Jump to content

Dvojno državljanstvo i dokumentacija


katy2311

Preporučene objave

Pozdrav svima..Ovako imam prijateljicu koja posjeduje dvojno državljanstvo Hrvatsko-Bosansko.. Hrvatsko državljanstvo je stečeno rođenjem ali nije živjela u HR.Od dokumenata posjeduje samo hrvatsku domovnicu i rodni list a posjeduje sve bosanske dokumente..pitanje glasi: dali ona ima pravo na hrvatsku osobnu iskaznicu i kako doći do nje s obzirom da nema prebivalište u republici Hrvatskoj.Inače ja bi bila voljna prijaviti ju na svoju adresu ali jeli taj postupak dovoljan da bi izvadila dokumente ili je ipak potrebno nešto više?I još jedna stvar dali ima pravo napravit i radnu knjižicu u hr? Hvala svima na odgovorima :) pozdrav!!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Putovnicu RH može dobit i s adresom prebivališta u BiH.Osobna samo po prijavljenom prebivalištu u RH.Fiktivna prijava vodi brisanjem zi registra i oduzimanjem osobne.Radne knjižice više ne postoje.

 

http://www.mup.hr/1160.aspx

 

Prva prijava prebivališta

Zahtjev za prvu prijavu prebivališta podnosi se u policijskoj upravi/policijskoj postaji (PU/PP), prema mjestu u kojem građanin želi prijaviti prebivalište

 

Potrebno je :

- izvod iz matice rođenih ili rodni list

- domovnica

- dokaz o identitetu

- potpisana izjava kojom građanin potvrđuje da se nastanio u mjestu i na adresi na kojoj želi prijaviti prebivalište (građanin koji da lažnu izjavu podliježe prekršajnoj odgovornosti i prekršajnoj sankciji u iznosu od 500,00 do 5000,00 kuna)

- ovjerena izjava stanodavca kojom on daje suglasnost za prijavu, ukoliko građanin prijavljuje prebivalište na adresi stanodavca (stanodavac može suglasnost dati i neposredno u policijskoj upravi/policijskoj postaji koja evidentira prijavu prebivališta stanoprimca)

- popunjeni obrazac prijave prebivališta (obrazac br. 1)

---------------------------------

čl.10 zakona o prebivalištu

- U slučaju sumnje u danu izjavu iz stavka 1. ovoga članka, prije evidentiranja prijave, nadležno tijelo ima ovlast izvršiti terensku provjeru na toj adresi, radi utvrđivanja istinitosti izjave.

 

Nadležno tijelo neće evidentirati prijavu prebivališta ili boravišta ako terenskom provjerom utvrdi neistinitost dane izjave, odnosno ako se prijava odnosi na nepostojeću adresu.

čl.12

Policijska uprava na čijem području osoba ima prijavljeno prebivalište po službenoj će dužnosti donijeti rješenje o odjavi prebivališta osobe ako se terenskom provjerom utvrdi da osoba stvarno ne živi na prijavljenoj adresi ili o tome bude obaviještena od strane tijela javne vlasti te drugih pravnih i fizičkih osoba.

 

Tijela javne vlasti koja u provođenju postupaka iz svoje nadležnosti dođu do saznanja da osoba ne živi na adresi prijavljenog prebivališta, dužna su o tome izvijestiti nadležnu policijsku upravu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija