Jump to content

Carina i (ili) PDV na informatičku opremu iz USA i Kanade


Mate21

Preporučene objave

Pozdrav!

 

Namjeravam poslati polovno prijenosno računalo iz Kanade u RH.

Poslao sam upit carinskoj službi vezano za iznos carine na isti.

 

Odgovor:

 

Poštovani,

 

Fizičke osobe mogu naručivati i kupovati robu isključivo za osobne potrebe, dakle, robu nekomercijalne naravi – koja nije namijenjena za daljnju prodaju, ili za obavljanje neke profesionalne djelatnosti. Vrijednost robe pri tome nije od važnosti.

 

Pod nekomercijalnom robom se smatraju pošiljke:

 

koje su povremene naravi

koje sadrže robu isključivo namijenjenu osobnoj uporabi primatelja i njegove obitelji, a koja po vrsti i količini upućuje da se ne radi o komercijalnoj robi

 

 

Ako vam je proizvod 150 EURA plaćate carinu i PDV, a ako je između 22 i 150 EURA plaćate samo PDV....

 

...dalje piše....

 

Za robu koja podliježe postupku carinjenja carinski dug čini carina, poseban porez ili trošarina ako se radi o robi koja podliježe tom porezu, te porez na dodanu vrijednost.Na utvrđenu carinsku vrijednost robe obračunava se carina po stopi propisanoj carinskom tarifom Europske unije,

i ovisi o tarifnom broju u koji se roba razvrstava....

 

Laptop koji šaljem nema status robe zajednice, ali po tarifnom broju "8542 Electronic integrated circuits" carinske tarife EU ili TARIC stoji da je stopa ili tarifa za informaticku robu uvezenu iz trećih zemalja 0% naravno ako pojam "trećih zemalja" znači zemlje koje nisu u sastavu EU

pri tome mislim na Kanadu ili USA.

 

Link:

 

http://ec.europa.eu/taxation_customs/dds2/taric/measures.jsp?Lang=en&SimDate=20140107&Area=CA&Taric=8542&LangDescr=en

 

 

1. Ako je carinska stopa iz trećih zemalja na racunala 0% kako kaže TARIC da li onda racunala bez obzira na vrijednost ne podliježu carinjenju ili se carina plaća na SVA računala veće vrijednosti od 150 EUR bez obzira da li se nalaze kao roba na koju je carinska stopa 0%?

Jer kako carina kaže: Ako vam je proizvod 150 EURA plaćate carinu i PDV, a ako je između 22 i 150 EURA plaćate samo PDV

 

2. Računalo sam kupio u Kanadi od fizičke osobe koja kao takva ne izdaje račun i šaljem ga kao dar trećoj osobi u Hrvatsku koja naravno ne posjeduje račun zato što ga ista ne kupuje već ga prima kao poklon. Pa vas pitam da li mogu napraviti kupoprodajni ugovor ovdje u Kanadi sa osobom koja mi je prodala računalo te ga priložiti u paketu da se taj ugovor priznaje kao račun ili dokaz vrijednosti za kupljeni proizvod i da li treća osoba tj. osoba kojoj šaljem paket može preuzeti paket bez računa ili ugovora pošto je ugovor sklopljen između mene i osobe koja mi je prodala računalo s tim da se kupoprodajni ugovor nalazi u pošiljci?

 

3. Cijena računala u Kanadi je znatno niža nego cijena istog računala u Hrvatskoj razlika je gotovo 50%. Da li se pri procjeni vrijednosti uzima cijena naznačena na računu ili kupoprodajnom ugovoru bez obzira što je znatno niža od kataloške vrijednosti u Hrvatskoj pri tome govoreći o polovnome, a ne novome računalu?

 

Unaprijed zahvaljujem!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija