Jump to content

INTERESANTAN SLUČAJ : Manipuliranje tržištem kapitala u režiji Vlade RH - odgovornost


Christopher

Preporučene objave

Slučaj je slijedeći : Država je u ime HFP (nekadašnje ime Fonda za privatizaciju) objavila natječaj za jednu od kompanija u svojem portfelju

na cijeni 350 % većoj od nominale. Prethodno je utvrđeno i potpisane od strane državnih procijenitelja da je takva vrijednost kompanije.

Cijena natječaja utjecala je - dokazivo - na kretanje cijene dionice kompanije, i neprirodan rast od 400 %.

Zbog ovakve politike većinskog vlasnika koji je potpisao procjenu i natječaj, manjinski su dioničari uvjereni (obmanuti) da ne prodaju svoje dionice, odnosno da iste kupuju.

Kasnije se ispostavlja da kompanija ipak nema takvu vrijednost, a u bilancama se pojavljuje sto miliona kuna novih gubitaka i dugovanja.

Natječaj normalno rezultirala fijaskom, a opravdano se pojavljuje sumnja da se za ime HFP manipuliralo tržištem kapitala, netočnom procjenom vrijednosti kompanije na nekoliko puta veću vrijednost.

Pitanje :

Da li dioničari koji su istom procjenom i natječajem od strane tadašnjeg HFP-a (koji nakon toga mijenja ime u AUDIO), mogu tužiti državu ili pravnog slijednika HFPa, ujedno i većinskog vlasnika kompanije, za štetu doživljenu prilikom zadržavanja svojih udjela u kompaniji , ako se može dokazati da je za takvu poslovnu odluku u najvećoj mjeri bila odgovorna upravo takva kriva procjena kompanije i prenapuhan natječaj ?

Zahvaljujem

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija