Jump to content

Članstvo u savezu udruga


Amateri

Preporučene objave

Dragi forumaši.

zanima me tumačenje Zakona o urugama Članak 16. - što ustvari znači: "Ako ured državne uprave utvrdi da statut udruge nije u skladu sa zakonom,...., zaključkom će podnositelju zahtjeva za upis u registar udruga odrediti rok za usklađivanje statuta, ...

 

Naime Članak 11. Zakona definira sadržaj Statuta. Osobno smatram da tijelo državne uprave nama pravo mijenjati ili nalagati da se mijenja Satut osim po članku Članak 18. "Zahtjev za upis u registar udruga odbit će se ako su statutom utvrđeni ciljevi i djelatnosti udruge u suprotnosti s Ustavom ili zakonom"

 

To Zakom mislim da se odnosi upravo na Zakon o udrugama tj, ako nema svih elemenata koje traži Zakon. Smatram da se služenici DU nezakonito miješaju i nalažu promjene u sadržaju Statuta koje je Skupština kao najviše tijelo upravljanja udrugom usvojila !

 

Znači ako Statut ima sve elemente iz čl. 11 i nije u suprosnosti s Ustavom RH, nadležno tijelo DU nema osnove vraćati Statut na doradu i tražiti izmjene i to bez novog zasjedanja Skupštine udruge ?????????, jer jedino Skupština ima pravo mijenjati Statut.

 

Drugo Zakon o udrugama u članku Članak 7. definira da se dvije ili više udruga mogu udruživati i slobodno utvrđivati naziv toga oblika udruživanja.

Ali nijednom odredbom nije određeno da ako dvije ili više udruga osnuju savez, ne mogu donijeti odredbu Statuta da i fizičke osobe mogu biti članovi udruge.

 

Zanima me ako savez nakod dvije godine postojanja, donese novi Statut po kome i fizičke osobe mogu biti članovi saveza tijelo Državne uprave možda Rješenjam naložiti da se ta odredba izbaci iz Statuta i da fizičke osobe ne mogu biti članovi saveza ????

 

Unaprijed zahvaljujem na tumačenjima !

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 5 mjeseci kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija