Jump to content

Državljanstvo BIH,stalni boravak u RH i putovanja po Europi


Ninach...

Preporučene objave

Poštovani kolege/ice!

 

Imam jedno pitanje na koje ja nisam znala odgovoriti sa sigurnošću pa Vas molim za pomoć.

Hipotetski, da EU opet uvede vize za državljane BiH,da li osoba koja ima stalni boravak u RH putuje po Europi bez ograničenja ili mora vaditi vizu?

Po mom mišljenju može normalno putovati s BIH putovnicom u kojoj je vidljiv stalni boravak u RH.Nema mi logike da osoba sa stalnim boravkom u državi članici EU mora vaditi vizu.Možda se varam pa bih voljela čut i Vaša mišljenja.

 

Hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne treba/ne bi joj trebalo ništa jer je isti princip i sada kad državljani trećih zemalja dolaze u rh.Putovnica+dozvola boravka i peglaj.

 

Hrvatska je clanica EU ali jos uvijek nije clan sengenskog prostora ili kako se to vec kaze tako da po mom misljenju postoji mogucnost da bi viza ipak trebala za ulazak u zemalje eu clanice sengena ukoliko bi doslo do uvodjenja viza za bh drzavaljane dok HR jos nije postala clan sengena. naime ,sjecam se dami je poznanica prije par godina pricala kako njeni rodjaci koji su u to vrijeme zivjeli u ITaliji svaki put kad bi isli za BIH isli su trajektom iz Ankone do Zadra kako bi izbjegli Sloveniju jer mi navodno talijanska boravisna dozvola nije vrijedila kroz Sloveniju.

Osim toga koliko mi je poznato drzavljani bh iako netrebaju vize za vecinu zemalja eu,ipak trebaju je imati za Svicarsku,UK i mislim za jos neku skandinavsku zemlju tako daje tesko sad prognozirati nesto sto je zasad samo teorija.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Razlika postoji između državljana BiH (običnog) i onoga sa radnom/boravišnom dozvolom bilo koje članice eu-a.Ovi sa reguliranim statusom su povlaštena kategorija u odnosu na one koji nisu zaposleni i ne samo BiH nego i svi ostali državljani svijeta.

 

Vrijedila im je talijanska dozvola "soggiorno" ali im nije vrijedio zahtjev za obnovu koji kod slovenaca ne vrijedi ni sada za bilo kojeg državljana van eu-a.A i tih dozvola ima različith tj.za razne svrhe.

 

Za UK trebaju svi a za skandinavske i švicarsku samo oni s običnom putovnicom.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija