Jump to content

Prigovor na oduzimanje vozacke dozvole


mala1crna

Preporučene objave

Sad ne plaćaš baš ništa, pa niti te troškove.

 

Kako god da nasloviš svoj tekst, bit će razmatran kao prigovor, ali nemoj se uopće zamarati i samo napiši prigovor. Nitko ti to neće uzeti za zlo, a u tekstu jasno napišeš da priznaješ, kaješ se, da se neće ponoviti, te navedeš olakotne okolnosti (i nekažnjavanost, ako si nekažnjavan), te zamoliš za smanjenje kazne i mjere. Smanjit će ti i jedno i drugo (za potpuno ukidanje ne znam).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nažalost od moje adrese do adrese firme postoji tramvaj, a ja sam na terenu, naravno građevina...

 

Upravo to i napišite (dakle pustite prijevoz na posao), da priroda posla iziskuje upravljanje motornim vozilom, a bez toga dolazite u opasnost dobivanja otkaza i ugroze egzistencije (obitelj).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

Hvala svima na pomoći, presuda je stigla, ukinuta mi je zabrana upravljanja na 3 mjeseca, novčani dio nisam pobijao, jedino pitanje, da li moram platiti puni iznos kazne ili 2/3 u roku 8 dana, jer je u presudi navedeni puni iznos i ne spominje se mogućnost plaćanja 2/3 kao kod male1crne. pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

pozdrav svima! dovršavam prigovor (sutra-petak mi je rok), klasika, napuhala sam 1.3 promila, 3.000,00 kn kazna i 3 mjeseca zabrane i htjela sam naći neke podatke o potrebi baždarenja dregera, potrebni obučenosti policajaca itd. budući da ne znam ništa sročiti o tome jer s tim nemam iskustva, a znam da su ljudi navedeno pisali u prigovorima pa sam počela čitati razne teme tu na forumu pa sam tako naišla i na ovu temu.

 

iako sam inače pravnica, moram priznati da nisam znala da je kod podnošenja prigovora moguće da sud preinači izrečenu kaznu i zaštitnu mjeru na moju štetu, tek sam kroz ovu temu došla i do te spoznaje, do sad sam mislila da ne postoji mogućnost reformacije in peius. sukladno tome, možda bih ipak onda svoj prigovor drukčije koncipirala i izbacila neke dijelove (no opet, čine mi se dosta korisnima).

 

ono što me muči trenutno je je li navedeno moguće samo kod prekršajnog naloga ili i kod obveznog prekršajnog naloga? naime, iz čl.238. je razvidno da je kod prigovora protiv prekršajnog naloga moguće preinačiti kaznu i zaštitnu mjeru na štetu okrivljenika ako isti podnosi prigovor zbog počinjenja prekršaja. međutim, takva odredba ne postoji kod prigovora protiv obveznog prekršajnog naloga, kao što ne postoji niti odredba da će se na sve ostale situacije u kojima nije nešto drukčije propisano primijeniti dio zakona koji uređuje pitanje prekršajnog naloga.

 

sad me to malo zbunjuje i moje je pitanje - ako podnosim prigovor protiv obveznog prekršajnog naloga jer poričem počinjenje prekršaja (djelomično), može li sud kaznu i zabranu izmijeniti na moju štetu?

 

molim vas lijepo za brzi odgovor, sutra mi je rok i prigovor mora biti poslan, kakav god :moli::moli::moli:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Što se tiče baždarenja, sada su svi baždareni i tu nemaš apsolutno nikakve šanse za uspjeh, a što se tiče obuka, nije potrebna posebna licenca za alkometre. Uglavnom, i jedno i drugo već dugo ne prolazi.

 

Što se tiče povećanja kazne, ono je moguće u slučaju i jednog i drugog naloga, ali je izglednija potvrda ove prvobitne.

 

Ako si gledala ovu i slične teme, vidjet ćeš da najbolje prolazi priznanje, kajanje, olakotne okolnosti i molba za smanjenjem/ukidanjem kazne/mjere.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala vam puno na odgovorima!! :)

 

Ok, onda necu pisati nista o baždarenju i to, taj dio preskačem.

 

Znaci u oba slučaja je moguce da mi sud poveća kaznu i zaštitnu mjeru? Onda definitivno necu poricati počinjenje, samo bi mi trebalo da mi ko jednom dečku/gospodinu tu s teme dignu s 4 mjrseca na 12 mjeseci

 

Pokajat cu se, svasta napisati zasto mi treba auto itd, to sve imsm u planu

 

Jedino sad ne znsm jrl da sto pisem u sljedecem dijelu - napuhala sam 1,3

A tereti me se za prekršaj iz st.7, a taj stavak se odnosi kad napuses 0,5-1,0

Dok bi stavak 8 bio primjenjiv na moj slucaj

Znsm da sud nije vezan pravnom kvalifikacijom dijela, ali mozda bih ipak to istaknula?? Samo ne znsm kako tocno, ako uopce da? Sto mislite?

(I da, stavak 8 propisuje kaznu 3-5 tisuća, a stavak 7. 1-3 tisuće kuna. Meni je izrečeno 3, u jednom slucaju minimum, u drugom Maximum. No ne znsm jel dobivam kaj s tim??

 

Hvala punooo

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Terete te po stavku 7 što je zakonski točno za alkohol od 1 do 1.5 promila.

Novčana 3000-5000 kn i 3 mjeseca za alkohol prvi put.

Bez pravnih filozofiranja mjera lako padne na 1 mjesec ili ne bude mjere.

 

glupača! :poguzi:taman sam si prije nekoliko dana isprintala sve aktualne zakone (krećem učiti za pravosudni) i u totalnoj zbrci u glavi sam previdjela da ZSPC koji držim u rukama nije aktualni, već je malo stariji, u glavi sam imala i da mi je ZSPC isto najaktualniji, kako sam printala svu silu zakona koji jesu usklađeni sa svim izmjenama.

 

uglavnom, prije izmjena je ova moja rečenica bila imala smisla. :vrti: što ćeš kad je netko smotan i glup :glavomozid::glavomozid::glavomozid:

 

javim kako je prošao prigovor, da znate za ubuduće :ljubav:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Poštovani,

 

u svibnju 2015. slučajno sam "naslonila" auto na parkirni auto iza mene kad sam išla u rikverc. Budući da nije bilo veće štete, odnosno samo točkica na drugom autu, nisam ostavila podatke i otišla sam. Auto nije bio parkiran na iscrtanom parkingu, nego je bio bočno parkiran ispred iscrtanih parkirnih mjesta. Međutim netko od susjeda me vidio i zapisao je tablice te mi je isti dan došla policija. Danas sam dobila obavezni prekršajni nalog u kojem piše da sam počinila prekršaj nepropisne radnje vozilom (kazna 1500 kn), napuštanje mjesta događaja prometne nesreće (2000 kn) i izriče mi se zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom b kategorije u trajanju od 6 mjeseci. Htjela bi napisati žalbu u kojoj bi navela da sam trudna (termin mi je za 2 tjedna), nezaposlena i da bih u slučaju veće materijalne štete ostavila podatke međutim da se kajem i priznajem krivnju. Postoji li mogućnost da mi ponište novčanu kaznu i oduzimanje vozačke? Ovo mi je prvi prekršaj, vozim već sedam godina i nisam imala nikakvih prekršaja. Hvala na odgovoru

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Svakako se žali, opiši situaciju kao što si ju tu napisala, napiši sve svoje trenutne okolnosti (trudnoća, nezaposlenost, nekažnjavanost...) i zamoli za ukidanjem kazne i mjere s obrazloženjem da će u ovom obliku dovesti u pitanje tvoju egzistenciju i egzistenciju tvoje obitelji. Obavezno naglasi da priznaješ prekršaj i kaješ se (to je osnova za ukidanje/smanjenje kazne), a možeš napisati da se jednostavno nisi snašla, ali da je i sam postupak djelovao na tebe na način da si nešto naučila ida sigurno nećeš ponoviti takav prekršaj.

 

Moguće je ukidanje kazne i mjere, ali vjerojatnije je da će ti sve znatno umanjiti (mjeru ukinuti).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Molim pomoć, savjet. Upravljao samo vozilom pod utjecajem alkohola. Na semaforu se nisam zaustavio na vrijeme i udario sam vozilo ispred sebe. Manja materijalna šteta. Napuhao sam 0,8 promila, odmah oduzimanje vozačke na 12 sati.

Naravno, sada očekujem novčanu kaznu i prijedlog roka na koji da mi se oduzme vozačka.

Da li ako platim odmah novčanu kaznu (kolika god bila), ipak mogu napraviti žalbu na rok oduzimanja vozačke jer bez nje mi zbog obiteljskih razloga (da ne elaboriram dalje...) stvarno neće biti jednostavno i vozačka mi je nužna....?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pozdrav,

pročitao sam maltene cijeli post ali nisam pronašao ono što me zanima. Kod mene je situacija sljedeća. Zakasnio sam sa prigovorom na prekršajni nalog od 8 mjeseca 2014. godine. Jučer mi je uručena obavijest o zaštitnoj mjeri zabrane upravljanja motornim vozilom na razdoblje od 6 mjeseci. Mene zanima da li postoji ikakvo pravno sredstvo koje se može primijeniti nakon obavijesti o zaštitnoj mjeri? I ako postoji koje? Naime ja sam 80% invalid rada i mirovina mi iznosi 1.600 kn. Auto koristim u svrhu posla kako bih nešto još dodatno zaradio.

Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 tjedna kasnije...

Postovani.

Jucer sam zastavljen u Osijeku (mjenjao sam se s fremdicom njoj sam htio dat moj auto da vozi jer sam pio i taman stanem upalim sva 4 i policija... Ugl nebitno za pricu)

Kazna 3000 kn + 3 mjeseca zabrane upravljanja mot. vozilom. Spreman sam platiti 2/3 kazne ali vidim ako platim da se ne mogu zaliti na zabranu. Sto mi je ciniti? Uloziti zalbu i naposati da sam spreman platiti kaznu i da se kajem i molim da se razmiti zabrana zbog potrebe za vozackom. Ne putujem autom na posao ali firma u kojoj radim je dislocirana u 2 grada pa mi je vozacka potreba za ta putovanja. Sto da napisem u zalbi? Mogu li poslje platiti 2/3 kazne nakon suda ili onda moram sve platiti. Imam vozacku od 2008 i ovo je prvi put da sam zaustavljen zbog alkohola.

Puno hvala svima

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dodaj kakve dokaze iz firme da radite na dvije lokacije i da u firmi moraš vozit.

 

Jučer sam poslao prigovor preporučeno poštom. To se dogodilo 1.11 tako da sam podnio sve unutar roka od 8 dana. Sad dal kad sam poslao preporučeno nebitno je zakasni li pošta recimo i dođe dan kasnije od roka jer ipak sam ja poslao na vrijeme i imam dokaz da sam poslao unutar zakonskog roka?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...

Poštovani, dobio sam kaznu za nestajanje ovlastenoj osobi na znak (STOP POLICIJA) - 3000 kn, za voznju ulicom kojom je u tom trenutku bilo zabranjeno kretanje u oba smjera - 500 kn te parkiranje vozila na mjestu gdje ne bih smio (drugi policajac mi je rekao da slobodno tu stanem ako cu bit pored auta) -300 kn

 

 

Radi se o Mesničkoj ulici i bio je europski dan auta (četvrtkom??) i policija nije dala prolaz po Mesničkoj osim službenin vozilima i stanarima. Gospodja ispred mene je ljubazno zamolila policajca da je propusti iako nije bila stanar i kako je mahnuo rukom ispalo je kao da i meni mase i ja sam takodjer prosao.

 

Za 10 sekundi sam bio natrag i policajac me nije u tom trenutku nego tek kasnije i uzeo podatke (u trenutku kad sam stajao na tom mjestu za sta sam dobio 300 kn)

 

Izmedju ostalog sam dobio 3 mj zabrane upravljanja B kategorijom (na temelju cega?).

 

Na koji nacin da ulozim prigovor na prekrsaj? (Student sam i nemam nikakvih primanja)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Postovani legalisi, dobra Vam vecer. Evo konacno :) nakon 7 godina bez ijednog prekrsaja, sinoc sam se opustio, klasicno 3-4 crna Tomislava, i napuhao 1,08, odnosno 0,98. Kazna 1000 + 1 mj bez prava upravljanja MV-m. Pitanje za Vas, mjera zabrane od 1mjeseca koju sam dobio u onom nalogu je konacna, ili postoji mogucnost da se ista naknadno poveca ?Kaznu 2/3 sam odmah danas uplatio ( 667 kn + 100 kn) i odnio uplatnice u stanicu, gdje ih je dezurni kopirao. Dakle, sto se tice placanja to je rijesno, ili ? Sada, ti negativni bodovi, kada se oni dodjeljuju, naknadno, ili isto na licu mjesta? I cetvrto, da li se taj prekrsaj brise nakon odredenog vremena iz internih evidencija, il ostaje rak rana ;) zahvaljum Vam se na odgovrima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zašto ste išli plaćati kaznu? Vidite čl. 241. st. 4. Prekršajnog zakona. Ako vam u OPN-u stoji upozorenje o plaćanju - stvar je gotova i možete samo čekati na kućnu adresu obavijest o početku tijeka zaštitne mjere zabrane upravljanja motornim vozilom, a do tada možete voziti.

Zasto sam platio? Iskreno, kriv sam, smatram da sam jos dobro i prosao, jer sto da sam, nedogodilo se, nekoga ozlijedio. S druge strane, u autu sam vozio nas 6, tako da smo se dogovorili podijeliti kaznu ;). Zanima me samo, da li ce ta zabrana biti onolika kolika je bila zapisana na licu mjesta, i da li postoji mogucnost dobivanja tih kaznenih bodova, buduci nista o tome nisam vidio u u onom ONP -u. Nemojte zamjeriti, pitanja su malo preopcenita, no prvi puta se susrecem s time. Naravno i zadnji :)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Sada, ti negativni bodovi, kada se oni dodjeljuju, naknadno, ili isto na licu mjesta? I cetvrto, da li se taj prekrsaj brise nakon odredenog vremena iz internih evidencija, il ostaje rak rana ;)

Za početak vidi da li u uputi o plaćanju imaš navedeno to po čl.241 st.4 kako kaže poštovani G-man (štampano ili dopisano olovkom) jer ima i starih prekršajnih naloga.

 

Bodove će direktno mup upisat u evidenciju vozača a evidencija se neće obrisat.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Za početak vidi da li u uputi o plaćanju imaš navedeno to po čl.241 st.4 kako kaže poštovani G-man (štampano ili dopisano olovkom) jer ima i starih prekršajnih naloga.

 

Bodove će direktno mup upisat u evidenciju vozača a evidencija se neće obrisat.

 

Nažalost, navedenu uputu nemam, no bila je štampana i s dvije uplatnice.

Dakle od sada pa nadalje, svaki puta kada me zaustavi policija, morati ću puhati ;). A dosada sam tako lijepo prolazio:azdaja:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako ima samo ovo onda je to stari PN koji je morao od 3.10.2015-te bit ispravljen onako kako piše u čl.241.st.4.

"Uputa o pravnom lijeku:Protiv ovog Naloga okrivljenik, branitelj i osobe izčlanka 192. stavka 2. Prekršajnog zakona imaju pravo prigovora nadležnomprekršajnom sudu u roku od 8 dana po primitku odnosno uručenju Naloga. Prigovorse podnosi putem ove PU/PP u dva istovjetna primjerka.

 

i ima mjesta za žalbu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Gospodo, zahvaljujem Vam se na odgovorima. Dakle, sada samo čekam odgovor iz policije od kada počinje zaštitna mjera upravljanja vozilom. Još jedno pitanje za kraj. Budući da vjerojatno neću biti prisutan doma u trenutku kada Pošta bude dostavljala navedenu odluku, da li istu može primiti netko od ukućana, ili pak, to moram primiti ja osobno?

 

Svako dobro, i velika hvala na odgovorima. Sve najbolje za predstojeće Blagdane :mase2:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uglavnom pisao sam prigovor i prihvaćen mi je, smanjeno mi je sa 12 mjeseci bez dozvole na 3 mjeseca, i kazna 3500kn, sad kako mi je auto neophodno za posao mislio sam pisati zalbu visokom prekrsajnom sudu da mi ublazi bar na mjesec dana jer bi uzeo godisnji. A u presudi mi ne pise da li iman pravo žalbe, sad ne znam šta činiti dalje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dakle, prekršajni postupak je pravomoćno okončan i jedina opcija (teoretska) koja vam ostaje jest obnova prekršajnog postupka.

 

Razloge za podnošenje istih vidite u čl. 214-216. Prekršajnog zakona. Previše je toga da vam pojašnjavam u detalje. U vašem slučaju, vrlo teško da imate osnovu za obnovu, ali za precizan odgovor trebalo bi vidjeti cijelu dokumentaciju.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovanje, pozdrav ima par pitanja pa bih trebao pomoć .

Napuhao sam ravno 1.00 nakon oduzimanja 0.90 i dobio 1000 kuna + mjesec dana zabrane , e sad ja sam prije cca. 9 mjeseci napuho 0,63 nakon oduzimanja 0,53 i dobio 1000 kuna bez oduzimanja vozačke koju sam platio i to je to ,pa mi nije jasno kako za istu stvar vrijede druga pravila ili postoje neki "razredi" za koje ne znam.

Nisam uspio nać u zakonu gdje pišu mjere oduzimanja tj. koliko mjeseci za određen broj promila ja sam našo samo novčano tj. recimo 0,5- 1 piše 1000-3000 kuna ,1-1,50 3000-5000 kuna itd.

 

Mislim novčana kazna mi nije toliki problem međutim kao i većini auto mi treba za posao .Priznajem krivnju i svjestan sam da sam zaje.. :D , ali dali postoji veća šansa da mi sud poveća zabranu pošto sam u istoj godina napuho preko 0,5 (bez zaštitne mjere) ili mi se isplati uložit prigovor ?

U slučaju da pišem prigovor, dali da u prigovoru spominjem uopće prethodnu kaznu koja je bila samo novčana iako "spada" u isti razred ili da se držim ovoga što ste prije sugerirali ljudima ?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na odgovoru , ali i dalje me zanima odgovor na prvo pitanje ili to ne piše u zakonu nego ovisi o policajcu/sucu kolika će bit mjera zabrane ????

 

Ne ovisi o pojedincima, nego o utvrđenoj sudskoj praksi (koju utvrđuje Visoki prekršajni sud), a pojedinosti možeš pronaći u komentarima kao što ti je sivko napisao.

 

Inače, to ti debelo ide u prilog, jer je do nedavno minimum bio 6 mjeseci, pa bi i prvi put ostao bez vozačke na duže.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Po komentarima (2015)prvi put je trebao dobit 1 mjesec a sada 3.

 

Prije smo pisali odmah 6, a sud je smanjivao na 2-3, tako da je već debelo u plusu. :)

 

 

Gdje mogu pročitat te komentare ako uopće mogu

???

 

U knjižnici uzmeš primjerak Zakona o sigurnosti prometa na cestama s komentarom (pazi samo da je aktualan).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pozdrav.

Prije dva dana me zaustavila policija. Izmjereno mi je 0.91 g/kg. Dobio sam kaznu 1000 kuna, oduzeta vozacka na 12 sati i rekao mi je policajac da cu dobit postom rjesenje o oduzimanju vozacke na mjesec dana, ali tek kasnije sam primjetio da nigdje ne pise u obaveznom prekrsajnom nalogu koji mi je dao da ce vozacka bit oduzeta.

 

Drugi dan kad sam dosao u PP po vozacku, covjek mi je rekao da cu sigurno dobit zabranu upravljanja, ali da ne zna koliko i da o tome sud odlucuje, te da bi bilo najbolje da napisem zalbu i kazem da mi je vozacka neophodna. I jos je rekao da bi bilo dobro da platim odmah kaznu i prilozim uz tu zalbu i kopiju uplatnice.

 

Zanima me sljedece:

Kako napisat zalbu kad uopce ne znam na koliko vremena ce mi bit oduzeta dozvola?

 

I vidim da ovdje kazete da ako se plati kazna, gubi se mogucnost zalbe, tj. prigovora, pa ne znam sto ucinit po tom pitanju.

 

Hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Stvarno sad ne znam sto napravit u vezi toga. Ako ne platim kaznu u roku 8 dana, morat cu je platit u cijelosti, umjesto 2/3, a ako pak platim, ne znam da li cu izgubit pravo na zalbu, ukoliko dobijem zabranu upravljanja.

A nekako mi je nelogicno sad pisati zalbu kad ni ne znam koja je kazna osim onih mjesec dana koje mi je policajac na licu mjesta spomenuo.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Pozdrav svima,

imam jedno pitanje vezano za oduzimanje vozačke dozvole pa ću ga postaviti tu da ne otvaram novu temu.

 

Dana 23.12.2015. na ruke sam primio "OBAVIJEST o izvršenju zaštitne mjere.

Presudom Prekršajnog suda u Makarskoj od 12.04.2012. godine izrečena je zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom B kategorije na 3 mjeseca..."

 

Uz tu obavijest, ovo ljeto u 8. mjesecu 2015.g. mi je sjela ovrha od 3000 kuna na račun temeljem iste te presude.

 

Moje pitanje je mogu li oni meni napravit ovrhu i oduzet vozačku 3 godine nakon što je donesena presuda? Postoji li nekakav rok?

 

Unaprijed zahvaljujem!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zvao sam sud. U obavijesti koju sam ranije naveo nije naznačeno da je odluka postala pravomoćna u travnju 2014. (zbog žalbe koju sam uložio na odluku suda iz 2012.) tako da je sve po zakonu.

 

Eto, javni gradski prijevoz sljedeća 3 mjeseca :zubo:

 

A dobro, bar će se uštedit na gorivu uz pretpostavku da neće biti kazni za švercanje :tikvan:

 

Svejedno, hvala na pomoći!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pozdrav svima,

Upravljao sam pod utjecajem alkohola u koncentraciji od 1.48 promila osobnim automobilom.

Vozilom sam izletio na zelenu površinu, udario stup javne rasvjete i propisno parkiran osobni automobil.

Policija mi je poslala obavezni prekršajni nalog i tereti me za prekršaje po :

 

 

- čl.46. st. 1. ZSPC-a u iznosu od 300 kn

- čl.293. st. 1 ZSPC-a u iznosu od 1000 kn

- čl. 199. st. 2. ZSPC-a u iznosu od 3000 kn

 

 

te po čl. 58. Prekršajnog zakona izriče mi zaštitnu mjeru zabrane upravljanja motornim vozilom B kategorije u trajanju od tri mjeseca.

 

 

Priznajem krivnju te sam spreman platiti novčanu kaznu.

Radim na poslu gdje je obavezna vozačka dozvola i svakodnevno s automobilom radim cca 200 km.

 

 

Zanima me mogu li tražiti, moliti, da mi se smanji kazna za oduzimanje dozvole ili izrekne uvjetna kazna ?

 

 

Da li se na sudu, nakon saslušanja može dogoditi da mi se molba ne prihvati i da mi se poveča kazna sa 3 mjeseca na više ?

 

 

Unaprijed hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prigovor koncipirajte na način da priznajete prekršaj, kajete se, obećajete "nikad više", ali molite sud da ukine zaštitnu mjeru zbog razloga kojeg ste i ovdje naveli, u dokaz čega trebate priložiti kopiju ugovora o radu iz kojeg je vidljiv opis poslova koji iziskuju vozačku dozvolu. Također bi bilo dobro ako uzdržavate nekog ili imate obitelj da to također navedete, uz opasku da ukoliko zaštitna mjera ostane, vi gubite posao.

 

Jasno, ovo bi moglo upaliti, isključivo ako vam je ovo prvi prekršaj/i, ako nije, onda bu teško išlo. No, probati svakako.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Pozdrav, imamo jedno pitanje u vezi oduzimanje vozacke dozvole.

Nakon poslanog prigovora dobio sam danas rjesenje od suda na kojem sam kaznjen s 1000 kn i mjesec dana zabrane upravljanja motornim vozilom (zbog alkohola).

Ako sam dobro razumio meni ta zabrana ne tece od dana kad sam preuzeo rjesenje od suda nego mi tek treba doci obavijest od policije i tek onda pocinje teci zabrana upravljanja? Postoji neki vremenski period u kojem bi ta obavijest trebala stici ili to sve ovisi od postaje do postaje?

 

I jos nesto, da li je moguce, i ako da gdje se trebam obratiti, kako bi odgodio pocetak zabrane upravljanja? Jer tesko mi je zbog posla ostat bez vozacke, ali kad bi mi se ona oduzela npr u 7.mjesecu ne bi bilo problema jer sam onda na godisnjem.

Zahvaljujem na odgovorima

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani,

 

...nego mi tek treba doci obavijest od policije i tek onda pocinje teci zabrana upravljanja? Postoji neki vremenski period u kojem bi ta obavijest trebala stici ili to sve ovisi od postaje do postaje?

 

I jos nesto, da li je moguce, i ako da gdje se trebam obratiti, kako bi odgodio pocetak zabrane upravljanja?

 

Tako je, obavijest će tek doći. Kada, zavisno o "gužvi" u postaji.

A za odgodu, u pravilu ne ali možete probati otići u PP koja vam je nalog i izdala i upitati isto.

 

...I pise da moram platiti troskove zalbenog postupka u visini od 100 kn a na uplatnici pise 200 kn. Malo sam zbunjen.

 

Vjerojatno objedinjen trošak izdavanja PN i žalbenog postupka.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Postovani legalisi, zahvaljujem na korisnim savjetima pozdravljam sve koji su aktivni na ovoj temi. Proučio sam cijeli članak i naišao na puno korisnih informacija. Imam još par pitanja ako netko zna:

 

1. Kolki su sudski troškovi prigovora ako se ne traži oslobađanje troška?

2. Hoću li morati dolaziti na sud ili je pisani prigovor dovoljan?

3. Na koju adresu poslati prigovor? U obveznom prekršajnom nalogu samo piše da se prigovor podnosi putem te policijske postaje, no treba li navesti neki odjel za prigovore ili nešto?

 

 

Bila je noć, magla, sa sporedne ceste sam skretao u lijevo na glavnu cestu. Pogledao sam lijevo, nisam vidio nikoga, ušao u raskrižje, skoro ga prošao i "bam" doletio automobil iz magle na glavnoj cesti i udaren sam u zadnji kraj automobila. Kriv sam naravno, 4000kn kazne i 2mj bez vozačke.

 

Ja se primarno moram žaliti jer mi odgovara što dulje odugovlačiti sa oduzimanjem vozačke dozvole.

 

Evo jedan primjer pisanog prigovora na obvezni prekršajni nalog. Bilo bi mi iznimno drago ako bi netko mogao prokomentirati prigovor koji sam sastavio. Da li je previše?

 

PREKRŠAJNOM SUDU putem

PU XX-XX

Postaja prometne policije XX

Pod brojem: XXX-XX-XX-XX-XXX/XX-XX.

Od dana: XX.XX.2016.g.

 

Okrivljeni X ime X prezime; X adresa, X pbo i grad; OIB: XXXXXXXXXXX ulaže

 

P R I G O V O R

 

na obvezni prekršajni nalog broj XXX-XX-XX-XX-XXX/XX-XX zbog izricanja novčane kazne i zabrane upravljanja vozilom „B“ kategorije kao prestroge kazne. Izrečena mi je novčana kazna u iznosu od 4.000,00 kn (četiri tisuće kuna) i izrečena mi je zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom „B“ kategorije u trajanju od 2 (dva) mjeseca jer sam počinio prekršaj iz čl. 57. st. 4. kažnjivo po čl. 57. st. 7. u svezi čl. 293. st. 1. ZAKONA O SIGURNOSTI PROMETA NA CESTAMA.

 

 

Utvrđeni prekršaj ne poričem te molim sud za donošenje blaže kazne iz sljedeća dva razloga. Kao prvi razlog molim sud da uzme u obzir činjenicu da se radi o mom prvom prekršaju. Nikada nisam počinio nikakav prekršaj u nepunih 7 godina koliko dugo sam vozač (od XX.XX.XXXX.g.). Iznimno sam odgovoran vozač i uvijek vozim s povećanim oprezom. Zato se kajem zbog počinjenog prekršaja i dalje ću sigurno voziti s još većim oprezom kako bi spomenuti prekršaj ostao upisan kao moj prvi i posljednji.

 

Kao drugi razlog molim sud da uzme u obzir iznimne okolnosti u kojima je počinjen prekršaj. Prekršaj nisam skrivio „ludiranjem“ i nesavjesnom vožnjom već je nažalost do prometne nesreće došlo kombinacijom nesretnih čimbenika kao što su noć, gusta magla, slaba vidljivost i sklizak kolnik. Uz to bi naveo i zeleno svijetlo „oštećenome“ vozaču na semaforu prethodnog obližnjeg raskrižja (30ak metara dalje), kasne noćne sate slabije frekvencije prometa, te nepregledno raskrižje (Slika 1 i Slika 2). Raskrižje smatram nepreglednim zbog kuće koja u potpunosti prekriva pogled u lijevo (Slika 2) na mjestu prometne nesreće u smjeru u kojem sam se kretao jer na lijevom uglu ostavlja približno tek 1 metar razmaka do glavne ceste Ulice Frana Galovića. Zato je postavljeno prometno zrcalo koje sam uz pogled ulijevo također pogledavao, no s obzirom na vremenske uvjete ono je bilo zamagljeno kapljicama kondenzirane vode što je, uz maglu dodatno umanjilo vidljivost. Približio sam se raskrižju minimalnom brzinom, a u raskrižje sam ušao tek kad sam se dvostruko uvjerio da ne prilazi automobil na glavnoj cesti. Zaista nisam vidio nadolazeći automobil i slažem se da moram snositi krivnju radi toga. Također moram napomenuti da je „oštećeni“ automobil na glavnoj cesti bio, uza sve navedeno, slabije uočljiv i zato što nije imao svijetla za maglu, a njegovo je regularno osvjetljenje bilo izrazito slabo (Slika 2). Također je činjenica da „oštećeni“ vozač u magli nije vidio mene kao što ni ja nisam vidio njega. Ovim tvrdnjama ne pokušavam umanjiti svoju krivnju već molim sud da ublaži kaznu zbog specifičnosti situacije u kojoj se desio prekršaj budući da je mala vjerojatnost da bi do takve prometne nesreće došlo u „normalnijim“ uvjetima vidljivosti.

 

Moram napomenuti i kako je netočna tvrdnja iz navedenog obveznog prekršajnog naloga da je moj automobil reg. oznake XX XXX-XX udaren u lijevi prednji ugao automobila. Moj automobil je zapravo udaren u lijevi stražnji kraj automobila u trenutku kada sam raskrižje već gotovo prošao. Vjerujem da se radi o grešci u obveznom prekršajnom nalogu, a to dokazujem priloženim fotografijama (Slika 3 i Slika 4).

 

Osjećam se krivim za navedeni prekršaj i molim sud da moj slučaj prepozna kao slučaj od minimalne opasnosti od ponavljanja djela obuhvaćenog navedenim obveznim prekršajnim nalogom. Također molim sud za smanjenjem novčane kazne ako je ikako moguće i smanjenjem ili ukidanjem kazne zabrane upravljanja vozilom „B“ kategorije u trajanju od 2 (dva) mjeseca.

---

Za navedene tvrdnje ovom prigovoru sam priložio dokumente i slike s navedenog mjesta prometne nesreće i to kako slijedi:

1. Kopija osobne iskaznice

2. Kopija vozačke dozvole

3. Slika 1. – Prikazuje prometni znak, gustu maglu i prometno zrcalo

4. Slika 2. – Prikazuje osobni automobil „oštećenoga“ te njegovo slabo osvjetljenje i kuću koja prekriva pogled u lijevo sa sporedne ceste na glavnu cestu

5. Slika 3. i Slika 4. – Prikazuje mjesto udara u osobni automobil okrivljenika

 

X grad, XX.XX.2016. Podnositelj prigovora:

____________________________

X ime X prezime

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako ne primi obavijest odmah po pokušaju dostave evo male odgode.Samo ne smije odbit primit nego nema ga doma jer je na "terenu".

 

Negdje sam na ovom forumu već pročitao, a i u obavijesti o pravima iz članka 109.a. stavka 1. točke 2. od 8. Prekršajnog zakona piše između ostaloga da ako će se izbjegavati dostavu, sva pismena dostaviti putem oglasne ploče tijela postupka.

 

U tom slučaju će odluka o oduzimanju vozačke odluke početi teći a da to nećete ni znati.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

@ Yogurth

 

1. U pravilu ide 100,00 kuna (+ eventualno 100,00 kn policijskih troškova). Ako tražite oslobođenje, onda treba priložiti i dokaze o slabijem imovinskom stanju.

 

2. Kod ovakva prigovora, kojim priznajete prekršaj, neće biti potrebe za dolaskom na sud.

 

3. Glede adresata prigovora pišete - Prekršajnom sudu u XY, putem PP XY.

 

Prigovor je inače sasvim OK i možete ga poslati u toj formi.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

To što spominješ je nešto drugo od obavijesti

Platit ćeš sudske troskove a ne prigovor.Adresa je samo PP bez odjela.Sve je sucu jasno pa možda se moze izbjeći dolazak na sud.

Kod mjesta udara napiši samo da je došlo do greške u pisanju a ne da je neistina jer nije uopće bitno gdje te udario ali ljepse zvuči.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

@ Yogurth

 

1. U pravilu ide 100,00 kuna (+ eventualno 100,00 kn policijskih troškova). Ako tražite oslobođenje, onda treba priložiti i dokaze o slabijem imovinskom stanju.

 

2. Kod ovakva prigovora, kojim priznajete prekršaj, neće biti potrebe za dolaskom na sud.

 

3. Glede adresata prigovora pišete - Prekršajnom sudu u XY, putem PP XY.

 

Prigovor je inače sasvim OK i možete ga poslati u toj formi.

 

Fenomenalno! Puno Vam hvala G-Man i Sivko na brzom i iscrpnom odgovoru. Ispravio sam "neistina" u "greška u pisanju".

 

Obavezno javim update kad bude.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 tjedna kasnije...

Pozdrav,

 

procitao sam manje-više sve u ovoj temi, ali molim vas pomoć jer sam normalno "poseban slućaj"

 

zaustavila me polcija prije par dana i dosla mi kazna 3.000,00 kn i 6mj bez vozacke. 1,04 promila ( umanjeno )

ali imam jos jedan problem, prije mjesec dana sam dobio natrag vozacku, bila mi oduzeta 2mj ( bio sam na treznjenju :/ , kazna je bila 1god bez vozacke i 12000kn, smanjili smo putem zalbe na 2mj i 3000kn ). Znam kakva je situacija, ali imam peh. nikad ne izlazim takav sam tip. ali kad popim, policija me u 100% slucajeva zaustavi.

 

naprekršajni nalog serijski broj:

Zbogizricanja zabrane upravljnja vozilom „B“ kategorije, ulažemžalbu.

Izrečenami je:

 

 

 


  • novčana kazna u iznosu od 3.000,00 kn (tritisuća kuna),
     
  • novčana kazna u iznosu 300,00 kn prema čl. 229. st. 1. u vezi s čl. 229. st. 5 što kod sebe nisam imao vozačku dozvolu
     
  • i zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom „B“ kategorije u trajanju od 6 (šest) mjeseci jer sam počinio prekršaj iz članka 199. stavka 7. Zakona o sigurnosti prometa na cestama (ZSPC-9).

 

 

Naime,utvrđeno je da sam upravljao vozilom sa 1,04 g/kg alkohola uorganizmu. Vozačka mi je prijekopotrebnaza posao, česti obilazak poslovnih partnera.

Prekršajne poričem i priznajem krivicu, novčane kazne ću u cijelostiplatiti (ili da mi se omogući plaćanje u ratama, ako je ikakomoguće) jedino molim sud da ukine kaznu zabrane upravljanja vozilom„B“ kategorije u trajanju od 6 (šest) mjeseci. Vozačka mi jakoutječe na posao i nemogu izvršiti određene poslove bez vozačke.Prihvatit ću bilo kakvu kaznu, kajem se i molim sud da ukine kaznuza oduzimanje vozačke.

------------------------------------------

 

Ne znam kako bi napisao zalbu s obzirom da sam nedavno ( prije 2mj ) dobio natrag vozacku. Mogu prilozit putne naloge kao dokaz da mi auto treba poslovno.

Zahvalan sam na svakom savjetu. Hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Imaš na ovom linku primjer prigovora, pa samo promijeniš tekst da ti odgovara (makneš ovo o nekažnjavanosti i posebno obrazložiš zašto ti vozačka treba). Priloži kopije putnih naloga da se vidi da ti vozačka treba, a u prigovoru se baziraj na taj događaj, bez spominjanja ovih prethodnih.

 

Možeš tu kopirati tekst kad ga napišeš (samo taj dio s prigovorom, tj. treći odlomak), pa da ti vidimo.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Imaš na ovom linku primjer prigovora, pa samo promijeniš tekst da ti odgovara (makneš ovo o nekažnjavanosti i posebno obrazložiš zašto ti vozačka treba). Priloži kopije putnih naloga da se vidi da ti vozačka treba, a u prigovoru se baziraj na taj događaj, bez spominjanja ovih prethodnih.

 

Možeš tu kopirati tekst kad ga napišeš (samo taj dio s prigovorom, tj. treći odlomak), pa da ti vidimo.

kad je preuda pravomoćna-koji je rok? sud mi je donio presudu 5.veljače,12.veljače mi je uručena.....neću pisati žalbu. kad postaje pravomoćna tj izvršna?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prekršajne poričem i priznajem krivicu, novčane kazne ću u cijelostiplatiti (ili da mi se omogući plaćanje u ratama, ako je ikakomoguće) jedino molim sud da ukine kaznu zabrane upravljanja vozilom„B“ kategorije u trajanju od 6 (šest) mjeseci.

Ako sudac bude radio po zakonu nemaš nikakve šanse da budeš oslobođen zabrane.

 

kad je preuda pravomoćna-koji je rok? sud mi je donio presudu 5.veljače,12.veljače mi je uručena.....neću pisati žalbu. kad postaje pravomoćna tj izvršna?
Ako nemaš prava na žalbu pravomoćnost stupa na snagu odmah.
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija