 3), i ako ne trebam platiti, šta mi je činiti da deblokiram račun pošto sumnjam da će to oni sami od sebe napraviti?

Pozdrav i ugodno veče.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Bez točnog datuma pravomoćnosti odluke o prekršaju (ovaj 25.01.2010. je pretpostavljam dan počinjenja prekršaja?), nemoguće je precizno odgovoriti na vaša pitanja.

 

Što se tiče činjenice da ne boravite na adresi prijavljenog prebivališta - to je vaš propust kojem sud itekako može doskočiti, i očito je doskočio, jer ovrha ne bi mogla ići bez pravomoćnosti odluke o prekršaju.

 

Inače, zastara izvršenja prekršajno-pravne sankcije u vašem slučaju iznosila bi 3 godine, računajući od pravomoćnosti odluke o prekršaju.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija