Jump to content

Darovni ugovor i ovrha na darovanoj nekretnini


jasna ri

Preporučene objave

Sin bi mi darovnim ugovorom darovao stan, u čijem je posjedu više od 20 god. Na predmetnom stanu je zabilježena ovrha cca 11 000 kn (neka iizgubljena parnica). Na katastru nam je rečeno da ne mogu prenijeti stan na sebe dok se ne plati ovrha, i uputili na ovršnu pisarnu. tu nam kazuju cifru, da je to inicijalni dug i upućuju na ovrhovitelja (odvjetnički ured) da nam oni izračunaju točno cifru. Mi smo voljni izmiriti taj dug. Pitanja:

1. Plaćam li ja kao majka porez, kad ide sin-majka (na poreznoj rekli -ne)?

2.Kako ide postupak povlačenja ovrhe, trebamo li otići u taj odvjetnički ured i dogovoriti s njima, strah me je , kome platiti, i šta oako oni nakon toga ne povuku ovrhu (teret na vlasničkom)?

3.Ukoliko uspješno to riješimo, je li postupak dalje, idemo javnom bilježniku ovjeriti samo potpis (kažu cca 50 kn), potom na porezno, i onda na katastar upisati se u zemljišne knjige?

Unapred hvala na svakom savjetu, jer nas je naš odvjetnik (prijatelj) koji je vodio cijeli spor "otpilio"!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Na prvi pogled,slucaj djeluje kompliciran,no vrlo jednostavan ako dug izmirite.

Za pocetak valja naglasiti da bi u vasem slucaju bili oslobodjeni od placanja poreza na promet nekretnina,buduci da se vrsi darovanje u odnosu potomak-predak,no to neisljucuje obvezu da nadleznoj Poreznoj upravi prijavite nastanak porezne obveze(rok 30 dana).

Prema odredbama Ovršnog zakona u vashem slučaju,sud je nakon donošenja rješenja o ovrsi, po službenoj dužnosti izvršio zabilježbu ovrhe u zemljišnim knjigama,cime je ovrhovoditelj stekao pravo namirenja iz nekretnine,glede cega vise nije dopušten upis promjene prava vlasništva utemeljen na raspoložbi vaseg sina (konkretno darovnog ugovora), bez obzira kada je raspoložba poduzeta, osim ukoliko prijedlog za upis prava vlasništva nije predan prije pokretanja ovršnog postupka,sto u vasem slucaju nije,zbog cega nećete moći darovni ugovor provesti u zemljišnim knjigama, i to sve dok vjerovnik/ ovrhovoditelj ne povuče prijedlog za ovrhu i izvrši brisanje zabilježbe ovrhe u zemljišnim knjigama,ili od istog dobijete suglasnost na brisanje ovrhe nakon čega je ugovor provediv.

Ugovor moze te saciniti osobno Vi,s tim sto je potrebna ovjera potpisa,buduci da se radi o pravnom poslu koji za cilj ima prenos prava vlasnistva na nekretnini.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani HVALA na iscrpnom odgovoru.

No, nisam shvatila što nam je činiti. Pitanja:

1. Trebamo li direktno otići u odvjetnički ured, koji zastupa ovrhovitelja, i kad nam obračunaju točni iznos ovrhe s kamatama, njima platiti i potom od njih ishodovati suglasnost za brisanje ovrhe? Može li tu biti kakvih "zavrzlama" i koliko to vremenski dugo traje (s obzirom da mi imamo te novce)?

2. Jer ako to traje dugo (sin se žuri, ide u Kanadu), možemo li ići "obrnutim" putem.

-kod j.b. ovjeriti potpis,

- potom na poreznu, prijaviti nastanak porezne obveze,

- i tad na katastar, podnijeti prijedlog za upis prava vlasništva na mene

Jer u tom slučaju, sin može na put, ja čekam suglasnost za brisanje ovrhe i kad je dobije, upišem se kao vlasnik!

3.Može li Darovni ugovor biti tipski (iz Narodnih novina), kod koga je samo ovjera potpisa cca 50 kn, ili treba biti (kako su mi neki rekli) solemnizirani koji pak poprilično košta?

Koliko je primjeraka tog ugovora potrebno? Napominjem da sin daruje i stan i stvari u njemu!

Unapred hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

1.DA,nebi trebalo dugo trajati.

2.Obrnutim redosljedom moze te ici,ali sve do prijedloga za upis prava vlasnistva,znaci tu vam je potrebno brisanje zabiljezbe.

3.DA,moze biti tipski(narodne novine)ovjera potpisa

po jedan ugovor za vas,javnog biljeznika,poreznu upravu i z.k.ured.

Napomena:kad budete pisali ugovor,vodite racuna da oznake nekretnine u ugovoru budu identicne sa onima iz zemljisno knjiznog izvatka(k.c...z.k.ul....k.o...,povrsine....m2)U suprotnom ce biti problem prilikom provedbe ugovora kroz zemljisne knjige.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani,

Imam dosta kompliciranu situaciju pa Vas molim ako možete pomoći. Naime, otac je sinu darovao kuću prije tri godine skoro, kada je bio bolestan. Isto tako kada je darovao kuću, izvukao je Izjavu (nije anex Ugovoru, niti ništa, nego zasebno), u kojoj se sin obvezuje ocu na njegovo traženje vratit kuću tj potpisati sporazumni prekid Ugovora,sin naivno to potpisuje, u namjeri da ocu pokaže da nema namjeru bit nezahvalan za darovanje. Otac je imao teretovnicu na kuću koju je sin platio, i imao je dva sudska spora u tijeku, nakon što je vlasništvo prešlo na sina, stigle su zabilježbe sporova na kuću i tužio se i sin da je on to svjesno prihvatio kako bi ocu pomogao ne vratiti dug. Međutim sin je preuzeo već i platio teretovnicu i puno drugih dugova i jednostavno nije imao više novaca isplatiti ovo do sada. Sada je u pregovorima sa njima kako da se to riješi i spreman je cijeli dug preuzeti na sebe...Ali otac je u međuvremenu bolje i počeo je raditi probleme, jer sada bi on opet htio biti vlasnik, i pozivao je agencije za nekretnine i predstavljao se kao vlasnik, i čak je potpisao par ugovora o posredovanju prodaje nekretnine...sin je to saznao i konfrontirao ga i izbila je velika svađa, gdje otac prijeti je on vlasnik i da će on sinu oduzeti kuću i izbaciti ga van, jer je sin njega osramotio pred prijateljima (tj agencijom) jer je rekao da je on vlasnik a ne njegov otac i da ima i zabilježbe na kući i da nema namjeru kuću prodati dok se to ne riješi. Sada otac ludi, prijetio je da ako sin opet njemu "upadne" u stan pred njegovim društvom da više neće izaći van....i da će on ići kod odvjetnika...njegova namjera je izbaciti sina i njegovu obitelj iz kuće...Pitanje, da li on to može na osnovu te Izjave? Jer u Darovnom Ugovoru piše da on neopozivo daruje kuću svome sinu...Sin nema namjeru potpisati sporazumni jer otac time potezom namjerava sina izbaciti iz kuće, a sin mu plača sve i dao mu je punomoć na svoj račun koji da napomenem otac beozbrazno iskorištava...Otac ima povijest, pogotovo u zadnje vrijeme da prijeti ne samo sinu, nego i drugim ljudima, nedavno je prijetio da će probosti jednog čovjeka jer mu je ovaj dignuo živce, isto tako je umalo sa autom pokupio jednom čovjeka jer je izletio na glavnu cestu bez da je gledao. I ova njegova namjera je samo sila da se osveti sinu. Oprostite na dugom postu, ali situacija je jako ozbiljna, a ako oca prijavi na policiju zbog prijetnji boji se za svoj život jer bi ovaj bio u stanju svašta napraviti....

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Sin je vlasnik nekretnine,treba izbjegavati bespotrebnu prepirku s ocem,buduci da isti nemoze sklopiti valjanu kupoprodaju sa eventualnim kupcem,iz razloga sto ce svaki kupac provjeriti stanje nekretnine,pa kad vidi da je vlasnik neko drugi(sin),te da postoje tereti,zabiljezbe spora,...pobjece od takve kupoprodaje.

S druge strane,nema tu vise ni sporazumnog raskida ugovora,buduci da je isti ispunjen,a realno gledajuci sin je istu nekretninu stekao "teretno",uzimajuci u obzir izmirenja dugovanja prema vjerovnicima njegovog oca.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Znači li to da otac ne može kao što misli sa tom Izjavom poništiti Darovni Ugovor? Nisam razumjela što ste mislili da nema tu više ni sporazumnog raskida ugovora? Zaboravila sam spomenuti, da je problem, što je otac ipak potpisao sa nekim agencijama ugovor, što mi nije jasno, i na osnovu njegovog potpisa su te agencije objavile kuću na internetu. Nema još energetskog certifikata, i sin ne želi prodati kuću bez toga, želi sve legalno, za razliku od svoga oca koji misli sve malo "sa strane" raditi. Oko njega se skupljaju neki čudni ljudi, a on naivno vjeruje svima osim svojoj obitelji naravno. I tako je povjerovao jednom liku da će mu se certifikat napraviti besplatno pa će se naplatiti tek kad kuća proda. I sin je rekao ne, da on ne želi tako, nego će on to platiti i raditi sa ovlaštenim certifikatorima. To je stvarno iscrpljujuće, jer bi on bio u stanju dati izraditi certifikat i ne željeti ga platiti....jako teška naravi i uz to ima agresivnu crtu...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Postovana,

u darovanju je obveza darovatelja jasna,predaja dara u posjed,dok s druge strane obveza na strani daroprimatelja je prihvatit dar,u vasem slucaju se vidi ispunjenje ugovornih obveza,a sto je sve provedeno u zemljisnim knjigama,e sad se postavlja pitanje sto se tu ima vise raskinut,izuzev ako obveza na strani daroprimatelja jos uvijek traje,u vidu nametnute obveze,no takva obveza mora biti uglavljena u osnovnom pravnom poslu,a ne nekakvim naknadnim neformalnim papirima,koji nepredstavljaju aneks.

To sto je otac sklopio ugovor s agencijom predstavlja cinjenicu laicki receno,kao i da sam ja sklopio ugovor,buduci da otac a i" ja"imamo ista vlasnicka ovlastenja po pitanju konkretne nekretnine.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U redu, hvala Vam puno na odgovoru. Evo Gospodin otac je došao od odvjetnika sa ponudom prekida Darovnog Ugovora ili da sin pristane da se proda kuća s time da se vlasništvo odmah vrati na oca, i da će otac nakon prodaje podijeliti novac. To nikako ne dolazi u obzir jer bi otac sina isti tren izbacio iz kuće. Nevjerojatan je, i to nakon svega što je sin za njega napravio i platio mu sve dugove i u postupku je preuzimanja zadnjega duga svoga oca na sebe! A nigdje u Ugovor o Darovanju ne piše ništa, nego da otac neopozivo i besplatno daruje nekretnine sinu, i u slučaju da se sinu što desi prije smrti oca, da kuća ide na potomke, ako nema potomaka da ide na njegovu sestru. A u slučaju smrti oca, sin se obvezuje svojoj sestri darovati dio kuće. Nigdje ne piše u Ugovoru da se kuća može ili treba u bilo kojem scenariju vratiti ocu. Što bi sada sin trebao napraviti po Vama najbolje? Čekati da ovaj digne tužbu i dignuti protutužbu ili?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani,

Pokušala sam obrisati ovu poruku tj urediti, ali nikako ne mogu, pa Vas molim ako samo moju zadnju objavu možete ukloniti? Broj 9, jer ionako ste mi dali odgovor prije na pitanje. A ne želim gnjaviti sa pretjeranim detaljima, ionako ćemo morati do odvjetnika ako se digne tužba....

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Poštovani,

Sin je imao ovrhu na stanu, nagodili smo se s ovrhoviteljem, platili dug i od ovrhovitelja dobilikopiju zahtjeva za brisanje ovrhe u z.k. zaprimljenu 07.05.2014. na Općinskom sudu u Rijeci.

Istu sam kopiju direktno odnijela i na ovršnu pisarnu i tamo su je priložili u spis i obećali ubrzati postupak koliko mogu.

Danas sam otišla na gruntovnicu, s 2 primjerka prijedloga za upis, platila 250 kn. pristojbe,priložila potvrdu Općinskog suda da su zaprimili od ovrhovitelja zahtjev za brisanje ovrhe, te ovjereni Darovni ugovor (sin je darovao meni majci dotični stan).

U gruntobnici su odbili zaprimiti to i uputili opet na ovršnu pisarnu (gdje sam već bila 07.05. s kopijom ).

Pitanje:

1. Smiju li odbiti na gruntovnici zaprimiti prijedlog za upis, uz obrazloženje, da mi neće odobriti prijenos vlasništva,iako sam u spis pridodala kopiju izjave ovrhovitelja da je duh podmiren i zahtjeva brisanje u z.k. s pečatom Općinskog suda(zaprimljeno). Trebali doista čekati rješenje od suda (i ja i gruntovnica), i tek onda predati prijedlog za upis?

2. Zna li se koliko cca dugo traje taj proces do dobivanja Rješenja za brisanje ovrhe u z.k.

3. Gubim li išta ako inzistiram u gruntovnici da zaprime prijedlog za upis?

Unaprijed hvala, a hvala i za prijašnje odgovore, jer sam postupila po vašem savjetu, i doista se sve odvijalo kako ste me savjetovali!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

u sudu postoji i pisarnica koja zaprima pismena. na kopiju pismena žigom ovjere zaprimanje pismena.

 

zahtjev za upis vlasništva predati u pisarnicu. u privitku i ostalu potrebitu dokumentaciji uz 250,00 kuna za sudsku pristojbu.

tada ti sud treba donijeti rješenje na koje imašpravo žalbe.

promijena vlasništva bi trebala biti moguća osim ako postoji zabrana otuđenja nekretnine.

budući vlasnik preuzima nekretninu u stanju u kom se nalazi.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani,

Nisam sigurna da sam dobro shvatila Vaš odgovor.

U kratko ću ponoviti: Skopijom zahtjeva ovrhovitelja za brisanje ovrhe, zaprimljene na Općinskom sudu, idem u sudsku pisarnu (pretpostavljam da ste mislili na pisarnicu Zem.-knji. odjela ili ne, jer ima ovršna, kaznena prijemno-otpremna.., koja?) i oni udare nato žig.

Potom u toj istoj pisarnici predam prijedlog za upis, svu potrebnu dokumentaciju i uplatnicu za pristojbu (250 kn).

Dakle pitanje: u koju pisarnicu, nadam se da to nije isto gdje sam danas bila (z. k. odjel koji zaprima prijedloge za upis i izdaje vlasničke listove).Izvinjavam se što gnjavim ali ovo je za mene "viša matematika".

Unapred hvala!

Inače , na nekretnini nema nikakve zabrane otuđenja iste.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija