Jump to content

100.000 tema na Legalis portalu!  Nakon 16 godina od pokretanja ove stranice, dana 31.07.2019. na Legalis portalu je pokrenuta 100.000-ta tema. Time je na ovom portalu raspravljeno više od 100 tisuća pravnih pitanja, i to kroz 526.000 pojedinačnih objava korisnika. U ovom trenutku Legalis portal broji 90.700 registriranih korisnika.

inazg

oporuka

Preporučene objave

Dobar dan,

zanima me da li ja sama mogu sastaviti oporuku ,bez pomoći odvjetnika ili bilježnika i priznaje li se taj dokument jednog dana ako mi se nešto desi? Pišem ovako sa razlogom jer imam post na obiteljskom pravu. Što sve treba sadržavati oporuka, treba li biti potpis svjedoka i kome se može povjeriti na čuvanje? I još jedno pitanje; još od djetinjstva znam da moj pokojni otac nije bio moj biološki otac nego me samo priznao kao svoju kćer da izbjegne sramotu koju mu je nanjela moja "majka". Biološki otac je još uvijek živ i ima jednu kćer....trebam li ili mogu li tražiti dokazivanje očinstva i tražiti od njega da se "iskupi" za sve ono što sam prolazila kad su me ljudi iz mjesta zvali "faćukom" i izrugivali mi se jer me ostavio bez ičega, a drugoj kćeri je dao sve........

Uređeno od inazg
dopuna

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

imam jedno pitanje nevezano za oporuku; ako sam ja nakon smrti oca naslijedila 1/4 nekretnine zajedno sa okućnicom i nekakvim zemljištem može li mi netko osporiti to nasljedstvo obzirom na činjenicu da taj čovjek nije bio moj biološki otac, ali me priznao kao svoju kćer. Pitam iz razloga jer živim u nemogućim uvjetima sa majkom i bratom koji mi se prijete izbacivanjem iz kuće, a za tu istu kuću sam se ja osobno naplaćala dugova i hipotekarnih kredita.........hvala

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama
Dobar dan,

zanima me da li ja sama mogu sastaviti oporuku ,bez pomoći odvjetnika ili bilježnika i priznaje li se taj dokument jednog dana ako mi se nešto desi? Pišem ovako sa razlogom jer imam post na obiteljskom pravu. Što sve treba sadržavati oporuka, treba li biti potpis svjedoka i kome se može povjeriti na čuvanje?

 

Možda pomogne.

 

 

Jednostavnu oporuku, bez pomoći odvjetnika, može napisati svaka punoljetna osoba zdravog razuma. Međutim, ipak se preporuča pravno savjetovanje, posebno u slučaju složene oporuke, ili raspolaganja značajnijim sredstvima.

 

Svrha oporuke je određivanje nasljednika imovine i poslova nakon vaše smrti.

 

Oporuka bi trebala započinjati riječima: "Ovo je posljednja volja i oporuka mene. Ovime poništavam sve svoje prethodne oporuke". Morate imenovati izvršitelja oporuke, odnosno osobu koja će se pobrinuti da se vaše upute provedu. Iz praktičnih razloga, ta osoba će najčešće biti glavni uživatelj (ili uživatelji) oporuke, ili odvjetnik, odnosno upravitelj banke.

Jasno naznačite da se vašom imovinom najprije moraju nadoknaditi svi preostali dugovi i troškovi, a zatim jasno naznačite tko što dobiva. Identitet uživatelj a oporuke definirajte njihovim srodstvom (ako postoji), punim imenom i prezimenom te, u slučaju potrebe, i adresom, kako ne bi bilo nikakve sumnje o kome se radi.

 

Imovinu opišite vrlo detaljno kako bi se mogla jasno raspoznati.

 

Čak i ako mislite da ste popisali svu svoju imovinu, za svaki slučaj odredite tko će dobiti bilo kakva preostala dobra. Na oporuci mora jasno biti označen datum, a mora biti potpisana od strane vas osobno i dva neovisna svjedoka. Oni ne smiju biti uživatelji oporuke, niti u bračnoj vezi s nekim od uživatelja. Svjedoci moraju prisustvovati samom činu potpisivanja i to napisati u svoj iskaz. Primjerice: "potpisano od strane osobe X u našoj prisutnosti. U prisutnosti osobe X i onog drugog ovime potvrđujem da sam kao svjedok stavio svoj potpis".

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Samo možete time biti na dobitku.

 

Opet, iz iskustva znam slučaj, kada je osoba, svojerčno napisala oporuku, potpisala je, bez svjedoka, i sud ju je priznao, ali bolje igrati "na sigurno".

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Nedavno sam, nakon dugo godina naivnosti, odlučila da ili idem na sigurno ili na ništa....jer previše me toga gazilo.....a oporuka je samo jedan mali dio u kojem ću izraziti svoje namjere i želje.......l.p.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama
objavljeno (uređeno)

Da ne otvaram sada novu temu, postavit ću ovdje dva pitanja u vezi s oporukom i oporučivanjem:

1. Ako se oporukom imovina želi ostaviti pravnoj osobi sa sjedištem u inozemstvu (motiv je humanitarne naravi), je li i koliko je to komplicirano? Kako to napisati u oporuci, tj. kako sročiti?

(Ne radi se o tomu da bi netko osporavao, nego je samo pitanje kako to ispravno napisati u oporuci i kasnije procedure kad se pokrene ostavinska rasprava, da se izbjegnu nepotrebne komplikacije.)

2. Ako osoba napiše oporuku u Republici Hrvatskoj i potom se preseli u inozemstvo i tamo premine, što se tada događa s oporukom i ostavinskim postupkom?

Hvala :) 

 

 

 

Uređeno od M. Marija

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite svoj korisnički račun na ovoj stranici. Lako je, potpuno besplatno i trajno!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad
×