Jump to content

Prevara na Njuskalu


prevarena11

Preporučene objave

Pozdrav,

 

Molim za pomoc. Naime,prica je duga kako sam prevarena,ali evo,ukratko cu napisati.

Dosla sam do jednog prodavaca preko njuskala,od koga sam narucila robe u tri navrata,ukupne vrijednsti 3900 kn.

Prvi put sam mu na racun upl. 400 kn,zatim 800 i na kraju 2700!! Sve se odigralo nekako brzo...prvi iznos od 400 kn sam uplatila sa sestrinog racuna(net banking),a ostala dva sa svojeg.

...

I naravno,jako brzo sam skuzila da sam prevarena,jer te robe ni otkud!

Kontaktirala sam ga ponovno preko maila,gdje mi je priznao (iako je cijelo vrijeme pisao kao zensko) da nije nista poslao,navodno je i on prevaren,da ce mi vratit odmah u jutro 2000 kn,a za par dana ostalih 1900.

Ja sam mu zaprijetila da cu prijaviti,ili da lijepo vrati te novce i nikom nista. I rekao je da hoce.

Međutim,sutradan me zove moli da ga pricekam nekoliko dana,da ce vratit...naveo je niz razloga u koje ja apsolutno ne vjerujem,ispricava se itd. Ja sam samo trazila novce nazad i dala sam mu tih 10ak dana... ali ja vidim,da bi on mozda i vratio ali je novce spiskao misleci da ja necu reagirati. On njih sad nema od kud vratiti i stalno me zavlaci. Bar misli da me zavlaci...

Ja ga zelim sad prijaviti,jer ja vidim da n nema od kud uplatiti novce. Sta mi je sad ciniti ?

Ja imam stotine njegovih mailova,imam sms poruke,imam potvrde da sam uplatila,neko ime i broj racuna u banci na koji sam uplatila.

Unaprijed zahvaljujem

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Možete podnijeti kaznenu prijavu policiji za kazneno djelo prijevare iz čl. 236. st. 1. KZ-a. Sve što imate od prepiske priložiti prijavi (kopije). Doduše, ovdje će biti problem identiteta okrivljenika - velite da se prvo predstavio kao žensko pa onda muško. Ali svakako možete podnijeti kaznenu prijavu, a onda neka policija radi svoj posao.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Možete podnijeti kaznenu prijavu policiji za kazneno djelo prijevare iz čl. 236. st. 1. KZ-a. Sve što imate od prepiske priložiti prijavi (kopije). Doduše, ovdje će biti problem identiteta okrivljenika - velite da se prvo predstavio kao žensko pa onda muško. Ali svakako možete podnijeti kaznenu prijavu, a onda neka policija radi svoj posao.

 

 

Hvala na brzom odgovoru! U svakom slucaju,musko je sigurno u pitanju!

Pisao je na mail kao žensk,ali preko tel. je sam priznao da je musko i da se lazno predstavljao.

Ja imam neko ime na koje navodno glasi racun u banci. Mozda je mogao izmisliti ime,ali broj racuna nije.

Znaci,samo idem u policijsku postaju i kazem kako i je... ?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Postupak će vam dati odgovor na to. Ako ga pronađu i potvrde vaše navode iz prijave, DORH podiže optužnicu protiv njega, a vi ćete u postupku imati pravo sudjelovati kao oštećenik i postaviti imovinsko-pravni zahtjev, koji bi sud trebao dosuditi (obzirom je nesporan - imate dokaz o transferu novca), naravno ukoliko postupak završi osuđujućom presudom. Hoćete li se i naplatiti, e to je već pitanje hoćete li imati otkud da se naplatite (ovisi o imovinskom stanju okrivljenika), ali tu pretpostavljam će i sud izreći uvjetnu osudu sa tzv. dvostrukim uvjetom, pa ako vam on ne bi vratio dugovano, ide u zatvor. Vidjet ćete kak bude završilo, i svakako se pripremite da će potrajati neko vrijeme.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 10 mjeseci kasnije...

Pozdrav,

 

molim za bilo kakvu pomoć sve osobe koji su na sličan način prevarene (unaprijed glupa uplata na račun), kupnjom preko Njuškalo oglasnika (mobitel u mom slučaju), da mi objasne tj. pomognu na koji način da nastavim potraživanje, od dotične osobe kojoj sam uplatio za lažni oglas sa njuškala, pošto policija ne želi pokretati kaznenu prijavu za prijevaru jer se radi o iznosu manjem od 2000kn (a radi se o 1950kn). Vjerovatno na Njuškalo oglasniku je osoba koja se učestalo lažno koristi svim metodama prevare, a poslovna politika Njuškala je da ne smiju odavati osobne podatke od svojih klijenata, bez obzira radilo se o prevari ili ne.

Pa ako ima netko slično iskustvo s tom vrstom prevare, a da je na neki način uspio dobit natrag iznos koji je uplatio, bio bi mu vrlo zahvalan da mi objasni ili pomogne na koji način da to bar pokušam odraditi.

Unaprijed hvala svim ljudima dobre volje na pomoći !

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Morate doći do identiteta prevaranta i pokrenuti privatnu tužbu za kazneno djelo tzv. sitne prijevare iz čl. 236. st. 3. KZ-a.

 

Obzirom se radi o serijskom prevarantu, izmjene KZ-a koje se najavljuju najesen možda će vam pomoći, jer se najavljuje izmjena regulative tzv. produljenog kaznenog djela, kod kojeg bi se, upravo u ovakvim slučajevima poput vašeg, iznosi zbrajali i time ovi prevaranti više ne bi "uživali" blagodat privatnih tužbi na način da paze da ostanu do granice od 2.000,00 kuna.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na odgovoru.

Već sam se raspitao i saznao manje više sve detalje o prevarantu (ime i prezime), osim točne adrese (mjesto znam) koju mi ne želi ustupiti Njuškalo oglasnik, a ni Erste banka ??? Slijedeći korak je pokretanje privatne tužbe, kao što ste već naveli.

Postavljam si pitanje: koliko je uopće pametno ići dalje u neki postupak (sudovanja), koliko će to otp. koštati, koliko će to vremena trajati i dali prevarant uopće ima sredstva za povrat novca ? Dali postoji neko odvjetničko društvo ili odvjetnik koji bi preuzeo tj. pokrenuo privatnu tužbu za kazneno djelo na dotičnu osobu i riješio stvar do kraja, a da naplatu potražuje direktno od optuženika ili okrivljenika ? Pošto sam ja laik, zato pitam dali postoji tako nešto tj. ta vrsta mogućnosti plaćanja odvjetnika ? Ako da, bio bi vam vrlo zahvalan da mi sugerirate na neke odvjetnike ?

Još jednom hvala, ako vam to što znači !!!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

...koliko je uopće pametno ići dalje u neki postupak (sudovanja), koliko će to otp. koštati, koliko će to vremena trajati i da li prevarant uopće ima sredstva za povrat novca ?

 

Podebljano vam je zapravo ključ cijele priče. Badava vam uspjeh u postupku, ako se nećete imati otkuda naplatiti.

 

Što se odvjetnika tiče, tu je svaki odvjetnik svijet za sebe, a glede preporuke/angažmana, na ovom Portalu postoji poseban podforum Tražim odvjetnika, gdje se može istaknuti potražnja za istim, uz napomenu kako se svaka daljnja komunikacija mora odvijati putem PP, jer je bilo kakvo reklamiranje zabranjeno i neće biti dozvoljeno.

 

Ukoliko želite, mogu vam ja prebaciti čitavu ovu temu tamo, pa se možda netko javi.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 mjeseci kasnije...

pozdrav! evo javljam se vezano uz slican slucaj kao što je garfield1 naveo. radi se o prevari oko mobitela vrijednost ispod 2000 kn i sve moguće sam saznao čak sam se povezao i sa par ljudi koji su od iste osobe prevareni, no prošlo je više od mjesec i pol a nema nekog značajnog pomaka unatoč radu odvjetnice pa molim ako netko ima koristan savjet što raditi dalje i kako doći do novaca? unaprijed zahvaljujem na bilo kakvoj pomoći

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 mjeseci kasnije...

Molim Vas da mi se javite ukoliko ste pozitivno rješili spor oko mobitela kupljenog preko njuškala. Imala sam isti slučaj, zanima me radi li se o istoj osobi. Ja ću svakako podnijeti kaznenu prijavu protiv počinitelja budući da sam saznala ime i prezime kao i ime osobe koja sudjeluje u cijelom postupku. Ukoliko je ista osoba u pitanju svako saznanje će mi biti od velikog značaja za kaznenu prijavu, kao što vam je napisano u pitanju je onda produljeno kazneno djelo….

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Pozdrav,

Prekjucer mi se desila ista prica - mobitel preko Njuskala, uplata prije a potom slanje preko Tiska. Naravno, od doticnog gospodina ni traga ni glasa. Osoba se predstavila da je iz Virovitice, tzv. I.Z.

Posto imam broj na koji sam uplatio novac, kako doci do vlasnika racuna? Naravno, uz ovo ide i prijava policiji...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 5 mjeseci kasnije...

Jeste, došlo je do promjene, koja je vidljiva u čl. 87. st. 30. KZ-a.

 

Ukoliko se krađa desila prije ovih izmjena, mišljenja su podijeljena među strukom, no osobno smatram da se ne bi smjela primijeniti, budući bi došlo do povrede zabrane retroaktivnosti Kaznenog zakona, što je mali paradoks, jer da je ostalo po starom, tj. da neodređene vrijednosti definira sjednica Kaznenog odjela VSRH-a, moglo bi se ići i retroaktivno, budući zabrana retroaktivnosti vrijedi za zakon, no ne i sudsku praksu (a stajališta Kaznenog odjela VSRH-a jeste praksa).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 5 tjedna kasnije...
  • 1 mjesec kasnije...
  • 2 tjedna kasnije...
  • 5 mjeseci kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija