Jump to content

Boraviste


miljacka

Preporučene objave

Zahtjev za prijavu boravišta podnosi se u policijskoj upravi/policijskoj postaji (PU/PP) prema mjestu u kojem građanin želi prijaviti boravište Potrebno je:

  • osobna iskaznica
  • potpisana izjava kojom građanin potvrđuje da privremeno boravi u mjestu i na adresi na kojoj želi prijaviti boravište (građanin koji da lažnu izjavu podliježe prekršajnoj odgovornosti i prekršajnoj sankciji u iznosu od 500,00 do 5000,00 kuna)
  • ovjerena izjava stanodavca kojom on daje suglasnost za prijavu, ukoliko građanin prijavljuje boravište na adresi stanodavca (stanodavac može suglasnost dati i neposredno u policijskoj upravi/policijskoj postaji koja evidentira prijavu prebivališta stanoprimca)
  • popunjeni obrazac prijave boravišta ( mozete ga naći na stranicama mup-a).

Boravište se prijavljuje na razdoblje od godinu dana, a nakon proteka godine dana može se produžiti na još godinu dana. Iznimno, ako građanin mora u mjestu prijavljenog boravišta ostati duže od godinu dana zbog obrazovanja, obavljanja poslova koji nisu trajnog karaktera ili ako je smješten u nekoj ustanovi, boravište može trajati koliko traje obrazovanje, zaposlenje ili smještaj u ustanovi, o čemu građanin mora priložiti odgovarajuću dokumentaciju. I u tim slučajevima boravište se mora produžavati nakon svakog proteka razdoblja od godinu dana od prve prijave boravišta.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Boravište je privremeno.

Policijska postaja će vam dati dokument (papirčić koji bi bilo pametno fotokopirati-preslikati barem u 2-3 primjerka) iz kojeg je vidljivo da ste prijavili boravište.

 

Prebivalište (adresa na osobnoj iskaznici) vam i dalje vrijedi.

 

A, ako se želite prijaviti i mijenjati dokumentaciju, to sami morate odlučiti (liječnik i druge institucije..banka,HZZO i tako dalje i tako bliže.......ovisno o vašim potrebama)

 

Obratite pozornost na vrijeme do kada vam vrijedi boravište (morate produživati boravište u zakonskom roku ukoliko vam je namjera boraviti na duže vrijeme).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 mjeseci kasnije...

Pozdrav, ne znam kome se obratiti stoga molim za pomoć. Dakle, imam prijavljeno boravište koje mi istječe za par dana. Nigdje ne uspijevam naći detaljnije informacije za produljivanje boravišta. Zanima me: koliko puta imam pravo produžiti boravište i što nakon toga (jer kao podstanar nisam sigurna u prijavljivanje prebivališta na 'tuđoj' adresi), također strahujem jer ja sam trenutno zaposlena na određeno vrijeme no moj zaručnik nije u radnom odnosu/ne studira i sl. i može li mu to predstavljati problem kod produljivanja boravišta (prijavljeni smo na istoj adresi) i moram li produžiti boravište doslovno na isti dan kada ono ističe ili i tu vrijedi onih nekih 15 dana kao kod prve prijave? I na kraju, treba li boravište odjavljivati i mogu li ga produžiti na drugoj adresi kada bih na ovoj 'potrošila' sve zakonske okvire...odnosno jednom rječju kako izbjeći prijavu prebivališta kao podstanar jer nemam sigurnost u svoju adresu, nastanjenje, a naravno sve ovisi i o stanodavcu? Može li se išta učiniti na status podstanara? Unaprijed puno puno hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nigdje ne uspijevam naći detaljnije informacije za produljivanje boravišta. Zanima me: koliko puta imam pravo produžiti boravište i što nakon toga (jer kao podstanar nisam sigurna u prijavljivanje prebivališta na 'tuđoj' adresi),
Odeš i produžiš još jednu godinu.Max boravak je dvije godine.Kad isteknu te 2 ne prijaviš se odmah nego za tjedan-dva-tri i ponovo počinje teći rok od may 2 godine prijave boravišta.
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 godina kasnije...

hvala vam na odgovorima! evo ja sam danas bila na policiji i nisam mogla treci put prijaviti boraviste u istom mjestu, mada sam htjela prijaviti boraviste na razlicitim adresama! Treba proci najmanje godinu dana da bi mogla prijaviti boraviste u istom gradu po treci put osim naravno ako postoje oni izuzeci kao npr. skolovanj

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da se nadovezem jer imam slican problem. Dakle do 30.9 imam boraviste Ali s 1.10 idem u novi Stan. Diplomirala Sam neki Dan, sad za prijavu na Biro trebam potvrdu o boravistu. Rekli su da moram prijavit prebivaliste al strah me ga prijavit na adresu novog stana kad niti ne znam kako bude tamo. Boraviste mogu dobit na temelju potvrde studenta Ili od strane poslodavca. A posao nemam jos. Postoji jos koji niacin da produzim boraviste??

 

Razmisljala Sam da sta ako dam prebivaliste na deckovu adresu tj njegovih roditelja, oni su ovdje u istom gradu gdje Sam ja sad.Ali onda bi u novom stanu bila neprijavljena, to je isto rizik.

Molim savjet hitno :(

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Po treci put mozes prijaviti boraviste ako imas neki valjani razlog znaci skolovanje, ugovor o radu, lijecenje ili moras cekati vise od godinu dana da bi prijavila boraviste na istoj adresi sto ti naravno ne odgovara. Mozes jedino osim naravno prijave prebivalista na adresi stana od decka, tj. njegovih roditelja prijaviti prebivaliste na adresu stana gdje sada zivis.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako netko može pomoći bila bi mu jako zahvalna. Radim u Zagrebu pa sam tu prijavila boravište. Sad mi je isteklo boravište i ne daju mi ga produžit jer ne mogu donijeti vlasnički list već ugovor o zamjeni stanova (s kojim sam godinu ranije uredno prijavila boravište),a stvar vlasničkog lista čeka svoj sudski postupak. S obzirom da sam prijavljivali boravište radi porezne kartice jel znate koje će posljedice biti ako ne prijavim boravište što se posla tiče

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 godina kasnije...

Pozdrav, mene zanima sljedece. Ja bih prijavio boraviste u mjestu zaposlenja radi ostvarivanja materijalnih prava, ali s tim da ne bih tu boravio stalno nego povremeno. Sad me zanima koliko ja moram bit na toj adresi, posto postoji mogucnost provjera od strane poslodavca. Jer negdje sam cuo da je boraviste mjesto na kojem boravis 6 mjeseci u godini dana.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 9 mjeseci kasnije...

Pozdrav, potrebna mi je pomoc prije odlaska na MUP, trenutno nemam mogućnosti prijaviti prebivalište u mjestu zaposlenja, do sada sam bila 3 godine prijavljena na boravište, 1 god na jednoj adresi i 2 god na drugoj adresi. Prilikom zadnje prijave -prije god dana kada sam produljavala boravište teta na šalteru mi je rekla da mi je ovo zadnja godina, zurila sam pa nisam reagirala i pitala. Da li je mislila da više ne mogu prijaviti boraviste u tom gradu ili toj adresi? Naime, u međuvremenu sam promjenila stan, te bih se sada prijavila na novu adresu. Puno hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Lijep pozdrav !

Imam nekoliko pitanja. Naime mene zanima mogu li prijaviti prebivalište (ne boravište) s vremenom,ne odmah ali me jako zanima u Zagrebu pošto živim u Rijeci ,a u Zagrebu boravim tek povremeno,nekoliko dana mijesečno? Inače sam u općoj invalidskoj mirovini, nemam skrbnika jer mogu samostalno obavljati osnovne životne potrebe ali primam Doplatak za pomoć i njegu od 600 mijesečno kuna riješenjem Centra za socijalnu skrb u Rijeci i 150 kuna za mirovinu manju od 1400 kuna. 

Sad mene zanima mogu li ja kod poznanika u Zagrebu prijaviti prebivalište (a da mi boravište bude Rijeka, ako je moguće ne nužno)? Da li bi poznanik plaćao porez pošto bi bio prijavljen na njegovoj adresi u Zagrebu ?  Znam da bih morao promijeniti osobnu iskaznicu. Pretpostavljam da bih izgubio na 5 godina doplatak na manju mirovinu od prijave novog prebivališta do stijecanja na novo pravo ? Da li bi morao na novo viještačenje za doplatak za pomoć i njegu u Centar za socijalnu skrb u Zagrebu ? Da li bih morao mijenjati liječnika obiteljske medicine u tom slučaju ? Da li je prijava prebivališta kod poznanika u Zagrebu legalna s obzirom da bih u početku u Zagrebu bio tek povremeno makar se i odrekao i boravišta u Rijeci te ako je moguće što sve moram s pravne strane učiniti da dobijem prebivalište u Zagrebu, koje pravne postupke osim promjene osobne iskaznice ?

Unaprijed Hvala !

 

uređeno: od Veliki gložac
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 7 sati , Veliki gložac je napisao:

Sad mene zanima mogu li ja kod poznanika u Zagrebu prijaviti prebivalište (a da mi boravište bude Rijeka, ako je moguće ne nužno)?

da, možete odmah prijaviti ako vam vaš poznanik da suglasnost da se prijavite na adresu njegove nekretnine. (pod uvjetom da je upravo poznanik vlasnik ili suvlasnik neke nekretnine)

boravište možete prijaviti u rijeci, a i preporučljivo je s obzirom da tamo i živite kako navodite.

prije 7 sati , Veliki gložac je napisao:

Da li bi poznanik plaćao porez pošto bi bio prijavljen na njegovoj adresi u Zagrebu ?

 

ne.

prije 7 sati , Veliki gložac je napisao:

Da li bih morao mijenjati liječnika obiteljske medicine u tom slučaju ?

 

ne, jer primarnu zdravstvenu zaštitu možete ostvarivati u mjestu prebivališta ili boravišta.

prije 7 sati , Veliki gložac je napisao:

Da li je prijava prebivališta kod poznanika u Zagrebu legalna s obzirom da bih u početku u Zagrebu bio tek povremeno makar se i odrekao i boravišta u Rijeci te ako je moguće što sve moram s pravne strane učiniti da dobijem prebivalište u Zagrebu, koje pravne postupke osim promjene osobne iskaznice ?

 

Napisali ste da živite u Rijeci. Samim time Vaša prijava nije legalna. Ali MUP to ne zna sve dok se ova okolnost ne utvrdi odgovarajućom terenskom provjerom. Onda biste dobili prekršajni nalog i kaznu jer ste dali neistinite podatke. I naravno takva prijava prebivališta bila bi poništena.

Osim promjene osobne iskaznice, i prijave prebivališta uz suglasnost stanodavca, ne trebate raditi nikakve druge pravne postupke.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pozdrav, zaposlila sam se za stalno u Zg i kad sam se preselila prijavila sam boravište u Zagrebu. Bila sam prijavljena na jednoj adresi dvije godine i sad kad sam željela ponovno prijaviti boravište ali na drugoj adresi- nisu mi dali. Čak sam napravila i pauzu od skoro mj dana nakon isteka boravišta i onda se išla prijaviti ponovno i svejedno mi nisu dali jer sam ispucala 2 godine i više se kao ne mogu nikako prijaviti već moram prebivalište što mi baš i nije opcija jer moram mijenjati dokumente svaki puta kad bi se eventualno selila u drugi stan..

Vidim da su neki od vas uspjeli prijaviti boravište i nakon te 2 godine pa me zanima kako? 

Rekla mi je teta na šalteru kao da bi mogla ako imam ugovor na određeno ili da napravim pauzu od godinu dana ali onda kao ne mogu biti u tom periodu u zg..Realno mogu zamoliti i trenutnog vlasnika stana da mi dopusti prebivalište ali znam da ću se seliti kroz koji mj u drugi stan pa mi se iskreno ne vade svi dokumenti ponovno..

ili je najbolja opcija da prebivalište prijavim kod prijateljice a živim negdje dalje u unajmljenom stanu?

 

Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Teta na šalteru vam je dobro rekla. Morate imati dokaze na kojima temeljite svoj privremeni boravak na adresi boravišta, to može biti npr. kao što Vam je i rečeno ugovor o radu na određeno, potvrda o studiranju, itd.

Znači, neki na ovom forumu su prijavili i na dulje od 2 godine ali su imali odgovarajuće dokaze na kojima su temeljili svoju prijavu.

Bez tih dokaza se boravište može prijaviti na 1 godinu, zatim produžiti za još 1 godinu (ukupno 2 godine), ali ako se opet hoćete prijaviti na toj adresi, bez da dajete dokaze zašto tamo boravite, onda morate imati tu pauzu.

S obzirom da se ubrzo selite u drugi stan, ako će to biti uskoro, strpite se i na toj drugoj adresi će Vam se najnormalnije dopustit prijava boravišta.

Ako biste prijavili prebivalište kod prijateljice a da tamo ne živite, dovodite se u mogućnost da se isto utvrdi terenskom provjerom, pa naknadno možete prekršajno odgovarati zbog davanja neistinitih podataka, kazna Vam je od 500,00 do 5.000,00 kuna.

uređeno: od Iustitia_ZD
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Evo da se ja javim sa svojim iskustvom. Prijavila sam bila boravište u Zagrebu, a prebivalište sam imala u Rovinju. Nakon toga sam prijavila prebivalište u Zagrebu na istu adresu gdje sam prethodno imala prijavljeno boravište, promijenila sve dokumente itd. To mi je adresa gdje su mi roditelji i neko vrijeme sam živjela sa njima na toj adresi. Sad sam se preselila u podstanarski stan u Zagrebu i išla sam prijaviti boravište na toj adresi i gđa. na šalteru u Mupu u Heinzlovoj mi je rekla da mi je to zadnji put kaj imam pravo prijaviti boravište u Zagrebu, makar se radi o dvije različite adrese i imam prekid između dvije prijave boravišta, ali kao sve je na području istog grada. Ne razumijem tu logiku. Da stvar bude bolja u ugovoru o najmu stana koji smo potpisali stoji članak da ne možemo na toj podsanarskoj adresi prijaviti prebivalište. I sad po toj logici s obzirom da sam kao ispucala dvije prijave boravišta u Zagrebu po njihovom ako se selim u neki drugi podstanarski stan ne mogu tamo boravište prijaviti nego samo prebivalište i mijenjati sve dokumente, a svi dobro znamo kako je sa podstanarstvom i dali će stanaodavac pristati da se trajno kod njega prijaviš, a da ne govorim da mogu u najmu biti par mjeseci pa opet seliti dalje jer se sa podstanarstvom nikad nezna. Koja su mi opcije? Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

referenti na šalterima, baš što se tiče boravišta, ne da često puta krivo tumače zakon, nego ni ne znaju ispravan naziv zakona.

u ovom slučaju mislim da je referentica neosnovano odbila evidentirati prijavu Vašeg boravišta. u tom slučaju ste trebali inzistirati na predaji zahtjeva, pa neka Vam onda ta ista referentica napiše negativno rješenje na koje se Vi onda možete žaliti.

s obzirom da po meni nije bilo zakonske osnove da Vas otkantaju, nazovite telefonom MUP, tražite da Vas spoje u Upravu za upravne i inspekcijske poslove, a kad dobijete njih onda tražite Odjel za prijavništvo i osobne isprave.

Oni su u Hrvatskoj najkompetentniji za tumačenje odredbi Zakona o prebivalištu i drugih podzakonskih propisa. Objasnite im u čemu se radi, a ako je sve ovako kako ste opisali, i onda će oni vrlo vjerojatno naložiti Heinzelovoj da Vam se prijavi boravište.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije 4 minuta, Iustitia_ZD je napisao:

 

u ovom slučaju mislim da je referentica neosnovano odbila evidentirati prijavu Vašeg boravišta. u tom slučaju ste trebali inzistirati na predaji zahtjeva, pa neka Vam onda ta ista referentica napiše negativno rješenje na koje se Vi onda možete žaliti.

 

Nije mi odbila prijaviti boravište, nego me upozorila da ga za godinu dana više ne budem mogla opet produljiti. Tako da za godinu dana mogu pjevat borbene. Možda nisam najbolje objasnila pa je malo teže skužiti "kaj je pisac htio reći"... :smijeh:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

, Iustitia_ZD je napisao:

Teta na šalteru vam je dobro rekla. Morate imati dokaze na kojima temeljite svoj privremeni boravak na adresi boravišta, to može biti npr. kao što Vam je i rečeno ugovor o radu na određeno, potvrda o studiranju, itd.

Znači, neki na ovom forumu su prijavili i na dulje od 2 godine ali su imali odgovarajuće dokaze na kojima su temeljili svoju prijavu.

Bez tih dokaza se boravište može prijaviti na 1 godinu, zatim produžiti za još 1 godinu (ukupno 2 godine), ali ako se opet hoćete prijaviti na toj adresi, bez da dajete dokaze zašto tamo boravite, onda morate imati tu pauzu.

S obzirom da se ubrzo selite u drugi stan, ako će to biti uskoro, strpite se i na toj drugoj adresi će Vam se najnormalnije dopustit prijava boravišta.

Ako biste prijavili prebivalište kod prijateljice a da tamo ne živite, dovodite se u mogućnost da se isto utvrdi terenskom provjerom, pa naknadno možete prekršajno odgovarati zbog davanja neistinitih podataka, kazna Vam je od 500,00 do 5.000,00 kuna.

Hvala na odogovoru...sad ja ne kužim.."S obzirom da se ubrzo selite u drugi stan, ako će to biti uskoro, strpite se i na toj drugoj adresi će Vam se najnormalnije dopustit prijava boravišta." kako? dakle bila sam prijavljena 2 godine na jednoj adresi u Zg, sad sam pokušala na drugu adresu u zg i nisam mogla...sad mi nije jasno kako ću onda moći na adresi novog stana u koji se selim kroz 1-2 mj?..hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pozdrav,

molila bi za jednu informaciju ako ste upućeni ili ste se susreli s tim.

Naime, do 27.03.2019. mi vrijedi boravište te ga imam pravo prijaviti na još godinu dana na istoj adresi. Zanima me postupak produljenja boravišta? Je li dovoljno da samo ja dođem osobno i produžim boravište ili pak i vlasnik nekretnine na kojoj sam prijavljena mora doći sa mnom, nositi vlasnički list (ista dokumentacija kao i kod prve prijave)? 

Hvala i lp

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Praksa je svugdje različita.

U većini slučajeva traže samo ovjerenu suglasnost stanodavca, a može i stanodavac doći s Vama dati suglasnost pa se tako štedi na troškovima ovjere.

Vlasnički list ne treba, a ako su ga prije tražili, nisu trebali/smjeli, jer u suglasnosti stanodavac pod materijalnom i kaznenom odgovornošću potvrđuje da je suvlasnik nekretnine u kojoj Vam dopušta prijavu.

savjetujem Vam, ako možete, odite s Vašim stanodavcem na policiju, ili neka on ovjeri izjavu pa možete i sami.

ako imate original suglasnosti od prije, i ako je ta suglasnost ovjerena kod javnog bilježnika, ona VRIJEDI.

Inače, referenti na šalteru traže svake godine novu suglasnost, što traže nezakonito. Ja sam pisao predstavku MUP-u koja je naknadno usvojena. Jednom dana ovjerena suglasnost vrijedi sve dok se ista ne opozove. U zakonu piše da ste dužni priložiti suglasnost, a nigdje ne piše da ta suglasnost mora svake godine biti dana nanovo.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dobra večer svima. Moje prvo pitanje ovdje; naime prije mjesec dana sam se doselio prvi put u Zagreb i tek sam danas konačno dobio ovjeren ugovor od stanodavca. S obzirom na to da se prvi put prijavljujem izvan svog prebivališta, zanima me kako to funkcionira primjerice s doktorima, je li dovoljno prijaviti samo boravište da bih mogao u Zagrebu sebi izabrati doktora? I kako se to uopće radi? Ako netko ima iskustva, unaprijed zahvaljujem :)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 14 sati , Iustitia_ZD je napisao:

Praksa je svugdje različita.

U većini slučajeva traže samo ovjerenu suglasnost stanodavca, a može i stanodavac doći s Vama dati suglasnost pa se tako štedi na troškovima ovjere.

Vlasnički list ne treba, a ako su ga prije tražili, nisu trebali/smjeli, jer u suglasnosti stanodavac pod materijalnom i kaznenom odgovornošću potvrđuje da je suvlasnik nekretnine u kojoj Vam dopušta prijavu.

savjetujem Vam, ako možete, odite s Vašim stanodavcem na policiju, ili neka on ovjeri izjavu pa možete i sami.

ako imate original suglasnosti od prije, i ako je ta suglasnost ovjerena kod javnog bilježnika, ona VRIJEDI.

Inače, referenti na šalteru traže svake godine novu suglasnost, što traže nezakonito. Ja sam pisao predstavku MUP-u koja je naknadno usvojena. Jednom dana ovjerena suglasnost vrijedi sve dok se ista ne opozove. U zakonu piše da ste dužni priložiti suglasnost, a nigdje ne piše da ta suglasnost mora svake godine biti dana nanovo.

 

Iustitia_ZD hvala na iscrpnom odgovoru, sve je puno jasnije sad.

Naravno, prošle godine kad sam išla prijaviti boravište tražili su vlasnički list (sva sreća pa smo imali sa sobom). Kolegica također išla u tom periodu prijavljivati boravište i nisu tražili vlasnički list. Očito sve ovisi na koju tetu sa šaltera naletiš :-D

Nažalost iduće godine u ovo doma me čeka prijava prebivališta jer mi ističe pravo na 2 godine, a prijava mi je potrebna zbog posla -.-

LP

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

, Roomanista je napisao:

Dobra večer svima. Moje prvo pitanje ovdje; naime prije mjesec dana sam se doselio prvi put u Zagreb i tek sam danas konačno dobio ovjeren ugovor od stanodavca. S obzirom na to da se prvi put prijavljujem izvan svog prebivališta, zanima me kako to funkcionira primjerice s doktorima, je li dovoljno prijaviti samo boravište da bih mogao u Zagrebu sebi izabrati doktora? I kako se to uopće radi? Ako netko ima iskustva, unaprijed zahvaljujem :)

Doktora obiteljske medicine, ginekologa i stomatologa možete izabrati neovisno o boravištu, jednostavno odete kod doktora po svom izboru, kažete da se želite premjestiti od svog ranijeg doktora tog i tog k njima, oni će Vam dati jedan obrazac da ga odnesete na HZZO, i možda Vas zamole da sami s jednim primjerkom tog obrasca odete kod svog bivšeg doktora po svoj karton, inače im ga dostavlja HZZO, što zna dugo trajati.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 mjeseci kasnije...
  • 2 mjeseci kasnije...

Pozdrav svima. Moja situacija je sljedeća...studirala sam u Zagrebu 6 godina i cijelo vrijeme živila i bila prijavljena u studnetskom domu (na boravište). Diplomirala sam 2018. i zaposlila se 2018. 

31.8 mi ističe posljednje boravište (prvo prijavljeno van studentskog doma i prvo prijavljeno za ugovor o radu i poreznu). Zvala sam MUP i oni tvrde da ne mogu više prijavljivati boravište jer sam previše puta prijavljivala i imam ugovor o radu na neodređeno. 

No prema gore svemu pročitanome, gotovo svi su imali pravo na 2 godine na istoj adresi za vrijeme rada. Bila sam uvjerena da imam još jednu godinu pravo prijave boravišta i tek nakon toga moram prijaviti prebivalište. 

Jel netko možda bio u sličnoj situaciji? Ne znam jel ima smisla pisati neke molbe ili probati na drugom šalteru u Petrinjskoj...prva gospođa mi nije baš točno znala objasniti zašto ne mogu, samo je rekla da ne može. 

Unaprijed hvala na pomoći!  

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 5 mjeseci kasnije...

Pozdrav, htjela bih provjeriti ako mogu prijaviti boravište drugi put na istoj adresi, ali treći put u istom gradu. Naime, nikako mi se ne isplati prijavljivati prebivalište jer nemam svoj stan te ću za godinu dana vjerojatno živjeti na drugoj adresi. Zanima me ako je to moguće, ili mi treba neki "bolji" razlog.

Hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije 40 minuta, Iva_123 je napisao:

Pozdrav, htjela bih provjeriti ako mogu prijaviti boravište drugi put na istoj adresi, ali treći put u istom gradu. Naime, nikako mi se ne isplati prijavljivati prebivalište jer nemam svoj stan te ću za godinu dana vjerojatno živjeti na drugoj adresi. 

Boravište se prijavljuje na razdoblje od godinu dana, a nakon proteka godine dana može se produžiti na još godinu dana. Tako da ovo što navodite neće biti opravdan razlog da se ne prijavite sa prebivalištem.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 3 sati , Borbena7 je napisao:

Boravište se prijavljuje na razdoblje od godinu dana, a nakon proteka godine dana može se produžiti na još godinu dana. Tako da ovo što navodite neće biti opravdan razlog da se ne prijavite sa prebivalištem.

Hvala na odgovoru. A što mi treba kako bih mogla produljiti boravište?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 mjeseci kasnije...

Zivio sam u Njemackoj 52 godine i tamo sam bio PRIVREMENO prijavljen, znaci imao sam prijavljeno privremeno boraviste. Cjelo to vrijeme nisam morao produljavati boraviste niti ista drugo. Kako to da kod nas u Hrvatskoj muljaju sa tim ogranicenjima boravka, nije mi jasno pa mi smo isto tako u Evropskoj uniji i morali bi vaziti isti zakoni i propisi.

Isto tako svi nasi gastarbeiteri koji su radili u Njemackoj, Austriji ili bilo kojoj evropskoj drzavi, nisu morali produzavati svake godine boraviste. Molim neka mi netko objasni zasto imamo takve blesave zakone i propise, cemu to sluzi da se narod maltretira i da se stvaraju takvi problemi

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Napravio sam prvi put boravište 29.01.2020. godine i zbog nekih ga okolnosti nisam ponovno prijavio u roku 15 dana nakon 29.01.2020.  

Imam dva pitanja

 

1. Pošto je vlasnica tog stana osoba sa težim zdravstvenim problemima koja ni ne živi u Zg dala mi je suglasnost tada 2019 godine i otezala je s dolaskom u Zg jer joj je to bilo jako teško (gospođa je preživjela moždani udar !), je li onda Iustitia_ZD u pravu da ne mora davati ponovno suglasnost nego si mogu prijaviti boravište po njezinoj suglasnosti iz 2019? Koliko shvaćam ne bih trebao platiti kaznu zbog prekoračenja roka od 15 dana? 

 

2. Ukoliko se ne uspijem ponovno prijaviti na toj adresi jer mi se otkaže najam stana u kojem sad boravim mogu li ponovno "iznova" prijaviti boravište na novoj adresi/kod novog stanodavca, bez obzira na to što sam prekoračio rok od 15 dana? 

 

uređeno: od MarZg
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Sta drzava dobiva sa time da ogranicava privremeni boravak na dvije godine? Zasto je to potrebno., osim da stvara nasim drzavljanima probleme. Puno nasih ljudi ima vikendice i kuce za odmor na moru u kojima neki borave veci dio godine. Po zakonu oni moraju prijaviti privremeni boravak na adresi vikendice, a sta poslije kad prodju te dvije godine. Zakon im ne omogucava produzenje privremenog boravka, znaci da moraju jednu godinu pauzirati ili boraviti bez prijavljivanja,( Time reskiraju kaznu). Ili postoje neke druge mogucnosti osim 90 dana boravka bez prijavljivanja.

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 15 sati , MarZg je napisao:

Napravio sam prvi put boravište 29.01.2020. godine i zbog nekih ga okolnosti nisam ponovno prijavio u roku 15 dana nakon 29.01.2020.  

Imam dva pitanja

 

1. Pošto je vlasnica tog stana osoba sa težim zdravstvenim problemima koja ni ne živi u Zg dala mi je suglasnost tada 2019 godine i otezala je s dolaskom u Zg jer joj je to bilo jako teško (gospođa je preživjela moždani udar !), je li onda Iustitia_ZD u pravu da ne mora davati ponovno suglasnost nego si mogu prijaviti boravište po njezinoj suglasnosti iz 2019? Koliko shvaćam ne bih trebao platiti kaznu zbog prekoračenja roka od 15 dana? 

 

2. Ukoliko se ne uspijem ponovno prijaviti na toj adresi jer mi se otkaže najam stana u kojem sad boravim mogu li ponovno "iznova" prijaviti boravište na novoj adresi/kod novog stanodavca, bez obzira na to što sam prekoračio rok od 15 dana? 

 

Probaj sa starom a ako ne ide onda s novim stanodavce.

prije 13 sati , Ivan Posavec je napisao:

Sta drzava dobiva sa time da ogranicava privremeni boravak na dvije godine? Zasto je to potrebno., osim da stvara nasim drzavljanima probleme. Puno nasih ljudi ima vikendice i kuce za odmor na moru u kojima neki borave veci dio godine. Po zakonu oni moraju prijaviti privremeni boravak na adresi vikendice, a sta poslije kad prodju te dvije godine. Zakon im ne omogucava produzenje privremenog boravka, znaci da moraju jednu godinu pauzirati ili boraviti bez prijavljivanja,( Time reskiraju kaznu). Ili postoje neke druge mogucnosti osim 90 dana boravka bez prijavljivanja.

Boravili u vikendici 80 dana pa se vratili na "kontinent" 10-tak dana pa se ponovo vratili 80-tak dana i tako koliko žele pa ne moraju prijavljivati boravak.

Ako mu vikendica nije starina trebao bi platit i boravišnu pristojbu pa se vodi kao "turist".

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

Pozdrav!
Imao sam prijavljeno boravište u Zagrebu na više adresa od sredine 6. mjeseca 2018. do sredine 4. mjeseca 2019. Onda sam sredinom 4. mjeseca 2019. prijavio boravište na adresi gdje sam još uvijek prijavljen. Kad sam prijavljivao zadnji puta boravište rekli su mi na šalteru da mogu maksimalno 2 godine biti prijavljen kao boravište, tako da sam računao da sredinom 6. mjeseca trebam prijaviti prebivalište, no nisam računao na to da mi je ono boravište vrijedilo do sredine 4. mjeseca. Također, kako je bila ona situacija s koronom i propusnicama, vratio sam se na dva mjeseca u Osijek gdje mi je prebivalište, no nisam mijenjao boravište.

Pretpostavljam da sam sada u nekom prekršaju... je li moguće da se ubroji situacija s koronom u onaj rok od 15 dana?

Ako se vratim u Osijek i tamo prijavim boravište na nekoliko dana(i koliko), mogu li onda opet prijaviti boravište u Zagrebu?

Inače sam stalno zaposlen u Zagrebu još malo pa godinu dana.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Zbog posla moram prijaviti, međutim ja ne mislim boraviti uopće u tom gradu tj. nastanuti se već putovati puno dalje. Da li mogu prijaviti kod poznanika i od tamo tražiti putne troškove a putovati puno dalje te nakon tri mjeseca odjaviti boravište i tražiti putne iz prebivališta? Da li mogu odjaviti boravište nakon par mjeseci ako se vraćam na prebivalište? Hvala 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 2 sati , Adrijana1 je napisao:

Zbog posla moram prijaviti, međutim ja ne mislim boraviti uopće u tom gradu tj. nastanuti se već putovati puno dalje.

Ovo je protuzakonito.

prije 2 sati , Adrijana1 je napisao:

Da li mogu prijaviti kod poznanika i od tamo tražiti putne troškove a putovati puno dalje te nakon tri mjeseca odjaviti boravište i tražiti putne iz prebivališta?

Pravo na putne troškove imate od adrese na kojoj stanujete i sa koje idete na posao, a sve ostalo je lažiranje podatak.

prije 2 sati , Adrijana1 je napisao:

Da li mogu odjaviti boravište nakon par mjeseci ako se vraćam na prebivalište?

Boravište odjavljujete onda kada prestanete boraviti na toj adresi, a ako se nigdje drugdje ne prijavite sa adresom boravišta, tada vrijedi adresa prebivališta.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 13 sati , Adrijana1 je napisao:

Poštovani,

Ako prijavim boravište u drugom gradu, nakon kolko vremena mogu isto odjaviti? Ili je nužno da na istom boravim godinu dana? Zanima me da li isto mogu odjaviti i nakon koliko mjeseci? 

Kod prijave odmah upišeš i datum odjave,npr.4 mjeseca.Boravište se ne prijavljuje ako traje manje od 3 mjeseca.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Vezano uz troškove putovanja, valja napomenuti kako je zadnjih godina bilo mnogo slučajeva u kojima je DORH procesuirao ljude za prijevaru na temelju prijava poslodavaca i ljudi su osuđeni. Razmislite je li vrijedno rizika, ako vas otkriju, posebice u kontekstu kasnijeg zapošljavanja.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije 15 minuta, G-man je napisao:

Vezano uz troškove putovanja, valja napomenuti kako je zadnjih godina bilo mnogo slučajeva u kojima je DORH procesuirao ljude za prijevaru na temelju prijava poslodavaca i ljudi su osuđeni. Razmislite je li vrijedno rizika, ako vas otkriju, posebice u kontekstu kasnijeg zapošljavanja.

Je li po čemu kritična situacija u kojoj je netko prijavljen na adresi na kojoj stvarno ne boravi i po toj osnovi ostvaruje pravo na putni trošak, a stvarno živi na adresi na kojoj da je prijavljen bi također ostvarivao pravo na jednak iznos putnog troška kao i prema prijavljenoj adresi? Odnosno, slučaj je dobro viđen, dođeš raditi u drugi grad, stanodavac te ne želi prijaviti, stan moraš naći, a za prijavu se snađeš. Dakle, govorim o situaciji gdje nesporno pripada pravo na iznos putnog troška koji je i ostvaren, samo u stvarnosti fizički ne putuješ s prijavljene adrese, a udaljenost je praktički ista, tj obe zadovoljavaju isti iznos troška. Osim eventualne prekršajne odgovornosti, postoji li kakva druga? 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne, u tom slučaju ne vidim kazneno-pravnu odgovornost, jer nema štete po poslodavca. Ovi primjeri koje sam spomenuo bili su gdje su se troškovi umjesto u stotinama kuna, isplaćivali u tisućama kuna, a to definitivno jeste prijevara, i nijedan poslodavac to neće trpjeti. Dan-danas to ljudi rade misleći da ne rade ništa loše, jer tako svi rade, po njihovu uvjerenju. Onda kada im dođe postupak, onda se čude i negoduju, a volio bih čuti njihovo iskreno mišljenje da netko to njima napravi?

Znači, ako realne štete nema (ili je ona par kuna, dakle beznačajna), ne vidim problem (osim ovog prekršajnog kojeg spominjete).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da, svakako nema štete. Iako, bilo je nekih slučajeva za koje su mi ispričali sami dionici takvih događaja, gdje bi došlo do promjene adrese, a ista se nije dojavila poslodavcu, a adresa na kojoj se stvarno prebiva ne zadovoljava udaljenost za ostvarivanjem prava na putni trošak, pa bi poslodavac u tom slučaju naložio povrat novca, a ne bi išao na kaznenu sankciju. Tu je čak moguća i nenamjerna greška. Znade se dogoditi da je udaljenost 3,9 kilometara i poslodavac ne priznaje putni trošak jer je udaljenost manja od 4 kilometra koliko je granica za ostvarivanjem prava. Radnik olako drži da nije u nikakvom prekršaju, a poslodavac ipak utvrdi da jest kad sazna za adresu. 

 

 

Također, ova gornja situacija koju spominje forumašica, pretpostavljam da se radi o sljedećem : privatni poslodavac ne želi isplaćivatj veliki putni trošak, a radnik želi raditi unatoč tome, te prijaviti adresu na kojoj poslodavac pristaje isplatiti putni trošak, a stvarno živjeti na većoj udaljenosti, jer nema mogućnost živjeti blizu posla i ako je ta računica za radnika prihvatljiva, ne vidim problem, osim poslodavca, ali znamo kako stvari funkcioniraju.. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije 2 minuta, atomic95 je napisao:

Također, ova gornja situacija koju spominje forumašica, pretpostavljam da se radi o sljedećem : privatni poslodavac ne želi isplaćivatj veliki putni trošak, a radnik želi raditi unatoč tome, te prijaviti adresu na kojoj poslodavac pristaje isplatiti putni trošak, a stvarno živjeti na većoj udaljenosti, jer nema mogućnost živjeti blizu posla i ako je ta računica za radnika prihvatljiva, ne vidim problem, osim poslodavca, ali znamo kako stvari funkcioniraju.. 

Na dobrom ste tragu, ali situacija je kompleksnija, jer je na ovu temu forumašica već postavljala pitanje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

, Borbena7 je napisao:

Na dobrom ste tragu, ali situacija je kompleksnija, jer je na ovu temu forumašica već postavljala pitanje.

Ne vjerujem da  u državnoj službi postoji mogućnost individualnih dogovora sa službenikom. Primjenjuju se kolektivni ugovor, zor i interni propisi, poput pravilnika o radu. 

Realno, možeš živjeti gdje hoćeš i dužni su isplatiti taj trošak, ali i ti si dužan stvarno živjeti u tom mjestu. 

Prema navodima forumašice, njoj netko uvjetuje premještaj ako pristane na boravak u gradu koji je opet udaljen od mjesta njezinog prebivališta. Ona želi na to pristati, osnovano ostvarivati pravo na putni trošak temeljem svog boravišta koje je u gradu gdje dobiva premještaj. Nakon isteka boravišta, ona planira živjeti u mjestu svog stvarnog prebivališta i zanima ju hoće li onda imati pravo na taj putni trošak. Moje mišljenje je da je potrebno dobro proučiti TKO i interne propise ako postoje. I to je sve. Ne znam za slučajeve uvjetovanja na ovakav način kojeg forumašica opisuje, ako sam je dobro shvatio. Ali msilim da sam shvatio njezine namjere. I ne vjerujem da bi takvo nešto morala potpisati. Ipak, da, pazite što radite, neosnovani putni trošak je kazneno djelo gdje jednostavnim guglanjem možete doći do pravomoćnih presuda i to baš u slučaju državnih službenika. 

 

P. S

 

Jedino nedjelo u ovom slučaju koje bi forumašica napravila bilo bi da nakon određenog vremena nastavi živjeti u gradu gdje i radi (gdje je imala boravak na koji je pristala radi premještaja), a počne ostvarivati pravo na putni trošak temeljem prijavljenog prebivališta gdje se nalazi njezina kuća, ova od 80 km udaljenosti. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije 3 minuta, atomic95 je napisao:

I ne vjerujem da bi takvo nešto morala potpisati.

U tome i je poanta, ništa ona ne mora. Ona je dobila ponudu i na njoj je izbor, hoće li je prihvatiti ili ne. Ako ne prihvati, nema premještaja. A ako prihvati, tada je ta ponuda obvezuje. Tako da dobro treba proučiti na što se obvezuje, jer joj o tome ovise budući putni troškovi, ako ne i samo radno mjesto.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije 9 minuta, Borbena7 je napisao:

U tome i je poanta, ništa ona ne mora. Ona je dobila ponudu i na njoj je izbor, hoće li je prihvatiti ili ne. Ako ne prihvati, nema premještaja. A ako prihvati, tada je ta ponuda obvezuje. Tako da dobro treba proučiti na što se obvezuje, jer joj o tome ovise budući putni troškovi, ako ne i samo radno mjesto.

Razumijem, no zvuči mi nelogično da se ponude događaju u državnoj službi. Ne vjerujem da bi takvo što išlo pismeno. TKU i ostali propisi poprilično su jasni. U ovoj situaciji se čak najbolje obratiti sindikatu za pomoć i savjet ako sami ne znate što činiti. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije 9 minuta, atomic95 je napisao:

Razumijem, no zvuči mi nelogično da se ponude događaju u državnoj službi.

Korisnica je tražila premještaj, a poslodavac joj je odgovorio na traženje. Mada meni i dalje nije jasno, da li je ona stvarno na taj posao putovala svaki dan tih 400 km ili ju je poslodavac otkrio tj. da živi na drugoj adresi, a da joj se putni trošak plaća od adrese prebivališta sa koje ne putuje na posao.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 1 sat, atomic95 je napisao:

Ne vjerujem da  u državnoj službi postoji mogućnost individualnih dogovora sa službenikom. Primjenjuju se kolektivni ugovor, zor i interni propisi, poput pravilnika o radu. 

Realno, možeš živjeti gdje hoćeš i dužni su isplatiti taj trošak, ali i ti si dužan stvarno živjeti u tom mjestu. 

Prema navodima forumašice, njoj netko uvjetuje premještaj ako pristane na boravak u gradu koji je opet udaljen od mjesta njezinog prebivališta. Ona želi na to pristati, osnovano ostvarivati pravo na putni trošak temeljem svog boravišta koje je u gradu gdje dobiva premještaj. Nakon isteka boravišta, ona planira živjeti u mjestu svog stvarnog prebivališta i zanima ju hoće li onda imati pravo na taj putni trošak. Moje mišljenje je da je potrebno dobro proučiti TKO i interne propise ako postoje. I to je sve. Ne znam za slučajeve uvjetovanja na ovakav način kojeg forumašica opisuje, ako sam je dobro shvatio. Ali msilim da sam shvatio njezine namjere. I ne vjerujem da bi takvo nešto morala potpisati. Ipak, da, pazite što radite, neosnovani putni trošak je kazneno djelo gdje jednostavnim guglanjem možete doći do pravomoćnih presuda i to baš u slučaju državnih službenika. 

Prvo daš izjavu da ćeš živjet u tom gradu i na osnovu toga odobre ti premještaj.

Realno odlučio si živjet u drugom mjestu pa smo ti odlučili pomoći sa radnim mjestom u mjestu stanovanja.

"Uvjetovanje" je usmeno a ne pismeno tako da nema odgovornosti poslodavca/šefa.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 7 sati , Borbena7 je napisao:

Korisnica je tražila premještaj, a poslodavac joj je odgovorio na traženje. Mada meni i dalje nije jasno, da li je ona stvarno na taj posao putovala svaki dan tih 400 km ili ju je poslodavac otkrio tj. da živi na drugoj adresi, a da joj se putni trošak plaća od adrese prebivališta sa koje ne putuje na posao.

Napisala je da na trenutnom poslu nema putne troškove jer ima prijavljeno boravište koje je samo 1.5 km od posla.

uređeno: od NutCoco
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 5 mjeseci kasnije...
  • 4 tjedna kasnije...
Prije 24 minuta, JosiP1983 je napisao:

Molim za pomoć..  imam uredno prijavljn boravak na drugoj adresi... a i policije mi je došlo da mi bivši stanodavac objavljuje prebivalište... sad ja pitam... kako može objaviti prebivalište kad ne živim tu. Ima li neko iskustva s tim molim vas

Mislite na to da Vam najmodavca odjavljuje prebivalište sa svoje adrese?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije 6 minuta, JosiP1983 je napisao:

Da, to mi je riješenje došlo, a istovremeno imam prijavljen boravak na drugoj.

Kao što ste i sami rekli, najmodavac je bivši, a što bi značilo da na toj adresi više nemate osnovu za prijavu prebivališta kao mjesta i adrese na kojoj ste se trajno nastanila radi ostvarivanja svojih prava i obveza vezanih uz životne interese.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije 23 minuta, Borbena7 je napisao:

Kao što ste i sami rekli, najmodavac je bivši, a što bi značilo da na toj adresi više nemate osnovu za prijavu prebivališta kao mjesta i adrese na kojoj ste se trajno nastanila radi ostvarivanja svojih prava i obveza vezanih uz životne interese.

To znači da prijava boravište nema nikakvog smisla, gubitkom prebivališta automatski gubite i boravište, a kako shvaćam... odjaviti te može kad tko poželi. Nije mi jasno. Ako si prijavio boravak na drugoj adresi, pa logično je da ne živiš trenutno na mjestu prebivališta.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...

Pozdrav,

Boravište mi ističe sutra, prvi put sam ga imao prijavljeno što znači da ga mogu još jednom produžiti, u poreznoj kartici mi također stoji da mi vrijedi do sutra, zanima me koliki je rok za produljenje porezne kartice odnosno boravišta u poreznoj jer nisam u mogućnosti odraditi to sve ovaj tjedan zbog posla.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 mjeseci kasnije...

Predali smo papire za prijeveremeni muzev izlazak iz zatvora, znam da probacija dolazi u provjeru, ali su nam rekli da i policija dolazi na provjeru adrese. Sad mene zanima sto ako se desi da nisam doma kad dodu i sto ako me ne zateknu par puta, jer realno nemogu ja sjediti doma i cekati njih? I jos jedna stvar koju adresu pisem kao svoju onu prebivaliste sto je na osobnoj ili trebutnu boravista ?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

, Miami Vice je napisao:

Sad mene zanima sto ako se desi da nisam doma kad dodu i sto ako me ne zateknu par puta, jer realno nemogu ja sjediti doma i cekati njih?

Pokušat će u više navrata izvršiti provjeru, vodeći računa o radnom vremenu pojedinca, tako da nećete valjda baš svaki put biti van kuće.

, Miami Vice je napisao:

I jos jedna stvar koju adresu pisem kao svoju onu prebivaliste sto je na osobnoj ili trebutnu boravista ?

Obje s naglaskom koja je koja.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 mjeseci kasnije...

Za koji dan mi ističe 2. godina prijave boravišta na istoj adresi u Zagrebu (u unajmljenom stanu). Tu radim (već 2 godine) i imam ugovor na neodređeno, ali dugoročno ne planiram živjeti tu već svaki vikend, praznik, godišnji odmor... provodim u mjestu prebivališta, 350 km udaljenom od Zagreba. S obzirom na situaciju oko korone, već 9 mjeseci radim od kuće (iz mjesta prebivališta), ali se nažalost nisam sjetila odjaviti boravište u Zagrebu. Ne mogu prijaviti prebivalište u Zagrebu jer mi stanodavac ne dopušta.

Je li moguće da nakon isteka boravišta prebacim PK na adresu prebivališta iako je 350 km udaljeno od Zagreba (znam da na putne troškove nemam pravo, to ne bih niti tražila)?

Ili je jedino rješenje da se preselim u Zaprešić, Veliku Goricu, Sesvete... i putujem otamo na posao (kad dođe vrijeme povratka u ured)? Koliko dugo bih u tom slučaju morala biti prijavljena tamo prije nego se mogu ponovno vratiti (prijaviti) u Zagreb?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani,

Imao sam prijavljeno boravište 4 godine zaredom slijedom boravka u studentskom domu gdje bi mi to boravište prijavljivao studentski centar.

Preseljenjem u stan bih trebao opet prijaviti boravište u istom gradu, zanima me je li to dozvoljeno tj. jesu li te godine koje su bile radi studiranja isključene iz onih "maksimalno 2 godine boravka u istome gradu" 

 

Puno vam hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Na 28. 02. 2019. at 16:24, Malina4 je napisao:

..........do sada sam bila 3 godine prijavljena na boravište, 1 god na jednoj adresi i 2 god na drugoj adresi. Prilikom zadnje prijave -prije god dana kada sam produljavala boravište teta na šalteru mi je rekla da mi je ovo zadnja godina, .......................... Da li je mislila da više ne mogu prijaviti boraviste u tom gradu ili toj adresi? Naime, u međuvremenu sam promjenila stan, te bih se sada prijavila na novu adresu. Puno hvala

 

Na 01. 03. 2019. at 6:50, sivko je napisao:

Na toj adresi.

da li je ovo točno?

prije 12 sati , Pitanjeck1999 je napisao:

Poštovani,

Imao sam prijavljeno boravište 4 godine zaredom slijedom boravka u studentskom domu gdje bi mi to boravište prijavljivao studentski centar.

Preseljenjem u stan bih trebao opet prijaviti boravište u istom gradu, zanima me je li to dozvoljeno tj. jesu li te godine koje su bile radi studiranja isključene iz onih "maksimalno 2 godine boravka u istome gradu" 

ono što ja znam "kao sigurno" je da se to tretira da ste već preko 2 godine u tom gradu....da produžite boravište (umjesto prebivališta) sigurno prolazi ugovor na određeno.....kod neodređenog će vjerovatno biti problema oko prijave "samo" boravišta....

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 7 sati , Pitanjeck1999 je napisao:

Ili mislite da postoji šansa 

za svaki slučaj prvo provjerite da li ste uopče bili automatski prijavljeni za boravište (možda možete i preko e građani)

da li ste uopče počeli raditi za stalno ili tek trebate početi?

uređeno: od Mister-X
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija