Jump to content

1,53g marihuane, maloljetnik


PitaBay

Preporučene objave

dobar dan svima, prije 9 mjeseci tijekom pretresa na ulici kod mene su nasli 1,53 grama marihuane. Na papirima pise da sam dobrovoljno predao. Danas (30.07.2013) mi je na kucnu adresu dosla optuznica (5.000kn) i poziv na sud. Eh, sad ja kao maloljetnik nemogu nabavit toliko para u kratkom vremenu, a roditelji su rekli da ce mi pomoc koliko mogu ali da se sam moram pobrinut o prikupljanju novca. Idem na sud 09.09.2013 sa tatom, i mene zanima dali mogu traziti uvjetnu, dobrovoljni rad, smanjenje kazne ili placanje na rate. 5000kn je stvarno previse za tako malu kolicinu a nikad prije nisam bio optuzen ni zapisan. Hvala svima koji mi mogu pomoci!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Na sudu priznati sve, naglasiti kako ste dosada nekažnjavani, zatim da ste "maricu" dobrovoljno predali, izrazite kajanje, obećajte kako više nikada nećete raditi ovakve gluposti, te zamolite sud da vam, umjesto novčane kazne, izrekne neku od odgojnih mjera (recimo posebnu obvezu uključivanja u rad humanitarnih organizacija ili na poslove komunalnog ili ekološkog značenja), imajući u vidu gotovo minimalnu količinu dostatnu za 3 "jointa" te da nemate nikakvu vlastitu imovinu ili prihode. Otac neka kaže sudu na koji način vas je "doveo u red" po počinjenju prekršaja (što je poduzeo, valjda nekaj jeste, barem razgovor ili neka zabrana izlaska), također neka potvrdi vaše navode glede vaše imovine i prihoda, te zamoli sud, pogotovo ako su vam i roditelji u lošoj financijskoj situaciji, da vam se izrekne neka od odgojnih mjera umjesto novčane kazne.

 

Inače, treba napomenuti kako je kazna od 5.000,00 kuna minimalno propisana novčana kazna za terećeni vam prekršaj. Međutim, prema počiniteljima prekršaja poput vas, koji su tzv. stariji maloljetnici (navršenih 16, a još ne 18 godina), prema čl. 71. st. 1. Prekršajnog zakona - sud može izreći novčanu kaznu, ako taj maloljetnik ostvaruje osobne prihode vlastitim radom ili imovinom, ako utvrdi da s obzirom na narav i težinu počinjenog prekršaja treba izreći tu kaznu. Zato treba naglasiti kako nemate vlastite prihode ni imovinu, te praktički minimalnu težinu počinjenog prekršaja. Ako to ne upali, onda svakako tražiti izricanje kazne blaže od minimalno propisane (ublažavanje kazne).

 

I odgovor na vaše drugo pitanje - prema čl. 71. st. 2 . Prekršajnog zakona - neplaćena novčana kazna izrečena maloljetniku ne može se zamijeniti kaznom zatvora niti radom za opće dobro na slobodi, ali će se prisilno naplatiti na imovini maloljetnika, njegova roditelja ili druge osobe koja za njega skrbi. Dakle, i u najgorem scenariju (izrečene novčane kazne), vama se neće desiti ništa ako je ne platite, ali će kazna svakako biti naplaćena od roditelja.

 

I najbitnije u cijeloj priči - ostavite se ovakvih "stvari", život je prekratak.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija