Jump to content

kako radit a u profesionalnoj mirovin a da mi se ne samnjuje i ne gubim '-ptsp


joža23

Preporučene objave

Zanima me kako mogu raditi u profesionalnoj mirovini da je ne mogu izgubiti? kako mogu raditi da mi mirovina ostaje da se ne smanji na mirovinskim faktorom 0,5 jer je sad 0,8?Ako se zaposlim negdje da mogu raditi da se osjećam sposobni i da radim pa opet prekinem raditi jeli idem ponovno na procjenu redne sposobnosti?Sve me zanima što mogu što ne mogu ili ne smijem Inače sam u profesionalnoj mirovini 50/50 svezi ptsp bez HRVI. Zato me to zanima :jeli smijem ići na prijem brati jabuke jagode masline grožđe i da ne gubim mirovinu zapravo da mi se ne smanjuje ?jednostavno da je ne gubim..jeli tko opće zna o tome?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Teško je naći posao, ali možeš raditi s obzirom da si u profesionalnoj mirovini ali to ne smiju biti teški i "odgovorni" poslovi (pogotovo oni poslovi gdje možeš nepažnjom ili uzrokom svog oboljenja pričiniti veću materijalnu štetu ili ne daj Bože smrt ili ozljedu kolega ili suradnika na poslu) jer imaš dijagnosticiran PTSP.

 

Uglavnom, dok si u profesionalnoj mirovini, možeš sklopiti ugovor o radu ali dobivat ćeš oko pola iznosa sadašnje mirovine i punu plaću, ali ćeš i državi morati davati doprinose jer si sklopio ugovor o radu.(koeficijent izračuna bi ti bio 0,5, a sada je 0,8).

 

Da si npr. u mirovini zbog opće nesposobnosti za rad, mogao bi samo raditi na ugovor o djelu ali samo lakše i manje odgovorne poslove za koje tvoj poslodavac niti ne bi smio sklopiti ugovor o radu.

 

Već smo pisali o toj temi pa ne bi bilo naodmet da malo pročešljaš braniteljski podforum.

 

Ne vidim razloga da ti netko oduzme dijagnozu PTSP, osim ako nisi naglo ozdravio kao jedani naš ministar koji je misteriozno ozdravio (prema pisanju medija), a za slične slučajeve ozdravljenja ja još nisam čuo.

 

MIRACLE !

 

Ali, kad bi bila ministarska plaća u pitanju, vjerujem da on ne bi bio jedini slučaj koji je naglo i misteriozno ozdravio.

 

a040.gif

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zašto u profesionalnoj mirovini ne smiju radit ugovor na dijelu..

 

U profesionalnoj mirovini možeš raditi i na ugovor o djelu ili na ugovor o radu (ovisno o vrsti posla).

 

Gdje si to pročitao da se u prof. mirovini ne može raditi na ugovor o djelu?

 

U mirovini zbog opće nesposobnosti za rad ne može se "sklopiti" ugovor o radu već samo ugovor o djelu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Po ovome je dobro bit u profesionalnoj ali i nije opet mi je sve ne dorećenosti za profesionalnu mirovinu za rad sijem ali gubim jedan dio a mene zanima kako da mise ne smanji mirovina nego da ostane ista da da neki kurac opet radim jer trebam lovu po mgučnosti kada bude spreman nadam se u budućnosti i da normalno fukcionira. a

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Po ovome je dobro bit u profesionalnoj ali i nije opet mi je sve ne dorećenosti za profesionalnu mirovinu za rad sijem ali gubim jedan dio a mene zanima kako da mise ne smanji mirovina nego da ostane ista da da neki kurac opet radim jer trebam lovu po mgučnosti kada bude spreman nadam se u budućnosti i da normalno fukcionira. a

Sve ti je lijepo objašnjeno.

Osim tog načina koji ti je objašnjen i koji je legalan postoji i onaj drugi način tzv. " na crnjaka ", pa ti mileni biraj. Samo budi spreman snositi možebitne posljedice ako te uhvate ( gubitak prava na mirovinu ).

 

A što se tiče ovakve legalne mogučnosti da primaš oko pola mirovine i da imaš mogučnost se legalno zaposliti i primati dogovorenu plaću u cijelosti, toga ima samo u liepoj našoj, toga nema više niti u jednoj državi da si u mirovini i da radiš - istovremeno a sve legalno, primaš i dio mirovine i plaću.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Po ovome je dobro bit u profesionalnoj ali i nije opet mi je sve ne dorećenosti za profesionalnu mirovinu za rad sijem ali gubim jedan dio a mene zanima kako da mise ne smanji mirovina nego da ostane ista da da neki kurac opet radim jer trebam lovu po mgučnosti kada bude spreman nadam se u budućnosti i da normalno fukcionira. a

I to ti piše.Određene poslove i određeno vrijeme kao i svi ostali umirovljenici.Jer se mislilo i na one koji nemaju nikakav posao i nikakva primanja.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

naravno da mislim na nezaposlene jer sam i ja u takvoj situaciji bio..Ja mislim na budučnosti kada se početi zapošljavati kad posla bude bilo, meini još nedostatna i zadovoljna primanja ..a budem donekle spreman po svoji sposobnostima da po debljam svoja primanja.i da nešto i ja bogu ostvariti kad do sad nisam,a dosad nisam imao neki prosjek dok sam radio i sad nisam do kraja u rangu svoji ratnih kolega,,,a love nikad dosta..naravno želim da sve bude po zakonu i nisam zadovoljan i trenutno se ne osječam do kraja da bi mogao raditi ali po2-3,4 h sata kad dođem sebi možda bi mogao nešto i odradit a da imam i materijalne koristi,,sve je to zeznuto .da se ne vidim u budućnosti zadovoljnim,,a moram opet bit sretan što i to imam i nisam do kraja potonuo ..zato me sve zanima kaj smije a kaj ne smijem po zakonu........

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

E sada ništa ne kužim neka mi neko objasni smijem radit samnjena mirovina što kad prestanem,običnim ide novi obračun a nama u profi što s njima ne kužim,,jbg

ovko piše ministarstvo rada mios

STU

19

 

2012

Može li umirovljenik uz korištenje mirovine i raditi?

 

 

Odredbom članka 90. stavka 3. Zakona o mirovinskom osiguranju propisano je da se korisniku mirovine koji se zaposli ili počne obavljati djelatnost na temelju koje postoji obveza osiguranja, isplata mirovine obustavlja. Dakle, ukoliko korisnik mirovine stupi u radni odnos, obustavlja mu se isplata mirovine dok traje radni odnos. Isplata mirovine se ponovno uspostavlja s danom prestanka radnog odnosa, odnosno zaposlenja na način da se izvrši novi izračun mirovine. Korisnik prava na starosnu mirovinu, pravo na ponovni izračun mirovine može ostvariti ako je navršio najmanje godinu dana staža osiguranja, nakon priznanja prava na mirovinu.

Postoji mogućnost obavljanja određenih poslova i bez stupanja u radni odnos i to po osnovi ugovora o djelu prema Zakonu o obveznim odnosima. U slučaju rada po ugovoru o djelu umirovljenik ne gubi pravo na isplatu svoje mirovine. Predmet ugovora o djelu mogu biti određeni poslovi koji nemaju karakter stalnosti već jednokratnosti, a koji se obično sastoje u izvršenju nekog fizičkog ili intelektualnog rada određene količine i kakvoće, do određenog roka i uz određenu naknadu, a obično ne u prostorijama naručitelja posla. Zakonom o doprinosima koji se primjenjuje od 1. siječnja 2009. godine, nema više obveze plaćanja doprinosa za obvezna osiguranja na primitke koje ostvare umirovljenici koji rade na ugovor o djelu, kao npr. članovi skupština i nadzornih odbora, akviziteri, prevoditelji, konzultanti i sl. (koji ostvaruju tzv. drugi dohodak), već samo obveza plaćanja poreza na dohodak.

Osim gore navedenog, postoji posebna pogodnost za umirovljenike što se tiče obavljanja domaće radinosti ili dopunskog zanimanja u novom Zakonu o obrtu. Obavljanjem domaće radinosti i dopunskog zanimanja umirovljenici ne stječu svojstvo osiguranika u obveznom mirovinskom osiguranju, ali to ne znači i da nemaju obvezu plaćanja nikakvih doprinosa od prihoda odnosno zarade. Izuzetak su korisnici mirovine s osnova profesionalne nesposobnosti za rad, kojima se, prema Zakonu o mirovinskom osiguranju, određuje nova (umanjena) svota mirovine kada stječu svojstvo osiguranika. Navedeno je u skladu s odredbama Zakona o doprinosima, prema kojem se korisnik invalidske mirovine zbog profesionalne nesposobnosti za rad, koji obavlja domaću radinost, ne smatra umirovljenikom, iz čega proizlazi i obveza plaćanja mirovinskih doprinosa. Ipak se za umirovljenike radi o pogodnosti koja do sada nije bila ugrađena u propise. Naime, korisnici mirovine nisu se mogli baviti obrtom nakon što su stekli uvjete za mirovinu, jer bi im u tom slučaju bila obustavljena isplata mirovine. Za obrtnike i poljoprivrednike koji vode poslovne knjige, ta je obveza do sada bila izrijekom propisana, pa je ostalo izabrati: ili obavljanje djelatnosti ili mirovina. S obzirom na to da domaća radinost i dopunsko zanimanje nisu u smislu obveznog osiguranja izjednačeni s obrtom, prema novim se propisima u smislu mirovinskog osiguranja oni neće smatrati obrtnicima, iako im se odobrenje za rad izdaje na temelju Zakona o obrtu. Izuzimanje umirovljenika iz obveznoga mirovinskog osiguranja za domaću radinost i za dopunsko zanimanje omogućava umirovljenicima da izrađuju proizvode osobnim radom ili obavljaju određene usluge uz istovremeno ostvarivanje prava na mirovinu.

Posljednjim izmjenama i dopunama Zakona o mirovinskom osiguranju isti se usklađuje s odredbama Zakona o poticanju zapošljavanja (Narodne novine br. 55/2012), kojim je uvedena nova kategorija osiguranika – sezonski radnik u poljoprivredi, a koji može biti nezaposlena osoba, korisnik mirovine ili tražitelj zaposlenja, koji temeljem ugovora o sezonskom radu obavlja privremene odnosno povremene sezonske poslove u poljoprivredi najduže do devedeset dana tijekom jedne kalendarske godine. Dakle, na sezonskog radnika u poljoprivredi, prema članku 11. stavku 2. Zakona o poticanju zapošljavanja, ne primjenjuju se propisi koji uređuju prestanak isplate mirovine korisniku mirovine.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zanima me kako mogu raditi u profesionalnoj mirovini da je ne mogu izgubiti? kako mogu raditi da mi mirovina ostaje da se ne smanji na mirovinskim faktorom 0,5 jer je sad 0,8?Ako se zaposlim negdje da mogu raditi da se osjećam sposobni i da radim pa opet prekinem raditi jeli idem ponovno na procjenu redne sposobnosti?Sve me zanima što mogu što ne mogu ili ne smijem Inače sam u profesionalnoj mirovini 50/50 svezi ptsp bez HRVI. Zato me to zanima :jeli smijem ići na prijem brati jabuke jagode masline grožđe i da ne gubim mirovinu zapravo da mi se ne smanjuje ?jednostavno da je ne gubim..jeli tko opće zna o tome?

 

Ima još jedna mogućnost barem u teoriji ali mislim da je izvediva i u praksi.

 

Upišeš fakultet, bilo koji. Dobiješ index i radiš preko student servisa na svoje ime. Sve legalno i po zakonu a mirovinu ti ne diraju.

 

E sada jedino moraš izračunati koliko češ na tom poslu zarađivati i hoće li ti se isplatiti , ali mislim da hoće. Moj netjak je upisao fax i plaća godinu oko 12000 kn. Tako da mislim da će ti se isplatiti, obično su satnice preko student servisa oko 30 kn , rijetko manje a u većini veće.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

da ja 12000 kuna viška ne bi ovako pisao 2800 kuna mios + kredit bezveze i ne mojom krivicom i eto ti banane i neizvjesnost budućnosti... a opet i moraš bit svjestan da može i gore i da budem donekle zdovoljana što i to imam i ne moram radit do 65 i svojim problemima ovako i u glavi.. i to ti je život.živiš i nemaš ništa na kraju ..

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

da ja 12000 kuna viška ne bi ovako pisao 2800 kuna mios + kredit bezveze i ne mojom krivicom i eto ti banane i neizvjesnost budućnosti... a opet i moraš bit svjestan da može i gore i da budem donekle zdovoljana što i to imam i ne moram radit do 65 i svojim problemima ovako i u glavi.. i to ti je život.živiš i nemaš ništa na kraju ..

 

Možeš to platiti i u ratama po 1000 kn / mj.

Nije problem ta lova ako bi mjesečna zarada preko student servisa bila 4000 kn. Znači ostalo bi ti 3000 kn. Ako bi bila i 2000 , ostalo bi ti 1000 kn.

 

Ako imaš volje i želje raditi i ako se prije svega osiječaš sposobnim za raditi, uvijek se može naći neki posao, pogotovo preko student servisa, to je za poslodavce najisplativije.

 

Ovo sam ti predložio ( kako ja tako i druge kolege ) legalne načine, naravno uvijek postoje i oni ilegalni načini tzv " na crnjaka ".

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ova ti je dobra kompa,upiši faks,svaka čast malo ko bi se toga sjetio

 

Hvala,

zajedno smo jači.

Ja se sijetim ovog , ti onog, netko treći nečeg petog i tako si pomažemo.

 

A ovo za fax sa indexom mislim da je izvedivo u praksi. Samo treba izračunati isplati li se ili ne, treba vidjeti ima li ekonomske računice.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija