Jump to content

Međunarodni prijevoz - zakon o PDV-u oslobođenja


textoinf

Preporučene objave

Molim vas lijepo za pomoć. Imam slijedeću nejasnoću. Domaća pomorska agencija "X" radi za stranog brodara odnosno predstavnik je brodara za hrvatsku i to joj je jedini posao (brodar prevozi dobra u kontejnerima, npr uvoz iz kine u hr ili izvoz iz hr u kinu, ili isporuku, stjecanje unutar EU) a agencija ispostavlja račune špedicijama, a oni krajnjim korisnicima). Brodar dogovori cijenu prijevoza npr. Španjolska - Zagreb, i ispostavi agenciji račun. Agencija mora angažirati cestovnog prijevoznika "AB" koji će iz neke hr luke dovesti teret u Zagreb kako bi krajnji korisnik dobio uslugu koju je i dogovorio. Kako se radi o stjecanju dobara unutar EU agencija će svom klijentu izdati prefakturu brodara uvećanu za PDV. (brodar je zaračunao cijenu pomorskog i cestovnog prijevoza) Na koncu, agencija treba namiriti sebe za organizirani cestovni prijevoz Španjolska Zagreb, odnosno isporučiti mu račun. Po kojem članku da se oslobodi, odnosno da li može osloboditi brodara od oporezivanja u sjedištu brodara (npr. Danska) budući je usluga već oporezovana u hr. Isto pitanje i za prijevoz koji se odvija iz trećih zemalja u HR (dakle klasičan uvoz ), prije je agencija za istu uslugu ispostavljala račun sa oslobođenjem čl. 5.4.2, a što sada?

I još nešto....nije mi jasno kako ću radit zbirnu prijavu (za promete sa zemljama iz EU) ako mi je brodar iz EU? Jel su mi sve njegove fakture za sav prijevoz promet s EU ili samo dio prijevoza koji se odnosi da ide iz jedne u drugu zemlju članicu???? (zapravo možda se zbirna prijava odnosi samo na dobra, a ne i na prijevoz :-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija