Jump to content

Uvid u sudski spis parničnog postupka


shurem

Preporučene objave

Ključni sam svjedok u parničnom postupku u kojem je moj otac tužitelj (privatna tužba, utaja i prijevare za veći iznos novaca). Zanima me da li ja kao svjedok (a svjedočila već jesam) i kćer tužitelja imam pravo uvida i preslike sudskog zapisnika i po kojem Zakonu ili pravilniku imam ili nemam pravo na uvid u spis. Naime, sutkinja iz navedenog parničnog postupka mi je kazala da sam ja samo "obični" svjedok i da nemam prava uvida u spis. Dodatno napominjem da sam ujedno naknadno i opunomoćena od oca (tužitelj) da ga nadalje zastupam na svim daljnjim ročištima i ostalim postupcima pred sudom i šire. Hvala, Sanja.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kao opunomoćenik tužitelja imate pravo na uvid u spis, pod pretpostavkom da ste punomoć dostavili sudu. Punomoć ne mora biti ovjerena kod javnog bilježnika, ali sud može zatražiti da je ovjerite. To ujedno znači da sve radnje kao opunomoćenik možete obavljati tek nakon što je sud prihvatio vašu punomoć.

 

Sve je to regulirano Zakonom o parničnom postupku.

 

Uočavam da niste napisali imate li odvjetnika, a pretpostavljam da nemate jer biste inače vjerojatno njega pitali za ovakav savjet.

 

Poznavanje Zakona o parničnom postupku je minimalni preduvjet da biste uspješno zastupali a iz vašeg pitanja zaključujem da se u tome ne snalazite. Bez toga znanja zastupanje predstavlja veliki rizik. Osim toga, sud po službenoj dužnosti pazi na to da li je zastupnik koji nije odvjetnik sposoban valjano zastupati stranku, pa vam može uskratiti zastupanje i pored valjane punomoći, što će i učiniti naročito ako zbog neznanja zastupnika trpi sam postupak.

 

Zato bih vam svakako preporučio odvjetnika, posebno ako se radi o sporu veće vrijednosti, ili barem savjetovanje s odvjetnikom oko radnji i podnesaka a bez njegovog zastupanja. Platit ćete, naravno, i jedan i drugi oblik suradnje s odvjetnikom.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ključni sam svjedok u parničnom postupku u kojem je moj otac tužitelj (privatna tužba, utaja i prijevare za veći iznos novaca).

 

Iz navedenog proizlazi kako bi se ovdje ipak radilo o kaznenom postupku, u kojem je vaš otac preuzeo progon kao supsidijarni tužitelj? Naime, utaja i prijevara kaznena su djela (doduše, prijevara je i mana volje prema ZOO-u, ali utaja je isključivo kazneno djelo).

 

Ako je doista riječ o kaznenom postupku, prema čl. 54. st. 1. ZKP-a prozlazi kako "opunomoćenik oštećenika može biti samo odvjetnik, a odvjetnika može zamijeniti odvjetnički vježbenik s položenim pravosudnim ispitom u postupku pred općinskim sudom", iz čega proizlazi kako vi možete biti opunomoćenik vašeg oca u kaznenom postupku isključivo ukoliko ste odvjetnik.

 

Ako pak je riječ o parničnom postupku, kolega Kronična stranka vam je već sve objasnio.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija