Jump to content

Stalni radni odnos i studiranje


Karotida

Preporučene objave

Lijep pozdrav.

 

Ukazala mi se mogućnost da me poslodavac koji mi je dosad isplaćivao plaću preko ugovora zaposli na stalno. Međutim, ja sam redovni student i imam još tri semestra diplomskog studija. Radne obveze mogu izvršavati uz studij jer posao mogu raditi od kuće i prema zadanom rasporedu uz malo mukotrpne organizacije.

 

Zanima me da li je to zakonski moguće (biti u stalnom radnom odnosu i studirati) ili će mi u tom slučaju ministarstvo ili neki nadležni organ terminirati studij? Proučio sam tekst zakona koji govori da redovno studiranje nije spojivo s stalnim odnosom jer predviđa pune radne obveze ali nisam naišao na išta da i je i izričito zabranjeno.

 

Na fakultetu ne postoji izvanredni studij (ukinuti su bolonjskom reformom), a zdravstveno osiguranje nemam jer sam navršio 26. godina pa nije me potrebno niti odjaviti s fakulteta. Ova solucija bi mi bila vrlo zgodna jer bih mogao već početi skupljati radni staž.

 

Unaprijed zahvajujem

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Egzaktne zakonske odredbe koja brani redovitom studentu sklapanje ugovora o radu - nema. Barem koliko je meni poznato.

 

Ono što postoji, a iole regulira navedenu materiju jeste Pravilnik o posredovanju pri zapošljavanju redovitih studenata (podzakonski propis), čiji čl. 5. kaže sljedeće :

 

"O zapošljavanju redovitih studenata zaključuje se ugovor o djelu.

 

Ugovor nosi naziv: "Ugovor o djelu redovitog studenta", (u daljnjem tekstu: ugovor) a izdaju ga posrednici."

 

Slažem se, poštovani Rubense - i ja ne vidim zašto redoviti studenti ne bi mogli sklopiti "klasičan" ugovor o radu, ali onda ne shvaćam poantu ovog Pravilnika. Treba li ga ignorirati? Ili percipirati kao mogućnost, ne i dužnost?

 

Znam za neke slučajeve gdje su ljudi radili preko "klasičnog" ugovora o radu uz redovan studij i nije bilo problema. Stoga Karotida, možda bi bilo najbolje da ovo pitanje adresirate Državnom inspektoratu (dok ga još nisu poslali u "ropotarnicu povijesti" i zamijenili drugačijim nazivom :)).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Slažem se s ovim svime navedenim, uz napomenu da ako idemo prema onoj sve što nije zabranjeno dozvoljeno je trebalo bi vidjeti i statut ustanove u kojoj ste ostvarili taj status koji imate, naime jedino i samo tamo bi moglo biti eventualno nešto što bi dovelo u pitanje daljnji status redovnog studenta, a s ovim što bi mogao tumačiti inspektorat, mačku za rep, nigdje u Zakonu o radu ne stoji zabrana tako nečeg pa bi bilo malo čudno da ste to može na taj način urediti podzakonskim aktom ili nekakvim tumačenjem.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zahvaljujem, vidim da je stvar u tome da se to smatra teško ostvarivim, ne i izričito zabranjenim što mi i dalje djeluje nevjerojatno. Probati ću sutra kontaktirati inspektorat i eventualno neke starije studente koji možda rade uz studij.

 

Radi se o diplomskom studiju na Filozofskom fakultetu, a u njegovom statutu prilikom definiranja redovnih i izvanrednih studija ne spominje se radni odnos, samo obveza punog izvršavanja programa za redovne studije.

 

Kako izvanredni programi ne postoje, dubiozno mi izgleda da bi legalno mogao ne samo imati stalni radni odnos i studirati, već i imati troškove studija subvencionirane od države (trenutačno jesu na temelju uspjeha) pa me još uvijek čudi da pravilnik ne predviđa tu mogućnost.

 

Ono što su me upozorili u studentskog službi (što uzimam s zrnom soli) jest da ne mogu imati zdravstveno preko dvije osnove (što se u mojem slučaju ne primjenjuje jer ga nemam), da mirovinski zavod ne uračunava godine staža ostvarene za redovitog studija u računicu ukupnog staža (što mi sumnjivo, može li ovdje neka klarifikacija) i da ne bih smio koristiti studentske povlastice (jeftiniji pokazi, hrana u menzi) makar je i tu problem - redovni studenti ili imaju pravo na te povlastice ili nisu redovni.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

...dubiozno mi izgleda da bi legalno mogao ne samo imati stalni radni odnos i studirati, već i imati troškove studija subvencionirane od države (trenutačno jesu na temelju uspjeha) pa me još uvijek čudi da pravilnik ne predviđa tu mogućnost.

 

E, to bi mogao bit problem. Pogotovo sa Slavkecovim "dečkima".

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Može se redovno studirati i imati klasičan ugovor o radu. Na kraju, Ustav daje pravo na rad, a nijedan zakon ne brani ovo što vi želite.

 

Jedino se treba zdravstveno izregulirati (odjaviti s roditelja ili fakulteta i prijaviti preko poslodavca).

HZZO će vam oduzeti i pravo na besplatno DZO (ako ga sami ne prebacite na zaposleniuka koji plaća) iako ste redovan student jer po njima (iako to nijednim zakonom ili njihovim pravilnikom nije zabranjeno no jači su i tlače!) ne možete imati osnovno osiguranje po jednoj osnovi (zaposlenik), a DZO po drugoj (redovni student).

 

Studij vam je i dalje besplatan jer je to rezultat vašeg uspjeha. Sva svoja druga prava redovnog studenta (koja su svaki dan manja i manja :) ) imate i dalje jer ćete i dalje biti redovni student.

 

Predlažem vam da ako ćete "čačkat" po tom pitanju ne radite to po referadama i inspektoratima nego u nekom dobrom računovodstvu/poreznom savjetniku jer oni najažurnije prate sve te propise, izmjene, porezne posljedice mjenjanja statusa itd.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...
  • 10 mjeseci kasnije...

Imam jedno pitanje, pa ako netko zna da mi odgovori :)

 

Na stručnom sam osposobljavanju još dva mjeseca. Ovaj mjesec sam se upisala kao redovan student u 1 god. specijalističkog studija. Zanima me imam li pravo nakon stručnog osposobljavanja biti osigurana preko faksa ili ću izgubiti to pravo jer nisam na vrijeme dostavila potvrdu da sam redovan student, a to ne bi ni mogla jer sam trenutno osigurana preko grada zagreba.

 

hvala na odgovoru, možda sam fulala temu ali eto, ako netko zna :)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija