Jump to content

Ne želim više plaćati stambeni kredit


Justitiaest

Preporučene objave

Sudski sam razveden, plaćam i dalje stambeni kredit od 3800 kuna za kuću u kojoj više ne živim. Podjela imovine se još ne nazire na sudu i ne želim više plaćati kredit.

 

Stambeni kredit datira od 2009. godine, u banci kažu da trajni nalog za plaćanje kredita ne mogu povući jer je sastavni dio ugovora.

 

Pomislio sam da se negdje zadužim i ne platim i da tako otvorim zaštićeni račun jer bih puno više imao od plaće (sada mi ostane 1000 kuna, a ovako bih imao preko 3000 kuna).

 

Molim savjet...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ako je kuća bračna stečevina to je i kredit kojim je kupljena kuća.

tom činjenicom treba dopuniti tužbeni zahtjev za utvrđivanje i podjelu bračne stečevine.

rate za otplatu kredita su zajedničke 1/2 i 1/2

čuvaj sve uplatnice (od prestanka zajedničkog života ). kad bude donešena sudska odluka o bračnoj stečevini(ako bude podjeljena 1/2 i 1/2)od bivše tražiti povrat uloženoga(pismeno preporučeno i sa povratnicom) sa zakonskim zateznim kamatama(od prestanka zajedničkog života ),stjecanje bez osnove. zastara potraživanja duga je 5 godina.

od bivše tražiti i 1/2 najamnine,za korištenje vašeg djela kuće.

 

kredit si iskoristio i moraš ga vratiti ili slijedi otkaz kredita i ovrha.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Cilj mi i je da banka kredit otkaže i da sve ode u ovrhu. em bih više novaca imao od plaće, em bih si skratio muke dok čekam prvo ročište i umrem od gladi.

Ne znam kako da to postignem! Ne mogu povući trajni nalog jer mi banka to ne da. Zato sam pomislio da se negdje zadužim i ne platim kakve rate pa da mi netko zaprijeti ovrhom i otvorim zaštićeni račun jer se tako ni banka više ne mi mogla namirit: ovrha od npr. tele2, otvorim zaš.račun a za ratu kredita više ne bi bilo dovoljno pa bi onda i banka reagirala i stisla bivšu kao sudužnika ili otkazala kredit.

 

Stoga molim pomoć, ideje....

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U dvije sam filijale Hypo banke bio i tražio da povučem trajni nalog. Nisu dali jer je sastavni dio ugovora o kreditu. Plaću mi poslodavac neće preusmjeriti u drugu banku, traže potvrdu sadašnje banke da nemam dugovanja. Zati i razmišljam kako da se negdje zadužim pa da mi ta ovrha odredi plaću po sustavu 1/3 na tekući račun, 2/3 na zaštićeni čime se sadašnja banka ne bi mogla više namiriti pa možda krenula u rješevanje duga. Bivša ne želi preuzeti kredit, ali kuću je uzela, a ja svakako ne želim tu kuću više vidjeti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Trajni nalog je vezan uz određeni datum, da li ima "praznog hoda" između plaće i naloga?

Ako ima onda kad plaća sjedne isti tren je podignete pa se kredit neće moći naplatiti.

Ili napravite novi trajni nalog na dan ranije od kredita i neka prebacuje novac na račun u drugoj banci. ?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kolege su ti dale pravni savjet, nemoj podmirivati neku obvezu koja bi te dovela u blokadu, najbrže blokira HRT hanžeković, ako imaš tv pretplatu, prestani ju plaćat, ako nemaš odi do hrta i dobrovoljno se prijavi čak i ako nemaš tv, za 3 mjeseca si ziher u blokadi. Što se tiče žene, ako dođe do deložacije zbog neplaćanja kredita reci joj da zove udrugu živi zid. Problem rješen :)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Naravno da i razmišljam da nešto ne platim i da me netko ovrši! O tome se i radi jer trajni nalog ne mogu povući, dogovora sa bivšom nema pa tako ni prodaje niti ičeg drugog. Ona ima kuću a ja plaćam.

 

Stoga me i zanimalo jer mi je nejasno, koliko god čitao zakone:ako me npr. vip blokira ovrhom i otvorim zaštićeni račun, da li će banka unatoč tome naplaćivati kredit od mene.

 

To pitam jer se kolegi s posla tako događa. Ima kredit u RBA, Dinersom se zadužio kod Erste banke, Diners ga ovršio, otvorio je zaštićeni račun, a novce dobiva na način da poslodavac najprije RBA uplati obustavom sa plaće kredit i tek onda dijeli ostatak na 1/3 i 2/3.

 

Da li bi to tako i trebalo biti ili bi se RBA trebao namirivati od 1/3 sa tek.računa, a 2/3 na zaš.računu nitko ne bi trebao dirati ?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Justitiaest.

zar si hoćeš dodatno komplicirati život.

ako nebude novca na računu za plaćanje po trajnom nalogu

dobit ćeš otkaz kredita . banka će tražiti da kredit otplatiš jednokratno.

ako nema uplate duga sljedi ovrha na sve račune.

kamate su veče (zakonske zatezne 12%).

ak si želiš komplicirati život samo izvoli.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

...Plaću mi poslodavac neće preusmjeriti u drugu banku, traže potvrdu sadašnje banke da nemam dugovanja.

Meni ovaj dio nije jasan. S kojim pravom te poslodavac uopće pita imaš li dugovanja? Jel poslodavac tu u ulozi nadzornika tvoje financijske urednosti? Kad im kažeš da ti plaću trebaju plaćati na drugi račun, onda to moraju učiniti, pa nema poslodavac pravo odlučivati o TVOM računu.

Osim toga dok redovno otplaćuješ kredit, dugovanja i nemaš!

 

Potpuno razumijem da tražiš rješenje ali sva ta dugovanja i ovrhe će ti nabiti još troškova tako da ne znam koliko je mudro ići u tom smjeru, odnosno koliko ti je to u interesu.

Jesi li pokušao dogovor sa suprugom oko podjele barem tog dijela imovine? Ona stanuje u kući? Možda ti je ipak bolji put da napišeš svoj prijedlog o podjeli i vidiš kako će ona reagirati. Naravno da je njoj sad super, ti plaćaš kredit. Ali ako je suočiš s time da će zbog toga ostati bez te kuće i da ćete oboje dobiti manje, možda možete postići neki dogovor.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pa davit će valjda najprije sudužnika, a to je bivša. A i da otkažu kredit i prodaju kuću, meni je to ok.

Samo me zanima da li će se namirivati uz to što otvorim zaštićeni račun?

 

pročitaju ugovor o krediti i saznat ćeš dasi pristao na zaplijenu cijele plaća. (stari ugovori)

ako ne plaćaš kredit banka će otkazati kredit i tražiti jednokratnu uplatu duga.

ovrhom će tražiti plaćanje duga i za toće ti uzeti cijelu plaću.

jamca diraju tek kad dužnik nije u mogućnosti izmirivati dug.

nekretninu prodaju kad se nemogu naplatiti u novcu.

kamate na dug po ovrsi su 12%/g

kamate na stambeni kredit su 6-7%/g ,

računaj koliko hoćeš ali na gubitku si .

 

čekaj sudsko rješenje za podjelu bračne stečevine. dodaj i kredit (podneskom ako to nije učinjeno u tužni). traži veči omjer vlasništva na kući ili cijelu kuću i bivšu isplati za 1/2 svote uplaćene za otplatu kredita tjekom trajanja zajedničkog života (brakmože trajati duže, dok se sudski ne razvrgne)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija