Jump to content

100.000 tema na Legalis portalu!  Nakon 16 godina od pokretanja ove stranice, dana 31.07.2019. na Legalis portalu je pokrenuta 100.000-ta tema. Time je na ovom portalu raspravljeno više od 100 tisuća pravnih pitanja, i to kroz 526.000 pojedinačnih objava korisnika. U ovom trenutku Legalis portal broji 90.700 registriranih korisnika.

gushterica

Prebivalište/boravište

Preporučene objave

U stanu u kojemu živim za vrijeme studija nemam prijavljeno ni prebivalište ni stalno boravište. Stan je u vlasništvu moga oca. Imamo isto prezime, mislim da je jasno kao pekmez da nisam tu bezveze.

Susjeda mi vezano uz neke druge nesuglasice prijeti zvanjem policije jer nemam prijavljeno prebivalište u stanu.

Je li ta prijetnja realna? Što može biti ako policija dođe?

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Čl. 16. Zakona o prebivalištu -

 

"Novčanom kaznom od 500,00 do 5.000,00 kuna kaznit će se za prekršaj fizička osoba:

 

1. koja u propisanom roku ne prijavi prebivalište ili boravište ili radi iseljenja iz Republike Hrvatske ne odjavi prebivalište ili ne produži prijavu boravišta (članak 3. stavci 1. i 3. i članak 4. stavci 1. i 3.),

2. koja napušta prebivalište u trajanju duljem od godinu dana, radi privremenog odlaska izvan Republike Hrvatske, a o tome ne obavijesti nadležno tijelo na čijem području ima prijavljeno prebivalište, neposredno ili putem nadležne diplomatske misije – konzularnog ureda Republike Hrvatske u inozemstvu ili nadležno tijelo ne obavijesti o svojem povratku u Republiku Hrvatsku (članak 3., stavci 5., 6. i 7.),

3. koja prilikom prijave i odjave prebivališta i boravišta da netočne ili neistinite podatke (članak 9. stavak 4.),

4. koja prilikom prijave prebivališta i boravišta da lažnu izjavu da se u mjestu i na adresi prebivališta ili boravišta nastanila (članak 10. stavak 1.),

5. koja daje stan na korištenje drugoj osobi na razdoblje duže od tri mjeseca, a ne dostavi nadležnom tijelu u roku od 15 dana od dana kad je stan dala na korištenje podatke o osobi kojoj je stan dala na korištenje te mjestu i adresi na kojoj se stan nalazi (članak 10. stavak 4.)."

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Glede ovih odredbi Zakona o prebivalištu, zanimalo bi me slijedeće: Osoba koja ima prebivalište u RH, ali ga je napustila i radi posla boravi u inozemstvu dulje od godinu dana je li dužna u podnescima na sudske parnice navoditi adresu prebivališta (dakle onu na kojoj je samo prijavljena) ili boravišta u inozemstvu (dakle onu na kojoj je faktično dostupna)? Kako je to regulirano i posoje li kakove sankcije za kršenje?

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Imam pitanje u vezi prijave osobe koja je prijavila boravište na mojoj adresi. S osobom više nisam u kontaktu i zanima me da li ju mogu odjaviti bez njenog prisustva?

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Možete mi odgovorit na pitanje jel moguće odmah prijavit boravište,a prebivalište nakon godinu dana?(da mogu u banku,da se zna gdje sam ... ).

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama
prije 22 sati , drot13 je napisao:

Da, boravište možeš prijaviti bilo kada, a kasnije ga možeš "podignuti" u prebivalište.

Znaci sad za koji dan če mi stari stanodavac odjavit prebivalište,a sadašnji prijavit boravište-koje nakon 1-2 god. mogu ptetvorit u prebivalište—-to može tako?

Dal mi u tom slučaju vrijede svi dokumenti?

moram li mijenjati osobnu?

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Moraš imati prebivalište, pa ako te stari odjavi, moraš prijaviti novo (ili na toj novoj adresi ili kod nekog drugog), pa onda možeš prijaviti boravište.

I da, ako mijenjaš prebivalište, onda moraš mijenjati osobnu iskaznicu.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Možete mi još samo odgovorit na pitanje-ukoliko odem izvan RH obitelj u posjetu,što bi trajalo duže od godinu dana,znači morao bi odjavit prebivalište-kako bi u tom slučaju primao mirovinu?

banke ne posluju bet O.I.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite svoj korisnički račun na ovoj stranici. Lako je, potpuno besplatno i trajno!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad
×