Jump to content

etažiranje-mogu li sam?


anonimno

Preporučene objave

Pozdrav!!!

Odlučili smo etažirati stambeno poslovnu zgradu. Vlasnici poslovnog prostora angažirali su privatnu firmu, ali je nama njihova cijena previsoka.

Pitanja:

1. Možemo li mi stanari sami izraditi elaborat o etažiranju za naše stanove ili na dokumentima koji se predaju mora biti žig firme??? Nitko od stanara nije tehničke struke, ali mi to zaista znamo sami.

2. Možemo li spojiti naš elaborat sa elaboratom vlasnika poslovnog prostora (pošto se radi o istoj zgradi) ili elaborate moramo predati odvojeno pošto ih odvojeno izrađujemo???

3. Komplicira li se postupak ako odvojeno krećemo u proces (posebno poslovni prostor, posebno stanovi)???

4. Zna li netko kako se kreće cijena etažiranja prostora po kvadratnom metru???? Smanjuje li se cijena ako su svi stanovi isti pa je potrebno izmjeriti samo jedan stan , a ostali se samo precrtavaju???

Unaprijed hvala!!!!

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nisam stručnjak u području ali sam u istom postupku pa odgovaram kako su i meni rekli:

 

1. Ne

2. Meni su rekli da cijela nekretnina ide zajedno

3. kao i 2

4 Ovisi ti kakav je prostor i šta se radi. Cijene su ti različite za kuće, stanove, posl. prostore... ali kreću se negdje između 30 i 50 kn/m2 za kuće + - koja kuna. Isto su mi računali za sve tri etaže mada su jednake i mjerili su sve.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

1) Načelno govoreći, mislim da biste to mogli sami - malo je to pitanje (pametne) forme, ali poanta je da nadležno tijelo uprave treba izdati potvrdu (s popisom i opisom posebnih dijelova nekretnine) kojom se potvrđuje da su stanovi i/ili druge samostalne prostorije samostalne uporabne cjeline potvrđuje da su izgrađeni sukladno dozvoli (odnosno stavlja napomenu koji etažni dijelovi su izgrađeni bez ili nesukladno dozvoli); dakle, mogli biste sami izraditi pregled tih posebnih dijelova (tekst i grafika) - svejedno kako to nazovete, u tome utvrditi površine itd. te tražiti izdavanje potvrde. Nadležno tijelo, nakon očevida na terenu (i uvida u građ. dzovlu itd.) treba izdati potvrdu kako je naprijed navedeno;

2) na zk se, u principu provodi suvlasnički ugovor kojim se uspostavlja etažno vlasništvo, a prilaže se potvrda (ili u ovom slučaju potvrde) kojima se potvrđuje (može i posebno za lokale, posebno za stanove) da su ("zbrojeno" gledano) svi stanovi, posl. prostori itd. samostalne uporabne cjeline (a koje potvrde sadrže i potvrde u smislu usklađenosti istih s dozvolom). Dakle, načelno govoreći, može biti potvrda koliko ima samostalnih uporabnih cjelina.

3) moglo bi se reći da se nešto malo "komplicira", samim time što se radi o dva zahtjeva (dva očevida, dvije potvrde); ali ne bitno; BITNIJE su neke druge stvari i moguće komplikacije u smislu donešenih Izmjena ZV (NN 79/2006)

4) ako se radi o većoj stambeno-poslovnoj zgradi, cijena može biti već negdje od 1 do 2 EUR-a/m2; kod zaista velikih zgrada s tipskim etažama (stanovima) čak i manje od 1 EUR/m2. Cijene iz prošlog posta (30-50 kn) bi bile za obiteljsku kuću (a i u tom slučaju su, mislim, ponešto visoke).

 

Bez obzira na naprijed napisano (u smislu da biste, načelno gledano, to mogli obaviti i sami), nisam baš siguran nije li vam to ipak bolje dati profesionalcima da naprave - postoje ipak neke stvari na koje treba paziti u tom postupku. Usput rečeno, mi se dosta intenzivno bavimo tim stvarima, pa mislim da sam relativno dobro upoznat s navedenom problematikom i mogućim "kvakama".

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na odgovoru!!!!!!!!

Da budem sasvim iskren, prije dosta vremena vadili smo neke papire i između ostalog smo etažirali. Sada imamo kopiju tog elaborata i mi bi ga jednostavno prepisali (precrtali). Ne znam je li to "krađa" ili što. Ured koji je radio više ne postoji (zatvoren je). Zbog toga smatram da je naš elaborat "profesionalno napravljen" i mi bi, da skratimo postupak i prođemo jeftinije napravili "prečac".

Hvala na onim cijenama!!! Sada sam siguran da smo ispravno postupili kad nismo pristali na ponudu firme koja radi elaborat poslovnog (7 eura), bili bi doslovno OPLJAČKANI!!!!!!

Hvala vam još jednom!!!!! Na ovaj portal se zaista javljaju nesebični i dobri ljudi!!!!

:-D:-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija