Jump to content

Rad na crno


Mark FX

Preporučene objave

Molim pomoć.

 

Jedan djelatnik u mojoj tvrtci (jedini od nas 20) me molio da 1god. radi na crno da prima pomoć sa biroa . Taman istekom te godine dao je otkaz jer mu posao nije išao najbolje .

 

Sada mi prijeti da će me tužiti jer je radio na crno ili da mu dam 10 000kn.

Jasno je da će lako dokazati rad na crno , no ja mogu lako ( sa 20 svjedoka ) dokazati da me on molio da radi na crno .

 

Dali ima tko kakvo rješenje ? Platit ću kaznu , no njemu ne želim dati 10 000kn.

Dali ima mogućnosti da ja njega tužim jer je on poticao rad na crno ?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pustite vi sad ovo poticanje sa njegove strane - vi ste počinili prekršaj i točka. Njegovo "animiranje" vas da ga zaposlite, irelevantno je po pitanju postojanja vaše prekršajne odgovornosti.

 

Ono na što vam skrećem pozornost jeste, da on ovakvim ponašanjem zapravo čini pokušaj kaznenog djela iznude iz čl. 243. st. 1. Kaznenog zakona, za koje je propisana kazna zatvora u trajanju od 6 mjeseci do 5 godina. To mu možete dati do znanja, tako da ukoliko on vas prijavi Inspektoratu, vi možete njega kazneno prijaviti za pokušaj navedenog kaznenog djela. Pobrinite se da imate svjedoka(e) ovakovim "zahtjevima" vašeg bivšeg radnika, jer u protivnom bi se vaša naknadna prijava mogla tumačiti kao "osveta" za njegovu prijavu Inspektoratu.

 

Ili ako hoćete, prijavite vi njega prvi, ali imajte na umu kako će tada svakako ova činjenica "rada na crno" isplivati na površinu. Mislim da vam je i jednom i drugom u interesu da šutite, pogotovo jer nijedan nije oštećen (oštećena je zapravo država).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 6 godina kasnije...

Molim pomoc,

imam prijateljicu kojoj je poslodavac prilikom razgovora obecao prijavu, potpisali su ugovor, u kojem stoji 3 mj probnoga rada. On ju nije prijavio te joj je nedavno dao otkaz. Isplatio joj ke na ruke sve ukljucujuci i prekovremene. Radila je kod njega mjesec i neato sitno. Ima li smisla da ide u nekakvu tuzbu, i ako da kako dokazati koliko je radila? 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija