Jump to content

vlasništvo nad zemljištem


scorpio123

Preporučene objave

Poštovani!!! Može li mi tko odgovoriti ???

Stranka A ima tabularnu ispravu kojom stječe pravo vlasništva nad zemljištem koje je u vlasništvu stranke B (prema katastru), ali to zemljište prema zakonu, pravnom slijedu i dokumentima koje posjeduje stranka C pripada stranki C. Stranka C vlasnički odnos nije riješila u ZK jer nema zakonsku obavezu, ali radi na tome. Pitanje: ako se stranka C žalila na nepravomoćnu presudu suda (kojom zemljište pripadne stranki A) u redovitom žalbenom roku , može li na temelju nepravomoćne odluke na koju je uložena žalba, a koja još nije riješena, zemljište promijeniti vlasnika tj. je li stranka A u vremenu između nepravomoćne presude i neriješene žalbe mogla postati vlasnik??? Naime, na katastarskom izvodu stoji da je stranka A vlasnik!!! Ima li to smisla???

Stranka B nema interesa i ne upliće se u proces. HVALA!!!

:-?:-?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala!!!

Samo napomena: radi se zemljištu na kojoj se nalazi stambena zgrada koja, kao i valjda 90% stambenih zgrada u RH nema sređene papire i jedini podatci koji postoje o čestici na kojoj se nalazi zgrada su oni u Katastru, a zgrada na njoj se naravno ne spominje. Sada se upleo lokalni šerif i pokušava nam oduzeti zemljište, a kako je on ipak"bliže vatri" sva voda ide na njegov mlin. Kako sve dugo traje (po našem mišljenju) ne znamo više što raditi. Zbunjuje nas to što su podatci u Katastru ipak izmjenjeni, a presuda je bila samo nepravomoćna. Sve to onemogućava nam upis vlasništva u ZK.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Jesmo li pogriješili?? Ima nas malo stanara, nitko nije "školski" pravno potkovan, a da angažiramo odvjetnika za upis vlasništva u ZK nije nam se činilo potrebnim jer su nam na Katastru objasnili proceduru (u ZK se naša parcela vodila do prije nekoliko mjeseci kao park) - vjerovali smo, valjda imaju pojmakad se time bave!!! Naime, upute su bile:

napraviti prenamjenu zemljišta

izmjeriti zemljište, upisati objekte koji se nalaze na njemu (za to smo angažirali i naravno platili mjernika koji je predao elaborat i koji je bio zadužen da sredi sve što se tiče Katastra)

dalje nam je rečeno da će Katastar automatski sve papire poslati u Gruntovnicu jer, pošto se radi o stambenoj zgradi, automatski će se i vlasništvo nad zemljištem i objekti na njoj pisati na stanare (Zakon o vlasništvu i drugim pravnim stvarima, Čl. 368. do 370.).

Negdje u tom procesu se uplela 3. osoba koja je nabavila tabularnu ispravu na temelju izvoda iz Gruntovnice (da je to park), ali su prešutjeli da se na tom „parku“ nalazi stambeno-poslovni objekt. Nitko nije izašao na uvid (jer u tisućama predmeta do sada nitko nije lagao) i evo sranja!!!!!! Dakle, mi smo napravili glavni dio posla, sve fino platili, u Zk sada stoje upisani objekti, a kao vlasnik se navodi ta 3.osoba osoba koja je zemljište 70tih dala na TRAJNO korištenje (uz naravno plaćenu naknadu) onoj "stranci B". I sve to se desilo između one "neoravomoćne presude i čak dvije žalbe (jedna nije naša).

I još jedno pitanje: gdje se može nabaviti Rješenje o nužnoj okućnici??? Kakav je postupak??

:-?:-?:-?:-?:-?:-?:-?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija