Jump to content

mjesto prebivališta i prva nekretnina


anonimno

Preporučene objave

molim savjet u svezi kupovine 1.nekretnine, budući nije u mjestu stanovanja, platio sam porez na promet nekretnine.plaćam kredit na koji nemam pravo porezne olakšice na kamatu.Ako se prijavim u mjestu gdje sam sad u posjedu nekretnine , mogu li ostvariti kakvo pravo na porezne olakšice, odnosno kakve bi to posljedice imalo s pravne strane budući da realno stanujem kod roditelja, a moja nekretnina se nalazi skoro 300 km od mog sada prijavljenog prebivališta i radnog mjesta.Dali mogu ostvarivati zdravstvenu zaštitu u mjestu u kojem ne bih bio prijavljen, i što se dešava s porezom i prirezonm na dohodak. Unaprijd hvala, :čekić:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ako niste tražili oslobođenje od poreza na promet nekretnina na koje imate pravo ako kupujete prvu nekretninu namijenjenu za stanovanje, već ste platili porez na promet, onda vam se niti kamata neće priznati kao porezna olakšica . MIslim da sada prijavom prebivališta ne biste ništa riješili vezano za kamate. A ako prijavite prebivalište u drugom mjestu morate to prijaviti svom poslodavcu koji je o tome dužan obavijestiti poreznu upravu. dakle prirez plaćate prema mjestu prebivališta.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako se prijaviš na adresi na kojoj si kupio prvu nekretninu za stanovanje, tada kroz godišnju poreznu prijavu imaš pravo na poreznu olakšicu na račun kamata , ali ne više od 12 000,00 kn. Trebaš priložiti uz prijavu Doh_a : ugovor o kreditu i kamate koje su uplaćene( to ti šalje banka) vlastovnicu i potvrdu prebivališta. Samo pazi ovih 12tisuća kn ti je ukupno za sve olakšice npr. životno osig. zdravstveno itd. I još nešto, nećeš dobiti 12 tis.kn nego je to osnovica na koju se umanjuje porez . Poslodavcu svakako moraš prijavit promjenu prebivališta i to se treba promjenit na poreznoj kartici .

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija