Jump to content

prvi hrv. redarstvenik traži savjet


bambur

Preporučene objave

Molim pravni savjet. Prijatelj mi je bio u HV od od 5.8.1990.g- 10.5.1993.g. kada sporazumno prelazi u HVO, gdje ostaje do kraja rata 1996.god. Nikada ništa nije tražio niti dobio osim statusa branitelja i prvog hrvatskog redarstvenika. Nažalost sada je teško bolestan, ima umjetni kuk pa je skoro nepokretan. Alkohol i ptsp su učinili svoje. Svaka komisija će ga proglasiti 100% radno nesposobnim. Rođen je 1959.god., Radni staž: 2 godine prije rata, skoro 3 godine HV-a, 3 godine HVO-a. Poslije rata nisam siguran, bio je malo na skrbi, sada na ulici živi od 300 kn invalidnine.

Da li, i na koji način može ostvariti pravo na mirovinu u RH , bilo kakvu -vojnu ili civilnu? Ima status 50 % RVI u BiH, po osnovu oboljenja.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Darinka Lovrić-voditeljica Odjela za ostvarivanje statusa i prava ,tel.: 01/2308-954email: darinka.lovric@branitelji.hr

ili

Ministarstvo branitelja , Savska 66, 10 000 Zagreb

Složite podnesak (nemojte previše pametarit) , neka stavi sve svoje trenutne boravišne podatke i preporučeno na adresu Ministarstva s povratnicom. Dobit će odgovor.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hrvatski je državljanin. ima i prebivalište u Splitu, mada uglavnom živi u Tomislavgradu. Osobno sam odveo prije par godina u split i odmah je dobio status branitelja i dionice. Od tada je bezuspješno ganjao opskrbninu. tražili mu hrpu papira: da nema zemlju, auto, brod. On dok sve povadi, prođe mu rok od 6 mjeseci i sve ponovo. sada sam odlučio da ću ga ja voditi dok ne dobije neku mirovinu koju zaslužuje.

Nisam siguran koji se zakon primjenjuje u njegovom slučaju. da li je mjerodavan zakon o mirovinskom osiguranju ili prvi hrvatski redarstvenici imaju neka posebna prava? da li mora imati 1/3 radnog staža od ukupnog radnog vijeka?

unaprijed zahvaljujem.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ako ima radnog staža u RH neka podnese zahtjev u splitski HZMO prijedlod za invalidsku komisiju.netrebam ti napominjati da mu prijedlog piše obiteljski liječnik (split) sa njegovom prikupljenom medicinskom dokumentacijom.kako si siguran da će ga vještak proglasiti nesposobnim???ugradnja umjetnog kuka znači (liječnički gledano) da si sposoban za normalno hodanje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Umjetni kuk je najmanji problem (mada ne može semafor prijeći dok traje zeleno). Alkohol je glavni problem. nekoliko puta je doživio delirij. čudo što je živ uopće. Strah me ako mu budu tražili 1/3 staža da bi mogao imati problem jer je predugo čekao pa je pokvario odnos sa radnim vijekom.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

vjerovatno misliš na 1/3 od cjelokupnog (42 g) radnog staža.bitna je bolest za odlazak u mirovinu.koja komisija mu je priznala Ptsp (BiH)?alkoholizam nije preduvjet za dob pivanje mirovine.on se liječi.može pokušati ali sve je na vještacima.navodiš da se dokumenti o poovanju traže 6 mjeseci je vrlo čudno.ja sam dobio za par minuta.sve je u poreznoj na jednom mjestu.možda ti je trebalo pajdi 6 mjesci da se pokrene.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

6 mjeseci je njemu trebalo da izvadi sve potrebne potvrde za opskrbninu, pa su mu tražili sve isto da nema u BiH (zemlju, kuću auto, brod, mirovinu). kad je sve povadio kažu mu potvrde ne smiju biti starije od 6 mjeseci i novi zakon . Sve ponovno.

 

status RVi (ne ptsp već kuk)ima u BiH, to mu Hrvatska neće priznati. mislim da on može samo u invalidsku civilnu mirovinu, ali za to traže 1/3 staža od ukupnog radnog vijeka. radni vijek se računa od 20-te godine do podnošenja zahtjeva. znači u njegovom slučaju oko 35 godina .1/3 od 35 =11,5 godina. obzirom da u RH ne priznaju HVO kao inozemni radni staž, on nema 11,5 godina, već oko 8 godina. napatićese ko Krist da bi dobio odbijenicu.

Mene zanima da li on kao prvi hr. redarstvenik ima neka posebna prava?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

neće se on ništa "napatiti"da bi dobio odbijenicu.cijela patnja, ako to može biti ikakva patnja,(to svi moramo napraviti),je da izabranom liječniku OP u Split (ako je prijavljen kod nekoga ?) treba samo dostaviti medicinsku dokumentaciju i zatražiti od istog da napiše prijedlog za vještačenje i to liječnik pošalje a tvoj pajdo samo čeka poziv.nije potrebna nikakva kemija.samo malo truda i čekanje.neće mu nitko mirovinu donijeti na pladnju (nisu nikome).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

samo još jedno pitanje. mora li imati 1/3 radnog staža od ukupnog radnog vijeka za invalidsku mirovinu?

 

Mora imati navedene uvjete kako bi ostvario pravo na mirovinu prema ZOMO.Provjereno jer znam par branitelja koji su ostvarili samo dio prema ZOPHBDR ali ne i prema ZOMO.

Kako ste gore u postovima iznosili različite podatke o stažu pretpostavljam da se kod većeg broja godina staža vjerojatno pribrojao uvećani staž za vrijeme provedeno u DR-u. Ako nije treba i taj uvećani staž upisati, nadalje budući da je 1959. godište pretpostavljam je je odslužio i JNA te mu se i to vrijeme računa u tu 1/3 potrebnog staža( nadležni ured za obranu izda potvrdu i priloži kod predavanja dokumentacije za mirovinsko vještačenje. Nadalje ako je bio prijavljen na Zavodu za zapošljavanje i to provedeno vrijeme mu se računa u tu 1/3 za ispunjavanje uvjeta.Provjerena situacija jer smo na taj način uspjeli nakupiti potrebnu 1/3 za ispunjavanje uvjeta kod par branitelja. Ukoliko ima kartone od zapošljavanja ( prijave ) priložiti uz zahtjev kod nadležnog Zavoda za zapošljavanje da olakša potragu za možebitnim potrebnim podatcima ( njemu treba a pitanje je da li ga ima u arhivi ). Sretno

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

malo sam skeptičan oko ishoda jer neće imati 1/3 staža.

2 godine prije rata + 3 god. HV x2= 8 godina. problem u RH HVO ne priznaju kao staž niti godinu za godinu. Od radnog vijeka (35 godina) se odbija redovito služenje vojnog roka (15 mj). od radnog vijeka se odbija i vrijeme provedeno na Zavodu, ali nažalost na zavodu za zapošljavanje nije bio (ili vrlo kratko), jer je većinom bio na skrbi (to je u BiH bila nekakva predmirovina), koja mu je ukinuta 2005.god, a on završio na ulici.

jedina šansa je ako mu vrijeme provedeno na skrbi oduzmu od radnog vijeka, ali mislim da to hrvatski zakoni ne poznaju.

zašto sam govorio da ćemo se "napatiti": niti on niti ja nemamo ni auto ni novaca, a moramo otići u Split (100 km) barem 3 puta da bi na kraju dobio odbijenicu jer nema 1/3 staža (jer nije ranije tražio)

a legenda je provela u ratu 6 godina, da sada nema šta jesti, nema struje, niti vode.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dragi kolega bumbar, vjerujem ti sve šta si napisao i u kakvoj je situaciji tvoj prijatelj. Pošto nemate auto i nemožete do Splita tri puta da bi podizali dokumente, preporučam Vam

(neznam u koje mjesto ili grad ili općinu pripadate) otiđite u ured za branitelje i obrazloži

voditelju ureda u kakvoj je situaciji tvoj kolega i neka papire traži službenim putem.Nadam se da će mu izaći u susret.Pa kad to dogovorite i tražite žurnim putem da se dostavi onda kod liječnika da mu napravi IN1 obrazac, ispuni i sa svim papirima poslati u nadležni ured Miroviskog za ocjenu invalidnosti. Eto probajte tako, ako nejde obratite se svojoj udruzi koja djeluje najbliže Vašem mjestu i tražite pomoć.Sretno!!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

hvala svima. znam što mi je činiti. Ovo je samo jedna tužna priča o HVO-u Tomislavgrad koji je pušiona teška. isto vrijedi i za Livno. Ostatak HVO je uglavnom izvuko sve moguće. U tomislavgradu ima oko 2000 ljudi koji su bili cijeli rat, a nemaju ništa, niti mirovine , niti posla. Hrvatska ih ne j..e dva posto, a bosni su zakoni katastrofa.

vjerovali ili ne , u BiH obitelji poginulih branitelja nemaju pravo na mirovinu nego samo invalidninu oko 1200 kn. strašno.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Posjetitelj
This topic is now closed to further replies.


×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija