Jump to content

Uvjetni otpust


TAMI555

Preporučene objave

Molim pomoć vezano uz

temu uvjetnog otpusta. Nakon koliko odslužene kazne od 4 godine zatvora po čl.190.st.2, možete tražiti uvjetni otpust, kome se upućuje zahtjev (sucu izvršenja ili?) i da li zahtjev može napisati samo odvjetnik ili možete i sami? Kolika bi po odvjetničkoj tarifi bila cijena zahtjeva)?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Osuđenik može podnijeti prijedlog za uvjetni otpust osobno ili preko branitelja, nakon što je izdržao najmanje 1/2 izrečene kazne, ali ne manje od 3 mjeseca (u vašem slučaju 2 godine). Trošak prijedloga za uvjetni otpust prema Odvjetničkoj tarifi Tbr. 2 je 500,00 kuna.

 

Po službenoj dužnosti prijedlog za uvjetni otpust podnosi upravitelj zatvora ili kaznionice mjesec dana prije izdržane 3/4 izrečene kazne (u vašem slučaju 2 godine i 11 mjeseci).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...

MM je dobio 1 godinu dana zatvora zbog kaznenoga djela čl.190 st.2,te je na izdržavanju kazne od 31.10.2013 godine.Moje pitanje je: Kada može podnijeti zahtjev za uvjetni otpust i kome? može li to netko drugi učiniti u njegovo ime.

P.S odvjetnika smo otkazali jer on je učinio i "dovoljno".

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prijedlog za uvjetni otpust može se podnijeti nakon polovice izdržane kazne (u vašem slučaju 6 mjeseci).

 

Prijedlog se podnosi sucu izvršenja Županijskog suda na čijem području se nalazi kaznionica u kojoj osuđenik izdržava kaznu zatvora.

 

Prijedlog može podnijeti osuđenik osobno ili članovi njegove obitelji uz njegov pristanak (čl. 8. st. 4. Zakona o izvršavanju kazne zatvora).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pitam: ako je osoba suđenja po starom zakonu na kaznu od 8 mjeseci i sad je na izdržavanju kazne ima li pravo tražiti na pola uvjetni otpust? U zatvoru mu rekoše da ne ...Ali ja moram provjerit jer milsim da nije točno.Tko mi može reći za sigurn? I ako može,možemo li sami napisati zamolbu i poslati i što još treba priložiti? Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pitam: ako je osoba suđenja po starom zakonu na kaznu od 8 mjeseci i sad je na izdržavanju kazne ima li pravo tražiti na pola uvjetni otpust?

 

Ima. I stari i novi KZ daju tu mogućnost nakon izdržane polovice kazne.

 

Stari KZ - čl. 55. st. 1. - "Osoba koja je osuđena na kaznu zatvora može se otpustiti s izdržavanja kazne nakon što je protekla najmanje jedna polovina vremena izdržane kazne, a iznimno i nakon jedne trećine vremena izdržane kazne na koje je osuđena, a pod uvjetima koji su određeni u Zakonu o izvršavanju kazne zatvora."

 

Novi KZ - čl. 59. st. 1. KZ-a - "Sud može otpustiti osuđenika s izdržavanja kazne zatvora ako je izdržao najmanje jednu polovinu kazne na koju je osuđen, ali ne manje od tri mjeseca, ako se osnovano očekuje da neće počiniti kazneno djelo te ako na to pristaje."

 

Razlika u KZ-u je ipak bitna kod procedure odlučivanja o uvjetnom otpustu, imajući u vidu odredbu čl. 17. Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o izvršavanju kazne zatvora iz NN 56/13, koji jasno ističe da se u vašem slučaju primjenjuju odredbe "starog" Zakona o izvršavanju kazne zatvora, dakle sve do ove izmjene iz NN 56/13. U vašem slučaju i dalje o molbi za uvjetni otpust odlučuje peteročlano Povjerenstvo Ministarstva pravosuđa, ne Županijski sud nadležan prema mjestu na kojem se nalazi kaznionica, a što je uvedeno ovim izmjenama iz NN 56/13.

 

I ako može,možemo li sami napisati zamolbu i poslati i što još treba priložiti?

 

Možete. Dakle, riječ je o molbi za uvjetni otpust koja se šalje nakon izdržana 4 mjeseca kazne Povjerenstvu Ministarstva pravosuđa, a putem Uprave kaznionice u kojoj se izdržava kazna zatvora. Ništa specijalno od dokumentacije, osim pravomoćne presude.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani,

 

molio bi za savijet. Naime otac mi od 10. mjeseca 2013. služi kaznu zatvora u trajanju od godinu dana. Osuđen je 2011. godine za produljeno kazneno dijelo zlouporabe položaja i ovlasti.

 

Iz gore navedenih odgovora zaključujem da mu se kazna izvršava sukladno odredbama starih zakona i KZ-a i ZIKZ-a. Po starim zakonima uvijetno puštanje se moglo zatražiti nakon jedne trećine odslužene kazne zbog teškog zdravstvenog stanja. Budući da mi je otac 80% tijelesni invalid i 100% zdravstveni (ima dokumentaciju za to) da li može tražiti uvijetni otpust nakon jedne trećine odslužene kazne.

 

Ako može, molio bi Vas, ukoliko bi mi mogli reći kad da podnesemo Prijedlog, da li prije isteka (recimo 30 dana) jedne trećine kazne ili da pričekamo dok prođe jedna trećina kazne.

 

Također Vas molim da mi kažete da li bi mogli ponovno podnijeti prijedlog, Ukoliko ovaj bude odbijen, nakon isteka pola kazne što u njegovom slučaju iznosi 6 mjeseci.

 

Unaprijed zahvaljujem na odgovoru!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zwex, dobro rezonirate - stari KZ i stari Zakon o izvršavanju kazne zatvora.

 

Ovo što ste napisali je u načelu točno, ali ukazujem vam na odredbu čl. 158. st. 5. starog Zakona o izvršavanju kazne zatvora - "Iznimno, zatvorenika koji je obolio od teške bolesti a u zatvorskom sustavu ne postoje uvjeti za liječenje, može se uvjetno otpustiti nakon izdržane jedne trećine kazne zatvora, odnosno nakon izdržane jedne polovine dugotrajnog zatvora". Drugim riječima, mora se raditi o bolesti za čije liječenje u zatvorskom sustavu nema adekvatnih uvjeta.

 

Također, obratite pozornost i na odredbu čl. 158. st. 3. citiranog zakona - "Ako je molba odbijena, nova molba može se podnijeti nakon godine dana od podnošenja prethodne."

 

Vi odnosno vaš otac sami najbolje znate ima li uvjeta za liječenje za očevo stanje u zatvorskom sustavu ili ne, pa procijenite si da li vam se isplati "rizik" podnošenja molbe nakon 1/3 izdržane kazne ili bi ipak bilo bolje pričekati da se izdrži 1/2 pa onda podnijeti molbu. Inače, molbu podnosite tek nakon što je izdržana 1/3 odnosno 1/2 kazne.

 

Ukazujem vam na još jednu mogućnost - molba za pomilovanje Predsjedniku RH koju možete poslati već danas.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da citiram: "(3) Ako je prijedlog iz stavka 1. ovog članka odbijen, novi prijedlog može biti podnesen protekom jedne godine od pravomoćnosti odluke vijeća, neovisno o neizdržanom dijelu kazne, osim ako su se pojavile nove okolnosti koje opravdavaju podnošenje novog prijedloga. Odbijeni prijedlog nije zapreka za odlučivanje o uvjetnom otpustu po članku 158.a ovoga Zakona."

Zar sam u krivu kad konstatiram da je nova okolnost prolazak pola odslužene kazne pa ukoliko se odbije prijedlog nakon jedne trećine, da je opravdano podnijeti novi prijedlog.

 

Zahvaljujem na savjetu za pomilovanje, mislim da smo ga već uputili.

 

Srdačan pozdrav.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Tako je - ovo što ste citirali dolazi iz novog zakona, koji je u čl. 158a predvidio pokretanje postupka uvjetnog otpusta po službenoj dužnosti, koji nije vezan ovom jednogodišnjom "zabranom".

 

A nove okolnosti koje spominjete (postoji i u starom i u novom zakonu) - vi ćete se u molbi sasvom sigurno pozivati na zdravstveno stanje oca, pa onda doista ne vidim kakve bi to bile nove okolnosti u razmaku od svega 2.5 mjeseca (pod pretpostavkom da idete nakon 1/3 sa molbom)?

 

Ponavljam, vaša odluka, jer ste u potpunosti upoznati sa situacijom oko očeva zdravstvena stanja i uvjeta koje ima u kaznionici u kojoj izdržava kaznu zatvora. Ja sugeriram na temelju onog što vi prezentirate.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uvijetni otpust bi tražili pod okolnostima bolesti za koje opravdano mislimo da nije u stanju održavati u zatvorskoj bolnici.

 

Nova okolnost bi bio protek pola odslužene kazne po čemu također može tražiti uvjetni otpust. Netko tko služi kaznu recimo 6 godina i ima zdravstvenih problema vjerojatno će podnijeti i nakon 1/3 odnosno 2 godine i ako bude odbijen ponovno podnijeti nakon 1/2 odnosno 3 godine jer ga kao zakon u tome ne sprečava (prošla godina dana).

 

Zahvaljujem Vam na dargocijenim informacijama, pokušat ćemo dobro procijeniti rizike pa donijeti konačnu odluku.

 

Srdačan pozdrav!

 

Probat ćemo se konzultirati sa liječnicima, da procijenimo vjerojatnost odbijanja prijedloga.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

...da li je činjenica da je osoba odslužila više od polovice kazne razlog za traženje uvjetnog otpusta ?

 

Jeste.

 

Da li mi netko može ukratko opisati na koji način bih napisala molbu za uvjetni otpust...

 

Imate u kaznionici šprance, pa možete tamo podići primjer. Ali inače, ništa posebno - osobni podaci, podaci o kazni - izrečenoj, izdržanoj, koliko još ima za izdržati, zatim podaci o ponašanju tijekom izdržavanja kazne i napredak koji je postignut glede ponašanja - tzv. specijalno-preventivni učinak, te neki razlog zašto smatrate da bi vas se trebalo uvjetno otpustiti.

 

U prijašnjim postovima vam je razjašnjeno tko je adresat vaše molbe (ovisno o tome koji Zakon se primjenjuje - stari ili novi).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 godina kasnije...

U skladu s Kaznenim zakonom osoba koja je osuđena na kaznu zatvora može se otpustiti s izdržavanja kazne nakon sto je protekla najmanje 1/2 vremena izdržane kazne, a iznimno i nakon 1/3 vremena izdržane kazne na koje je osuđena.

 

https://pravosudje.gov.hr/zatvorski-sustav-6150/uvjetni-otpust/6163

http://www.zakon.hr/z/179/Zakon-o-izvršavanju-kazne-zatvora

https://gov.hr/UserDocsImages//Moja%20uprava//Priručnik%20za%20zatvorenike.pdf

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

teska krada,nezakonito posjedovanje oruzja i krivolov....nije opljacko banku..."sivko" procitala sam ja sve te zakone,ali pitam jer sam mislila dok muz ili ja napisemo zalbu,dok zatvor prikupi svoje,i dok to dode na to preispitivanje...mozda i prode jos 2-3mj..a jel postoji mozda bar neka veca sansa za time...barem radi djece

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dakle, radi se o "starom" KZ-u (1997.).

 

Moja sugestija vam je da pričekate istek polovice kazne (iako teoretski govoreći, možete i nakon 1/3, ali takve molbe vam vrlo rijetko prolaze) i tada pošaljete molbu, ali to je procedura koja isto tako traje. Ponašanje supruga na izdržavanjiu biti će ključno za odluku po molbi.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

pozdrav eto mene opet :)

dobila sam dopis iz ureda predsjednice,u vezi pomilovanja u kojem pise:

OBAVJESTAVAMO VAS,DA JE U UREDU PREDSJEDNICE RH,PRIMLJENA VASA MOLBA ZA POMILOVANJE VASEG SUPRUGA.TE JE PREMA ODREDBI CLANKA 6. ZAKONA O POMILOVANJU("NARODNE NOVINE"BROJ 173/3),BEZ ODGODE PROSLJEDENA NADLEZNOM MINISTARSTVU PRAVOSUDA RH,NA PREDHODNI POSTUPAK,RADI SASTAVLJANJA IZVJESCA O ISTOJ..

datum pise 22.srpanj.2015. kolko je potrebno ako netko zna da se tak postupak odradi i dali cu biti o tome obavijestena,jer sam to dobila tek danas mailom,a na slici tog dopisa pise datum 22.7.. Hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 mjeseci kasnije...

Postovanje, imam pitanje u vezi uvjetnog otpusta za supruga. On odsluzuje kaznu u zatvoru u Glini od 10.6. 2015. (nevin). Sad je proslo pola godine, advokat nam kaze da ima velike sanse da ga puste nakon 1/2 odsluzene kazne, da pokretanje toga postupka kosta kojih 2000 kn plus PDV. Advokat kaze da makar ima velike sanse za prijevremeni otpust nakon polovine odsluzene kazne,ali da to ne moze garantirati. Makar bi ja i suprug bili najsretniji da je tako. Trazim sad drugo misljenje od Vas recite mi kolike su sanse za to. Advokat nam kaze da ako odbiju pustanje nakon 1/2, mozemo uloziti tuzbu. Ali i kaze da zatvor nakon tek 2/3 odsluzene kazne sam pokrece postupak za uvjetni otpust,a procitala sam gore da zbilja pokrece zatvor postupak mjesec dana prije 3/4, tj. 2/3 odsluzene kazne. Mozete mi reci kad bi po svemu tome moj suprug mogao izaci na slobodu?? Unaprijed hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije svega, recite mi po kojem Kaznenom zakonu je suprug osuđen - onom iz 1997. ili 2011.? Kada je djelo počinjeno?

 

...da pokretanje toga postupka kosta kojih 2000 kn plus PDV.

 

Iniciranje prijedlogom postupka u kojem se odlučuje o uvjetnom otpustu, sukladno Odvjetničkoj tarifi Tbr. 2. stoji 500,00 kuna + PDV (i to pod pretpostavkom da je odvjetnik u sustavu PDV-a).

 

Advokat kaze da makar ima velike sanse za prijevremeni otpust nakon polovine odsluzene kazne,ali da to ne moze garantirati. Trazim sad drugo misljenje od Vas recite mi kolike su sanse za to.

 

To je nemoguće za reći bez uvida u spis te mišljenja nadležnog probacijskog službenika i same Kaznionice u kojoj se izdržava kazna.

 

Advokat nam kaze da ako odbiju pustanje nakon 1/2, mozemo uloziti tuzbu.

 

Žalbu, ne tužbu.

 

Ali i kaze da zatvor nakon tek 2/3 odsluzene kazne sam pokrece postupak za uvjetni otpust,a procitala sam gore da zbilja pokrece zatvor postupak mjesec dana prije 3/4, tj. 2/3 odsluzene kazne.

 

Mjesec dana prije odslužene 3/4 kazne pokreće se postupak po službenoj dužnosti, prijedlogom upravitelja zatvora ili kaznionice.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Djelo je pocinjeno prije 6 god.

 

Bitan je Kazneni zakon po kojem je osuđen, jer o tome ovisi koje je nadležno tijelo za odlučivanje o uvjetnom otpustu - Povjerenstvo Ministarstva ili vijeće Županijskog suda.

 

Kolko bi kostala zalba ako se odbije postupak za otpust nakon 1/2 polovine kazne?

 

Ovisi o kojem djelu je riječ.

 

Nakon kad zatvor pokrene postupak nakon 3/4 kad bi onda suprug mogao na slobodu?

 

Teško za precizirati, ali ti postupci jesu brži, pogotovo ako je vladanje zatvorenika uzorno.

 

Suprug zasad na srecu ima dobro vladanje,ima posao i ocjenu uspjesan i nije za sad bilo nikakvih problema hvala Bogu.

 

Što povećava šanse za uvjetni otpust.

 

A tko je to nadlezni probacijski sluzbenik?

 

Osoba zadužena za praćenje izdržavanja kazne zatvora i ponašanje zatvorenika tijekom iste.

 

Jedna napomena - jeste li pokušali sa molbom za pomilovanje Predsjednici RH?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Za pomilovanje predsjednici RH nismo nista probali jer je muz lazno optuzen za silovanje od strane narkomanske nadrogirane ku.ve prije 6 god. I ko bi vjeroval nam da je muz nevin? Nitko kad se vjeruje na rijec od d.olje nadrogirane makar su dokazi da silovanja nije bilo. Dokazi su kod advokata. Krajem prosle godine smo saznali da suprug mora u zatvor. I sad je tamo vec 6 mj. I drugu god u 6 mj. nakon polovine kazne bi pokrenuli postupak za uvjetni otpust nakon polovine izdrzane kazne, a muz se zbilja trudi biti dobrog i uzornog vladanja da cim prije izade. Zanimalo me samo drugo misljenje. A i advokat je rekao da se ne isplati iti k Predsjednici RH jer bi samo muz mozda dobio par mjeseci pomilovanja ako i to.

uređeno: od G-man
neprimjereno izražavanje
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Upozoriti ću vas na izražavanje, koje je neprimjereno ovom Portalu. Razumijem ogorčenje, ali za to vam nitko ovdje nije kriv, stoga pripazite za ubuduće.

 

Spominjete nekakve dokaze kod odvjetnika - pa zašto nisu izneseni tijekom postupka?

 

Slažem se sa odvjetnikom, kod silovanja nema šanse da dobijete pomilovanje. Nikakvo. A glede uvjetnog otpusta - također sam skeptik, jer neovisno o uzornom vladanju supruga, shvaćate i sama kako bi u javnosti odjeknulo njegovo puštanje na slobodu. Vi svakako probajte, ali nemojte imati prevelikih nada.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...
Posjetitelj
This topic is now closed to further replies.


×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija