Jump to content

Registracija vozila, istek prometne


celo

Preporučene objave

Pozdrav,

 

malo drugačije pitanje, pošto mi je pravo sve nejasnije..nakon pročitanih par sličnih tema.

 

Dakle, u zakonu stoji da polica osiguranja vrijedi do 30 dana nakon isteka te da tehnički pregled vrijedi do kraja mjeseca a time i prometna dozvola (neovisno o datumu navedenom u njoj).

 

Zašto se onda policija i suci ne drže zakona?

Vozači se redovito kažnjavaju već drugi dan nakon isteka datuma navedenog u prometnoj, čemu onda zakoni?

Barem bi sudac morao znati, pročitati i razumjeti zakon..čemu onda takva vrsta kažnjavanja?

 

Da li bi dobar odvjetnik mogao izvući stvar na sudu, pa da se barem to predloži ljudima?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala!

 

A što reći, osim da ne razumijem..možda ispada naivno, ali meni je sve jasno kada pročitam zakon, zašto sucu nije, ne znam. Za policajca mogu razumjeti, tko zna kakva osposobljavanja imaju vezano na temu.

 

Nekako mi se čini da bi dobar odvjetnik ovo morao izvući na sudu?

Teško mi je prihvatiti da pomoći nema.

 

Trebalo bi par upita poslati na više adresa, recimo upit ministarstvu, sabor je na kraju i donio zakon..kojega se sudstvo očito ne drži. Neka ga onda promjene, pa smo svi na miru :-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ni meni nije jasno zašto nekom drugom to nije jasno.

 

Ključ je u ministarstvima u radnim skupinama koje određuje nadležni ministar, oni su nositelji pojedinih zakona koje donose na sjednice vlade, vlada u mašineriju sabora.

 

Mislim da bi netko trebao osnovati "Udrugu za otklanjanje nelogičnosti" koja bi svojom propagandom privukla pažnju većeg broja biračkog tijela.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Još sam se jednu stvar sjetio, policajac kada utvrdi da je istekla prometna (prema navedenom datumu u prometnoj) dolazi do zaključka da je vozilo neregistrirano, neosigurano i bez tehničkog pregleda, sve zajedno strava i užas...i nakon toga te ima pravo isključiti iz prometa, pozvati vučnu službu na tvoj račun?

 

A u biti ti si u tekućem mjesecu i nema pravo na sve to.

Imate pravo, malo propagande treba, informiranja ljudi, i kada se proširi priča i otpor građana, tada će netko sve malo proučiti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

J policajac kada utvrdi da je istekla prometna (prema navedenom datumu u prometnoj) dolazi do zaključka da je vozilo neregistrirano, neosigurano i bez tehničkog pregleda,
Netočno.Kažnjava jer prometna nije produžena.

 

(7) Novčanom kaznom u iznosu od 2.000,00 kuna kaznit će se za prekršaj vozač koji upravlja motornim ili priključnim vozilom, osim traktora i radnog stroja, koje nije registrirano ili mu je isteklo važenje prometne dozvole za više od 15 dana

 

8) Novčanom kaznom u iznosu od 700,00 kuna kaznit će se za prekršaj vozač koji upravlja traktorom i radnim strojem koji nije registriran ili mu je isteklo važenje prometne dozvole, vozači drugih motornih ili priključnih vozila kojima je isteklo važenje prometne dozvole do 15 dana.

 

Rok važenja prometne je upisan s danom a ne mjesecom.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Problem je u birokraciji i neosjetljivosti onog tko birokratima daje upute za rad.

 

Birokracija u policiji je možda najgora birokracija u državi.

 

Značajan zaokret u birokraciji se dogodio po pitanju evidentiranja prijava prebivališta i boravišta, nešto slično očekujem i po pitanju evidentiranja izvršenih radnji koji predhode produživanju roka valjanosti prometne dozvole.

 

Stanice za tehnički pregled neće napraviti baš ništa mimo uputa MUP-a, nezadovoljstvo građana po pitanju roka valjanosti prometne dozvole je potpuno opravdano, dakle kompletna odgovornost je na policiji.

 

Opravdan je razlog da se vozila tijekom mjeseca ravnomjerno javljaju na tehničke preglede, a ne svi krajem mjeseca.

 

Taj opravdani razlog nije dovoljno jak da se građanima znatno onemogući kretanje radi isteka prometne dozvole npr. 02.05. koje može padati na nedjelju.

 

Ukoliko stanice za tehničke preglede imaju motiv privući vozila tijekom cijelog mjeseca neka to izvole napraviti povoljnijim cijenama svojih poslova i smanjenjem sramotno visokih naknada, ali ne, oni lobiraju da policija svojim represivnim metodama okreće vodu na njihov mlin.

 

Rezultat toga je deračina vozača u ponedjeljak ujutro 03.05. jer mu je prometna dozvola istekla 02.05.

 

Zašto bi se urednog građanina tretiralo kao počinitelja protupravne radnje, zašto mi se on doveo u situaciju da se nada nekakvom upozorenju ili beznačajnom prekršaju?

 

U sistemu prije rata imali smo drugarsko uvjeravanje, vremena se nisu puno promjenila danas te radnje zovemo lobiranje.

 

Po pitanju deranja građana radi datuma valjanosti prometne dozvole ne krivim STP već isključivo MUP u svom sjedištu koji popuštaju lobistima i to zadnjih 15 godina, točnije od 11.05.1998. godine.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

@sivko, s druge strane postoje također dva članka, koji pobijaju ova dva koja ste napisali.

 

Jedan je zakon o obveznim osiguranjima u prometu (počekni rok od 30dana nakon isteka osiguranja - koje je također definirano točnim datumom, pa i točnim satom isteka) te zakon o sigurnosti prometa na cestama gdje je jasno propisano da se tehnički pregled izvršava bilo kada tijekom određenog mjeseca.

 

Prema svemu, kada je u pitanju važenje prometne, ona važi do zadnjeg datuma u mjesecu.

 

Možda se, prema svemu navedenom, članci koje ste naveli (7 i 8), odnose na istek prometne do 15 ili više od 15dana, ali nakon zadnjeg dana u mjesecu?

Inače bi trebalo u zakonu biti jasno navedeno da je istek prometne dozvole definiran datumom u njoj, taj dio nedostaje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U prometnoj stoji "prometna dozvola vrijedi do -datum".

Davno prije je bilo do datuma pa stavili do karaja mjeseca pa opet vratili na datum.Najmanje je sporno kad je tko u prekršaju a to lako može riješit kad sudu dostavi čl.zakona o osiguranju i iz zspc-a o teh.pregledu i zatarži da ga sud oslobidi.Ako ga sud oslobodi najbolji način je presudu objavit u novina pa da se sudska praksa promjeni po tom pitanju.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Najlakše se riješi na način na prometna dozvola koja ističe tijekom mjeseca svibnja vrijedi do 31.05. te godine.

 

Uostalom tako piše na mome kartonu tehničke ispravnosti lake prikolice koju posjedujem. Ako registriram laku prikolicu bilo koji dan u mjesecu ona vrijedi 3 godine do kraja tog mjeseca.

 

Zašto?

 

Zato jer su na taj detalj zaboravili u svibnju 1998. godine i ostalo je po starome.

 

Dopis MUP-a iz 1998. godine nije utemeljen na novim zakonima iz domene sigurnosti prometa i obveznim osiguranju u prometu, dakle, treba uputiti birokraciju da radi po zakonu.

 

To je sve, ali na žalost pokrenuti birokraciju u MUP-u je najteže.

 

I kome to reći?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Evo direktno sa stranice MUP-a, među FAQ..

 

6. U kojem se roku treba obaviti redovan tehnički pregled vozila?

 

Nova motorna i priključna vozila što sudjeluju u prometu na cestama, vlasnici su dužni podvrgnuti redovnom tehničkom pregledu tijekom mjeseca u kojem ističe rok od 24 mjeseca od prvoga tehničkog pregleda i registracije vozila, osim motornih i priključnih vozila za prijevoz tereta najveće dopuštene mase veće od 3500 kg, motornih vozila za prijevoz osoba koja osim sjedala za vozača imaju više od osam sjedala, vozila hitne medicinske pomoći i vozila za taksi prijevoz, koje su vlasnici dužni podvrgnuti redovitom tehničkom pregledu tijekom mjeseca u kojem ističe rok od 12 mjeseci od prvog tehničkog pregleda i registracije vozila.

 

Vozila stara dvije ili više godina, vlasnici su dužni podvrgnuti redovnom tehničkom pregledu tijekom svakog 12. mjeseca od posljednjeg redovnog tehničkog pregleda.

 

 

Znači, ako uzmemo u obzir zakon o obveznim osiguranjima u prometu, prometna definitivno važi do kraja mjeseca koji je naveden u prometnoj i to je i u MUP-u jasno.

Ovo ostalo (kažnjavanje) zakuhaju sami prometni policajci.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

.. on kaže idući dan si bez tehničkog ,ko tu koga pravi blesavim nemam pojma
Tako se govori u žargonu.Idući dan si bez produžene prometne dozvole.

 

Odmah da riješimo taj prekršaj po novom prekršajnom zakonu vezano za čl.109 b, načelo oportuniteta.

Radi se o uvjetovanom oportunitetu gdje se kao uvjet nameće da počinitelj prije nije počinio isti prekršaj i da preuzme određenu obvezu kao što je:

3.plaćanje propisane obveze (čijim neplaćanjem je ostvareno obilježje prekršaja).

 

"Kao primjer može se navesti slučaj u kojem je počinitelj zatečen kako upravlja motornim vozilom kojem je dan ranije istekla registracija, te preuzme obvezu i tijekom slijedećeg dana produži registraciju"

Pri čemu se ispunjava "Naredba o određivanju prezetih obveza" a koliko će to zaživjet u praksi je upitno.Ukoliko se preuzete obveze ne riješe u cijelosti ili djelimično onako kako je potpisano ovlašteni tužitelj (policija) će pokrenuti postupak.

 

I ovo je bitno (a kako kažu možda samo mrtvo slovo na papiru);"Počinitelji mogu na prijedlog ovlaštenog tužitelja obveze preuzimati i tijekom postupka koji se tada prekida, a po obavijesti ovlaštenog tužitelja o neispunjenju obveza sud će nastaviti s provođenjem postupka".

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 tjedna kasnije...

Nakon upita MUP-u, prenosim vam odgovor:

 

Poštovani,

 

Sukladno članku 238. stavku 1. Zakona o sigurnosti prometa na cestama motorna i priključna vozila smiju sudjelovati u prometu na cesti ako su registrirana i ako imaju važeću prometnu dozvolu.

 

Odredbama Pravilnika o registraciji i označavanju vozila („Narodne novine“ broj 151/08, 89/10, 104/10, 83/13) propisano je da je vozilo registrirano ovjerom prometne dozvole i unosom podataka o vozilu i vlasniku, odnosno korisniku u evidenciju o registriranim vozilima.

 

Uvjet za produljenje valjanosti prometne dozvole je da je vozilo tehnički ispravno i da su za njega plaćene propisane obveze (porez, obvezno osiguranje, carina, naknade za ceste, posebna naknada za okoliš i dr.)

 

Vozila stara dvije i više godina, vlasnici su dužni podvrgnuti redovnom tehničkom pregledu tijekom svakog 12. mjeseca od posljednjeg redovnog tehničkog pregleda.

Tehnički pregled vozila, odnosno tehnički ispravno vozilo, samo je jedan od uvjeta koji se mora zadovoljiti kako bi se produžila valjanost prometne dozvole.

 

Obaveza sklapanja i obnavljanja ugovora o osiguranju prijevoznog sredstva u prometu propisana je člankom 4. stavkom 1. Zakona o obveznim osiguranjima u prometu („Narodne novine“ broj 151/05, 36/09, 75/09, 76/13).

 

Polica obveznog osiguranja sklapa se na rok od jedne godine i vrijedi do točno određenog datuma, pa je vlasnik vozila dužan pravovremeno produljiti ugovor o osiguranju jer vozilo ne smije sudjelovati u prometu ako nema važeću policu obveznog osiguranja.

 

Počekni rok je razdoblje od 30 dana nakon isteka ugovora o osiguranju u kojem se prava i dužnosti iz ugovora o osiguranju produžuju te ako se u počeknom roku dogodi osigurani slučaj ugovaratelj osiguranja obvezan je platiti premiju osiguranja za cijelu osigurateljnu godinu. Prema važećim propisima uvjeti osiguranja počeknog roka integriraju se u narednu godinu, jer se ugovor o osiguranju sklapa s početkom onoga dana kad je istekao prethodni ugovor.

 

Dakle, nastavno na navedeno, valjanost prometne dozvole je određena ovjerenim datumom na poleđini obrasca prometne dozvole („Prometna dozvola vrijedi do:“), a člankom 238. Zakona o sigurnosti prometa na cestama propisane su kaznene odredbe za vozača koji upravlja vozilom koje nije registrirano ili mu je isteklo važenje prometne dozvole (do 15 dana i više od 15 dana).

 

S poštovanjem,

 

Služba za odnose s javnošću Ministarstva unutarnjih poslova RH

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 6 godina kasnije...

Iako je stara tema proble je vidim i dalje isti. Riječ je o o tome kada ističe Prometna dozvola. Naime prema Zakonu o sigurnosti prometa na cestama prometna ističe zadnjim danom U MJESECU isteka 12 mjeseci od prošlog tehničkog pregleda, i imate naljepnicu na vozilu do kada vrijedi (mjesec i godina). Nadalje, Pravilnik o tehničkim pregledima vozila navodi izgled same Prometne i kako se ispunjava, te kao jedinicu mjere za izdavanje dozvole navodi DAN, pa se tu piše datum, a u dijelu važenja navodi samo da vrijedi DO vezujući se na čl. 22 istog pravilnika gdje piše "Znak kojim se označava rok važenja tehničkog pregleda..." i "Rok valjanosti tehničkog pregleda označava se bušenjem broja mjeseca...", kao i ranije navedeni čl 256 Zakona.
Međutim, kako je Policija uvela automatsko pregledavanje registracija vozila u prometu u svojim vozilima i samovoljno kažnjavanje (suprotno zakonu) jer je netko uveo softwerski istek Prometne vezan za datum izdavanja prometne, imamo situaciju koja nije normalna.

I to je to.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije 13 minuta, ErikDegen je napisao:

Međutim, kako je Policija uvela automatsko pregledavanje registracija vozila u prometu u svojim vozilima i samovoljno kažnjavanje (suprotno zakonu) jer je netko uveo softwerski istek Prometne vezan za datum izdavanja prometne, imamo situaciju koja nije normalna.

U slucaju iznad, prometna je vrijedila do zadnjeg dana mjeseca pa je prvi sljedeci dan vec novi mjesec i vise ne vrijedi. Tako da je ovaj primjer "normalan".

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 2 sati , ErikDegen je napisao:

Nadalje, Pravilnik o tehničkim pregledima vozila navodi izgled same Prometne i kako se ispunjava, te kao jedinicu mjere za izdavanje dozvole navodi DAN, pa se tu piše datum, a u dijelu važenja navodi samo da vrijedi DO vezujući se na čl. 22 istog pravilnika gdje piše "Znak kojim se označava rok važenja tehničkog pregleda..." i "Rok valjanosti tehničkog pregleda označava se bušenjem broja mjeseca...", 

I to je to.

A na toj prometnoj iz pravilnika piše "rok važenja prometne dozvole" i puni datum (dan,mjesec,godina).

Znak je oznaka do kad vrijedi tehnički pregled a policija ne kažnjava istek tehničkog pregleda nego "istek prometne dozvole".

I to je to.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zamolio sam te da nam svima kažeš gdje piše ono što tvrdiš. To što na plotu piše to ništa ne znači. Ovo je forum gdje je važan Zakon, pravosudje koje nam oblikuje živote, a ne rekla-kazala priče. Na početku sam napisao što piše u Zakonu i Pravilniku, ako sam pogriješio ispravi me, ali nemoj pisati neistine i bježati od svojih krivih navoda. Dakle ili citiraj Zakon/Pravilnik ili nemoj voše pisati.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Piše ti sve u prometnoj.Kako ti je već rečeno u zakonu i pravilnicima ne piše "do kraja mjeseca" kako si ti napisao da piše u zakonu (a nisi naveo u kojem).

Mogu pisat jer sam nažalost tvoju,kao i ostali u pravu.

Nisam ti ja kriv jer mješaš pojmove "tehnički pregled" i "istek prometne dozvole".

Kazna za vožnju sa isteknutom prometnom ide samo po čl.238 ZSPC-a koji je kristalno jasan.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani Erik, zamolio bih se da se ostavite komentiranja drugih korisnika, posebno što mi se čini da ne želite pročitati već napisano.

Stoga vam mogu samo ponoviti i posložiti pa vam možda bude razumljivije ako pažljivo pročitate. Prema Zakonu o sigurnosti prometa na cestama ne kažnjava se istek tehničkog pregleda nego istek važenja prometne dozvole čijem produžavanju prethodi tehnički pregled.

ZSPC čl.238

(1) Motorna i priključna vozila smiju sudjelovati u prometu na cesti ako su registrirana i ako imaju važeću prometnu dozvolu.
(7) Novčanom kaznom u iznosu od 2.000,00 kuna kaznit će se za prekršaj vozač koji upravlja motornim ili priključnim vozilom, osim traktora i radnog stroja, koje nije registrirano ili mu je isteklo važenje prometne dozvole za više od 15 dana.
(8) Novčanom kaznom u iznosu od 700,00 kuna kaznit će se za prekršaj vozač koji upravlja traktorom i radnim strojem koji nije registriran ili mu je isteklo važenje prometne dozvole, vozači drugih motornih ili priključnih vozila kojima je isteklo važenje prometne dozvole do 15 dana.
 

A samo važenje prometne dozvole je u istoj navedeno pod H Podaci o važenju prometne dozvole gdje je upisan Datum ovjere i Prometna dozvola vrijedi do (dan, mjesec, godina). Jasnije?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nažalost gospodo niste u pravu. A zašto? Jer od šume ne vidite drvo i nikako da osporite ono što Vam pišem citirajući isti taj Zakon. Dakle, Prometna vrijedi do zadnjeg dana MJESECA u kojem ističe 12 mjeseci od prošlog tehničkog (ili 24 za nova vozila). Tu je dakle veza Prometna-Tehnički.
Članak 256.
(1) Nova motorna i priključna vozila što sudjeluju u prometu na cestama, vlasnici su dužni podvrgnuti redovitom tehničkom pregledu tijekom mjeseca u kojem istièe rok od 24 mjeseca od prvoga tehničkog pregleda i registracije vozila...
(2) Vozila stara dvije ili više godina, vlasnici su dužni podvrgnuti redovitom tehničkom pregledu tijekom svakog 12. mjeseca od posljednjeg redovitog tehničkog pregleda.

Nadalje, izgled i način upisivanja u dokument koji zovemo Prometna, opisan je Pravilnikom o teh. pregl. vozila u kojem su navedeni detalji, mjerne veličine , pozicije i ostalo. Tim Pravilnikom je navedeno u čl. 22. "(3) Rok važenja tehničkog pregleda označava se bušenjem broja mjeseca na lijevom ili desnom rubu naljepnice te godine u kojoj ističe rok važenja tehničkog pregleda na gornjem rubu naljepnice." Za one elemente za koje je mjerna jedinica "datum" tako su i opisane u Pravilniku, a za one koje je "mjesec" također je navedeno.

Prema tome Pravilnik, kako je podčinjen Zakonu u dijelu gdje treba upisati "VRIJEDI DO" upisuje se MJESEC i GODINA, nikako datum. To bi svaki pravnik trebao znati, i zatražiti, ali nitko se time ne želi zamarati. Inače to je bila praksa prije ali je radi uvođenja softwarea netko to jednostavno ne razumjevši promijenio.

E sada, ako želite dokazati svoj stav molim Vas citirajte Zakon u segmentu u kojem želite osporiti dio koji sam naveo, a ne koje su kazne i da trebate imati prometnu. To nije sporno i o tome se uopće ne razgovara.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U članku koji si citirao se ne spominje prometna dozvola.

Osobno se slažem da to nije riješeno na najbolji način i da je tendencija (prometne) struke da bude riješeno upravo kako ti misliš da je (imaš i materijala Centra za vozila Hrvatske koja upućuju upravo na to), ali u svim dosadašnjim izmjenama (prometna i pravna) struka to ipak nije riješila na taj način, nego je ostalo ovako. Možda zato da ne navale svi zadnji dan mjeseca u stanice za tehnički pregled, možda iz nekog drugog razloga, ali policija kažnjava za istek prometne dozvole, po cijelo vrijeme važećim propisima (i sada su isti, kao što je gore citirano), što uredno potvrđuje i sudska praksa (iako možda rasprave, prezentacije, upute, dopisi, cirkularke, pravilnici i dr. upućuju na jedno, sud će gledati samo ono što piše u zakonu, a to je da je kažnjivo ako ti istekne prometna dozvola, bez obzira na tehnički pregled).

I Zakon ti je citiran malo više, čak je i podebljano ono najbitnije.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Postoji još jedna stvar, što je ta praksa uvedena s računalima, kako sam naveo, jer do prije 10-15 godina se u Prometnu upisivalo samo mjesec i godina kako i piše u Zakonu, no nitko nije primjetio da je to siva zona. Drugo, na tehničkom ti recimo, mogu upisati onda sat i minutu kad si bio, pa bi bilo po Zakonu, i morao bi drugi put doći opet u isto vrijeme dana. Ljudi ne zamjećuju te suptilne promjene dok ih ne zakače ili dok ne razmisle o tome. Slično kao i pitanje kada počinje novi milenij/stoljeće, 2000 ili 2001, 200 ili 201 :)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije 4 minuta, ErikDegen je napisao:

Postoji još jedna stvar, što je ta praksa uvedena s računalima, kako sam naveo, jer do prije 10-15 godina se u Prometnu upisivalo samo mjesec i godina...

Jesi li siguran? Nisam o tome razmišljao, ali poprilično sam siguran da je i prije 20 godina pisao cijeli datum (dan, mjesec i godina)...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 10 sati , ErikDegen je napisao:

Postoji još jedna stvar, što je ta praksa uvedena s računalima, kako sam naveo, jer do prije 10-15 godina se u Prometnu upisivalo samo mjesec i godina kako i piše u Zakonu, no nitko nije primjetio da je to siva zona.

MUP ima računala sa podacima vozača i vozila od sredine 80-tih a od 1992 sve postaje imaju računala.Prije xx godina se u prometnu upisivao mjesec i godina do kad vrijedi prometna ali je to trajalo samo par godina.Uz produženje prometne ide i polica osiguranja koja ima puno datum ali i sat do kada vrijedi.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U Zakonu piše da Prometna ističe do kraja mjeseca. Pravilnikom je određena mjerna jedinica za tu rubriku mjesec i godina. Policija prema tome kažnjava vozače bez veze. Ako itko ima drugačije činjenice neka ih navede, a ne svoje mišljenje. Činjenice, citat iz nekog pravnog dokumenta. Do tada je sve što sam napisao važeće prema sadašnjim ZSPC i Pravilnikom. 

uređeno: od Borbena7
Komentiranje drugih korisnika
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 19 sati , ErikDegen je napisao:

Nažalost gospodo niste u pravu. A zašto? Jer od šume ne vidite drvo i nikako da osporite ono što Vam pišem citirajući isti taj Zakon.

Pošto ja mogu tumačiti ono što je napisano samo onako kako je napisano, da probamo naći to drvo u koje mi se čini da ste udarili. Pa hajdemo pravno od početka. Najprije ste naveli ovo,

, ErikDegen je napisao:

Riječ je o o tome kada ističe Prometna dozvola. Naime prema Zakonu o sigurnosti prometa na cestama prometna ističe zadnjim danom U MJESECU isteka 12 mjeseci od prošlog tehničkog pregleda, i imate naljepnicu na vozilu do kada vrijedi (mjesec i godina).

te isto nije točno. Zakon o sigurnosti prometa na cestama u dijelu koji navodite govori o tehničkom pregledu vozila, da je isti djelatnost od općeg interesa te da se isti obavlja radi provjere tehničke ispravnosti motornih vozila. Što se tiče rokova, tehnički pregled vozila istječe zadnjim danom svakog 12 mjeseca od posljednjeg redovnog tehničkog pregleda. Što se tiče naljepnice, ona nije prometna dozvola nego samo znak kojim se označava rok važenja tehničkog pregleda.

Pa dva puta navodite,

prije 19 sati , ErikDegen je napisao:

izgled i način upisivanja u dokument koji zovemo Prometna, opisan je Pravilnikom o teh. pregl. vozila u kojem su navedeni detalji, mjerne veličine , pozicije i ostalo. Tim Pravilnikom je navedeno u čl. 22.

 

, ErikDegen je napisao:

Nadalje, Pravilnik o tehničkim pregledima vozila navodi izgled same Prometne i kako se ispunjava, te kao jedinicu mjere za izdavanje dozvole navodi DAN, pa se tu piše datum, a u dijelu važenja navodi samo da vrijedi DO vezujući se na čl. 22 istog pravilnika gdje piše "Znak kojim se označava rok važenja tehničkog pregleda..." i "Rok valjanosti tehničkog pregleda označava se bušenjem broja mjeseca...",

što također nije točno jer navedeni pravilnik opet samo govori o tehničkom pregledu, a čl.22 o znaku (naljepnici) kojim se označava rok važenja tehničkog pregleda, kako se isti rok i sve ostalo bušenjem označava. Ni slovom ne spominje Prometnu dozvolu.

Pa kada smo kod dokumenta koji se naziva Prometna dozvola, naravno da kako je već napomenuto isti dokument nije propisan niti opisan Pravilnikom o tehničkom pregledu, nego (gle čuda) Pravilnikom o registraciji i označavanju vozila, koji istu opisuje, kako se ispunjava i kada se izdaje nova te produžava važenje. Na izdavanje nove isti pravilnik kaže da se vozilo registrira (pri čemu se izdaje nova prometna dozvola) i kada vlasnik priloži dokaz da je vozilo tehnički ispravno. Slično je i sa produžavanjem. Pa kako je cijeli taj postupak ništa drugo doli upravni postupak, ZoUP propisuje računanje rokova pa gledajući sve navedene propise Prometna dozvola može važiti do dana poslije provedene radnje koja prethodi samom izdavanju.

prije 19 sati , ErikDegen je napisao:

Dakle, Prometna vrijedi do zadnjeg dana MJESECA u kojem ističe 12 mjeseci od prošlog tehničkog (ili 24 za nova vozila). Tu je dakle veza Prometna-Tehnički.

Tako da ni ovo opet nije točno. Pojednostavljeno, ako je tehnički pregled napravljen 17.08, isti vrijedi do zadnjeg dana svakog 12-og mjeseca, što znaći da istječe zadnjim danom 7-og mjeseca slijedeće kalendarske godine. Kako prema navedenom ZoUP-u važenje prometne dozvole može biti samo dan poslije nakon provedene radnje koja joj prethodi, jedino moguće upisivanje važenja prometne dozvole je da važi do prvog dana mjeseca koji prethodi isteku važenja tehničkog pregleda, dakle prometna dozvola može važiti samo do 01.08. i tako se i upisuje u Prometnu dozvolu pod H, sa danom, mjesecom i godinom. Prema tome, ista ne važi do kraja mjeseca, nego do početka slijedećeg.

I zaključno,

, ErikDegen je napisao:

kako je Policija uvela automatsko pregledavanje registracija vozila u prometu u svojim vozilima i samovoljno kažnjavanje (suprotno zakonu) jer je netko uveo softwerski istek Prometne vezan za datum izdavanja prometne, imamo situaciju koja nije normalna.

koliko su meni poznati navedeni urađaji (kod nas Nero), softwerski djeluju tako da policijskim službenicima daje određene informacije sukladno postavkama alarma koji su odabrani. Tako isti mogu biti, Informacija, Pažnja, Provjeriti, Zaustaviti i Uhititi. Nigdje nema opcije Kazniti. Pa prema tome ukoliko je sa statusom vozila sve u redu, što uključuje i podatak o važenju prometne dozvole isti uređaj će pod statusom "Vozilo" označiti "U redu", no ukoliko nije izbciti će alarm "Zaustaviti". Pa sve i da je ovo točno,

, ErikDegen je napisao:

jer je netko uveo softwerski istek Prometne vezan za datum izdavanja prometne, imamo situaciju koja nije normalna.

policijski službenik isto vozilo ima obvezu zaustaviti i uvidom u prometnu i dodatnom provjerom u sistemu utvrditi je li prometna dozvola važeća ili nije. Na navedenom primjeru ako je u prometu zaustavljen prije 01.08, nema govora o kazni, ukoliko je poslije (u zavisnosti od koliko dana) slijedi kazna samo i sukladno već navedenom čl.238 ZSPC-a. 

Tako da se meni čini da ja drvo jako dobro vidim.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uh, Spitfire, jesi se raspisao, ali hajde volim kad se diskusija odvija u kulturnom okruženju.

Pitanje koje je ostalo otvoreno i nitko na njega nije odgovorio (ne što misli) citiranjem pravnog akta je do kada vrijedi Prometna dozvola? Ja sam probao logikom iz pravnih akata izvesti odgovor, za koji sam stavio pitanje na forum u diskusiju. Svi pokušavaju samo reći da nisam u pravu bez ikakvog dokaza.

prije 6 sati , Spitfire je napisao:

Pojednostavljeno, ako je tehnički pregled napravljen 17.08, isti vrijedi do zadnjeg dana svakog 12-og mjeseca, što znaći da istječe zadnjim danom 7-og mjeseca slijedeće kalendarske godine.

Mislim da ovdje nisi u pravu, već u tom slučaju tehnički vrijedi do kraja osmog (8) mjeseca, jer tada ističe 12 mjesec, što znači do 30.08.. Inače bi bilo 11 mjeseci. :)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • Spitfire locked this forumu
Posjetitelj
This topic is now closed to further replies.


×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija