Jump to content

prava djeteta i supruge pokojnog branitelja ( poslijeratno preminulog od raka)?!


dr.J-K

Preporučene objave

zanima me koja prava možemo ja i moje dijete ostvariti, pošto smo zakinuti za puno toga jer suprug nije poginuo niti je ranjen u ratu. Dali moje dijete (8 god ) ostvaruje pravo na besplatne udžbenike ? ja sam zaposlena kao zamjena za porodiljni i plaća mi je 3850 kn do 11 mjeseca ove godine (i dijete prima malu mirovinu)?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

zanima me koja prava možemo ja i moje dijete ostvariti, pošto smo zakinuti za puno toga jer suprug nije poginuo niti je ranjen u ratu. Dali moje dijete (8 god ) ostvaruje pravo na besplatne udžbenike ? ja sam zaposlena kao zamjena za porodiljni i plaća mi je 3850 kn do 11 mjeseca ove godine (i dijete prima malu mirovinu)?

 

Bilo bi pametno prije nego nešto objavite da pročitate tekst koji ste napisali.

 

Nemate pravo na besplatne udžbenike.

 

Djeca smrtno stradaloga hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata, HRVI iz Domovinskog rata i njihova djeca i hrvat*ski branitelji iz Domovinskog rata imaju pravo na besplatne obvezatne udžbenike za potrebe redovitoga ili izvanrednog školovanja u osnovnim i srednjim školama, te na visokim učilištima ili veleučilištima pod uvjetom da to pravo ne mogu ostvariti po drugim propisima i ako im redoviti prihodi mjesečno po članu kućanstva ne prelaze dvostruki iznos cenzusa redovitih novčanih prihoda iz članka 88. stavka 1. točke 5. ovoga Zakona (ZOPHB)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 8 mjeseci kasnije...

Poštovani

 

da dignem malo temu. Naime otac mi je kao vojnik HV poginuo 92. i moja majka je dobila neku potvrdu na kojoj piše da je stradao i datum , no tada se ta potvrda nije priznala i on se cijelo vrijeme smatrao nestalim do prije 2 godine kada su našli ostatke. On je sahranjen nakon 6 mjeseci , a troškovi sahrane je snosilo ministarstvo.

 

Mi kao obitelj nikada nismo primali išta iako je majka u par navrata pokušavala na raznim adresama nešto napraviti , no svi su rekli da se ništa ne može , a nakon što su ostatci pronađeni svi su se čudili ( njegov pokovnik i ostali ) kako mi nikada nismo ništa dobili. Od tada pokušavamo ponovno pokrenuti da nam se prizna status i majka je dobila riješenje od suda o priznavanju vanbračne zajednice u kojoj se rodilo 3 djece i kada su se papiri poslali na ministarstvo došla je odbijenica zbog nepotpune dokumentacije ( iako ta dokumentacija nigdje nije bila ni navedena niti su u područnom uredu rekli da treba ) te da treba dostaviti rodne listove od nas djece , zatim da se treba utvrditi dali su njegovi roditelji primali kakve naknade ( a nisu ) i sl .

 

Problem je taj što meni nije na rodnom listu upisan otac jer je on poginuo 2 mjeseca prije mog rođenja , a sestri također nije upisan ( 90. godište ) jer je otac tada radio izvan Zg. Nakon mog rođenja majka nije znala što treba napraviti s time , a i trebala se brinuti za nas tako da je to tako ostalo. Pošto je majka išla prije par dana s riješenjem suda u kojem se priznaje vanbračna zajednica i djeca u matični ured , oni su joj odbili na temelju tog riješenja upisati ime oca , te su rekli da ako želi da joj se to upiše da je potrebno obaviti ekshumaciju i onda DNK analizu . Meni to sve nevjerovatno zvuči jer je moj otac nađen usporedbom njegova DNK i njegova brata , a i mi sami smo prije 10 ak godina na šalati davali uzorke krvi . Šta se ne može preko ono sudskog riješenja ishoditi taj upis ili bar da se napravi usporedba tog DNK kada je nađen ( prije 2 godine ) pa da mi damo naš ponovno ako je potrebno jer mi ovo sve nema smisla.

 

Što se sada treba napraviti da se sve ovo napokon završi jer imam osjećaj da od 92. stalno nailazimo na zid i kada se sada počelo nešto pokretati da nam se postavljaju noge. Gospođa koja radi u područnom uredu je rekla da majka ima pravo na mirovinu i ja imam pravo na nekih 800 kuna jer studiram i da je to navodno počelo ići od rujna 2013 kada smo podnjeli zahtjev , te će to biti isplaćeno kada dobijemo taj pozitivan odgovor od ministarstva

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

pošto smo zakinuti za puno toga jer suprug nije poginuo niti je ranjen u ratu.

 

Ovo je smiješno napisano i ispalo je smiješno i bilo bi smiješno da nije žalosno jer upravo i je tako s braniteljima koji su srećom ostali čitavi.

To nije dobro što je tako jer se time i prag ostvarivanja prava i ostvarenih prava stradalnicima DR-a ( HRVI-a, obiteljima poginulih i ostalih ) polako spušta.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...

Ja isto tako imam pitanje o pravima kao majke dvije djevojčice čiji je otac bio hrvatski branitelj a nije umro u ratu nego u prometnoj nesreći,a već je bio u braniteljskoj mirovini.Nakon njegove smrt svekrva me izbacila iz kuće jer eto kao ja sam kriva za njegovu smrt(inače je imao epileptični napad za volanom).Ni jedna nekretnina ne stoji na mene niti na moje djevojčice,živimo kao podstanari,one primaju mirovinu ali mene zanima da li imam pravo tražiti bilo prava na stan da se izvučemo iz podstanarstva.Hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija