Jump to content

brisovno ocitovanje


anonimno

Preporučene objave

Danas mi je sud u Zagrebu odbacio prijedlog za brisanje prava zaloga (rijec je o hipoteci Zagrebacke banke), mada je brisovno ocitovanje bilo uredno ovjereno od strane javnog biljeznika, sto bi trebalo zamjeniti izvod iz sudskog registra ili slican dokaz koji se trazi kod pravnih osoba. Prema tome, ako je netko imao slican problem ili zna sto sad sud izvodi (jer niti banka niti biljeznik jos nisu imali slicnih problema), neka se oglasi.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Evo, ja se oglašavam :-)

Mislim da je, prije svega, dobro pročitati rješenje kojim se odbija brisanje hipoteke - tu bi trebalo jasno pisati zbog čega je odbijeno.

No dobro, vjerojatno ste pročitali i niste uspjeli utvrditi o čemu se radi.

Nažalost, nisam imao takva konkretna iskustva s brisovnim očitovanjima Zgb banke, pa ću probati odgovoriti više načelno...

Dakle, prema mojem iskustvu, gruntovnica ponekad

promijeni "politiku" odlučivanja o nekim stvarima, pa tako i u pogledu ovlaštenja za potpis isprava. Npr., u zadnje vrijeme sam vidio podosta odbijenih prijedloga za upis, s obrazloženjem da predlagatelj nije dostavio punomoć, odnosno dokaz o ovlaštenju osobe koja je, za pravnu osobu (npr. poduzeće) potpisila određenu ispravu (i ovjerila potpis). Tako se "odjednom", npr. počelo odbijati isprave jednog velikog građ. poduzeća, potpisane po, već dugi niz godina ovlaštenoj osobi za tu vrstu posla. Kada smo se malo raspitali, rečeno je da ima novih referenata koji ne znaju da su punomoći itd. u tom smislu, pohranjene u zbirci isprava (a predlagatelj se nije u tom smislu pozvao na zbirku isprava). Strogo uzevši, referent je (valjda) u pravu - stranka nije dostavila ispravu iz koje je vidljivo ovlaštenje (tj. punomoć ili aktualni izvadak iz sudskog registra).

Nadalje, koliko sam upoznat, povremeno se mijenja i gledanje gruntovnice na "snagu" nekih javnobilježničkih utvrđenja kod ovjere potpisa - tako i na činjenicu da je (i kako točno) javni bilježnik kod ovjere potpisa utvrdio ovlaštenje potpisnika. Jedno vrijeme se, načelno, tražilo da se priloži izvadak iz sudskog registra (ukoliko nije potpisivano po punomoći), kako bi se utvrdio i tip ovlaštenja (pojedinačno i samostalno ili zajedno s npr. još jednim članom uprave), s obzirom da javni bilježnik navedeno, u načelu, ne utvrđuje.

Ima tu još nekih "finesa", ali da ne kompliciram ... mislim da bi u Vašem slučaju trebalo utvrditi temeljem čega je potpisnik brisovnog očitovanja ovlašten (ako se ne varam, u slučaju Zagrebačke banke postoji nekoliko ljudi koji su za to ovlašteni po punomoći) i kako je točno bilježnik ovjerio potpis. Vjerojatno će trebati (odnosno bilo bi dobro) istražiti i gdje je u zbirci isprava pohranjena ta punomoć (pa se na isto pozvati).

Naprijed navedeno su, u krajnjoj liniji pretpostavke (prema iskustvu sa sličnim stvarima), ali mislim da bi moglo biti nešto u tom smislu ... a ako je tako, vrlo je vjerojatno da ste imali peh s referentom - moguće da se radi o "novom" referentu ili je referent imao loš dan (pa mu se nije dalo provjeravati je li i gdje u zbirci isprava pohranjena npr. punomoć).

Nekada je problem i sa samom javnobilježničkom ovjerom potpisa - često j.b., npr. u ovjeri potpisa napiše da je ovlaštenje za potpis utvrdio temeljem rješenja Trgovačkog suda ... (ne baš najsvježijeg) ili uvidom u karton deponiranih potpisa (isto ne najsvježijeg) ili što već - a to u zk (u principu) ne prolazi ...

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija