Jump to content

Odlazak u zatvor zbog uplacenog duga u cjelosti


Natka1

Preporučene objave

Postovanje!

Presudom Općinskog kaznenog suda u Zagrebu mi je opozvana uvjetna osuda iz presude toga Suda od 26. ozujka 2012. i određeno izvršenje izrečene kazne zatvora u trajanju od šest mjeseci, a Županijski sud u Zagrebu je 07. rujna 2012. potvrdio prvostupanjsku presudu.

Osuđena sam zbog počinjenja kaznenog djela iz članka 345. stavka 1. Kaznenog zakona na kaznu zatvora u trajanju od šest mjeseci, najprije uvjetnom osudom koja je zatim opozvana zbog toga što u određenom roku nisam udovoljila obvezi koja mi je predmetnom pravomoćnom presudom naložena.

Sudac Opcinskog kaznenog suda mi je dao broj tekuceg racuna nakon pravomocnosti presude 8.3.2013, a ja sam taj iznos od 2119.58 kn uplatila u cjelosti 25. ožujka 2013. godine.

Dana 9.9.2013 trebala sam otici u Zatvor u Remetinec ali sam u inozemstvu jer sam dala Zalbu sa obnovom postupka 6.6.2013 i gdje mi je sudac izvrsenja rekao da necu ici u zatvor jer mi je nanesena gruba povreda zakona (sudac koji je bio na zalbi je bio i u osudjujucoj presudi) a ta zalba sa obnovom postupka se nalazi na Zupanijskom sudu od 6.6.2013.

Nad menom nema nikakve tjeralice niti pojacanog nadzora, barem je tako sudac rekao mojem muzu.

Sada, da li ja smijem doci u ZG a da ne zavrsim u zatvoru, da li je nastupila zastara apsolutna i zasto se nije obustavio postupak kada je dug uplacen u cjelosti?

Molim Vas, pomognite mi.

Hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

O ovome sam već opširno pisao u ovoj temi - http://www.legalis.hr/forum/showthread.php/67431-hitno-pomo%C4%87

 

Pogledajte, pa ako ćete imati dodatnih pitanja slobodno se opet javite. Bitan je vremenski moment pravomoćnosti presude o opozivu uvjetne osude (mora biti nakon 01/01/2013) i rok koji vam je izvornom presudom bio određen da podmirite štetu nanesenu kaznenim djelom - ovo ako govorimo o pogrešno primijenjenom KZ-u.

 

Ako pak govorimo o pogrešnom sastavu vijeća - tada ste trebali podnijeti zahtjev za izvanredno preispitivanje pravomoćne presude, koji izvanredni pravni lijek je vezan rokom od mjesec dana od dostave pravomoćne presude o opozivu.

 

Ali pogledajte svakako temu, napišite mi ove podatke koje sam naveo, pa ćemo vidjeti što dalje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Na zalost, prije 1.1.2013 je opoziv. Sudac izvrsenja mi je rekao da je procitao moj spis te da ne razumije kome sam se zamjerila, te da je taj slucaj trebao biti obustavljen, sto mi je rekao i sudac kaznenog suda kada sam ga pitala da li cu ici u zatvor. Moja krsna kuma, koja je odvjetnica je poslala dopis o obustavi postupka sucu Opcinskog kaznenog suda i rekla je da bi trebao biti pozitivno rijesen u moju korist. Ako treba, mogu Vam poslati rjesenja presuda.

Kada nastupa zastara te sto da radim? Da li da odem u ZG i u zatvor, a ovdje imam stalni posao ili?

Help me!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Opozivati uvjetnu osudu za nešto malo više od 2.000,00 kuna i određivanje kazne zatvora jeste pomalo smiješno, imajući u vidu prenatrpanost naših zatvora odnosno nedostatak odgovarajućih kapaciteta. Ali s druge strane, imali ste mogućnost da u roku platite i niste, a sada kada je "vrag odnio šalu" - platili ste. Nemojte ovo shvatiti kao "soljenje pameti", ali to su činjenice. Sustav se ne može izigravati, inače slijede posljedice. Jesu li u ovom slučaju morale biti ovako, rekao bih čak i drastične? Smatram da ne, jer u nekim drugim slučajevima, daleko gorima od ovog vašeg, taj isti sustav nije iskazao takvu odlučnost, što nas dovodi do dvostrukih standarda, a što je kontradiktorno osnovnim postulatima načela zakonitosti.

 

Obzirom je presuda o opozivu postala pravomoćnom prije 01/01/2013, onda možemo slobodno izbaciti iz igre primjenu krivog KZ-a, a što je inače bio problem u ovoj temi na koju sam vam dao link. Ostaje nam dakle, kako vi kažete - krivi sastav suda, odnosno sudjelovanje u radu vijeća za opoziv, suca koji se morao izuzeti.

 

Ovako - ja ne bih bio optimističan kao vaša krsna kuma. Ne razumijem vas što je to točno ona podnijela Općinskom kaznenom sudu, ali ajmo analizirati ukratko opcije koje imate.

 

Prije svega, presuda o opozivu uvjetne osude jeste pravomoćna, dakle više nemate prava na redovan pravni lijek (žalbu), već isključivo izvanredne pravne lijekove, od kojih tri možemo odmah eliminirati - zahtjev za izvanredno ublažavanje kazne (jer presuda nije postala pravomoćnom prije 01/09/2011), zahtjev za izvanredno preispitivanje pravomoćne presude (jer je vezan rokom od mjesec dana od dostave pravomoćne presude, a koji rok je protekao) te zahtjev za zaštitu zakonitosti (jer je njegov ovlašteni podnositelj isključivo državni odvjetnik).

 

Ostaje vam dakle zahtjev za obnovom kaznenog postupka, koji se doista podnosi prvostupanjskom sudu koji je donio presudu. Međutim, ja prema ovome što ste napisali, ne nalazim osnovu s kojom bi navedeni zahtjev rezultirao uspjehom - čl. 501. ZKP-a.

 

Ovo što ste naveli vezano uz sudjelovanje u radu vijeća za opoziv, suca koji se morao izuzeti - jeste li tijekom postupka opoziva isticali tu okolnost i tražili izuzeće? Navedena povreda predstavlja apsolutno bitnu povredu odredaba kaznenog postupka (čl. 468. st. 1. t. 2. ZKP-a), ali na nju drugostupanjski sud ne pazi po službenoj dužnosti, tako da se navedena činjenica trebala istaknuti, barem u žalbi drugostupanjskom sudu.

 

Ako ste to propustili isticati u žalbi, tada se navedeni propust mogao ispraviti, ako govorimo o izvanrednim pravnim lijekovima, isključivo putem zahtjeva za izvanredno preispitivanje pravomoćne presude, po osnovi čl. 517. st. 1. t. 2. ZKP-a. Međutim kako sam već naveo, navedeni je izvanredni pravni lijek vezan rokom od mjesec dana po dostavi pravomoćne presude, što je u vašem slučaju već davno prošlo.

 

Činjenica naknadnog plaćanja mogla se istaknuti (i to s uspjehom) u izvanrednom pravnom lijeku - zahtjevu za izvanredno ublažavanje kazne, ali kako sam naveo - navedeni pravni lijek imali bi pravo podnijeti da vam je presuda o opozivu bila donesena prije 01/09/2011, o čemu se ne radi u vašem slučaju.

 

Vaše daljnje opcije - pričekajte odluku po zahtjevu za obnovom kaznenog postupka, iako mislim da time nećete uspjeti, a dao Bog da se varam. U vezi potvrde mog razmišljanja, citiram vam i odredbu čl. 504. st. 4. ZKP-a - "ako sud koji bi bio nadležan za odlučivanje o obnovi postupka sazna da postoji razlog za obnovu kaznenog postupka, obavijestit će o tome osuđenika, odnosno osobu koja je ovlaštena da podnese zahtjev." Drugim riječima, da su oni doista napravili propust koji vam je sugerirao ovaj vaš sudac, postupili bi po citiranoj odredbi. Tako ipak smatram da ste malo pogrešno shvatili ovog suca, jer je on vrlo vjerojatno mislio na činjenicu koju sam naveo u početku ovog posta - a to je da se u opoziv za ovako malu sumu novca, u pravilu ne ide. Evo vam paralelu - vi zbog malo > 2.000,00 kuna u zatvor na 6 mjeseci, a jedan bivši ministar za daleko ozbiljnije kazneno djelo - rad za opće dobro u pučkoj kuhinji!!!!

 

Zadnja opcija je, a možete je već i sada poslati - molba za pomilovanje Predsjedniku RH.

 

Inače, da odgovorim na ova pitanja koja ste postavili u zadnjem postu - zastara izvršenja kazne zatvora bi nastupila protekom 6 godina od pravomoćnosti presude o opozivu, a što će se točno dogoditi ako ostanete u inozemstvu, to ćete vidjeti. Imajte na umu da sada postoji i europski uhidbeni nalog, ali treba vidjeti u kojoj se vi uopće zemlji nalazite, i kakvi su njeni propisi po pitanju EUN-a. U svakom slučaju, ako bi se pojavili u RH i bilo bi vam određeno izvršenje kazne zatvora, pravilo je da se kazne do 6 mjeseci izvršavaju u kaznionici/zatvoru koji je najbliži vašem mjestu prebivališta.

 

Bilo bi mi drago, a vjerujem da bi pomoglo i drugima u sličnoj situaciji, da povratno javite kako ste prošli. Sretno...

 

P.S. Možete poslati sve presude/rješenja koje imate, samo se pobrinite da ih anonimizirate - zacrnite sve dijelove koji se odnose na osobne podatke bilo kojeg participanta postupka.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Gdje mogu saznati da li je protiv mene nesto pokrenuto u vidu tjeralice, povecanog nadzora itd.?

Da, napisana je u roku zalba sa povredom zakona ali u vidu Zalbe sa obnovom postupka, koju mi je advokat napisao, i to je Opcinski kazneni sud predao Zupanijskom sudu.

Molba sa pomilovanjem je predana Ministarstvu pravosudja jos u 4 mjesecu o.g. jer sam dobila putem e-maila odgovor od Ureda predsjednika RH da se jedino na taj nacin moze od njega zatraziti pomilovanje.

U Zupanijskom sudu je Zalba sa obnovom postupka od 6.6.2013, pa me zanima koliko dugo treba Zupanijskom sudu da odgovori na Zalbu?

Hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Gdje mogu saznati da li je protiv mene nesto pokrenuto u vidu tjeralice, povecanog nadzora itd.?

 

Opunomoćite odvjetnika, koji može navedeni podatak provjeriti kod nadležnog suda.

 

Da, napisana je u roku zalba sa povredom zakona ali u vidu Zalbe sa obnovom postupka, koju mi je advokat napisao, i to je Opcinski kazneni sud predao Zupanijskom sudu.

 

Ne postoji žalba za obnovom postupka, postoji zahtjev za obnovom postupka (izvanredni pravni lijek), a o njemu odlučuje prvostupanjski sud koji je donio odluku u postupku glede kojeg se traži obnova. Što se tiče egzaktnog roka u kojem bi sud trebao odlučiti o navedenom zahtjevu - zakon ga ne propisuje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da li se onda ide u zatvor ako jos Sud nije odlucio o zahtjevu za obnovom postupka?

 

To ovisi o procjeni suda. Naime, oni mogu odgoditi (odnosno prekinuti) izvršenje kazne, ako to nađu shodnim. Ali i ne moraju.

 

Meni nije jasno, zasto je onda taj Zahtjev na Zupanijskom sudu ako o njemu odlucuje Opcinski kazneni sud?

 

Vrlo vjerojatno ste nešto krivo shvatili.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Teško. Shvaćate i sami da je vjerovati na riječ izuzetno rizično, pogotovo u ovakvim predmetima. Ako tjeralica bude izdana i vi uđete u RH, vrlo vjerojatno će vas privesti. No, to ne znači da ne možete nazvati suca i pokušati mu objasniti situaciju.

 

Također vam ukazujem na čl. 54. Zakona o izvršavanju kazne zatvora, gdje se govori o razlozima za odgodu, pa pročitajte i pogledajte ima li nešto što bi možda mogli iskoristiti - http://www.zakon.hr/z/179/Zakon-o-izvr%C5%A1avanju-kazne-zatvora

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Opcinski kazneni sud u Zagrebu

Zagreb, Ilica-Selska, Ilica 207

 

ZALBA

Osudjenica protiv rjesenja Opcinskog kaznenog suda u Zagrebu, od 27.svibnja 2013 godine

 

Prvostupanjskim rjesenjem Opcinskog kaznenog suda u Zagrebu, od 27. svibnja 2013. godine temeljem cl.505 st.1 u svezi s cl.506 st.1 ZKP-a (NN 143/12) odbacen je zahtjev osudjenice za obnovom kaznenog postupka, okoncanog pravomocnom presudom Opcinskog kaznenog suda u Zagrebu od 13. ozujka 2012. godine.

Nezadovoljna takvim rjesenjem protiv istog i podnosim zalbu pobijajuci ga zbog:

- bitne povrede odredaba kaznenog postupka (cl.468 st.1 toc.1 ZKP-a)

-pogresno i nepotpuno utvrdjenog cinjenicnog stanja i

- povrede kaznenog zakona na stetu osudjenice.

 

Ad/1. Pobijano prvostupanjsko rjesenje u sebi sadrzi bitnu povredu odredbi Kaznenog postupka propisanu u cl. 468 st.1. toc.1 ZKP-a. To znaci da sud prvog stupnja donoseci pobijano prvostupanjsko rjesenje nije bio propisno sastavljen, jer je u donosenju pobijanog prvostupanjskog rjesenja sudjelovao i sudac koji je sudio u donosenju presude, kojom je i opozvana uvjetna osuda. Pritom je vazno istaknuti da je i u cl. 505 st.3 ZKP-a izmedju ostalog izricito propisano da pri rjesavanju o zahtjevu u vijecu nece sudjelovati sudac koji je sudjelovao u donosenju presude u prijasnjem postupku.

Zbog takvog propusta pobijano prvostupanjsko rjesenje nije moguce ispitati i ocjeniti,

 

Ad/2. naprijed navedeni propust suda prvog stupnja rezultirao je time da sud prvog stupnja uopce nije utvrdjivao cinjenicno stanje, pa je i taj razlog u konkretnom predmetu u cjelosti i ostvaren.

To posebno zato jer je cinjenicu da sam naknadno izvrsila uplatu osteceniku, i to u cjelosti, trebalo staviti u odnos sa ostalim utvrdjenjima iz postupka o opozivu uvjetne osude, pa tek onda izvlaciti zakljucak i to u odnosu na najodlucniju cinjenicu, a to je da li je moja namjera bila na svaki nacin izbjeci obestetiti ostecenika ili je to jednostavno zbog situacije u kojoj sam se nalazila jer sam bila bez ikakvih prihoda, a u obvezi skrbiti o svojoj bolesnoj djeci, predstavljalo okolnost zbog kojih tada doista nisam bila u situaciji pa prema tome ni u mogucnosti taj iznos tada uplatiti, a sto je sud prvog stupnja u tijeku postupka o opozivu znao, jer sam to tada i isticala, pa i argumentirala.

Stoga cinjenica naknadne uplate upucuje na cvrst zakljucak da ja svoju obvezu prema osteceniku i u vrijeme donosenja presude o opozivu uvjetne osude nisam imala namjeru ne izvrsiti, sto ujedno i znaci da u konkretnom predmetu nije bilo mjesta opozivu predmetne uvjetne osude.

To i zato jer postupak opoziva uvjetne osude za osudjenu osobu ima isti znacaj i ozbiljnost kao i sam kazneni postupak. Mozda i vise jer se propusti u tom smislu mogu reflektirati i na druge, kao sto je kod mene slucaj, jer se tako na odredjeni nacin osudilo, odnosno i kaznilo moju bolesnu i bespomocnu djecu, o kojima osim mene u ovom trenutku doista nitko drugi ne moze skrbiti i brinuti se.

Tek toliko, ilustracije radi, a sve u cilju ostvarenja nacela pravednosti, ovakvi nedostaci su se ranije otklanjali koristenjem izvanrednog pravnog lijeka izvanrednog ublazavanja kazne, sto sada nije moguce uciniti jer taj izvanredni pravni lijek po novim odredbama zakona o kaznenom postupku vise nije propisan.

Medjutim, to ne znaci da se taj nedostatak po sada vazecim propisima ne bi mogao otkloniti kroz koristenje izvanrednog pravnog lijeka obnove postupka.

 

Ad/3. Takvi propusti suda prvog stupnja rezultirali su i pogresnom primjenom Kaznenog zakona, jer se u konkretnom predmetu nije moglo samo ignorirati moju naknadnu uplatu osteceniku, sto ujedno znaci kako nije bilo mjesta odbaciti moj zahtjev za obnovom kaznenog postupka, a kako je to ucinio sud prvog stupnja te tako i povrijedio Kazneni zakon na moju stetu.

 

Slijedom svega toga naprijed navedenog

predlazem

da se prihvacanjem moje zalbe pobijano prvostupanjsko rjesenje preinaci na nacin da se dopusti obnova postupka o opozivu uvjetne osude ili podredno da se prihvacanjem moje zalbe prvostupanjsko rjesenje ukine i predmet vrati sudu prvog stupnja na ponovno odlucivanje.

 

U Zagrebu, 5.lipnja 2013. godine

 

 

 

Ova Zalba je predana 6.6.2013 godine Opcinskom kaznenom sudu koji je 12.6.2013. prosljedio Zupanijskom sudu na odlucivanje. Danas sam nazvala Zupanijski sud i rekli su da je kod referenta. Sto da radim? Ja cu otici u Remetinec, ali da li kasnije mogu tuziti RH zbog povrede mojih ljudskih prava.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zato je uvijek vrlo važno da budete precizni u iznošenju podataka, kako bi se dao relevantan odgovor.

 

Jer po prijašnjim postovima ispada, kako je u vijeću za opoziv uvjetne osude sudjelovao sudac koji je donio presudu kojom vam je izrečena uvjetna osuda, a sada vidimo da se radi o situaciji kako je riječ o sucu koji je sudjelovao i u vijeću za opoziv uvjetne osude i u vijeću za odlučivanje o obnovi kaznenog postupka.

 

Ad/1

 

Ukoliko to doista jeste tako, rješenje povodom zahtjeva za obnovom kaznenog postupka moralo bi pasti iz razloga koje ste sami lijepo iznijeli, formirat će se novo vijeće i donijeti nova odluka, ali - gotovo sigurno biti će ista.

 

Ad/2

 

Ne slažem se s vašom argumentacijom kako vijeće uopće nije ulazilo u ispitivanje razloga koje ste vi naveli, jer je isto doneseno temeljem čl. 506. st. 1. ZKP-a, a on kaže - "Sud će rješenjem zahtjev odbaciti ako na temelju samog zahtjeva i spisa prijašnjeg postupka utvrdi da je zahtjev podnijela neovlaštena osoba, ili da nema zakonskih uvjeta za obnovu postupka, ili da su činjenice i dokazi na kojima se zahtjev temelji već bili izneseni u prijašnjem zahtjevu za obnovu postupka koji je odbijen pravomoćnim rješenjem suda, ili da činjenice i dokazi očito nisu prikladni da se na temelju njih dopusti obnova, ili da podnositelj zahtjeva nije postupio prema članku 505. stavku 2. ovog Zakona". Podebljao sam vam dvije osnove, od kojih je vijeće sigurno upotrijebilo barem jednu u svojoj odluci.

 

Jer vi ste, sasvim sigurno, podnijeli zahtjev za obnovom kaznenog postupka temeljem čl. 501. st. 1. t. 3. ZKP-a, koji kaže - "iznesu nove činjenice ili se podnesu novi dokazi koji su sami za sebe ili u svezi s prijašnjim dokazima prikladni da prouzroče oslobođenje osobe koja je bila osuđena ili njezinu osudu po blažem kaznenom zakonu".

 

Činjenica da ste naknadno naknadili štetu oštećeniku nije takve naravi da bi zbog nje bili oslobođeni (dapače uopće nema nikakva utjecaja na počinjeno kazneno djelo), a što se tiče osude po blažem KZ-u u smislu obvezatne retroaktivne primjene blažeg KZ-a (što bi teoretski ovdje i mogao biti slučaj) - treba istaknuti kako bi ista došla u obzir isključivo ukoliko bi se utvrdile nove činjenice koje bi raniju presudu u cijelosti ili djelomice stavile izvan snage. U vašem slučaju činjenica naknadnog plaćanja nije takve kvalitete da bi dovela do stavljanja izvan snage ranije presude, bilo u cijelosti bilo djelomice.

 

Vraćamo se na ono što sam vam napisao u ranijim postovima - osnove za obnovom kaznenog postupka nemate.

 

Međutim, proceduralna greška je napravljena, i zbog toga bi rješenje moralo pasti, ali meritorno to neće značiti apsolutno ništa, jer će i nova odluka po vašem zahtjevu gotovo sigurno biti ista.

 

Na kraju, treba istaknuti kako se radi o izvanrednom pravnom lijeku, koji nije zapreka sucu izvršenja da krene u postupak izvršenja kazne zatvora (izuzev ako bi sam sud koji odlučuje o tom izvanrednom pravnom lijeku odlučio drugačije, a nije i vrlo vjerojatno ni neće).

 

Šanse da izbjegnete izvršenje kazne su male, ali ako želite "kupiti" malo vremena, pogledajte si čl. 54. Zakona o izvršavanju kazne zatvora, glede razloga za odgodu izvršenja kazne zatvora. Samu kaznu ćete vrlo teško izbjeći, iako još jednom napominjem kako ići u zatvor na 6 mjeseci zbog nešto malo iznad 2.000,00 kuna duga - nema smisla, pogotovo u situaciji kada ste vratili (doduše malo prekasno) dugovani iznos oštećeniku, ali eto - vijeće za opoziv je razmišljalo drugačije. Što se tiče tužbe protiv RH - ne vidim osnovu za istu, jer proceduralna greška jeste napravljena, ali vi ste se na istu žalili, s time bi trebali uspjeti na Županijskom sudu i povreda će biti ispravljena. Štete nema.

 

Raniji ZKP (onaj iz 1997.) imao je jedan izvanredni pravni lijek - zahtjev za izvanredno ublažavanje kazne s kojim biste izbjegli zatvor, ovim naknadnim plaćanjem, ali eto aktualan ZKP ga ne poznaje. O tome sam već također pisao na ovom Forumu, nije mi poznat razlog ukidanja istog, pogotovo jer je taj lijek bio pravo rješenje za slučajeve poput vašeg, ali eto - zakonodavac ga je ukinuo iz razloga znanih samo njemu samome. A što je s time postigao? Ništa osobito.

 

Nazovite suca izvršenja i vidite što se može napraviti glede datuma početka izvršavanja kazne zatvora.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nazvala sam suca izvrsenja. Ne moze mi pomoci da se skine tjeralica, a Ministarstvo pravosudja jos nije obradio moj slucaj mada je predan 10.4. Rekli su mi da ce biti ovaj ili sljedeci mjesec predlozeno za pomilovanje. Nista, dodjem na granicu i umjesto proslave sa djecom i muzem ja u Remetinec. Blago meni! :-(

Na koji nacin predsjednik tj. njegova elita odlucuje tko treba dobiti pomilovanje a tko ne?

Poslala sam pozurnicu Zupanijskom sudu zbog zalbe sa obnovom postupka.

Ako rijese pozitivno, a trebali bi, da li mi to skida tjeralicu?

Hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Na koji nacin predsjednik tj. njegova elita odlucuje tko treba dobiti pomilovanje a tko ne?

 

Odlučuje Komisija, a Predsjednik samo potpisuje. Doduše, s obzirom da nam je aktualni Predsjednik ujedno i doktor kaznenog procesnog prava, nisam baš 100% siguran da on to samo potpiše bez da malo i sam pogleda, obzirom mu je navedena materija "u malom prstu".

 

Inače, u predmetu poput vašeg, molba bi trebala biti riješena pozitivno. Problem je u tome što se Komisija sastaje par puta godišnje - 2-3 puta, i tada "u rinfuzi" rješavaju cijele grupe podnesenih molbi. Tako da vam je zapravo stvar pravog tajminga sa podnošenjem molbe. Obzirom navodite da ste molbu predali 10. 04., možda upadnete u krug o kojem će se odlučiti do kraja godine. Mala napomena : sama molba za pomilovanje ne odgađa izvršenje kazne.

 

Poslala sam pozurnicu Zupanijskom sudu zbog zalbe sa obnovom postupka.

Ako rijese pozitivno, a trebali bi, da li mi to skida tjeralicu?

 

Formalno govoreći - ne. A da li bi se moglo - da, ali to ovisi o konkretnom sucu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nazvala sam suca izvrsenja i rekao je da mi samo Ministarstvo moze pomoci da skinem s vrata tjeralicu.

U Ministarstvu su mi rekli da svaki mjesec daju prijedlog za pomilovanje.

Nakon koliko se domaca tjeralica pretvara u medjunarodnu ili EU nalog za uhicenje? Ovdje gdje sam sada je sat odvjetnika 270 eura, tako da bi se nasmijali kada bi dobili tjeralicu za mene zbog duga koji je uplacen.

Hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nakon koliko se domaca tjeralica pretvara u medjunarodnu ili EU nalog za uhicenje?

 

"Pretvaranje" domicilne u međunarodnu tjeralicu - rok vam ne može nitko egzaktno predvidjeti, jer ovisi o nizu faktora.

 

Što se tiče EUN-a, potrebno je vidjeti gdje se vi trenutno nalazite (u kojoj državi) i kakvi su propisi te države po pitanju EUN-a.

 

Ovdje gdje sam sada je sat odvjetnika 270 eura, tako da bi se nasmijali kada bi dobili tjeralicu za mene zbog duga koji je uplacen.

 

Smiješno je ovo i ovdje, ali šta je, tu je.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...
Ne zeli mi ukinuti. Njemu je mene zao kao i moje djece, ali...

 

Nije ni dužan ukinuti. Ponavljam, radi se o izvanrednom pravnom lijeku, dakle postupak je pravomoćno završen i sada, neovisno o vašem zahtjevu za obnovom postupka, postoje zakonske pretpostavke da se ide u postupak izvršenja kazne. Dobra volja mogla bi pomoći, ali očito je nema.

 

Zbog cega onda obnova postupka kada cu ionako biti u zatvoru?

 

Vidite gore napisano.

 

A po mom mišljenju, mislim da sa ovim novim zahtjevom također nećete uspjeti, jer ne vidim osnovu za isti. Ovo prvotno rješenje je "palo", ali isključivo poradi proceduralne greške, nikako ne i merituma predmeta. Dao Bog da se varam.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Onda znaci da ne govori istinu jer da mu je zao, kako kaze, bi podnio zahtjev sa obustavom tjeralice.

Kakva je to drzava da je za 3 dana sto sam zakasnila moram ici u Remetinec na 6 mjeseci, a Ministarstvu pravosudja sam dala Zamolbu sa pomilovanjem 10.4.2013. i do dan danas se nisu udostojili procitat moj spis?!

Rekla je gospodja koja radi u Ministarstvu, a kod koje je moj spis da nema vremena. Pa neka zaposle ljude!

Ovaj mjesec nisu predali, koliko mi je rekla, spis za pomilovanje Josipovicu a mozda ce sljedeci mjesec?!

Ma da sam iz ugledne obitelji, dobila bih dobrotvorni rad a ne 6 mjeseci odmaranja u Remetincu!

Nego, buduci da je taj iznos u cjelosti uplacenda li mi mogu smanjiti kaznu na pola ili to opet ovisi o dobroj volji suca izvrsenja?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Onda znaci da ne govori istinu jer da mu je zao, kako kaze, bi podnio zahtjev sa obustavom tjeralice.

 

Ponavljam - zakonski nema obvezu da tako postupi.

 

Kakva je to drzava da je za 3 dana sto sam zakasnila moram ici u Remetinec na 6 mjeseci, a Ministarstvu pravosudja sam dala Zamolbu sa pomilovanjem 10.4.2013. i do dan danas se nisu udostojili procitat moj spis?!

 

Polako Natka... Razumijem vašu trenutnu situaciju, ali čovjek uvijek treba poći prvo od sebe, a onda "u susjedovo dvorište". Apsolvirali smo već besmislenost ovog opoziva, pogotovo imajući u vidu "cifru", ali šta je - tu je. Iz ove kože ne možete van i nema smisla sada trošiti energiju i vrijeme na nešto što se ionako ne može promijeniti. A i sama navodite zakašnjenje od svega tri dana, pa naljutite se sada koliko hoćete na mene, ali mogli ste i vi u roku to platiti i svega ovog ne bi bilo. Ali opet - sad je ionako kasno.

 

Rekla je gospodja koja radi u Ministarstvu, a kod koje je moj spis da nema vremena. Pa neka zaposle ljude!

Ovaj mjesec nisu predali, koliko mi je rekla, spis za pomilovanje Josipovicu a mozda ce sljedeci mjesec?!

 

To vam je standardna procedura sa molbama za pomilovanjem. Ljudi nespretno brkaju pomilovanje sa pravnim lijekom. Pomilovanje Predsjednika RH nije pravni lijek, već akt milosti, koji on može, ali ne mora dati.

 

I naš Predsjednik se time osobno ne bavi (iako po prvi put u povijesti imamo Predsjednika "kaznenjaka"), već to radi u njegovo ime Komisija, koja pak se sastaje svega par puta godišnje i tada rješava cijele skupine molbi. Njihovo frekventnije sastajanje lagano bi dovelo u pitanje osnovne postulate kaznenog postupovnog prava i na neki način "konstituiralo" Predsjednika kao novi stupanj odlučivanja u kaznenom postupku, barem kada je u pitanju odluka o sankciji, a to je i Ustavom nedopustivo.

 

Koliko je meni poznato, Komisija se ove godine 2 puta sastala. Hoće li do Nove Godine biti još sastanaka - vidjet ćemo. Ali opet morate "upasti" u tu skupinu molbi o kojima će se odlučivati. Postoji redoslijed zaprimanja molbi i vjerujte - niste jedina, koliko je meni poznato, Predsjednik je praktički "bombardiran" molbama za pomilovanje.

 

Nego, buduci da je taj iznos u cjelosti uplacen, da li mi mogu smanjiti kaznu na pola ili to opet ovisi o dobroj volji suca izvrsenja?

 

Predsjednik po molbi može sve, a ako govorimo o "klasičnim" mehanizmima - po mom mišljenju ne. Pravni lijek kojim se to moglo elegantno riješiti (zahtjev za izvanredno ublažavanje kazne), i u režimu ranijeg ZKP-a se rješavalo - je ukinut (razlog nepoznat). Adekvatnog supstituta nema, iako je bilo govora da će se možda to u praksi pokušati "ubaciti" kroz obnovu kaznenog postupka, no ja ne vidim osnovu za to.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ja bih uplatila iznos i prije da sam imala broj tekuceg racuna ostecenika, ali tokom cijelog procesa nigdje nije pisao, mada sam rekla da ga trazim da mi ga daju. U prvom mjesecu sam sucu Opcinskog kaznenog suda dala zamolbu sa brojem tekuceg racuna ostecenika a on mi ga je dao 8.3. 25.3.sam dobila novac i odmah automatski otisla uplatiti, ali nazalost prekasno...

Nego, sto radi Izvanraspravno vijece te o cemu odlucuju, kao i koliko cesto se sastaje izvanraspravno vijece?

U slucaju da oni potvrde i u potpunosti odbiju presudu prema kojoj idem u Remetinec, tko ce meni platiti moje vrijeme provedeno unutra?

Eto, toliko od mene.

Zelim Vam sretan Bozic, ako ga slavite, i sve najbolje u 2014!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nego, sto radi Izvanraspravno vijece te o cemu odlucuju, kao i koliko cesto se sastaje izvanraspravno vijece?

 

Dakle, riječ je o tročlanom vijeću prvostupanjskog suda koji vam je sudio, a koje će razmotriti vaš zahtjev za obnovu kaznenog postupka. U njemu ne smije biti sudac koji je sudjelovao u odlučivanju u prijašnjem postupku (čl. 505. st. 3. ZKP-a), a što su "zeznuli" prethodno, zbog čega vam je žalba i uvažena.

 

Vijeće po zahtjevu ima tri opcije - ili ga odbaci (čl. 506. st. 1. ZKP-a) ili ako nema razloga za odbacivanje, onda isti prosljeđuje DO-u na mišljenje, i nakon toga ili ga odbija ili prihvaća. Ali za prihvat morate imati osnovu iz čl. 501. ZKP-a, koju ja iz vaših postova ne vidim. Osim ako se praksa baš po slučajevima poput vaših nije promijenila. S obzirom na postupak suca izvršenja glede tjeralice - izgleda da nije. A dodatan problem je što konkretan izvanredni pravni lijek nije u domeni odlučivanja VSRH-a, već u najvišem stupnju Županijskog suda, pa stoga unifikacija prakse i ne postoji na željenom standardu.

 

U slucaju da oni potvrde i u potpunosti odbiju presudu prema kojoj idem u Remetinec, tko ce meni platiti moje vrijeme provedeno unutra?

 

Ukazujem ovdje na odredbu čl. 507. st. 4. ZKP-a - "Ako sud smatra, s obzirom na podnesene dokaze, da osuđenik u obnovljenom postupku može biti osuđen na takvu kaznu da bi se uračunavanjem već izdržane kazne imao pustiti na slobodu, ili da može biti oslobođen optužbe, ili da optužba može biti odbijena, odredit će da se izvršenje presude odgodi, odnosno prekine."

 

Drugim riječima, ukoliko je vaš zahtjev za obnovom kaznenog postupka osnovan, vijeće će naložiti obustavu izvršenja izrečene vam kazne. Ako to neće učiniti, onda znate da vam zahtjev nije osnovan i da je jedina preostala mogućnost pomilovanje Predsjednika. Ako dođe na vrijeme, jer vaša molba za pomilovanje ne odgađa izvršenje kazne.

 

Zelim Vam sretan Bozic, ako ga slavite, i sve najbolje u 2014!

 

Hvala vam lijepa, Natka1...

 

Vama i vašim najdražima također svako dobro za božićne i novogodišnje blagdane! I sretno povodom ovog predmeta...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Eto mene opet, citala sam e-odluku i pise Rjesenje-prihvacena zalba-ukinuto rjesenje. Sto to sada znaci? Jel ja trebam ici u zatvor ili?

 

Niste precizirali o kakvom se točno rješenju radi, ali prema prijašnjim postovima ispada da se radi o rješenju Županijskog suda kojim je ukinuto rješenje Općinskog suda kojim je odlučeno o vašem zahtjevu za obnovom kaznenog postupka, a poradi već opisane proceduralne greške. Dakle, ništa čime bi vi izbjegli odlazak na izvršenje kazne zatvora.

 

Sada će Općinski sud sastaviti novo vijeće koje će ponovno odlučivati o vašem zahtjevu za obnovom kaznenog postupka, ali po mom mišljenju ponovno će biti odbačen zahtjev, jer ponavljam - u proteklom odlučivanju meritorno se nije pogriješilo, već je problem bio što je u vijeću bio sudac koji je ujedno bio i u vijeću za opoziv.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nazvala sam sudskog savjetnika Izvanraspravnog vijeca. Rekao je da ce oni poslati Rjesenje Zupanijskog suda na adresu, a kada sam mu rekla da cu biti u Remetincu te da tamo posalje Rjesenje iznenadio se.

Kada dobijem Rjesenje tek ce se onda odrzati Sjednica, ali da je to jednostavan slucaj.

Zbog cega Opcinski kazneni sud salje Rjesenje od Zupanijskog suda te zasto prvo trebam dobiti Rjesenje da bi se Izvanraspravno vijece moglo sazvati?

Da li trebam uz sebe imati potvrdu o uplati i izvadak iz e-spisa da se odbacuje Rjesenje te se opet vraca prvostupanjskom sudu, prilikom oduzimanja slobode? Hoce li mi to sto pomoci?

 

Zelim Vama i Vasoj obitelji sve najbolje u 2014., puno zdravlja, novaca, sloge i ljubavi!

 

Javim Vam se kada odsluzim Remetinec, da Vam napisem koliko dugo sam bila te sto je bilo, ako zelite.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zbog cega Opcinski kazneni sud salje Rjesenje od Zupanijskog suda te zasto prvo trebam dobiti Rjesenje da bi se Izvanraspravno vijece moglo sazvati?

 

Rješenje morate dobiti iz razloga procedure. Doduše, nije mi jasno zašto vam Županijski sud nije direktno poslao to rješenje (radi se o njihovoj odluci), ali možda ste i krivo shvatili savjetnika. Ili je on mislio da je Općinski sud rješenje več dobio, jer oni ga uvijek dobe brže od optuženika.

 

Da li trebam uz sebe imati potvrdu o uplati i izvadak iz e-spisa da se odbacuje Rjesenje te se opet vraca prvostupanjskom sudu, prilikom oduzimanja slobode? Hoce li mi to sto pomoci?

 

Po mom mišljenju - neće. Ako se baš odlučilo ići na izvršenje kazne, jedina šansa će vam biti ovo vanraspravno vijeće koje će ponovno odlučivati povodom vašeg zahtjeva za obnovom. Ili ako ćete imati neki od razloga za odgodu izvršenja kazne iz čl. 54. Zakona o izvršavanju kazne zatvora.

 

Zelim Vama i Vasoj obitelji sve najbolje u 2014., puno zdravlja, novaca, sloge i ljubavi!

 

Hvala vam Natka1... I pustite novce - zdravlja i ljubavi, to je najbitnije! Vama i vašim najdražima također sve najbolje u Novoj 2014., zdravlja i ljubavi iznad svega, te neka bude puno, puno bolja od 2013. i malo lošija od 2015.! :)

 

Javim Vam se kada odsluzim Remetinec, da Vam napisem koliko dugo sam bila te sto je bilo, ako zelite.

 

Svakako se javite, jer svojim iskustvom ćete možda pomoći nekome u sličnoj situaciji, a to je jedna od dvije primarne svrhe ovog Foruma...

Sretno da možda ipak izbjegnete izvršenje!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija