Jump to content

darovni ugovor-ugovor od doživotnom uzdržavanju


donatela1

Preporučene objave

U totalnoj sam pravnoj nedoumici a i zavrzlami:moli:

Baka je mojem tati darovala stan, taj je isti stan tata nakon par godina darovao meni, međutim u međuvremenu smo sa sada već pokojnom bakom sklopili i ugovor o doživotnom uzdržavanju u kojem se navodi da da je za slučaj pobijanja ugovora o darovanju baka meni i mome ocu dala stan(ugovor o darovanju).Sada druga strana tj moje sestrične (drugi bakin sin je umro) potražuju nužni dio tj 25% jer su povrijeđena njihova nasljedna prava i sve je sada na Sudu u Zagrebu.Fakat baka više nije bila vlasnik stana kada je zaključen ugovor o dož. uzdržavanju i ja sam sada na čudu kaj da radim , da li da isplatim sestrične ako sud tako presudi ili da idem i u spor ako me tuže po Ugovoru o dož.uzdržavanju.:majstor:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Postovana,

koliko se iz vase objave moze uociti da je bakino pravo vlasnistva na konkretnom stanu prestalo prije sklapanja ugovora o doz.izdrzavanju,odnosno sklopili ste ugovor o doz.izdrzavanju sa osobom koja nije vlasnik nekretnine,cak sta vise vi kao davatelji izdrzavanja ste vec knjizni vlasnici stana temeljem darovanja,kojim je povrijedjeno pravo na nuzni dio djece umrlog zakonitog nasljednika.

Pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pa da upravo tako ja sam već bila vlasnica, ugovor o dož.uzdržavanju sklopljen je da eventualno djeca umrlog zakonitog nasljednika ne bi tražili nužni dio.I sada na zagrebačkom sudu vode postupak protiv mene, međutim ne za pobijanje ugovora o dož.uzdržavanje nego pobijanje dijela ugovora o darovanju u dijelu kojim je povrijeđen nužni dio.

Ne znam mogu li ja tražiti povrat ostavine u dijelu nužnog dijela na bakino ime i tada ponovno aktivirati ugovor o doživotnom uzdržavanju na ponovljenom postupku ostavinske rasprave koja bi se u tom slučaju vjerojatno morala provesti.Da li mi se to sve uopće isplati i mogu li uopće zadržati taj 25% dio nekretnine???

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ugovor o doživotnom ili dosmrtnom uzdržavanju isključuje nasljeđivanje i nužni dio.

možda bi bili bolje na sudu tvrditi da je želja ugovornih strana bila zaključiti ugovor o dosmrtnom uzdržavanju (imovina prelazi u vlasništvo pružatelja uzdržavanja nakon potpisivanja ugovora).

(doživotno uzdržavanje -imovina primatelja uzdržavanja postaje imovina pružatelja nakon smrti primatelja uzdržavanja).

 

ako druga strana ustraje u zahtjevu za nužnim djelom i sud ne uvaži ugovor

postavite protutužbeni zahtjev za naknadu djela troškova za uzdržavanje ostaviteljice

(liječenje , briga i skrb, sahrana). zakonski djeca moraju skrbiti o nemoćnim roditeljima.

prikupite dokaze . račune ,izjave svjedoka.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ne znam da li može biti problem što je ugovor o doživotnom uzdržavanju bio potpisan ,a ostaviteljica nije bila vlasnica nekretnina iako je odvjetnica u tom ugovoru navela sve pojedinosti prijenosa vlasništva sa nje na oca i sa oca na mene, unuku.U tom je ugovoru i navedeno da preuzimamo brigu o baki i da je ona zato i dala taj stan darovanjem

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

nebi trebalo biti problema. trebali ste napraviti aneks ugovora ali...

očita je volja ugovornih strana bila da sklope ugovor o dosmrtnom uzdržavanju.

pretražiti praksu Vrhovnog suda RH. primjerak sudske odluke dstaviti sudu.

 

ali sigurnosti radi

pripremi račune, izdatke, potrošenog za uzdržavanje.

isvjedoke . pisani protutužbeni zahtjev za povrat djela sredstava za uzdržavanje, uvečano za zakonske zatezne kamate.

možda iznos izdataka za uzdržavanje bude priblizan iznosu nužnog djela.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

da li je ugovor o uzdržavanju nasljedan?pitanje je vjerovatno blesavo.. ali ljudi me uvjeravaju da ako uzdržavatelji prije umru da se ja dalje kao nasljednik imovine moram prihvatit i tog ''duga'', tog ugovora o uzdržavanju o bakici?molila bih vas za objašnjenje.... i ako joj je na temelju punomoći uzdržavatelj otuđio novac sa računa u banci, a on je umro, da li mene može tko tužit da ja to vraćam? hvala vam puno na odgovoru i razumijevanju...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

na raspravi napomeni da je stvarna volja bivše vlasnice stana bilo dati stan za dosmrtno uzdržavanje. stan ste prepisali . naknadno sklopili ugovor o doživotnom uzdržavanju u kom je navedena več darovana nekretnina kao plaća za uzdržavanje.

ako protivne strane ne prihvat obrazloženje a ni sud

tražiti isplatu naknade za uzdržavanje po ugovoru.

od svakog nasljednika njegov pripadajući dio.

 

protutužbom, od nasljednika, možeš tražiti samo povrat sredstava utrošenih na ispunjenje ugovora o doživotnom uzdržavanju.

 

ponovo napominjem pretraži odluke Vrhovnog suda

ili koristi uslugu odvjetnika . košta ali manje nego gubitak djela nekretnine ili njene vrijednosti. ako dobiješ spor tražiš povrat troškova.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija