Jump to content

darovni ugovor od brata mami


nigra27

Preporučene objave

Poštovani,

 

prije 2 godine meni i sestri je umro otac, ostala nam je majka i odlučili smo srediti imovinske odnose. Ja sam mami darovnim ugovorom dao stan kojeg sam stekao 2000. godine s time da ga ona isto darovnim ugovorom prenese na sestru. Jučer mi je jedan odvjetnik rekao da mama mora u posjedu stana biti tri godine da bi ga tek tada darovnim ugovorom prenijela na sestru. Je li to točno i na kojim zakonima se temelji? Pričao je i o nekakvom pravnom slijedu. Budući da nisam ništa razumio molim objašnjenje. I meni i sestri je u interesu da što prije riješimo pitanje vlasništva. Dakle ja mami, a mama sestri. Koliko treba vremena proteći od mog darovnog ugovora majci do darovnog ugovora od majke sestri?

 

Unaprijed hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nevidim razloga zbog cega bi majka morala cekati,onog trenutka kad upise pravo vlasnistva na temelju vaseg darovanja,moze vrsiti daljnji prenos istog prava na svoju kcer.Sasvim je jasno zbog cega ste takav scenarij isplanirali(porez),ali to nije razlog za cekanje koje odvjetnik pominje,sto je npr moguce kad osoba stjece prvu nekretninu gdje je pri tome oslobodjena od placanja poreza,zbog cega mora cekati sa eventualnim prenosom vlasnistva,kako nebi nastala obveza placanja poreza od kojeg je prethodno bila oslobodjena.Nadam se da je jasnije.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

puno hvala na odgovoru, jasnije mi je. Međutim danas mi je na kavi taj isti odvjetnik rekao da neka si samo pročitam članak 27. Zakona o porezu na dohodak....pročitao sam i pretpostavljam da je mislio na stavak 8. " Ako je nekretnina iz stavka 5., 6. i 7. ovoga člankastečena darovanjem i otuđena u roku od tri godine od dana njezine nabave odstrane darovatelja, otuđitelju se utvrđuje dohodak od imovine i imovinskihprava na način iz stavka 5. ovoga članka. U slučaju stjecanja nekretninedarovanjem, danom nabave nekretnine smatra se dan nabave darovatelja, a nabavnuvrijednost čini tržišna vrijednost u trenutku nabave."

 

Sad ne kužim da li sam ja taj navedeni darovatelj ili bi se mojoj mami kao darovatelju mojoj sestri računalo da mora biti u posjedu tih 3 godine???

Moj stan je kupljen prije 13 godina. Ovaj stavak ne razumijem pa molim pomoć oko tumačenja.

Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Dakle, nova situacija....

na stanu kojega bih darovao mami i na kojem je kredit (dignuli su ga mama i tata prije devet godina) banka se upisala kao vlasnik. Odnosno pod B u vlasničkom listu stoji da je 1/1 upisana banka kao prethodni vlasnik do potraženja tražbine, a zatim isti 1/1 upisan sam ja kao potonji vlasnik do potraženja tražbine. U gruntovnici sam upitao ima li to posljedica na uknjižbu moje mame. Nisu mi znali odgovoriti (rekli su da nemaju pravnika), Nazvao sam banku (kredit glasi na moju mamu, ja sam joj jamac), a oni su me opet poslali u gruntovnicu. Pitanje je kako da sastavim darovni ugovor. Ne razumijem koji je moj status vlasništva u vlasničkom listu. I kako bi se umjesto mene uknižila moja mama.

Mogu li darovati stan mami kao potonji vlasnik i da se ona tako uknjiži???

Unaprijed hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Mišljenja sam da bi mogli majci darovati nekretninu kao potonji vlasnik - ali pritom bi se radilo bi o tzv. uvjetovanom prijenosu prava vlasništva, odnosno takav prijenos prava vlasništva (s vas na majku) bio bi uvjetovan ispunjenjem tražbine u čiju svrhu osiguranja je i došlo do osnivanja fiducije (u korist banke kao prethodnog vlasnika).

 

Tako da bi se u gruntovnici, po mom mišljenju, ovaj prijenos mogao provesti kao predbilježba protiv vas kao potonjeg vlasnika, ali ne i uknjižba prava vlasništva na vašu majku. Kada se kredit uredno otplati i fiducija "skine", onda bi se i majka mogla uknjižiti kao vlasnik.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dakle, predbilježbom za uknjižbu moja mama ne skraćuje taj period od 3 godine?

(Btw: Hvala vam na brzom odgovoru.)

Tek kada dobijem tabularni izjavu o otplaćenom kreditu (nadam se da koristim točnu terminologiju) i banka se briše kao vlasnik, tada da napišem darovni ugovor i moja mama se može uknjižiti?

 

Hvala...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Od dana uknjižbe, jer tek uknjižbom ona postaje vlasnicom.

 

Moram se ispraviti - čl. 60. Zakona o zemljišnim knjigama, od dana podnesenog prijedloga za predbilježbu. Iako naglašavam kako je ova varijanta samo moje mišljenje.

 

Naime što bih ja banku konkretno trebao zamoliti. Da dopuste uknjižbu moje majke umjesto mene? Problem s bankom jest da me prebacuju od jednog službenika do drugog...

 

Pa realno, banka će teško pristati na tako nešto. Ali nikad se ne zna - pokušajte im objasniti situaciju kako ste je naveli i ovdje.

 

Što mi vi savjetujete?

 

Ili dogovor s bankom, ili ako ide ova varijanta s predbilježbom. Kao zadnja opcija ostaje vam pričekati "skidanje" fiducije, pa onda darovanje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nadležni ZK odjel (Zagreb, općina Trnje),

nije mi jasno budući da sam tamo već bio i nitko mi nije znao odgovoriti što da činim već su rekli da nemaju pravnika u gruntovnici i da idem upitati banku (iako me službenik iz banke uputio na "pravnika" u gruntovnici). Koga da upitam u gruntovnici za predbilježbu, kada ne žele ni pogledati vlasnički list?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U redu, u Gruntovnicu idem slijedeći tjedan pa ako ne uspijem doći do voditeljice Odjela možda barem porazgovaram s nekim od ovlaštenih zemljišnoknjižnih referenata.

Međutim zbunjuje me Vaš odgovor da tek uknjižbom mojoj mami počinje teći tri godine od trenutka poslije čega bi stan darovala sestri. Jasno mi je da tek tada ona postaje vlasnik stana. Ono što me buni jest da porez na dohodak određuje porezna uprava u kojoj se prijavljuje prijava poreza na imovinu i traži oslobađanje od poreza. Dakle potreni su rodni listovi i dobiva se Privremeno porezno rješenje (koje je datirano). Porezna pogleda vlasnički list ali u prijavi se upisuje način stjecanja i datum ugovora. Stoga me ispravite u čemu griješim. Zašto tri godine čime bi moja majka dokazala da je bila u posjedu darovanog stana ne bi moga teći od datuma potpisanog i ovjerenog darovnog ugovora. U gruntovnici ionako ne treže porezno rješenje. Po čemu se dakle ravna porezna uprava?

Logično mi je da tri godine računa na temelju prethodnog vlastitog rješenja, ali opet....

Znam da sam zbrkano objasnio što me muči, ali trudim se naći izlaz.

Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani,

dakle bio sam dva puta u Gruntovnici. Prvi put sam pomislio da sam službenicu zbunio i da ne zna odgovore...no danas drugi puta i druga službenica. Gospođa je kategorički odbila bilo kakvu mogućnost razgovora. Naime ne mogu vjerovati da se službenice tako ponašaju. Kao prvo, uopće ne žele pogledati ZK izvadak, gleda na stranu a ne u mene, zatim grubo odbijaja davati "izjavu-savjet" jer ona to ne smije kako sama kaže . Tada, "ne oni nemaju pravnog savjetnika" , i "ne ja ne mogu razgovarati s voditeljem Gruntovnice". I njima 8kome) je rečeno da ne smiju davati savjete i ona ne želi davati nikakav savjet. Uglavnom ...ne znam jesu li potplaćene, ali odnos sa strankama je zastrašujuć. Osim toga unutra je gotovo mrak...ma ne znam opisati kako glupo osjećao. Na kraju mi je rekla da ako nešto hoću (kao da joj došao ukrasti torbicu) neka si uzmem odvjetnika.

Dakle, idem prvo ponovno u banku, a kako dalje??? ne znam da li mi je dovoljan javni bilježnik ili da tražim odvjetnika (kojeg???).

Totalni kolaps birokracije.

Uglavnom hvala na savjetima, ipak i to mi je bilo iskustvo. Loše, ali ipak iskustvo po kojem znam kako se odrađuje posao u Gruntovnici.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Otišao sam javnoj bilježnici na razgovor, prvo odvetnici, a zatim javnoj bilježnici. Uglavnom nijedna nije htjela sastaviti ugovor, ili ga ne bi htjela sastaviti jer je riječ o fiduciji. Kada sam spomenuo scenarij s predbilježbom, odgovorile su mi da ako to i potpišemo (one to ne bi sastavljale) i banka bi dobila obavijest o predbilježbi moje mame, a zatim poništila ugovor. Uglavnom odvjetnica mi je rekla da tražim suglasnost banke. Zvao sam Kreditni centar banke i tamo mi je službenik odgovorio da pravnici odgovaraju samo na mailove. Sastavio sam mail, zamolio za njihovu suglasnot i poslao ga. Odgovora nema. Jesam li možda nešto krivo upitao, opisao sam situaciju kakva jest, službenik mi je rekao da budem što konkretniji, pa sam i nastojao biti. No opet odgovora nema. Ne znam imate li kakvu sugestiju?

Zapravo ni sam ne razumijem što tražim od banke, razmišljam kakvu suglasnost bi mi mogli dati? Možda je njima razumljivo da tražim odmah i uknjiženje, iako ga ne tražim , ja tražim samo njihovu suglasnost za sklapanje darovnog ugovora? Ne znam što dalje da radim...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija