Jump to content

poziv za prekršajni sud


šteta

Preporučene objave

Ovako, prije par mjeseci pao sam sa 16g marihuane, par dana nakon toga stiglo mi je pismo za vještačenje te marihuane, kojom me državno odvjetništvo tereti po članku 173, stavak 2. Sada mi je stigao poziv za prekršajni sud u kojem se navodi da se teretim za prekršaj po čl.3 st.1 zakona o suzbijanju zlouporabe droga, te u istom piše, između ostalog: "Naime, iz navedene kaznene prijave, koja je odbačena rješenjem Županijskog državnog odvjetništva, vidljivo je da je okrivljenik tog i tog datuma držao tu i tu količinu opojne droge".

Mene zanima da li će mi se nakon svega suditi po članku 173, stavak 2, odnosno dali nakon ovog poziva za prekršajni sud slijedi poziv i za kazneni, odnosno županijski sud, ili je ovaj prekršajni sud sve što me čeka?

Hvala unaprijed na odgovoru.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Protiv vas vodit će se samo prekršajni postupak, dok kaznenog postupka neće biti. Naime, radi se o tome da je stupanjem na snagu novog Kaznenog zakona (01.01.2013.), posjedovanje droge za osobne potrebe dekriminalizirano, tj. više nije kazneno djelo već predstavlja (samo) prekršaj. Upravo iz navedenog razloga državno je odvjetništvo svojim rješenjem odbacilo kaznenu prijavu protiv vas, ali to nije od utjecaja na prekršajni postupak koji će se svakako provesti. Zapravo ste novim Kaznenim zakonom bolje prošli (ovo jasno pod uvjetom da ste doista krivi), jer nije isto biti kazneno kažnjavan ili prekršajno kažnjavan, recimo kod nekih prijava na natječaje za radna mjesta kao uvjet se traži potvrda o nekažnjavanju, pri čemu se misli na kazneno kažnjavanje, ne i na prekršajno kažnjavanje, da ne govorimo o ishođenju vize za putovanje u određene zemlje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 mjeseci kasnije...

Prije 2 dana Policija me je zaustavila i pronasla 1,6 g. "Marihuane" koji nisam imao bas doslovno kod sebe ali predpostavljam da je to manje bitno. Nalazio sam se na Pagu a inace zivim u Puli i sada cekam poziv za prekrsajni sud. Moje pitanje je koliko ce trebati da mi stigne poziv na sud i dali cu biti pozvan sa strane prekrsajnog suda na Pagu ili u Puli? I kakvu presudu mogu ocekivat?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Moje pitanje je koliko ce trebati da mi stigne poziv na sud i dali cu biti pozvan sa strane prekrsajnog suda na Pagu ili u Puli?

 

To zavisi od ažurnosti, prije svega policijske postaje koja će poslati optužni prijedlog Prekršajnome sudu, a nakon toga i o ažurnosti (opterećenju) konkretnog prekršajnog suda, ali mislim da je realno da ćete na jesen dobiti poziv. Nadležan će biti prekršajni sud prema mjestu počinjenja prekršaja, dakle Prekršajni sud u Pagu.

 

I kakvu presudu mogu ocekivat?

 

Za ovaj prekršaj prema čl. 54. st. 3. Zakona o suzbijanju zlouporabe droga predviđena je novčana kazna u rasponu od 5.000,00 - 20.000,00 kuna. Ali, ako ćete sve priznati, pokajati se i obećati da to više nećete raditi, možete zamoliti sud i da ublaži kaznu. Ako pak ste maloljetni, onda se možda čak i možete izvući samo sa odgojnom mjerom.

 

Napominjem vam da bi mogli isticati i beznačajnost prekršaja (imajući u vidu relativno malu količinu dostatnu za 2-3 jointa), ali taj je institut novina uvedena u naše prekršajno pravo ovim recentnim izmjenama Prekršajnog zakona iz 2013., pa je pitanje kako će sud reagirati na ovakav "zahtjev", jer prakse još nema (pogotovo da li će ga uopće dozvoliti kod prekršaja iz domene droga). Ali neće škoditi da probate.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Znaci da cu morati otici na Pag nakon što primim poziv?

 

Tako je. Osim, ukoliko vam, primjenom odredbe čl. 164. st. 1. Prekršajnog zakona, Prekršajni sud u pozivu naznači da svoju obranu možete iznijeti pisanim podneskom (za što postoji mogućnost, posebice s obzirom da ste vi iz Pule).

 

Dali je moguce traziti premještaj suđenja na prekrsajni sud u Puli?

 

Ne. Mjesna nadležnost prekršajnih sudova regulirana je čl. 98. Prekršajnog zakona. Jedini subjekti ovlašteni da traže prenošenje nadležnosti prema čl. 101. Prekršajnog zakona jesu sam sud te državni odvjetnik (ukoliko je on tužitelj u postupku), ne i optuženik.

 

Ako živite s roditeljima, poziv će vam svakako doći na tu adresu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija