Jump to content

Stiglo rješenje HZzMO o smanjenju mirovine


ecwashere

Preporučene objave

Temeljem mog pismenog zahtjeva prema naslovu, dobio sam odmah (za 4 dana) rješenje iz kojeg je vidljivo kako i kada su smanjili moju mirovinu za 10% i to prema visini moje mirovine koja je zadnji puta usklađena 01.07.2013.godine. Po uputi o pravnom lijeku protiv rješenja se mogu žaliti u roku od 15 dana i to središnjoj službi HZzMO-a u Zagrebu. Žalba se može predati u pisanom obliku područnom uredu ili u zapisnik i oslobođena je pristojbe.

 

Evo, ako nekog zanima isto rješenje, neka ga uputi prema svom područnom uredu u ovoj formi (ima već negdje na forumu):

 

 

 

Ime i prezime: ___________

Adresa: ___________

OIB: ___________

Datum: ___________

 

 

HZMO

 

Područna služba u

 

 

 

 

Predmet: ZAHTJEV za izdavanje upravnog akta

 

 

Temeljem članka 40. Zakona o općem upravnom postupku (“Narodne novine” br.: 47/09), ovim putem dostavljam zahtjev za izdavanje rješenja kojim mi je određen izračun mirovine na osnovu odredaba Zakona o smanjenju mirovina određenih, odnosno ostvarenih prema posebnim propisima o mirovinskom osiguranju (“Narodne novine”, br.: 71/10, 130/11 i 157/13).

 

Navedenim Zakonom, odnosno njegovim izmjenama i dopunama određeno je smanjivanje mirovina i mirovinskih primanja određenih, odnosno ostvarenih prema posebnim propisima o mirovinskom osiguranju i to: člankom 2. stavkom 1. točkom 3. istog Zakona regulirano je “smanjenje mirovine i mirovinskih primanja hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova obitelji, koje se ostvaruju i određuju prema Zakonu o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji”, a člankom 2.a. (izmjene i dopune N.N. 157/13) proširen je krug primjene na “mirovine hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji koje su ostvarene, odnosno određene prema Zakonu o mirovinskom osiguranju i koje su povećane prema Zakonu o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji.“

 

Člankom 3.a. stavkom 1. istog Zakona određeno je da “smanjenje mirovina i mirovinskih primanja, odnosno dodatka mirovini iznosi 10% i primjenjuje se od 01. siječnja 2014. na pripadajuću svotu mirovine, odnosno dodatka mirovini koja je određena, odnosno ostvarena prema posebnim propisima o mirovinskom osiguranju iz članaka 2. i 2.a. istog Zakona, te na smanjenu mirovinu prema Zakonu o mirovinskom osiguranju („Narodne novine“, br. 71/10 i 130/11) prije odbitka dodatnog doprinosa na zdravstveno osiguranje, poreza, prireza i drugih obustava.“

 

Člankom 5. istog Zakona, regulirano je da će smanjenje mirovina i mirovinskih primanja izvršiti Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje, bez donošenja rješenja. Na temelju Uputa Hrvatskog Zavoda za mirovinsko osiguranje Klasa: 140-01/10-08/1 Urbroj: 341-99-08/7-10-133, Zagreb, 27. srpnja 2010. godine, područne službe su dužne dostaviti obavijesti o smanjenju mirovina na propisanim obrascima.

 

Ovim zahtjevom pokrećem upravni postupak za izdavanje rješenja o smanjenju moje mirovine u iznosu od 10% na temelju članka 3.a. gore navedenog Zakona, radi ostvarivanja prava koja su mi garantirana člankom 4. Zakona o općem upravnom postupku.

 

Slijedom navedenog, temeljem članka 101. Zakona o općem upravnom postupku tražim da mi se rješenje dostavi u roku od 30 od dana podnošenja urednog zahtjeva.

 

Potpis:

_________________

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

pošto sam nedavno prolazio upravni postupak/spor nastupa 4 godine čekanja......

 

jedan moj kolega sa foruma mi napomenuo gdje sam pogriješio,.......pa ću malo da se našalim ,........upravni sud će donijeti odluku tipa pošto se niste žalili kad su vam prvi put skinuli 10%,znaći da pristajete na ta skidanja,......

 

ali samo naprijed nema se što izgubiti,upravni spor je besplatan......

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija