Jump to content

APN - POS Špansko - kazne za parkiranje


mayday_bbb

Preporučene objave

Pozdrav,

 

APN (iliti agencija za promet nekretninama) je počela slati kazne za parkiranje na parkinzima u naselju POS Špansko, na onim parkirnim mjestima koja kod useljenja u zgrade (a ni kasnije) nisu nikome uspjeli prodati nego eto tako stoje kao mrtvi kapital. Sad izgleda smatraju da su našli način kako da taj mrtvi kapital ipak oplemene. Ima li netko iskustva s tim? Koliko sam čuo tužba glasi na 10000 kn. Imam (bar) nekoliko pitanja:

 

1) kako APN može dokazati da je neko vozilo na tom mjestu (koje su btw. označili crvenom bojom na bijelom zidu s "APN - ne parkiraj" a ne "Ne zaustavljaj se") bilo PARKIRANO a ne ZAUSTAVLJENO? Po zakonu o sigurnosti prometa na cestama zaustavljanje je do 3 minute a parkiranje preko 3 minute.

1a) možda imaju videosnimku u trajanju preko 3 minute na kojoj se vidi da dotično vozilo svo to vrijeme stoji na tom mjestu, ali je li čak i ta videosnimka dokaz na sudu?

1b) Ili ako nemaju niti snimku nego samo fotografiju - je li fotografija dokaz na sudu?

1c) Ako nemaju ni sliku ni film (ili ako imaju, ali se isti ne smatraju kao dokaz na sudu), onda je riječ vlasnika auta protiv riječi tog APNovca koji je navodno bio na licu mjesta - valjda APN mora dokazivati vlasnikovu krivnju a ne vlasnik auta svoju nevinost??

 

2) općenito u slučaju tužbi, suđenja i slično - da li tužitelj ima pravo samo tako navesti vrijednost spora koju god želi, ili je nečime reguliran raspon ili najviša cijena za pojedini prekršaj?? U konkretnom slučaju, auto je možda parkiran na APN-ovom mjestu koje se niti iznajmljuje (pa da im to vozilo znači "uzima" najamninu koje bi im neki drugi vlasnik vozila platio kad se parkira), niti je APN na bilo koji drugi način oštećen (beton na kojem je parkirno mjesto je i dalje tu). Jednostavno stoje komadi betona, i sad oni za stajanje na njima počeli tužiti ljude.

2a) Otkud si oni mogu dozvoliti da za parkiranje ili "parkiranje" na tom mjestu traže 10000kn?? Može li tuženik reći (ne tim riječima ali smisao je bitan) da je spreman dati 1000kn ali više ne? Može li tuženik istaknuti svoje socijalno stanje i na taj način reći da smatra da je taj iznos previsok?

2b) Da li tuženik ima pravo reći na sudu da smatra da je vrijednost spora previsoka u odnosu na učinjenu štetu (za koju mislim da ovdje ne postoji)?

2c) Da li tužitelj treba prvo dokazati

- koja KONKRETNO šteta mu je počinjena

- stavke temeljem kojih je došao do konkretnog iznosa za koji tuži tuženika?

 

3) najopćenitije govoreći, recimo da sam vlasnik nekog zemljišta, na njega sam stavio znak "Zabranjeno parkiranje", i na njemu zateknem parkirani auto.

3a) Temeljem čega imam pravo tužiti vlasnika auta? Ometanja posjeda/privatnog vlasništva? Nepoštivanja istaknutog znaka??

3b) ako je ovaj APN slučaj npr. ometanje vlasništva (ili neka druga kategorija opisana zakonom/uredbom/odlukom/....), na koji se način određuje vrijednost spora? Pretpostavljam da može biti istim tim zakonom/uredbom/odlukom, ali što ako nije? Nečim kao Zakon o obveznim odnosima, ili??

 

Ajde molim vas za komentare i (stručne) savjete i odgovore na pitanja jer nemam nikakve veze s pravom......unaprijed hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

APN je vlasnik parkirnog mjesta i to isto mjesto prodaje ili daje u najam zajedno sa stanom.

 

Na kraju tvoje poruke je točka pa ispada da je post tvrdnja a ne pitanje, ali nije mi skroz jasno kaj želiš reći. DA, APN je vlasnik tog porkirnog mjesta, jer nije prodano (a valjda nije ni u najmu jer bi u tom slučaju valjda najmoprimac podizao brisače i bušio gume ljudima koji parkiraju na mjesto koje je unajmio).

Dakle ovdje tuženik ne spori vlasništvo na tim mjestom, nego se nada da će od neke stručne osobe dobre duše dobiti odgovore (preko mene, jer se radi o starijoj osobi koja ne koristi Internet) na pitanja iz mog prethodnog posta. I BTW jučer sam provjerio - u tužbi se spominje bespravno uznemiravanje. Pita vlasnik auta - ČEGA? Komada betona na koji od 2005. parkira tko god stigne? Da li APN mora predočiti dokaze koji su mu planovi uništeni/otećžani/odgođeni što je u tom trenu na tom mjestu bio jedan auto? Ili mogu jednostavno reći "dajte lijepo 10000kn"??:glavomozid::glavomozid:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

APN mora dokazat da je tuženik koristi/koristio njihovo parkiralište i da bi ukupan najam bio 10 000 kn.

Možda traže :"prestanak uznemiravanja u vidu uspostave u prijašnje stanje i zabrane daljnjeg uznemiravanja" i "naknada pretrpljenje štete po općim pravima obaveznog prava".

Možda čl.167 http://mojodvjetnik.info/zakoni/narodne-novine/zakon-o-vlasnistvu-i-drugim-stvarnim-pravima-str.4.html

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...
Prvo bi trebali znati po kojem propisu tuže/kažnjavaju, pa bi mogao to pitati onoga od koga si čuo da to rade.

 

Imao sam tužbu na uvid - piše da tuženik uznemirava tužitelja u izvršavanju njegovih vlasničkih ovlasti u pogledu predmetne nekretnine. U prijedlogu za presudu je pisalo da sud naloži tuženiku da prestane uznemiravati tužitelja i da mu se zabrani buduće takvo ili slično uznemiravnaje.

Dakle, ne piše izrijekom niti jedan akt prema kojem tuže.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ali ne traže kaznu od 10.000,00 kuna

mogu tražiti najamninu za nezakonito korištenje nekretnine.

ali moraju dokazati koliko je vremena nekertnina korištena od strane nezakonitog korisnika.

možda traže troškove postupka.

 

tužbu su podnijeli po Zakonu o vlasništvu i drugim stvarnim pravima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Imao sam tužbu na uvid - piše da tuženik uznemirava tužitelja u izvršavanju njegovih vlasničkih ovlasti u pogledu predmetne nekretnine. U prijedlogu za presudu je pisalo da sud naloži tuženiku da prestane uznemiravati tužitelja i da mu se zabrani buduće takvo ili slično uznemiravnaje.

 

Radi se o tzv. actio negatorii - vlasničkoj tužbi za prestanak uznemiravanja.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ali ne traže kaznu od 10.000,00 kuna

mogu tražiti najamninu za nezakonito korištenje nekretnine.

ali moraju dokazati koliko je vremena nekertnina korištena od strane nezakonitog korisnika.

možda traže troškove postupka.

 

tužbu su podnijeli po Zakonu o vlasništvu i drugim stvarnim pravima.

 

opet sam pogledao tužbu - da, u pravu si, ne traže kaznu 10.000kn nego prestanak uznemiravanja. Napisali su da je VPS 10.000,01 kn. Ta 1 lipa sigurno nije bezveze tu, nešto znači u njihovu korist, ili??

I da li je po nekim pravilima ili dobroj praksi to da u tužbi ne piše po kojem točno članku i kojem zakonu je netko tužen?? Majku mu pa ne može se valjda podrazumijevati da svi imaju Internet i znaju se njime koristiti, ili da svi imaju prijatelje odvjetnike koji im mogu protumačiti ono kaj nije eksplicitno napisano a bitno je za materiju....Ili smo stvarno (i po tome) takva banana država?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

u uputi o pravnom lijeku ti je objašnjeno da u rou 8 dana moraš sudu dostaviti očitovanje na tužbu . ako se ne očituješ na tužbu sud može donijeti presudu zbog ogluhei odrediti troškove.

u odgovoru na tužbu izjavi da si parkirao na mjesto koje nije zauzeto ali do sad niko nije tražio da to ne činiš . da je tuižitelj to tražio(i pozivao se na vlasništvo) poštovao bi njegovu želju kao vlasnika. tužitelj nije trpio nikakvu štetu. tužba je nepotrebna.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala vam svima na savjetima u ime tuženika (kao što rekoh - stariji čovjek, ne čita ovo nego mu prenosim).

 

Možete li mi molim vas komentirati ono kaj sam napisao jučer - je li tužitelj obavezan u tužbi navesti točno zakon i članak temeljem kojeg je podignuta tužba?

 

I još nešto - u tužbi izrijekom piše "....tuženik uznemiravao tužitelja na način da je parkirao.....". Koliko ja znam (nisam pravnik), jedina definicija pojma i aktivnosti "Parkiranje" u RH je u Zakonu o sigurnosti prometa na cestama (ili kak se već točno zove taj zakon) gdje se kaže da je parkiranje sve preko 3 minute a zaustavljanje sve do 3 minute. APN tužbi prilaže fotografiju auta tuženika i njihov zapisnik koji su tada sastavili. I zapisnik i fotografija su nastali u isto vrijeme, istu minutu (u zapisniku piše "Datum i sat bespravnog parkiranja xx:yy" i na dnu zapisnika piše "Zapisnik je sastavljen u xx:yy"). Nema nikakvog dokaza da je auto tuženika bio na tom parkirnom mjestu minutu kasnije. OK, APN je predložio da sud sasluša 3 svjedoka (zaposlenici APN-a koji su sastavili zapisnik), i pretpostavljam da će oni reći da je auto bio na tom mjestu i nakon tih xx:yy sati. Dakle biti će 3 riječi APNovaca protiv 1 riječi tuženika koji će tvrditi da se maknuo minutu nakon nastanka slike. Međutim, da li se može pokušati oboriti tužbu u smislu "tužitelj nije priložio nikakav dokaz o PARKIRANJU nego samo o ZAUSTAVLJANJU, prema tome nema ni dokaza da je tuženik uznemiravao na način da je PARKIRAO, prema tome tužba nema osnova"?

Da li se definicija parkiranja iz tog Zakona o sigurnosti na cestama odnosi i na privatne površine??

 

Nadalje, APN predlaže da sud donese presudu da se nalaže tuženiku da "....prestane uznemiravati.....". Te dvije riječi ukazuju na trajanje neke aktivnosti a ne na njeno postojanje samo u jednom vremenskom trenutku (za što postoji dokaz priložen tužbi). APN nije priložio nikakav dokaz da uznemiravanje TRAJE pa prema tome kako sud može naložiti tuženiku da PRESTANE uznemiravati???

 

Oprostite, možda ove neke laičke napomene zvuče smiješno, ali kao što rekoh tuženik nema pravni tim :) nego se nada da ima dobrih ljudi koji su spremni pomoći - hvala još jednom!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne bih se opterećivao sistemom parkiranje-zaustavljanje nego onome što kaže Bovu u postu 7.

 

ok, evo odgovor na teme u postu 7:

traže presudu s 3 stvari:

- "utvrđuje se da tuženik uznemirava....." ---> ne piše "je uznemiravao" nego uznemirava - otkud im to?

- "nalaže se tuženiku da prestane uznemiravati....." ---> ako se ovo prihvati onda se implicira da tuženik JOŠ UVIJEK uznemirava - nema dokaza za to?!

- "nadoknaditi tužitelju troškove postupka...." ----> jel možda zbog ovoga ona 1 lipa u VPS 10.000,01??

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija