Jump to content

Maloljetna osoba kao kupac nekretnina??


anonimno

Preporučene objave

Molim Vas za savjet: kupujem kćeri stan u kojem će stanovati za vrijeme studija....zanima me može li se kao kupac stana pojaviti maloljetna osoba, obzirom da nigdje u zakonima nisam pronašla zakonske odredbe po kojima to ne bi bilo moguće. Naime, namjera je kupiti stan i tražiti porezno oslobođenje na temelju kupnje prve nekretnine kojom se rješava stambeno pitanje. Svim ostalim postavkama koje se traže za porezno oslobođenje kćer udovoljava....jedini je problem što je maloljetna, pa će gruntovnica staviti vjerojatno zabilježbu malodobnosti.

Obzirom da su zakonski zastupnici maloljetnika roditelji, treba li u kupoprodajni ugovor navesti oba roditelja kao zakonske zastupnike, ili je dovoljen samo jedan? ...ako da, koji?...otac ili majka?

Unaprijed se zahvaljujem na savjetu :)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Mislim da (barem praktično gledano) u kupoprodajnom ugovoru i nije nužno navoditi da je kupac malodoban.

Koliko znam, u pogedu malodobnih osoba, postoje "ograničenja" kod otuđivanja nekretnine (u tom je slučaju nužno da kupoprodajni ugovor bude potpisan po zakonskom zastupniku te je potrebno pribaviti i suglasnost Centra za socijalnu skrb).

Kod stjecanja vlasništva za korist malodobnika, mislim da nikome (praktično) nije bitna činjenica o malodobnosti kupca.

Meni su osobno roditelji svojedobno kupili garsonjeru (s time da smo kao kupci bili navedeni otac i ja - otac defacto zbog realizacije kredita za tu kupnju); u istome nije istaknuta moja (tadašnja) malodobnost te smo ugovor obojica vlastoručno potpisali. Kupoprodaja je gruntovno uredno provedena (btw, uslijed poznate brzine naše gruntovnice, taman nešto godina nakon nastupanja moje punoljetnosti).

Eh, sad' - možda smo pogriješili - možda me je zaista (strogo gledano) trebao zastupati zakonski zastupnik, ali ... praktično gledano ... isto nije izazvalo nikakve probleme - dapače, da je bila istaknuta moja malodobnost itd., nakon uknjižbe bih trebao još tražiti i brisanje upisa malodobnosti.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ja upravo za svog šefa pokušavam provesti uknjižbu vlasništva za stan na njegovog malodobnog sina. Zemljišnoknjižni referent je odbio uknjižbu zato što je sin malodoban i zato što ugovor nije sastavljen u obliku javnobilježničke isprave. Obratila sam se javnom bilježniku da sastavi taj ugovor i on mi je rekao da je za takav oblik potrebna suglasnost Centra za socijalni rad. Centar je odbio dati suglasnost zato što tvrdi da ona nije ni potrebna jer se nekretnina stječe u korist malodobne osobe, ali mi nisu dali ništa napismeno. U praksi to izgleda ovako, ljudi koji podnose prijedloge za upis voze slalom, tj zaobilaze one referente koji traže javnobilježnički akt kod stjecanja nekretnine u korist malodobne osobe, i pokušavaju doći kod onih koji to ne traže. Ako dopadneš onome koji traži, nađeš se u slijepoj ulici kao u mom slučaju. Centar neće dati mišljenje, javni bilježnik neće dati javnobilježnički akt, kupnja je već obavljena i pišeš žalbu zk referentu moleći boga da će se on smiliti i promjeniti stav. Kod sklapanja ugovora u korist djeteta morate donijeti njegovu osobnu kartu ili rodni list, tako da ne znam kako ćete uspjeti prikriti to da vam je kćer maloljetna. Stvarno je najbolje napraviti kako je ova djevojka rekla da ni ne navedete da vam je kćer malodobna, ako je to ikako moguće jer vas nažalost može očekivati niz priblema.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija