Jump to content

Darovni ugovor


halden77

Preporučene objave

poštovanje svima. htio bih upitati neko tko se razumije u darovne ugovore za savjet.

naime radi se o sljedećem jedan moj rođak živio je u obiteljskoj kući sa roditeljima, tadašnjom suprugom i dvoje djece. nakon svađe sa tadašnjom suprugom i svojim roditeljima on se odselio iz kuće svojih roditelja, što je supruga tada iskoristila tu ljutnju roditelja na njega sa pričom kako će on u kuću dovesti neku drugu ženu ( koju on niti je imao a niti ima sada) a nju sa djecom otjerati, te su oni darovnim ugovorom obiteljsku kuću darovali njoj (nije bilo nikakve prisile niti su njegovi roditelji mentalno zaostale osobe). Nakon nekih godinu dana moj rođak se i pravomoćno razveo od tadašnje supruge. Njegovi roditelji tada su shvatili što su napravili pa mu ispričali kako su kuću darovali njegovoj bivšoj supruzi. Rođak se htio vratiti svojim roditeljima (koji su bolesni da im pomogne) s obzirom da se bivša supruga sa djecom odselila, no ista mu je rekla ukoliko se vrati s obzirom da je ona vlasnik kuće da će joj morati plaćati stanarinu. Sada su njegovi roditelji pokrenuli sudski postupak protiv bivše supruge poradi poništenja darovnog ugovora.

Ovim putem postavljam pitanje, dali rođakova bivša supruga ima pravo njega tražiti da joj plaća stanarinu ako useli u kuću i imaju li njegovi roditelji šanse poništiti taj darovni ugovor.

Hvala na odgovorima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

znači u biti nema šanse da se darovni ugovor poništi ni iz kojeg razloga

 

Po mom mišljenju - nema.

 

Da li u darovnom ugovoru mora stajati stavka da se nešto daruje tek poslije smrti?

 

Samo ukoliko idete u varijantu darovanja za slučaj smrti. Obratite pozornost (glede oblika) na čl. 491. http://www.zakon.hr/z/75/Zakon-o-obveznim-odnosima

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

S obzirom da nisam upoznata zakonima na tom podrucju zelim napraviti ono sto je da budem iskrena najpovoljnije po mene i zato cu angazirati odvjetnika. Ne zbog objesti nego zbog toga sto je postajao usmeni dogovor i posljednja zelja pokojnika pred svjedocima koju su nasljednici zanemarili i izjavili da su u trenutku zatecenosti pristali na to. E sad, osporiti oporuku ili nesto drugo ...sasvim svejedno.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija