Jump to content

video snimka kao zakoniti dokaz


anonimno

Preporučene objave

Pa tko ga je tjerao da ide krasti gdje se snima ha-ha !

Pitanje je dali je krao u kući koja se snima ili susjednoj. Ako je krao u kući koja je snimana tada je valjan dokaz ako negdje piše da je objekt pod video nadzorom te je lopov znao da ga snimaju.

Ako je susjedni objekt tada mislim da nije valjan dokaz.

Lopov se može braniti da nije vidio natpis da se snima. No tada je priznao da je bio na mjestu događaja.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

je napisao:

ne, takva snimka nije dokaz pribavljen na zakonom dozvoljen način!

 

osim, kao što je već napisao aninimni,ako nema natpisa da je kuća pod video nadzorom..

 

ali,

takva snimka će poslužiti policiji da dođe do osobe počinitelja, provjeri njegovo kretanje te večeri, pronađe eventualno otuđene predmete, obavi razgovor s tom osobom, dobije eventualno njegovo priznanje, a u mogućnosti je i eventualno pronađene tragove (otiske, dlake, slina i dr.) usporediti sa otiscima i dr. ovoga..tako da bi se dokazi da je ta osoba upravo počinitelj osigurali na ovaj način..

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

tako bi to bilo u slucaju da se ta snimka u kaznenoj prijavi spomene i naznaci kako je temeljem nje policija dalje postupala itd.itd...ali, to se nece uciniti..jer policija koristi svoje metode i nacine otkrivanja (a koje su sluzbena tajna) pocinitelja k.d. to bi i ova snimka koju bi vlasnici njima predali bila samo polaziste i da dodju do te osobe..pitanje je recimo i kvalitete snimke..tko zna, mozda se ne bude niti mogla iskoristiti..mozda bi posluzila samo da se suzi krug potencijalnih počinitelja...

sve ostalo što bi bilo pronađeno kod te osobe/osoba ili na mjestu počinjenja i sl. bili bi dokazi ukoliko su pribavljeni, izuzeti u skladu s odredbama ZKP-a..

( nitko snimku i ne spominje, počinitelj za nju i ne zna...ni u spisu ne bi bilo traga o njoj..i sve ok..)

 

 

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Iz navedenog proizlazi da je osoba koja je kamere postavila počinila kazneno djelo neovlaštenog snimanja iz čl. 131. KZ-a, što je apsurdno. Mislim da je bitno pitanje gdje su kamere postavljene i što su točno snimale, ulicu kao javno mjesto ili dvorište ili drugi dio doma.

Ako se navedena snimka ne bi mogla koristiti kao dokaz na sudu jer je nastala na nezakonit način onda bi svi korisnici domafona ili kamere na ulazu za provjeru posjetitelja bili potencijalni počinitelji kaznenog djela.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 tjedna kasnije...
  • 2 tjedna kasnije...

onda bi bilo najjednostavnije postaviti natpis da je kuća pod video nadzorom, a kamere ti uopće ni ne trebaju...barem je jeftinije :-D

je napisao:

javne kamere (banke,autoceste,tuneli)su definitivno dokaz.a kućne ako je obavijest tipa "kuća je pod videonadzorom" odnosno ako se kamere vide iz aviona.inace nebi bilo smisla imati ih ako nebi vrijedile.samo treba da se zna da su tu

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Anonimno

 

 

 

Re: Snimke iz tunela

 

...jer bi se urušila civilizacijska institucija prava kad bi ljudi počeli vjerovati vlastitim ušima i očima......najprije Obiteljski zakon ( tamo se događa 1000 Ledenika svaki dan ), a zatim Krivični zakon, a onda i cijeli pravni sustav.....

16:04 26/8/2006

Anonimno

 

 

 

 

Snimke iz tunela

 

Zanima me zašto snimka iz tunela Ledenik ne može biti dokaz u sudskom postupku. Mislim, koja je razlika između te snimke i snimki iz banaka tijekom pljačke ili kad uhvate pedofile kako snimaju djecu na plaži.

15:54 26/8/2006

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...
  • 2 mjeseci kasnije...

Naravno da može. Bitno je da tu kameru nije postavila policija na nezakoniti način. Sve ostalo MOŽE.

je napisao:

Može li mi netko odgovoriti na sljedeće pitanje: da li se video snimka(sa kamera postavljenih na privatnoj kući) kojom je snimljen izvršitelj kaznenog djela teške krađe može koristiti na kaznenom sudu kao zakonit dokaz u pogledu počinitelja i učinjene štete?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

itekako je snimka u vlastitom stanu dokaz, znao pocinitelj da li se snima taj privatni prostor ili ne.

 

Svatko ima pravo vizualno i akusticno snimati vlastiti stan, i to ne s namjerom da snima neku konkretnu osobu koja ovlasteno ulazi u njegov privatni prostor, nego mozda bas iz sigurnosnih razloga.

 

Stavljati natpis na stan da je pod video nazorom!?!

Tko provali u taj stan, on nije pod zastitom clanka KZ-a o neovlastenom i prikrivenom snimanju...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija