Jump to content

Agencija donijela rješenje koje nema veze s prijavom - kako postupiti?


tsereg

Preporučene objave

Želim napomenuti da ovo nije pitanje zaštiti osobnih podataka, već o postupanju jedne agencije - slučajno u ovom slučaju Agencije za zaštitu osobnih podataka.

 

---

 

Kratki opis situacije:

 

Prijavio sam Agenciji za zaštitu osobnih podataka da je poduzeće A moguće počinilo prekršaj zakona B. Agencija donosi rješenje da sasvim drugo poduzeće C, nije počinilo sasvim treći prekršaj D.

 

---

 

Pitanje:

 

Ja sam se konzultirao s odvjetnikom kod podnošenja prijave, pa ću se obratiti svom odvjetniku ponovo, ali me prije toga zanima još neka ideja u čemu je, da tako kažem, pravno-formalno AZOP ovdje pogriješio? Jer riješili su predmet koji im uopće nije prijavljen, a o prijavljenome nisu rekli ništa.

 

Koji bi bio put da se ispita tko je rješavao taj slučaj, kada ga je počeo rješavati i koliko dugo ga je stvarno rješavao?

 

Ja sumnjam da su oni predmet "zagubili" ili da su postupali aljkavo s njime, a da su ga potom "riješili" u točno jedan dan (isti dan kada je došao moj upit i s kojim je rješenje datirano). U toj užurbanosti osoba uopće nije pročitala predmet pažljivo i sadržaj je razumjela brzopleto, a slučaj odlučila zatvoriti na najbrži način. Ipak je prošlo valjda već dvije godine od kada je prijavljeno poduzeće uopće prestalo poslovati.

 

---

 

Detaljan opis situacije:

 

Nakon što me je poduzeće C kontaktiralo kao "klijenta poduzeća A", ja sam od poduzeća C zatražio da me obavijeste odakle im moji osobni podaci. U korespondenciji s njima sam utvrdio da je poduzeće A, po prestanku obavljanja poslovne djelatnosti u Hrvatskoj, cjelokupnu zbirku osobnih podataka svojih kupaca predalo poduzeću C.

 

Poduzeće C sam kontaktirao i zato što nisam mogao niti na koji način ostvariti kontakt s poduzećem A koje je prestalo poslovati i nitko se nije odazivao preko kontaktnih podataka njihovog voditelja zbirke osobnih podataka.

 

Korespondenciju s poduzećem C sam završio riječima da smatram da je moja stvar s njima "zaključena", te sam AZOP-u prijavio da smatram da je poduzeće A prekršilo čl. 9. i čl. 14. st. 1. tč. 9. Zakona o zaštiti osobnih podataka, prilažući kao indikaciju svoju korespondenciju s poduzećem C (jer A nisam mogao kontaktirati). Naime, poduzeće A je uredno registriralo zbirku osobnih podataka svojih klijenata pri AZOP-u, ali u toj registraciji nije navelo druge primatelje, niti je ikada od svojih klijenata (u svakom slučaju, mene) zatražilo dopuštenje da tu zbirku preda bilo kome, pa niti poduzeću C. Navedeni članci Zakona propisuju da voditelj zbirke osobnih podataka mora ispitanike informirati da će zbirku dati na korištenje drugim primateljima prije davanja, te mora poimenice imenovati svakog primatelja zbirke.

 

Prijavu sam podnio u veljači 2012. godine. Tijekom godine i pol dana sam kontaktirao AZOP e-poštom - bez odgovora. Telefonom - rečeno mi je da osoba zadužena za prijavu "na bolovanju". Konačno, u svibnju ove godine, nakon oko godinu i pol dana, šaljem e-poštu s upitom AZOP-u za koju dobivam potvrdu o primitku.

 

Uskoro dobivam rješenje AZOP-a, datirano s *istim datumom* kao što je datum kada sam e-poštom poslao svoju zadnju žalbu i primio odgovor o primitku te e-pošte.

 

U tom rješenju AZOP navodi da je kontaktirao poduzeće C i navodi da im je poduzeće C reklo sve što je reklo i meni, tj. dobili su od poduzeća C presliku iste konverzacije koju sam i ja priložio u svojoj prijavi. Zatim zaključuju da poduzeće C nije niti na koji način mene protuzakonito kontaktiralo. Konačno navode - doslovno - da kako sam ja saopćio u toj konverzaciji s poduzećem C da smatram da je "moja stvar s njima zaključena", da onda AZOP smatra kako sam prihvatio obrazloženje poduzeća C.

 

I sve je to točno - stvarno ja ne smatram poduzeće C krivim za bilo što, a oni su me stvarno prestali više kontaktirati. Problem je samo u jednom: ja uopće nisam prijavio poduzeće C, već poduzeće A, koje se u rješenju AZOP-a uopće ne spominje. Niti su ih kontaktirali -- niti pokušali kontaktirati. Napose, moja prijava se odnosi na stvar B (neovlašeno davanje podataka drugim primateljima), dok AZOP donosi rješenje da nije došlo do sasvim druge stvari D (nezakonitog prikupljanja podataka).

 

Napominjem ovdje da sadržaj moje prijave nije bilo nejasan. Napisao sam prijavu vrlo strukturirano, po točkama, s poglavljem "Prijava" gdje u tri točke imenujem isključivo poduzeće A, dok poduzeće C spominjem samo u jednoj točki poglavlja "Sudionici", i to kao meni poznatog primatelja; također sam registracijskim brojem pri AZOP-u identificirao i predmetnu zbirku osobnih podataka, voditelja zbirke, te u posebnom poglavlju opisao na koje sam sve načine pokušao bezuspješno kontaktirati poduzeće A ili imenovanog voditelja zbirke, a tek potom kontaktirao poduzeće C. Dake, ako se u cijeloj prijavi spominje neko ime, spominje se ime poduzeća A, opet i uzastopno, dok se poduzeće C niti u jednoj rečenici ne spominje u kontekstu iz kojeg bi se moglo čitati da su oni predmet moje prijave (štoviše, navodim kako su i u poduzeću C rekli da će pokušati kontaktirati poduzeće A oko te situacije).

 

Još važnije, tu prijavu je pročitao i odvjetnik kojeg sam prije slanja prijave angažirao po tom pitanju.

 

Naime, čini mi se da je ovo bilo vrlo neodgovorno ponašanje poduzeća A, koje nije tako predalo samo moje podatke, već podatke vjerojatno desetaka tisuća svojih kupaca, a možda ih nije predalo samo poduzeću C, već tko zna kome još.

 

Smatram da ako je nešto uloga AZOP-a, onda je ispitivati upravo takve stvari.

 

Odmah sam AZOP-u poslao prigovor o ovoj diskrepanciji i zatražio očitovanje koje nije došlo niti nakon tri tjedna (poslano pisanim putem, s povratnicom).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija