Jump to content

Da li se zaliti Vrhovnom Sudu RH???


Ana J.

Preporučene objave

Naime, vec 15 i pol godina vodim spor radi povrede na radu koji jos nije rijesen, a trenutno se nalazi na drugostupanjskom sudu. Prije par dana dobila sam odgovor od Vrhovnog Suda RH na moj Zahtjev za Zastitu Prava na Sudjenje u Razumnom Roku. Sud je odlucio u moju korist i dodjelio mi 7,000 kn za (prema njihovoj evidenciji) pravno razdoblje od 14 godina.

 

Medjutim, evidencija suda je pogresna i nedostaje jos 18 mjeseci postupka koji nije evidentiran iz razloga sto je tadasnja sutkinja lokalnog opcinskog suda na kojemu je spor pokrenut bila izuzetno neazurna, i nije dostavila nikakvo rjesenje mom punomocniku sve do 2010 godine, te se taj dio parnicenja ne vidi u njihovoj evidenciji, iako sam vec u vise navrata u mojim zalbama i pozurnicama pisala o kakvoj se gresci radi i dostavila dokaze tj. fotokopije sa rasprava koja su se odvijala na lokalnom opcinskom sudu.

 

Sto uciniti???

 

Da li se zaliti Vrhovnom Sudu RH da njihova evidencija nije tocna i zatraziti od njih da kontaktiraju lokalni opcinski sud i zatraze od njih dokaz da sam tuzbu pokrenula zapravo godinu i pol dana prije nego sto to kaze njihova evidencija? Ili je bolje ne poduzeti nista i ne igrati se sa Vrhovnim Sudom???

 

Da li ce eventualna Zalba na odluku VSRH biti odmah rijesena ili ce opet trajati godinu ili vise dana???

 

Zaista je jasno kada sam pokrenula postupak i sasvim sam u pravu ako kazem da sam ostecena za 18 mjeseci parnicenja koje se ne vidi u evidenciji. Ali imam dokaze za to i to apsolutno nije moja greska.

 

S obzirom na to da sam vec vise od 15 i pol godina na sudu i da mi je dodjeljena ova mizerna naknada od 7,000kn (sto iznosi 500kn po godini parnicenja) i da bi eventualno prihvacanje moje zalbe moglo rezultirati povecanjem ove naknade za 1,500kn zaista mi je bezveze pustiti to drzavi zbog pogreske koja nije moja.

 

Takodjer, da li da istovremeno sa mojom eventualnom zalbom VSRH posaljem i zahtjev za isplatu ovih dosudjenih 7,000kn Ministarstvu Financija ili da (u slucaju da se zalim radi ovih 18 mjeseci koji nisu uracunati) ne saljem Ministarstvu Financija nikakav zahtjev za isplatu???

 

Hvala svima unaprijed na pomoci!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako se žalite, prvostupanjsko rješenje nije pravomoćno i ne možete tražiti isplatu već dosuđene svote.

 

Rješavanje takve žalbe je nešto brže nego u prvom stupnju, ali svejedno može potrajati mjesecima. Koliko će točno trajati, to vam nitko ne može reći. No, budući da se postupak zaštite prava na suđenje u razumnom roku promijenio novim Zakonom o sudovima, može se očekivati da će Vrhovni sud barem u početku biti rasterećen od takvih postupaka koje je do sada vodio po ranijem zakonu, a po kojem se odlučuje o vašem prijedlogu, pa rješavanje takve drugostupanjske žalbe i ne bi moralo dugo trajati. Ali, to je samo pretpostavka.

 

Razlog zbog kojeg smatrate da je Vrhovni sud pogriješio nije sasvim jasan, trajanje postupka se računa od datuma podnošenja tužbe i ne ovisi ni o kakvom rješenju nakon takvog početka.

 

S obzirom da je Vrhovni sud u zadnjim odlukama sve restriktivnije ocjenjivao što je to povreda prava na suđenje u razumnom roku do te mjere da je uredno poricao svoje ranije odluke, a i odlučivao suprotno stajalištima Ustavnog suda iznesenim u njegovim odlukama, i uz to smanjivao naknade do besmisla, ukoliko biste i uspjeli u dokazivanju da vaš spor traje dulje nego što je utvrđeno, to još ne znači da možete računati i na značajno veći iznos naknade.

 

(Zanimljivo je da se u sudskoj praksi na stranicama Vrhovnog suda već oko godinu dana ne objavljuju odluke VS koje se odnose na zaštitu prava na suđenje u razumnom roku, a upravo u to zadnje vrijeme "demontaža" toga prava je najintenzivnija. Bilo to slučajno ili ne, javnost zbog toga ne može procijeniti što se događa.).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

@Kronicna Stranka: Zahvaljujem na odgovoru!

 

Evo da pojasnim razlog zbog kojeg sam sigurna da je evidencija suda pogresna odnosno nepotpuno tocna. Naime, tuzbu sam pokrenula pocetkom 1998. godine na opcinskom sudu. Tek krajem 1999. godine spor je nastavljen na Trgovackom Sudu i od te 1999. moj predmet nalazi se u sudskoj evidenciji.

 

Medjutim, iz razloga sto tadasnja sutkinja opcinskog suda nikada nije pismeno otpravila moj predmet (vec ga je drzala na tom istom opcinskom sudu do 2010. godine) ovaj dio od stvarnog pokretanja tuzbe pocetkom 1998. do nastavka parnicenja na Trgovackom Sudu krajem 1999. godine nije vidljiv u sudskoj evidenciji.

 

Dakle, u sudskoj evidenciji vidi se samo ovaj dio otkada je parnicenje nastavljeno na Trgovackom Sudu krajem 1999. godine, a sve zbog nemarnosti sutkinje opcinskog suda.

 

Inace, tadasnja sutkinja je bila poznata po nemarnosti i protiv nje je bila pokrenuta stegovna mjera (ne zbog mene, vec zbog vise ovakvih slucajeva), te joj je prijetilo razrjesenje duznosti ali se na kraju sve zavrsilo samo ukorom!?

 

Eto, dakle, ja imam fotokopije sudskih rasprava sa tog istog opcinskog suda, ali zbog nemarnosti te sutkinje sudska evidencija ne vidi taj dio postupka i ja sam zasigurno time ostecena.

 

Ne znam da li, u slucaju da se zalim Vrhovnom Sudu RH, taj isti VSRH moze zatraziti od opcinskog suda da im isti dostavi moj predmet u tom razdoblju iz kojega ce se tocno vidjeti stvaran datum pokretanja tuzbe. Ili je dovoljno da ja Vrhovnom Sudu RH samo posaljem fotokopije rasprava sa tog opcinskog suda iz kojih se jasno vidi kada sam pokrenula tuzbu i da im taj dio nedostaje u sudskoj evidenciji???

 

Zaista je iritantno da mi uvijek kada sam zvala pisarnicu Trgovackog Suda ili sada Visokog Trgovackog Suda (da provjerim ako je moj predmet rjesen ili otpremljen) kazu da sam postupak pokrenula 1999. godine. I ja sam ih uvijek ispravila da im je evidencija pogresna i da je postupak pokrenut pocetkom 1998. godine te se to jasno i vidi u mojoj dokumentaciji koja se vuce po sudu vec 15 i pol godina. Ali nazalost to nitko nije ispravio i zato je sada i Vrhovnom Sudu taj dio od pokretanja tuzbe '98 do nastavka na Trgovackom Sudu krajem '99 nevidljiv.

 

Sve u svemu nemam uopce dvojbi da je evidencija suda pogresna jer je jasno da nedostaje citav taj dio sa opcinskog suda.

 

Moja jedina dvojba je da li se zaliti ustavnom sudu na taj propust koji bi mi povecao pravno relevantno razdoblje sa 14 na 15 i pol godina (sto mi je vazno i za eventualnu zalbu Sudu za ljudska Prava u Strasbourgu), te eventualno donijeo malo vecu naknadu ili je bolje ne risikirati i ne zaliti se Vrhovnom Sudu RH?

 

Jos jedno pitanje: ako se zalim VSRH na njihovu odluku, da li da se zalim i na duzinu trajanja koju su dali Visokom Trgovackom Sudu da rjesi moj predmet? Naime, nalozeno im je da se predmet rijesi u roku od 6 mjeseci, ali ja bih zatrazila da se taj rok smanji na max 3 mjeseca ili jos krace ako je to moguce.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

I dalje mi nije jasno što znači da se postupak pokrenut na općinskom sudu nastavio na trgovačkom? Općinski sud se proglasio nenadležnim?

 

Sa stajališta trgovačkog suda, postupak kod njih traje od trenutka kad su ga zaprimili.

 

Ustavnom sudu se ne možete žaliti jer niste iscrpili sva redovna pravna sredstva, tj. podnijeli žalbu Vrhovnom sudu na prvostupanjsku odluku. Neovisno o tome, Ustavnom sudu se ne možete žaliti (tj. podnijeti tužbu protiv konačne odluke Vrhovnog suda) jer - vjerovali ili ne - Ustavni sud više ne štiti pravo na suđenje u razumnom roku, osim za revizije koje se nalaze pred Vrhovnim sudom jer za njih nije predviđen drugi odgovarajući postupak. Nakon stupanja novog Zakona o sudovima na snagu, Ustavni sud neće štititi to pravo niti za revizije.

 

Evropskom sudu se ne možete obratiti, ako prije toga ne podnesete tužbu Ustavnom sudu. Tužbu, zapravo, možete podnijeti ali Ustavni sud će odbaciti vašu tužbu jer se - otprilike - ne radi o meritumu stvari tj. osnovnom vašem pravu ili obavezi o kojem su postupku odlučivalo, nego o "sporednom pravu" (ne sjećam se točno kako su to formulirali u odbijenici koju sam dobio po takvom zahtjevu). Pozivanje na suprotnu raniju praksu samog Ustavnog suda vam neće pomoći.

 

Ova smijurija od "štićenja" prava na suđenje u razumnom roku će vjerojatno trajati dok netko nakon takvog odbacivanja ustavne tužbe ne uspije doprijeti do Evropskog suda i ishoditi odgovarajuću presudu. Prema novijoj praksi Evropskog suda jako je malo vjerojatno da bi takva tužba prošla prethodnu proceduru i bila uzeta u postupak. To će trajati godinama, a u međuvremenu je sve skupa novim Zakonom o sudovima ionako riješeno na drugi način (s ciljem da se naknada posve ukine odnosno stane samo teoretska mogućnost).

 

Ukratko: zaštita prava na suđenje u razumnom roku je u Hrvatskoj pokojna i bila je samo pretpristupni igrokaz u toku pregovora o pristupanju EU.

 

Vrhovnom sudu se možete žaliti i na rok za okončanje postupka, ali je malo vjerojatno da će prihvatiti vašu argumentaciju.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Strasno!!! Nemam rijeci. Iako dobro znam u kakvoj drzavi zivim uvijek me iznova uspiju iznenaditi sa ovakvim stvarima. Vidim da mi je najbolje nista ne poduzeti povodom ove greske VSRH vec samo podnijeti zahtjev Ministarstvu financija za isplatu ovih 7,000kn i ostaviti da stvari idu svojim tokom i nadati se da ce se moj predmet rijesiti unutar 6 mjeseci koje je VSRH nalozio drugostupanjskom sudu kao rok za okoncanje postupka. Mada, vidim da se niti to ne postuje i da se i rokovi VSRH uredno probijaju...

 

Nista, zahvaljujem Vam na ljubazbosti i savjetima. Ne preostaje mi nista drugo nego da se i dalje borim u ovoj truloj drzavi...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija