Jump to content

Oporuka između djevojke i dečka


anonimno

Preporučene objave

Dečko i ja živimo nevjenčano zajedno već 2 godine i željeli bi napisati oporuku ili nekakav ugovor o nasljeđivanju tako da u slučaju smrti ovaj drugi sve naslijedi od prvog, i da se isključuju sve ostale osobe iz prava nasljedstva.

Isprva sam željela napisati ugovor u kojem jedno drugome ostavljamo sve i mi bi bili jedini potpisnici tog ugovora. No, u zakonu piše da je takav ugovor ništavan, ako je svjedok osoba koja nasljeđuje, a mi smo zapravo svjedoci jer jedini potpisujemo.

Što učiniti?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

naravno, trebate sastaviti svatko svoju oporuku. svoju imovinu oporučno možete ostaviti kome god hoćete, i to u cijelosti, bez obzira na to da li ste i formalno u izvanbračnoj zajednici ili niste. međutim, morate biti svjesni da zakonski nasljednici (npr. vaši roditelji) budu obaviješteni o ostavinskoj raspravi, te ukoliko nisu zadovoljni isključivanjem iz oporuke, mogu na vrlo jednostavan način zatražiti i ostvariti svoje pravo na tzv. nužni dio - polovicu ostavine koja bi im pripadala po zakonu. ako bi npr. roditelju temeljem zakona (tj. u slučaju nepostojanja oporuke) pripadalo 1/4 nasljedstva, isticanjem zahtjeva za nužnim dijelom, stekli bi pravo na 1/8 ostavine. zakonski nasljednik može ostati bez tog nužnog dijela jako teško - npr. ako je počinio neko kazneno djelo prema ostavitelju ili sl.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ostavite­­ljevi rodite­­lji i bračni drug

 

Članak 11.

 

(1) Ostavite­­lja koji nije ostavio potomke nas­­ljeđuju ­­nje­govi rodite­­lji i ­­nje­gov bračni drug.

 

(2) Ostavite­­ljevi rodite­­lji nas­­ljeđuju jednu polovicu ostavine na jednake dijelove, a drugu polovicu ostavine nas­­ljeđuje ostavite­­ljev bračni drug.

 

OVO JE CITAT IZ ZAKONA. DAKLE AKO NEMA DJECE, NUŽNO NASLJEDSTVO IMAJU RODITELJI.

je napisao:

je napisao:

ako i jesmo u braku a nemamo djecu, smrćom jednog drugi dobiva samo 3/4, jer 1/4 dobivaju roditelji.

 

Netočno.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Mrzim te naše zakone. Sve što stvaramo dečko i ja zajedno, stvaramo potpuno sami. Imamo stan, auto, firmu, kupujemo gradilište. I sada ako se jednome nešto dogodi, a nemamo djece, roditelji nasljeđuju 1/8 nužno. Naši roditelji nisu loši, pa da bi nam to željeli uzeti, ali... život svašta donosi.

KAKO ISKLJUČITI NUŽNO NASLJEDSTVO???

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...

ovaj, možda je napomena glupa jer to već zante, ali oporuke bi trebali sastaviti kod javnog bilježnika... u svakom slučaju, raspitajte se kod jednog od njih koja je procedura da vam se ne bi desilo da vam oporuke ne budu valjane

a oko nužnog dijela bi se mogli sporiti sudski u nedogled, i na kraju bi ga opet morali isplatiti. naravno, to samo ako će netko tražiti nužni dio

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nužni nasljednici

 

Članak 69.

 

(1) Nužni nasljednici su ostaviteljevi potomci, njegova posvojčad i njihovi potomci te njegov bračni drug.

 

(2) Ostaviteljevi roditelji, posvojitelji i ostali predci nužni su nasljednici samo ako su trajno nesposobni za rad i nemaju nužnih sredstava za život.

 

(3) Osobe iz stavka 1. i 2. ovoga članka nužni su nasljednici kad su po zakonskom redu nasljeđivanja pozvane na nasljedstvo.

 

Pravo nužnog nasljednika

 

Članak 70.

 

(1) Pravo na nužni dio jest nasljedno pravo, a dio koji pripada pojedinom nužnom nasljedniku naziva se nužni dio.

 

(2) Raspolaganja za slučaj smrti koja su suprotna nečijem pravu na nužni dio pobojna su.

 

(3) Nužni dio potomaka, posvojčadi i njihovih potomaka te bračnog druga iznosi jednu polovicu, a nužni dio ostalih nužnih nasljednika jednu trećinu od onoga dijela koji bi svakom pojedinom od njih pripao po zakonskom redu nasljeđivanja.

 

(4) Oporučitelj može oporukom odrediti i da nužni nasljednik primi svoj dio u određenim stvarima, pravima ili u novcu.

 

(5) Nužni nasljednik na svaki način ima pravo na ime svoga nužnog dijela dobiti onoliku vrijednost koliko na njega otpada kad se obračunska vrijednost ostavine podijeli s veličinom njegova nužnoga nasljednog prava (vrijednost nužnog dijela).

 

 

 

znači-ukoliko ti roditelji imaju nužnih sredstava za život i nisu trajno nesposobni za rad-neće te nasljeđivati ukoliko sastaviš oporuku

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija