Jump to content

Ucjena


Qella

Preporučene objave

Zanima me imam li pravnih temelja suprotstavit se osobi koja me ucjenjuje?

Konkretna situacija je ta da je dotična osoba došla u posjed mojih osobnih fotografija koje su bile poslane nekoj trećoj osobi. Slike su intimnije te me osoba ucjenjuje njihovim objavljivanjem ukoliko ne uradim određene stvari koje traži od mene. Što se može učinit u konkretnoj situaciji?!

I ukoliko ta osoba doista objavi te slike dal imam temelja za kakvu tužbu/prijavu?!

 

Hvala uanprijed...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ucjena je kazneno djelo, "Tko s ciljem da sebi ili drugome pribavi protupravnu imovinsku korist, zaprijeti drugome da će protiv njega ili njemu bliskih osoba otkriti nešto što bi moglo škoditi njihovoj časti ili ugledu, i time ga prisili da što učini ili ne učini na štetu svoje ili tuđe imovine, kanzit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina."

Ako je tim kaznenim djelom"pribavljena znatna imovinska korist, ili je djelo počinjeno u sastavu grupe ili zločinačke organizacije, počinitelj će se kazniti kaznom zatvora od jedne do deset godina".

Slucaj prijavite policiji.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Za precizan odgovor dali ste premalo podataka. Pod uvjetom da je kazneno djelo počinjeno nakon 01.01.2013., ključnim se ukazuje motiv navedene "ucjene", dakle zašto osoba koja vas "ucjenjuje" to uopće radi?

 

Naime, u novom Kaznenom zakonu više ne postoji kazneno djelo ucjene, tako da ukoliko ova osoba koja vas "ucjenjuje" traži od vas da, zauzvrat njezina neobjavljivanja vaših fotografija, vi njoj ili nekome drugome isplatite određeni novčani iznos ili neku drugu imovinsku korist, tada je riječ o kaznenom djelu iznude iz čl. 243. novog Kaznenog zakona (ponavljam, u novom Kaznenom zakonu više nema kaznenog djela ucjene). Ukoliko pak ta osoba od vas ne traži novac niti bilo kakvu drugu imovinsku korist već nešto treće, tada će se raditi o kaznenom djelu prisile iz čl. 138. novog Kaznenog zakona.

 

Svakako u vašem najboljem interesu jeste da toj osobi jasno dadete do znanja da, ukoliko ona ne prestane sa ovim radnjama, da ćete je prijaviti, a ako i nakon toga ona ne prestaje, podnesite kaznenu prijavu policiji ili državnom odvjetništvu. Ovdje će vam itekako biti od važnosti da sačuvate bilo kakvu poruku koju vam je ta osoba poslala (SMS, mail ili pismo), a u kojoj traži od vas to što već traži, te da navedenu/e poruku/e predate prilikom podnošenja kaznene prijave.

 

Komplikacije bi vam međutim mogle nastati, ukoliko je riječ o kaznenom djelu prisile (to bi dakle bilo u slučaju ukoliko ova osoba od vas ne traži novac ili neku drugu imovinsku korist, već nešto treće), jer za navedeno kazneno djelo kazneni postupak se pokreće po privatnoj tužbi, što znači da vi (odnosno vaš odvjetnik) morate nastupiti kao ovlašteni tužitelj u kaznenom postupku i podnijeti privatnu tužbu sudu.

 

S druge strane, ako je riječ o kaznenom djelu iznude (dakle ako od vas traži novac ili neku drugu imovinsku korist), to je povoljnije za vas, jer tada postupak preuzima državno odvjetništvo i ono ga pokreće kao ovlašteni tužitelj, te će vaša jedina uloga u tom postupku biti da dadete svoj iskaz kao svjedok. Najvažnije za vas jeste da se toj osobi itekako može stati na kraj, jedino je pitanje načina i vremena.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija