Jump to content

Kako naplatiti dug???


anonimno

Preporučene objave

Pozdrav dobri ljudi!!!

Mali sam privatni poduzetnik (završni radovi u graditeljstvu) u manjem mjestu. U zadnje vrijeme naplata postaje pravan nemoguća misija!! Može li mi netko od Vas sastaviti kakav ugovor koji ću gurnuti strankama na potpis prije nego započnem radove da si barem nekako osiguram naplatu??!!?!?!?!?!

Hvala!!!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Tocno, tim clankom je to zabranjeno. Medjutim jedan savjet. Ako je vec takova situacija kakova jest, uzmite si prije pocetka radova odredjene garancije da ce netko to zaista i platiti.

 

Garancije koje su Vam relativno najbolje su :

- hipoteka nad nekretninom (za vecu vrijednost radova)

- cekovi gradjana (riskirate s naplatom ako nema sredstava na tekucem racunu) za manje vrijednosti radova

- fiducijarno vlasnistvo nad necim sto vrijedi barem toliko koliko i vrijednost radova, u praksi bi to moralo biti barem 3 puta veca vrijednost zbog ev. prodaje na drazbi.

 

Sve ostalo je papala mica-maca.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ma najbolja vam je opća klauzula exequendi pa se malo raspitajte o njoj. Ukratko, dužnik pristaje na to da mu po dospijeću, ukoliko ne plati, možete provesti ovrhu na cjelokupnoj njegovoj imovini. Treba se pripaziti na to kad on počne bježati sa imovinom prenošenjem na uže i šire članove obitelji ali i tu ima lijeka putem Paulijana (tužbe) pa kad ga jednom frknu troškovi brisat će se na kraju iz registra i tu treba udriti bez milosti.

 

Živio Kroki!!!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Navijeke i vijeke vijekova !

 

Samo, ja sam pristalica avansnog ili dnevno avansnog placanja ... za taj dan ti meni plati, nema ganjanja, ne trebaju ugovori ...

 

... ak ne platis ja odem pa-pa a ti si trazi drugog majstora.

 

Je, problem je jer svi jedva spajaju kraj s krajem, ali mozda je bolje imati i malo manje posla i raditi s postenim ljudima nego poslije naganjati nekog tko nema nista. Sto cete njemu uzeti ?!

 

Zivio Kroki !

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Postujem Krokija i klanjam se, uistinu, pomogao mi je vec tisucu puta, ali s duznim postovanjem, Kroki zaboravlja da zaduznica ne pomaze ako covjek nema nigdje nista pod milim i dragim Bogom, ni na racunima, ni na tekucim racunima, ni imovine, ...

 

... a fiskali k'o fiskali, lipo mi je caca govorio, odi u fiskale, neko ti kaze lipo dobar dan a ti njemu lipo 300 kuna molim, a danas bice i petsto ... a i bome se obitelj na parnicama dade zbrinut, zato, odo ja sada na upis na pravni pa u fiskale, a do tog vremena, svima lipi pozdrav !

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Tocno, mozda gradi kucu. Ali kuca moze glasiti na sina, na unuka, na suprugu, a Vama kaze da je njegova. Da biste utvrdili istinu, morali biste imati najsvjeziji gruntovni izvadak, a niti to vam nista ne znaci, jer istog dana je mozda u tijeku postupak kojim ce biti stavljena plomba radi prijenosa nekretnine na brata, necaka,. ...

 

Malo si pogledajte samo sto se sve desava oko nas, kako ljudi uistinu mogu prevariti nekoga ako to zaista zele ...

 

... a o svemu ostalom razmislite sami. Zakljucak ?

 

Nije potreban.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pošto-vani...

 

Kroki je jućer malo popio pa se danas trijezni.

 

Ako ga netko nešt tuži obrana će biti "ne sjećam se".

 

Jooooooo, što me glupača trga...

 

Ovak, Ovršni zakon u ruke, pa pronać tam gdi piše ono o davanju podataka (negdje na početku) od mirovinskog, ministarstva, poslodavca, pa ćete pronać na kraju da majstor mora imati neki prihod, a ako nema, onda znate da je njemu gore neg vama pa se barem u tome veselite.

 

Zdr.

 

:-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala vam svima!!!

Ja sam početnik što se tiče svih tih zakona. Vidim da svi imate nekek ideje!!!! ALi situacija na terenu je pravo bojno polje!!! Desi se da mi stranka plati 3000 kn, i ostane mi dužna 800. Kao, platit će za par dana. I onda zovem, šaljem SMS, kucam na vrata koja nitko ne otvara!!! Što u tom slučaju??? Račun sam već ispostavio... I takvih dužnika se u 2, 3 mjeseca dana skupi 15 i više!!!!

 

I gdje da nađem nešto o "klauzuli exequendi????

I da se ponovno vratim onim par rečenicama koje bi mogao napisati na predračun!!!! Može li mi (smije li mi netko) predložiti što da napišem????? Hvala!!!! Kako vi rješavate slične probleme???? Vjerujem da ih ima u svim poslovima, a ne samo u graditeljstvu!!!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako ja narucim radove, netko ih izvede, a ja zelim biti pokvarenjak, uvijek mogu tvrditi da su radovi lose i nekvalitetno izvedeni.

 

Ako sam ja majstor koji radim radove, tko mi garantira da cete mi radove platiti ?

 

Ako sam los majstor i krivo napravim posao, za izvedeni posao uvijek mogu ili traziti oprost i smanjiti naknadu za izvedene poslove ili odustati od naknade.

 

Ako sam dobar majstor koji dobro obavi posao i znam da je dobro obavljen, tada trazim da mi on bude i adekvatno placen.

 

A o cemu mi tu pricamo ?

 

Imamo Zakon o obveznim odnosima koji to sve lijepo regulira.

 

Imamo obostrano povjerenje i onoga tko narucuje i onoga tko izvodi radove.

 

Ako ne vjerujete nekom majstoru, a sto ga onda zovete ?

 

Ako ne vjerujete naruciocu radova, a sto mu onda idete raditi ?

 

Ugovor je pisano slovo, ali Zakon o obveznim odnosima lijepo kaze da Ugovor moze biti i usmen.

 

Za sve sporove odredjuje se nadlezni sud.

 

Ako je korisnik usluga zadovoljan majstorom, pa neka mu onda barem na kraju dana plati te radove koje je izveo, ako je zadovoljan radovima.

 

AKo nije zadovoljan radovima, a majstor i sam uvidja da je zaista fulano, a neka se dogovore ili neka majstor ide pa-pa bez love za taj dan.

 

Imate slucajeva gdje su majstori doslovno izvadili stolariju (PVC ili klasicnu) doslovno iz zidova van nakon sto nije placen racun.

 

Imate slucajeva gdje su majstori doslovno rastavili ograde koju su napravili nakon sto im nije placeno.

 

Ako smo ljudi, dogovorit cemo se. Ako bude lose (zaista) napravljeno, neka majstor ili dade popust ili ide pa-pa.

 

Ako je sve dobro napravljeno, cemu onda muljaze ?

 

Neka narucioc radova dade avans lipo svaki dan ujutro. Ako za taj dan nest nije dobro uradjeno, neka lipo majstor vrati avans.

 

Sve ostale stvari idu na obostrano povjerenje.

 

Sve van povjerenja regulirano je Zakonom o obveznim odnosima, pa svima inima koji tu filozofiraju preporucujem neka ga uzmu u ruke, neka ga dobro procitaju, postoje knjige iz kojih svaki majstor moze uzet sprancu za Ugovor o izvodjenju radova, neka je dopuni prema svojim razmisljanjima i iskustvu na terenu, neka dade takav Ugovor na potpis naruciocu radova, ugovori nadleznost suda, ali isto tako mora znati da u takovom Ugovoru i on mora dati svoje garancije za obavljen posao te nadleznost za utvrdjivanje kvalitete poslova.

 

Sto je jednostavnije ?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

O čemu pričate?Kakav zakon,dajte se čovječe osvrnite malo oko sebe i pogledajte u realan svijet!Notorna je stvar i ako su radovi izvedeni solidno, da su vas najmanje zakinuli oko količine materijala, satnice itd., to svi znaju!Plaćanje na kraju dana?Glupost, kako ćete to izvesti u praksi,dežuranjem na gradilištu svaki sa dip. arhitektom, građevinarom geometrom i sličnima?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Clausula exequendi

 

"Dužnik je suglasan ukoliko po dospijeću tražbine/na po računu/ima br. xyz istu/e ne podmiri u cijelosti da mu se zaplijeni sva imovina koju posjeduje (kako pokretna tako i nepokretna) pa da se vjerovnik iz iste namiri po vlastitoj volji."

 

Ako je pošten potpisat će, ako ne radije krenite dalje.

 

Srdačan pozdrav

K

 

:-P:-P:-P:-P:-P:-P:-P:-P:-P:-P

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ZAista Vam hvala!!! Već sada mogu mirnije spavati!!!! NAdam se da će ovo u praksi zaživjeti!!!! Bilo je na ovu temu svakakvih komentara. Ja kao majstor smatram da se jedino pošten rad mora pošteno platiti!!! Da ima više poštenih majstora koji svoj posao rade kako treba i situacija bi za nas ostale bila bolja!!!! Ja iza svojeg posla uvijek stojim pa zato i hoću svoje novce koje sam krvavo zaradio!!!

Hvala najljepša!!!!!!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija