Jump to content

Molim pomoć


zaglibio

Preporučene objave

Poštovani,

 

Naime radi se o situaciji gdje sam jednoj osobi posudio određenu količinu novaca.

Dogovor je bio da se potpiše zadužnica kod javnog bilježnika. Novac je toj osobi kao hitno trebao, pa je dogovor bio da se kod bilježnika ide drugi dan... Međutim drugi dan ta ista osoba odbija otić kod bilježnika i normalno novac ne vraća po dogovoru.

 

Pitanje:

Da li se ova situacija može ikako riješit pravnim putem??

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

I to su dokazi.

 

Ovako - pismeno poštom preporučeno s povratnicom pošaljite mu obavijest, u kojoj mu dajete primjereni rok (sami procijenite koliki - 8 ili 15 dana, ili duži ako želite), da vam vrati novce, uz jasno upozorenje kako ćete u protivnom biti primorani poduzeti daljnje korake protiv dotičnog pred pravosudnim tijelima.

 

Ako se dotični u navedenom roku, na vašu obavijest ogluši i ne vrati ništa, i ako je riječ o iznosu većem od 2.000,00 kuna, lijepo otići na policiju ili državno odvjetništvo i prijaviti ga za kazneno djelo prijevare iz čl. 236. Kaznenog zakona. Kaznenoj prijavi priložiti ovu prepisku mailova i SMS poruka. Pa ako se dotični želi "družiti" malo s policijom i sudom, nek mu bude.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

Podnesete kaznenu prijavu ili policiji ili DO-u, možete i usmeno na zapisnik (ne mora biti nužno pismeno), nakon toga DO će obaviti obradu predmeta i odlučiti hoće li u optuženje ili će kaznenu prijavu odbaciti. Ako je odbace, vi ćete moći preuzeti kazneni progon kao oštećenik (dakle pokrenuti kazneni postupak), ako pak optuže, vi u kaznenom postupku kao oštećenk postavljate tzv. imovinsko-pravni zahtjev i ukoliko postupak završi osuđujućom presudom, biti će vam dosuđen imovinsko-pravni zahtjev. Hoćete li se naplatiti, ovisi o materijalnoj situaciji okrivljenika.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Vi ste se očito odlučili za kaznenu varijantu (jer ova prva nije upalila), znači vrijedi ovo što sam napisao u postu #8. Ukoliko kazneni postupak završi sa osuđujućom presudom, pretpostavljam kako će se sud odlučiti za uvjetnu osudu s dvostrukim uvjetom, pa u sklopu nje dati određeni rok (par mjeseci) okrivljeniku da vam vrati novac (kao posebnu obvezu). Nakon što taj rok prođe, moći ćete ići u ovrhu, čija uspješnost ovisi o (ne)postojanju imovine okrivljenika iz koje bi se mogli naplatiti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Sve u svemu, šanse da se ja naplatim su jako male:(

 

Ili griješim?

 

Šanse da se naplatite ovise o dvije stvari - osuđujućoj kaznenoj presudi (bolja varijanta po vas je da državno odvjetništvo to optuži, a ne vi kao tzv. supsidijarni tužitelj), i ono što je najbitnije - imovini okrivljenika (ima li je ili ne).

 

Nemate što za izgubiti da podnesete kaznenu prijavu, a onda ćete vidjeti odluku državnog odvjetništva po istoj, pa ćete biti i pametniji.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 godina kasnije...

imam sličnu situaciju i par pitanja ... posudio sam kolegi s posla prije 2 mjeseca novce koje on ne vrača i stalno pokušava ižicati još novaca s nekakvim opravdanjima kako će mi za koji dan sve vratiti... ispostavilo se da je dužan još nekoliko ljudi s posla i da konstantno laže i o najmanjim sitnicama, te ne očekujem da zapravo ima namjeru išta vratiti

 

1) ugl, svi razgovori su se odvijali preko facebook messengera, tako da sam uzeo screenshotove cijelog razgovora u slučaju da on obriše svoj profil (mislim da bih onda i ja izgubio pristup tom chatu)... da li je to dovoljan pismeni dokaz?

 

2) radi se o iznosu od 1.800kn ... je li to premali iznos za prijavu policiji?

 

3) je li u redu ako mu ovu obavijest o roku za vračanje nakon kojeg bih ga prijavio jednostavno pošaljem isto tako preko facebooka? jer bih onda imao i dokaz da sam to poslao i njegovu rekaciju na tu obavijest, ili baš da pošaljem poštom?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Je li vratio išta od pozajmljene svote?

 

prije ovog na facebooku je usmeno žicao 200kn i to je vratio nakon tjedan-dva.... ali se nakon toga počeo javljati preko fejsa i u nekoliko navrata sam mu dao ukupno 1800kn ... znači nakon tih prvih 200kn je dalje posuđivao konstantno bez da je išta vratio u bilo kojem trenutku

 

te je u trenutku kad je bio dužan tih 1800kn odjednom tražio još 1500kn, tu sam mu rekao da već pretjeruje i da ne vidim kako će mi to vratiti kad ne vrača ovo od prije... i onda je počeo dalje u nekoliko navrata žicati manje svote, ali sam mu rekao da mu ne mogu ništa dalje pozajmljivati dok ne počne vračati što mi već duguje.. jer su mu stalno obećanja bila da će u roku od dan-dva imati novce za vratiti.. ali ih na kraju nikad nije imao iz nekog glupog razloga

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Smatram da najbolju (praktički i jedinu) šansu da DORH uopće uzme u razmatranje ovaj slučaj, imate da svi zajedno (dakle svi vi koji ste mu pozajmljivali novac), podnesete kaznenu prijavu za produljeno kazneno djelo prijevare iz čl. 236. KZ-a. Ali, ni to nije garancija da će DORH ići u optuženje.

 

Prije kaznene prijave, vrijede isti savjeti koje sam već dao u ovoj temi njenom postavljaču.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zbog činjenice da vam je dio novaca vratio (je sitnica, ali na to se vrlo često DORH zna pozvati kada odbaci kaznenu prijavu - da nije bilo prijevarne namjere, jer da je bilo, ne bi vam vratio ništa). A ukoliko to radi nizu osoba, to onda definitivno ide u prilog konstrukciji njegove kaznene odgovornosti.

 

Također, iznos koji je sada dostatan da se djelo proganja ex offo (dakle, od strane DORH-a) je preko 1.000,00 kn (nije više preko 2.000,00 kn).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija