Jump to content

ukinuta presuda Županijskog suda


neodlučan

Preporučene objave

nakon zamolbe /žalbe predsjedniku Županijskog suda presuda županijskog suda upućena Građanskom odjelu tog suda radi zauzimana stava po istoj presudi.

obavjest predsjednika suda je da je Građanski odjel ukinuo presudu tog suda i vraćena je na ponovno raspravljanje.

 

nova odluka još nije donešena.

 

dali ima kakvu težinu obavjest predsjednika županijskog suda sa žigom suda, potpisom predsjednika suda, brojem predmeta i datumom za donošenje obavjesti ?

dali je nakon ove obavjesti Županijski sud dužan donijeti novu odluku?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zakon o sudovima

Članak 6.

(2) Odluku suda smije mijenjati i ukidati samo sud u čiju nadležnost spada predmet u postupku propisanom zakonom.

 

zar drugostupanjska presuda ne spada u nadležnost županijskih sudova.

 

zar ponovno ispitivanje odluke, zbog prigovora predsjedniku suda, od strane građanskog odjela nebi bilo ujednačavanje sudske prakse i kontrola zakonitosti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovana!

.Pod pretpostavkom da je županijski sud bio žalbeni sud ,tada je slijedeća instanca Vrhovni sud RH , a ne predsjednik suda .Vrhovni sud je nadležan da odlučuje o redovnoj i izvanrednoj reviziji.

Konzultirajte se s pravno educiranom osobom kojoj ćete podastrijeti dokumentaciju i pismena .

 

Pozdrav!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

zbog male vrijednosti spora revizija nije bila moguća.

 

poslije zaprimanja zamolbe za pojašnjenjem presude predsjednik županijskog suda uputio presudu tog sudana uputio predsjedniku građanskog odjela, zbog zauzimanja pravnog stajališta.

kako sam obavješten od presjednika suda presuda je ukinuta i postupak vračen na ponovno odlučivanje .

valjda predsjednik suda koji je i dugogodišnji sudaczna šta radi.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani !

 

U Vašem slučaju možda je riječ o ukidanju klauzule pravomoćnosti i ovršnosti.

Za ukidanje klauzule pravomoćnosti i ovršnosti nadležam je sud koji je u prvom stupnju odlučivao .Sud ako za to postoje uvijeti donosi rješenje kojim se zahtjevu za ukidanje klauzule udovoljava ili se zahtjev odbija .Na rješenje općinskog suda dozvoljena je žalba u roku od 15 dana i o toj žalbi odlučuje županijski sud ,koji može ukinuti klauzulu pravomoćnosti i postupak se vraća na početak .

Jedan od slučajeva kada se ukida klauzula pravomoćnosti je iz razloga neuredne dostave ,

,zatim u slučaju kada je recimo pravna osoba prestala postojati ,a sud je donio predudu iako je tužitelju ili tuženiku prestalo svojstvo stranke u postupku -brisanjem pravne osobe iz sudskog registra ili smrću fizičke osobe i u drugim slučajevima u skladu sa zakonom .

 

Pitanje niste jasno postavili i radi toga forumaši mogu samo nagađati što se desilo u konkretnom slučaju .

Pozdrav !

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

radi se o pričuvi.

prvostupanjski sud je odbio tužbeni zahtjev tužitelja zbog nedostatka altivne legotimacije.

drugostupanjskom presudom, po žalbi tužitelja, prvostupanjska presuda ukinuta i vraćeno na ponovnio postupak.

u ponovljenom postupku prvostupanjski sud ponovo odbio tužbu tužitelja zbog nedostatka aktivne legitimacije i presudu obrazložio, kako je to tražio drugostupanjski sud.

po žalbi tužitelja drugostupanjski sud preinačio presudu prvostupanjskog suda i poništio (nepostojeće) rješenje prvostupanjskog suda o trošku i vratio na ponovni postupak.

nakon moje zamolbe predsjedniku drugostupanjskog suda za pojašnjenjem presude dobio sam obavjest iz ureda predsjednika da je predmet prislijeđen građanskom odjelu radi zauzimanja stava po istoj presudi.

nakon 16 mjeseci dobijam obavjest predsjednika županijskog suda da je presuda ukinutai vračena na ponovni postupak.

od tada (8.travanj 2008.) nije donešena nova odluka županjskog suda . ja je nisam dobio (ako odluka postoji).

 

koju važnost ima obavjest predsjednika suda sa brojem i datumom ?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Koji se konkretno članci zakona navode u obavijesti predsjednika Županijskog suda?

 

To da li je donesena nova odluka možete provjeriti u pisarnici suda, a obavijest predsjednika suda znači samo to da je predsjednik suda odgovoran, u granicama sudačkog imuniteta, za valjanost i istinitost toga što je potpisao. Za sam postupak obavijest nema značenja, jer u postupku može odlučivati samo sudac (ili više njih ako se radi o vijeću) kojima je predmet dodijeljen.

 

Ovo što vi opisujete moguće je samo u vrlo posebnom slučaju postojanja razloga za ponavljanje postupka isključivo na drugom stupnju (u ovom slučaju bi taj razlog mogao biti nepostojanje legitimacije tužitelja), ali se zahtjev za ponavljanje postupka ne podnosi predsjedniku suda niti uopće drugostupanjskom sudu. Predsjednik suda je mogao vašu zamolbu/pritužbu/žalbu interpretirati kao zahtjev za ponavljanje postupka i proslijediti kamo treba, ali bi to onda u svojim dopisima svakako morao navesti. O ponavljanju postupka ne može odlučiti ni predsjednik suda niti odjel suda, kao što to proizlazi iz vašeg opisa, a vi biste trebali dobiti rješenje o tome da se postupak ponavlja.

 

Dakle, ili tu još nešto niste opisali kako treba, ili su na tom sudu jako inovirali sudsku praksu bez oslonca na Zakon o parničnom postupku.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Treba mi pomoć ako mi netko može nešto dobro reći.

Pokušati ću biti kratka iako mogao bi se roman napisati.

Moj stariji brat dosta godina brinuo se o maminoj sestri i njenom mužu. Briga je bila od odlaženja u dućan, kod liječnika, apoteka, šetnja sa starim koji je imao Parkinsa, od pomoći u kući i svakodnevno tako.I da stvar bude bolja živjeli su 25 km dalje od nas!!! Teta je stalno govorila kako mu nešto od njihovog imanja mora ostaviti ali sve je ostalo na riječima jer je teta iznenada preminula. Ostao je bolestan njezin muž oko kojeg se iduća 2 mjeseca moj brat brine i u razgovoru tetak tvrdi kako će nešto dati mome bratu ali tu su i njegova braća u Sloveniji koja do tada nisu prstom mrdnula. Jednog dana oni se pojavljuju, mog brata tjeraju, mijenjaju bravu i uzimaju tetka u Sloveniju gdje je živio još 1 godinu te preminuo. Netko je mom bratu rekao pošto ga nisu isplatili za pomoć, neka sudskim putem potražuje samo isplatu za brigu oko njih što je brat i učinio. Na sudu je bilo brdo svjedoka u bratovu korist koji su svi odreda potvrdili kako se brat brinuo o njima svakodnedvno i kako bez njega ne bi mogli funkcionirati jer su bili nemoćni i po kruh odlaziti.

Da skratim...na prvostupanjskom sudu mi smo parnicu dobili ali Slovenci su napisali žalbu i drugostupanjski sud je vratio sve na prvostupanjski sud zbog utvrđivanja činjenica!

Da li mi netko može sada reći što to znači, što će se sada dogoditi i što bismo mi trebali učiniti da ipak presuda bude na našoj strani. Pretpostvaljam da Druga strana ide sa žalbom da nigdje ne piše neki ugovor da bi išta mom bratu trebali isplatiti. Zahvalna na svakoj pomoći!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako je drugostupanjski sud ukinuo prvostupanjsku presudu zbog pogrešno i/ili nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja, onda će prvostupanjski sud morati utvrditi te činjenice koje su važne za donošenje odluke. Dakle, prvostupanjski sud će ponovno pozvati stranke na ročište da iznesu svoje dokaze. Drugostupanjski sud je u obrazloženju vjerojatno ukazao na to koje konkretno činjenice ne smatra dobro utvrđenima. Ako se prva odluke temelji uglavnom na iskazima svjedoka, vjerojatno je drugostupanjski sud u njihovim iskazima našao elemente koji ih dovode u pitanje ili u međusobnu kontradikciju.

 

Da biste uspjeli u tužbi, morate postupati kako ste postupali i u prethodnom postupku. Dakle, trebate iznositi dokaze koji vama idu u korist a pobiti dokaze druge strane tako da svojim dokazima dokažete da nisu istiniti i/ili da ne dokazuju to što protustranka tvrdi i/ili nisu relevantni za odluku. To može uključivati i ponovno pozivanje svjedoka zbog dopune ili provjere njihovog prvoga iskaza.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zahvlajujem na brzom javljanju.

Ma mi smo imali brdo svjedoka koji su potvrdili da je moj brat bio svakodnevno kod tete, da im je kupovao, nosio namirnice, pelene, i sve što je trebalo ali nitko ne može potvrditi da je teta obećala brata isplatiti za sve što im radi.

To znamo samo mi ukućani ali nismo otišli to potvrditi na sud jer je naša odvjetnica smatrala da nije potrebno i da će biti dovoljni ovi svjedoci koji potvrđuju dolaženje moga brata. Dakle nema nikakvog papira da su išta mom bratu obećali a nije se to ni potvrdilo na sudu od strane svjedoka. Mislim da je tu glavni problem. Zato se i bojim kako će to završiti. U stvari moj brat nije tražio dio imanja nego smo da mu se isplati - plati ono što je za njih radio. I to je to.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Spor se ne dobija na temelju onoga što je istina nego na temelju onoga što se na sudu može dokazati (iz jednostavnog razloga: suci nemaju nadnaravne moći).

 

Nužna nezgodna posljedica toga je da se može "dokazati" i ono što nije istina, naročito ako se sve temelji na subjektivnim iskazima svjedoka. (Birtija kod suda se nekad kolokvijalno nazivala "Kod lažnog svjedoka", ne znam je li još tako. Tako su nastale divizije boraca NOB-a, a sasvim sigurna i pokoja barem bojna ako ne i brigada branitelja. To zvuči kao više ili manje duhovita dosjetka sve dok se ne nađete u toj koži, onda odjednom postaje ozbiljno.)

 

Na temelju takve pretpostavke se podiže tužba, i zato je ishod po svakoj tužbi, pa i onoj kod koje je tužitelj 100% u pravu, barem donekle neizvjestan.

 

Tu nema pomoći.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zahvaljujem.

Javim kada dobijem papire da vidimo što je točno napisano u razlogu ukidanja prvostupanjske presude, tj. koje se to činjenice moraju dokazati.. Ako sve ne ode u zastaru. Jer piše da se papiri čuvaju do 2019. A kako je naš sud "hitar" vjerojatno će poći u zastaru. Jer ovo smo čekali 2 godine.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nema zastare u građanskim sporovima dok oni traju. Može se samo zakasniti podnijeti tužbu (ili obaviti neku radnju u postupku), a kad je jednom tužba podnesena u roku, zahtjev ne može više zastarjeti. Inače bi se naše sudstvo lako riješilo koje stotine tisuća predmeta i preko noći postalo ažurno :-)

 

Na što vam se odnosi ovaj rok do 2019., ne znam ali spisi se ne "čuvaju" dok su u radu tj. sve dok nije donesena konačna odluka. Tek nakon toga počinju teći rokovi određeni propisima o čuvanju sudskih spisa.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Evo ovako. Ja sam sve to našla preko interneta. Tako da papira još nikakvih nismo ni vidjeli ni dobili.

U tablici gdje pišu godine - datum pokretanja postupka, datum posljednje dodjele, datum donošenja odluke, datum otpreme, datum arhiviranja, i na kraju stoji "Rok čuvanja spisa". I tu je datum i godina 2019. Zato sam mislila da ako se do tada ne pokrene ništa da ide u zastaru. Nisam znala da to ne ide u zastaru kad su građanski sporovi u pitanju.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 godina kasnije...

Evo mene opet pa ako netko pročita molim da mi porkomentira ili da neki savjet.

Kao što sam već gore navela sudimo se oko plaćanja zbog pružanja pomoći. Županijski sud vratio je presudu na općinski sud radi utvrđivanja činjenica.

Sada smo imali svjedoka koji je rekao da je teta pred tim svjedokom izjavila da pušta mojem bratu stan a i ja sam otišla posvjedočiti istu stvar i rekla koliko smo pomagali. Sada imamo posljednje ročište na koji se javila kao svjedok žena iz Slovenije koja se posljednjih godinu dana brinula za tetka i koja će, po svoj prilici govoriti laži jer je i na prošlom suđenju na hodniku bila vrlo neugodna te napadala moju mamu kako nije kod te svoje sestre bila 3 godine, iako ovi iz Slovenije nisu nikako dolazili i nemaju pojma što se događalo kod tete u kući.

Doći će i doktor koji će posvejdočiti koliko je puta bio kod njih i kako je moj brat s njima dolazio na preglede.

Što sada dalje?

Pretpostavljam da će Općinski sud opet presuditi u našu korist. Međutim da li Slovenci opet imaju pravu dati tužbu na Županijski sud?

Kolika je mogućnost da u konačnici mi sve izgubimo? Što ako Županijski sud opet presudi u korist Slovenaca? Ja molim za savjet i pomoć.

Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Međutim da li Slovenci opet imaju pravu dati tužbu na Županijski sud?

 

Imat će pravo žalbe,jednako kao i vi, ukoliko nećete biti zadovoljni presudom.

 

Kolika je mogućnost da u konačnici mi sve izgubimo?

 

To je na temelju ovih podataka ovdje nemoguće za odgovoriti.

 

Što ako Županijski sud opet presudi u korist Slovenaca? Ja molim za savjet i pomoć.

 

Ili će se sve opet vratiti na početak, i to najvjerojatnije k novom sucu, ili će se žalba "Slovenaca" odbiti, čime vi dobivate.

 

Postoji i treća varijanta, da ŽS preinači prvostupanjsku odluku, ali to je toliko rijetko, da nema smisla ni spominjati, a u ovakvim predmetima je faktički nemoguće.

 

Nakon pravomoćnosti odluke, postoji pravo revizije VSRH-u, ukoliko je ista dopuštena.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

G - man - hvala. Ja se ipak nekako nadam da bi presuda morala biti na našoj strani. Pa nešto valjda vrijede izjave tih silnih svjedoka. Jedni su potvrdili kako je brat svakodnevno dolazio a drugi, nas 4, je potvrdilo da su mu obećali ovi nešto ostaviti.

Pa nismo valjda takve "sreće" da se sve okrene protiv nas!

Slovenci, istina mašu nekakvim papirima na kojima stoji svakodnevna kupovina,kroz dvije godine, koju je obavljao moj brat pa na tim papirima piše koliko mu je dato novaca, koliko je on potrošio a kao ostalo mu je teta puštala za džeparac. međutim taj džeparac je bio uvijek najviše 6 kn. I sada oni govore kako je on bio plaćen za svoj posao. Užas! A on se brinuo sam o njima oko 8 godina a prije toga moj tata im je pomagao u svakojakim poslovima

Ok. Još nešto...kad ovi daju žalbu na Županijski sud i kad se to tamo bude preispitivalo i utvrđivalo, da li mi možemo biti prisutni ili to porotnici sami rješavaju i mi nemamo pravo prisustva....

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 godina kasnije...

Evo pred dvije godine sam ovdje sve napisala pa se neću ponavljati jer napisano je sve. U glavnom bila je tužba na Zupanijskom  sudu i rješenje smo dobili i izgubili parnicu.. očajna sam. Ne znam sto dalje i sto se još može. Županijski sud odbacio je tužbu mog brata jer nema ništa na papiru a izjave svjedoka nisu im ni bile važne. To uopće nisu prihvatili iako je uz mene još troje svjedoka dali izjavu da je teta rekla da će bratu ostaviti stan. Ali to nije prihvaceno i brat mora platiti pozamašnu svotu tuženoj strani. I sto sada? Kaže naš odvjetnik da imamo pravo još tražiti izvanrednu reviziju i  ustavnu tužbu. Dajte mi neki savjet. Da li se to uopće isplati. Koliko će nam to podići i sada već veliki trošak. 

A čitam da se ta izvanredna revizija može dati ako je trošak suda veći od 200 000kn. Svaka pomoć i savjet dobro će nam doći.

uređeno: od MMK
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...
, MMK je napisao:

A čitam da se ta izvanredna revizija može dati ako je trošak suda veći od 200 000kn. Svaka pomoć i savjet dobro će nam doći.

Redovna revizija, ako je vrijednost predmeta spora (dakle, vrijednost onoga oko čega ste se sporili) veća od 200.000,00 kn. Izvanredna revizija može i bez obzira na taj uvjet.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 godina kasnije...

Dobar vecer, evo opet pokrecem istu, vec gore, otvorenu  temu, dakle, mislim da sam vec sve napisala, pa da se ne ponavljam.....na sudu smo,vec od 2008. godine, Opcinski sud donese  presudu u nasu korist, suprotna strana se zali na Županijski sud, taj, vrati sve  na opcinski, koji uz jos svjedoka opet donese presudu u nasu korist, superotna strana se opet zali na Županijski koji presudi u njihovu korist. Nas odvjetnik sve salje na VSRH, cekamo dvije godine da bi sada dosao poziv opet od opcinskog suda, jer je VSRH ponistio i presudu Opcinskog i presudu Županijskog suda......zanima me sto to znaci? Da li to znaci da vise ne vaze sve one izjave svjedoka koji su svjedocili u našu korist, da li to znaci da sve krce od nule, kao da do sada nista nije bilo ili sto? Da li bi trebalo iste svjedoke ponovno zvati da svjedoce??????

Naravno mi sada trazimo povrat novca koji su naplatili za troskove ali kako su u Sloveniji, kako doci do tih novaca? Da li im se moze “sjesti” na nekretninu koju imaju u RH? 

Moze li mi itko objasniti sto sada ovo sve znaci....

zahvalna na svakom odgovoru.....

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

, MMK je napisao:

Naravno mi sada trazimo povrat novca koji su naplatili za troskove ali kako su u Sloveniji, kako doci do tih novaca? Da li im se moze “sjesti” na nekretninu koju imaju u RH?

U konkretnom se slučaju radi o stjecanju bez osnova. 

Iz sudske prakse:

Kad je u revizijskom postupku ukinuta pravomoćna presuda na temelju koje je, u ovršnom postupku prisilno naplaćena tražbina, osnovan je zahtjev za vraćanje onog što je naplaćeno u ovršnom postupku, na temelju stjecanja bez osnove, neovisno o tome što između stranaka i dalje traje postupak o istoj tražbini.

VSRH, Rev-737/2002-2 od 21. rujna 2005. godine.


Kad je iznos dosuđen pravomoćnom presudom tuženik isplatio tužitelju, a ta je presuda odlukom revizijskog suda naknadno ukinuta uz vraćanje predmeta na ponovno suđenje, tužitelj je u obvezi vratiti tuženiku primljeni iznos neovisno o tome kakav će biti rezultat ponovnog suđenja.

Vrhovni sud Republike Hrvatske Rev 516/2010-2 od 14.7.2010.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija