Jump to content
monstrum

Promjena osobnih podataka u gruntovnici

Preporučene objave

Zanima me koja je procedura i da li je zakonom propisana obaveza promjene osobnih podataka koji su upisani u vlasničkim listovima, do koje dođe selidbom (promjenom adrese) i vjenčanjem (promjena prezimena)?

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Koji je postupak? Napišem zahtjev, dokumentiram kopijom osobne i vjenčanim listom i pošaljem?

Ili moram osobno u gruntovnicu? Plaćaju li se kakve sudske pristojbe?

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Hvala na odgovoru..pretpostavljam da na jednom zahtjevu mogu zatražiti promjenu podataka u više zk.uložaka.

Još jedno me zanima..mogu li u istom zahtjevu zatražiti i skidanje tereta s nekretnina, s obzirom da za isto nema više pravnog osnova, ili za to mora ići novi zahtjev i novih 50 kuna biljega?

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Da, možeš predložiti tu istu promjenu podataka u više uložaka.

 

Za brisanje tereta morat ćeš podnijeti novi prijedlog. Računaj da je 1 isprava=1 prijedlog.

Iako nisam siguran što znači da teret "više nema pravnog osnova". Ako se radi o hipoteci, manje-više se svodi na predlaganje temeljem Brisovnice ili temeljem odredbi koje određuju amortizaciju zastarjele tražbine. Ili je nekakav drukčiji teret u pitanju?

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Radi se o nekretnini kupljenoj na javnoj dražbi..pretpostavila sam da će po službenoj dužnosti nakon prodaje i rješenja o dosudi skinuti teret, ali to nije napravljeno ni nakon evo par godina.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

i dalje ne znam o kakvom se teretu radi...

"Članak 86.

(2)Založna prava uknjižena na nekretnini prestaju danom pravomoćnosti rješenja o dosudi nekretnine kupcu pa makar založni vjerovnici nisu potpuno namireni."

"Služnosti, stvarni tereti i pravo građenja

Članak 87.

(1) Stvarne služnosti, stvarni tereti i pravo građenja na nekretnini ne prestaju prodajom nekretnine.

(2) Prodajom nekretnine ne prestaju ni osobne služnosti koje su u zemljišnoj knjizi upisane prije prava radi čijega se namirenja ovrha provodi.

(3) Ostale osobne služnosti i stvarni tereti prestaju pravomoćnošću rješenja o dosudi nekretnine."

"Ugovori o zakupu i najmu

Članak 88.

(1) Ugovori o najmu, odnosno zakupu nekretnine koji su sklopljeni i upisani u zemljišnu knjigu prije stjecanja založnoga prava ili prava na namirenje radi čijega se ostvarenja ovrha traži, ne prestaju prodajom nekretnine. Kupac stupa na mjesto najmodavca, odnosno zakupodavca od trenutka stjecanja vlasništva nekretnine.

(2) Ugovori o najmu ili zakupu koji nisu upisani u zemljišnu knjigu prije stjecanja založnoga prava ili prava namirenja radi čijega se ostvarenja ovrha traži, prestaju pravomoćnošću rješenja o dosudi nekretnine kupcu."

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Radi se o teretu koji je bila upisala Porezna uprava.

Besmisleno mi je podnostiti prijedlog za brisanje i plaćati biljeg ako je to trebalo ići po službenoj dužnosti. Ustvari nije mi toliko besmisleno, koliko je stvar principa.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Treba podnijeti nekakav podnesak kojim se traži brisanje tog tereta na ovršni predmet (predmet u kojem je kupljena nekretnina). Iako i opet niste napisali kakva vrsta tereta je u pitanju, pretpostavljam da je u pitanju ovršni zalog pa u tom slučaju ne bi trebalo biti problema. Niti biljega.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Poštovani, molim za informaciju koja bi mi pomogla u rješavanju slične situacije:

 

U ZK ulošku stoji da parcela ima tri suvlasnika od kojih sam ja jedan, međutim u podacima za sva tri suvlasnika stoje njihove stare adrese i za dva suvlasnika je čak ulica u kojoj su bili prijavljeni prilikom stjecanja suvlasničkog dijela promijenila ime.

Preostala dva suvlasnika su suglasni prebaciti putem darovnog ugovora svoje dijelove na meni jer je do novonastale situacije došlo zbog krivo upisane površine parcele u jednom od davnih ugovora i tu nebi trebalo biti nikakvih problema.

Obzirom da sam svjestan da je u svrhu kasnije urednosti postupka najbolje da prvo podnesemo zahtjev za izmjenom podataka u vlasničkom listu, a svi suvlasnici su u međuvremenu pribavili povjesna uvjerenja o prebivalištu, zanima me da li je moguće da ja sam podnesem zahtjev za izmjenom tih podataka uz prilog svih dokumenata o prebivalištu (svojih i dokumenata preostalih suvlasnika) ili moramo poslati zajednički zahtjev ili pak svaki vlasnik mora predati zahtjev za izmjenama zasebno za svoj suvlasnički dio.

Napominjem da na ZK ulošku nema nikakvih tereta

 

Unaprijed zahvaljujem na svim odgvorima koji bi mi bili od pomoći.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite korisnički račun na našoj stranici. Lako je!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad
×