Jump to content

Gradjevinska dozvola u snovima


anonimno

Preporučene objave

Htio bih sa Vama podijeliti moje neugodno iskustvo sa gradnjom obiteljske kuce u Zagrebu.Moji roditelji kao i vecina ostalih siromasnih obitelji gradili su i nadogradjivali nasu obiteljsku kucu na "divlje"i kao malom klincu mi to nije bilo jasno zasto se to tako radi.Prije sest godina 2000.god. moja gospodja i ja smo odlucili graditi nasu obiteljsku kucu sa dva poslovna prostora (cca.340 m2)na periferiji Zagreba,u nasem gradu.,totalno legalnim putem.

Kupili smo gradjevinsko zemljiste1/1,1300 m2,prenjeli ga u nase vlasnistvo,raspitali se da li je dozvoljena gradnja u Zavodu za planiranje grada Zagreba,dobili uvjerenje da je sve o.k.,pronasli projektni biro,dogovorili planiranje objekta,i ishodovanje lokacijske,gradjevinske i uporabne dozvole.Rijesili smo katastar 1/1,platili predujam arhitekti i nakon nekog vremena on je ishodovao sve suglasnosti i lokacijsku dozvolu.Bili smo presretni jer je sve islo po planu.Nismo htjeli poceti gradnju prije pravomocne GD.,ali onda pocinje horor.Mi zivimo vani i trebali smo hitno otici van radi sredjivanja kredita za kucu.Arhitekta nas zove prije polaska u biro i kaze da je dozvola odobrena(ima veze u Opcini),u nekoliko iducih dana ce ju gospodja ispisati,KRENITE SA GRADNJOM,i moli me da mu isplatim ostatak novaca.Posto mi je u meduvremenu postao i susjed,ja sam mu vjerovao.Cak mi je izracunao koliko kosta GD.

Sada je srpanj 2006,kuca je zavrsena,GD.nemam niti sada,lokacijska je istekla,ja sam ilegalac kao i tisuce njih,a zadnja stvar mi je bila da gradim mimo propisa.Razlog zasto ne moze ishodovati GD.je sljedeci:Kuca je 100% napravljena po lokacijskoj dozvoli,ali tvrtka koja je radila grube radove a koju je on nadgledao pomakla je kompletan objekat od osi ceste 8-8.5 m a po zakonu treba minimalno 10 m.Za poluditi!!!!!!!

U medjuvremenu,ja sam tesko psihicki obolio zbog svega toga,izgubio sam posao,moram se vratiti kuci u Zgb.a bez GD.iUD.ne mogu koristiti poslovne prostore tj,imam kucu a u stvari ju nemam.On prizna da je pogrijesio,kaze da ce nadoknaditi sve troskove itd.Potrosio sam telefona i zivaca,vise nemam snage.

Ostalo mi je vrlo malo zivota zbog bolesti i imam zelju mojoj djeci rijesiti tu zavrzlamu dok jos mogu.Molim Vas da mi date savjet sta da radim,gdje da se obratim,da li ima nade da se to sredi.

On nudi jedno jedino rjesenje na koje ja stvarno poludim.Da gospodin Bandic izglasa legalizaciju bespravne gradnje i da se onda nasa kuca LEGALIZIRA!!!!!!Do toga me je doveo nakon sest godina.

Poslije svega sta je prozivila moja obitelj legalista sam ali,vjerujte mi ,stvarno se ne cudim ljudima kada uzmu stvar u svoje ruke i zauvijek rijese sa takvim ljudima ako ih mozemo zvati ljudima.

Hvala Vam unaprijed na savjetima i probajte me shvatiti.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Gospodine

Uzmite cijev od skele, ali neku težu, i raspalite dobro po mome kolegi. Neće Vam pomoći ali će Vama biti lakše, a on će shvatiti gdje mu je mjesto. Mnoge moje nazovi kolege misle da su završivši fakultet sposobni obavljati nadzor bez da imaju gradilišnu praksu, i zato ih samo pobliže upoznavanje sa cijevnom skelom može ispraviti u njihovom neznanju.

Pozdrav od arhitekte

P.S. Što se tiće Vašeg problema, on je neriješiv ako ste se pomakli van građevinskog pravca prema cesti. Međutim:

1. Ako su i sve kuće u ulici na građevinskom pravcu, nije mi jasno da je arhitektu pobjegla činjenica da Vaša nije. Predpostavljam da ipak nije toliko glup.

2. Ako su i ostale kuće u liniji s Vašom, onda mislim da ipak ima nade, samo morate kod donošenja sljedečeg plana tražiti da se građevinski pravac u Vašoj ulici dovede u realnost.

3. Velite da je arhitekt Vaš susjed. Čudi me da nije pogriješio kod svoje kuće. Je li je možda gradio istovremeno s Vašom? Ako je, vjerojatno ste je Vi platili.

4. Rečenica o Bandiću nema veze s realnošću. Gradonačelnik bilo kojeg grada nema mandat da legalizira kriminal (preoštra riječ, to je samo pravo). To pravo u Hrvatskoj ima samo sabor.

5. Svakako prebijte arhitektu

Sretno

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala Vam na rijecima podrske.Taj doticni nije zasluzio nista bolje od batina.

Nego,sve kuce u ulici su isto tako od sredine ceste(ja stvarno ne znam da li je to i os ceste ,vjerojatno nije)maximalno udaljene 8 metara a ne deset s tim da kraj moje kuce cesta skrece i imam na kraju udaljenost i vecu od 10 metara,pa mi Vas prijedlog daje barem nekakvu sansu,a kaj se Bandica tice ,mislim isto kao i Vi.Hvala Vam puno

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pošto se već slažete sa mnom, da Vas pitam sljedeće:

Jeste li uopče podnijeli zahtijev za građevinskom? I je li on odbijen s tom argumentacijom? Imate li to na pismeno od ureda zgkisp?

Naime, stvar koju spominjete kao razlog odbijanja, je stvar realizacije a ne projekta. Prema tome, to se nije ustanovilo u uredu državne uprave gledajući projekt već se ustanovilo na licu mjesta. A građevinsku dozvolu DOBIJATE PRIJE GRADNJE. Pa kako su Vama PRIJE GRADNJE odbili građevinsku koja je "kao u redu" a iz razloga što ĆETE KUĆU KASNIJE izvesti na drugom mjestu. Nešto mi tu smrdi.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pa u tome i je problem.Ako ste procitali moju pricu,vidjeli ste da su radove krenuli nakon dobivene lokacijske dozvole.Mi smo radi kredita otisli van,a i da sam bio doma,vjerujte mi,isto bi se desilo jer sam vjerovao arhitekti i tvrtci koja je to radila da ce sve napraviti kako je u projektu.,a ne da ja mjerim koji nemam pojma.Jer da sam ja to znao ,onda bi sam i sve napravil.Nakon mjesec dana kada smo se vratili doma,zahtjev za GD.nije ni predao,rekao mi je da trebam angazirati geometra da napravi nekakvo snimanje gradilista(partili...)ne znam kako se to zove i on je snimio,ja sam mu arhitekti predao.Predao je napokon zahtjev za dobivanje GD.,i posto nije sve pribavio kaj treba(to je moje misljenje)prekinut je postupak izdavanja GD.2004 god je opet predao i odbijen je zahtjev zbog nedovoljne udaljenosti od osi ceste(tako nam je on obrazlozio).Ne znam kaj da radim,ne spavam ne mjesecima nego godinama,prevario nas je .

Sigurno se pitate kako me je mogao nagovoriti da krenemo radove prije pravomocne GD?Pa mogao je,vjerovao sam mu,nisam imao pojma da se moze nesto iskomplicirati,uvijek sam imao strah od gradjevinske firme kako ce napraviti kucu,a oni su 100 %,perfektno napravili sve kaj smo se dogovorili.Ne daj Boze ovo nikome!!!!!!

Evo Vam samo jedan email koji sam poslao arhitekti pa si probajte predociti kako mi je:

 

bok!!!!!

Vidim da mi se ne javljas,pa pretpostavljam da nema nicega novoga oko legalizacije.Nema smisla ti ponavljati koliki mi je to teret na glavi,koliko su mi zivci otisli zbog svega toga i koliko ce mi jos se zdravlje pogorsati.Nadam se da si shvatio nakon toliko vremena u kakvu si me situaciju doveo sa svojim uzaludnim obecanjima da nema nikakvih problema,samo gradite,sve je u toku,itd... kad smo dosli k Tebi i kad si rekao da nema problema,lokacijsku imamo,samo gradite,a gradevinska dozvola bude u kratkom vremenu gotova.Vec si mi govorio koliko ce kostati gradevinska,vjerovao sam ti sve,sve ti platio unaprijed,da bi ja sada bio u situaciji da se ne mogu vratiti u Zagreb dok to ne sredim,ne mogu nista planirati,ne mogu iznajmiti lokale,pa te pitam,zbog tvojih uzaludnih obecanja,tko ce meni platiti sve te izgubljene novce.?

Kad smo bili kod tebe u kancelariji moja gospodja i ja,rekao si nam samo radite,sve je u toku,papiri samo sto nisu gotovi,ako ce biti i preinaka to cemo srediti,nema problema itd...kamo srece da te nisam poslusao.Cuj,ja sam sa zdravljem jako slabo,bio sam u bolnici zbog mozdanog udara i sloma zivaca,vjeruj mi,ti si pridoni vrlo mnogo tome.Nicemu se vise ne nadam,pa te molim da pitas sta trebam srusiti ,sta ne valja,ja cu to sam napraviti,samo da dobijem napokon tu gradevinsku dozvolu.

Nikada nisam imao namjeru da gradim nesto nelegalno,ali evo zbog tebe kojemu sam vjerovao,ispao sam najveci kreten na svijetu.vjerojatno nisi ni svjestan da si velikim djelom upropastio moj zivot,zdravlje i obitelj.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ma nije problem u tome što ste počeli graditi nakon lokacijske (iako je i to problem ali druge prirode). Ono što je meni upitno:

Zašto su Vama odbili dati građevinsku dozvolu (koja se dobiva isključivo na osnivu projekata - znači papira) a sa obrazloženjem da ste kuću sagradili preblizu cesti. Naime, kao što sam rekao, građevinska se dozvola izdaje NA OSNOVU PROJEKATA. E sad, ako ste počeli graditi prije, znači danas ste počeli kopati temelje na osnovu lokacijske i istovremeno ste odnijeli zahtijev za građevinskom, Vi ste imali eventualno napravljene temelje kad je komisija izašla na teren. Oni su ustanovili da ste doduše Već počeli graditi, ali sigurno nisu vidjeli da je kuća preblizu cesti (da su vidjeli, vjerojatno je bila situacija da se sve može popraviti relativno bezbolno - čitaj novi temelji). Iz toga sljedi da su Vam odbili građevinsku iz još nekog razloga. Iz Vašeg izlaganja mi se čini da Vi niste ni išli na poglavarstvo ili opčinu, niti ste razgovarali s referentom. Pa on je plačen da Vam da odgovore. Oprostite, ali mi i dalje nije jasan razlog odbijanja projekata građevinske, a pogotovo zato jer je lokacijska prošla bez problema. Meni se čini da arhitekt nije na vrijeme ili čak uopče podnio zahtijev za građevinskom, ili je nešto nedostajalo što se nije moglo ispraviti. Imate li možda na pismeno riješenje zašto su Vam prvi put odbili građevinsku? Razlog bi trebao pisati u riješenju.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Vjerujte mi ne znam zasto je gradjevinska odbijena osim sta mi je rekao moj arhitekta.Ja se nisam sam usudio ispitivati jer me je strah da nesto ne napravim krivo,da netko ne dode na ideju da mi srusi kucu.Probajte se staviti u moju kozu.Nego,ja dolazim krajem kolovoza u Zagreb i moram se naci sa arhitektom i sa nekim strucnim covjekom da vidimo sve razloge zasto se nije rijesila GD.

Ovo iscekivanje ne ide dalje.Kada saznam nesto novo,napisati cu na Forum oog portala(stvarno je super).Zelim Vam zahvaliti jos jednom.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako odete u nadležni ured kod referenta zaduženog za Vaš predmet, nikako ne možete pogriješiti. Oni su javni djelatnici i tu su radi Vas a ne Vi radi njih. Prema tome, niti jedan Vas neće odbiti, osim što može s punim pravom zamoliti da mu dođete u vrijeme kad njemu odgovara i kad ureduje za javnost. Jedini je problem što Vi, koliko vidim, i ne znate kod koga je bio Vaš predmet. U manjim mjestima to i nije problem jer imaju jednu ili više ljudi koji obavljaju te poslove. U večem mjestu poput Zagreba referenata ima na vagone i možda će potrajati da pronađete kome je nekat pripao Vaš predmet (vrlo vjerojatno preko pismohrane).

Sretno

Nemojte se bojati tražiti referenta. Zbog toga Vam neće rušiti kuću

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 godina kasnije...

Postovani,nisam se javio u Rujnu 2006,javljam se sada u Veljaci 2008.DANAS SAM DOBIO GRADJEVINSKU DOZVOLU!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!.Poslusao sam Vas savjet,savjetovao sam se sa referenticom u Opcini,nasao novog arhitektu,napravili smo sve ispocetka(uopce nisu bili sporni gabariti,sve je u normali)i covjek je ishodovao G.D.

Zelim Vam se zahvaliti,Legalis mi je puno pomogao sa savjetima i kad mi je bilo najteze bili ste uz mene.Puno Vam hvala.

je napisao:

Hvala Vam najveca,vjerujte mi,pao mi je kamen sa srca barem malo.javiti cu se u rujnu ponovo.hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

E,sad ste postavili dobro pitanje.Ja sam doticnom gosp.platio ishodovanje lokacijske dozvole,za gradjevinsku dozvolu mi je na jedan sjajan nacin izvukao novce.Dakle,ja sam se spremao na put nazad u Njemacku u taj kobni petak a gospodin mi je rekao da je dozvola ispisana i da je sve o.k. te da referentica nije tu(na bolovanju je) te u ponedjeljak ide po dozvolu u Opcinu.SUPER!!!!.Koji sam ja naivac bio,ne mogu vjerovati.Platio sam mu tada jos tri tisuce maraka(potvrda na komadu papira sa njegovim potpisom i zigom tvrtke.Pravi sam Generalic iz Hlebina.Sada bih i ja pitao gospodu parnicne strucnjake-

Da li ja zakonski mogu teretiti njega za sve ovo,vjerujte mi ,ne zbog novaca nego zbog principa on mora snositi posljedice.Sta se da napraviti sa arhitetskom komorom,mozda netko zna?Da li ga se tamo moze prijaviti i koja je svrha toga?Jednostavno ne zelim da nam se smije kako nas je nasamario,prevario,napravio nas bolesnim i nesretnim ljudima.Hvala unaprijed.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija