Jump to content

Internet trgovina i fiskalizacija


Tetrapak37

Preporučene objave

Upravo sam u postupku otvaranja internet trgovine i moram sve pripremiti da bih mogao početi s radom ali mi fiskalizacija radi veliki problem.

 

Postupak kupnje:

Nakon što kupac pritisne dugme "Kupi" plaćanje preuzima posrednik (payment gateway, poduzeće iz Velike Britanije). Posrednik zatraži upis podataka s kupčeve kartice ili logiranje u kupčev PayPal račun. Nakon što kupac to ispuni novci odlaze na posrednikov račun, a ja izvršim dostavu software-a kupcu putem emaila. Taj posrednik kumulira sve uplate kroz tjedan i na kraju tjedna isplaćuje novčana sredstva (osim ako to ne odluči učiniti iz nekog razloga) na PayPal račun firme, a PayPal ih proslijeđuje na bankovni račun firme.

 

1. Kome od navedenih i u kojem trenutku sam obvezan izdati račun (tko je ovdje u stvari kupac po zakonu o fiskalizaciji)?

2. Nije mi jasno da li sam obvezan račune slati u poreznu upravu na fiskalizaciju, da li ovaj postupak kupnje spada u "plaćanje sa računa na transakcijski račun kod banaka"!

(http://www.porezna-uprava.hr/HR_publikacije/Lists/mislenje33/Display.aspx?id=18889)

Ako moram slati račun na fiskalizaciju, što u slučaju da izbacim posrednika i transakcija ide od kupca direktno na PayPal (on isto tako ponudi kupcu mogućnost upisa podataka s kartice ili logiranje u PayPal račun)?

3. Da li su navodi u članku ovog knjigovođe ispravni (http://www.profitlista.com/fiskalizacija-i-paypal-u-internetskom-poslovanju/)?

4. Cijena u trgovini je izražena u američkim dolarima. Čuo sam da postoje neki problemi s tim?

 

PayPal je payment gateway pa po mom shvaćanju ispada da sve internet trgovine koje primaju uplate preko nekog payment gateway-a na transakcijski račun kod banke ne moraju fiskalizirati račune, nego samo prilagoditi sadržaj računa fiskalizaciji (a cijeli internet bruji o tome kako internet trgovine moraju fiskalizirati račune)?! Više mi ništa nije jasno. Slao sam nekoliko upita poreznoj ali ništa mi nisu odgovorili...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

1. račun izdajete osobi/firmi koja vam uplaćuje novac na račun. Ukoliko posrednik zadržava dio uplate, a vama proslijeđuje ostatak on vam za tu uslugu mora izdati račun, a vi u tom slučaju možete izdati račun krajnjem kupcu.

 

2. vjerujte mi da nije jasno ni našoj poreznoj upravi, tako da nije ništa čudno da nije jasno ni nama običnim smrtnicima. Jasno je da sva gotovinska plaćanja spadaju pod fiskalizaciju i to je logično, ali nikako nije logično da se plaćanje kreditnim karticama izjednačilo s gotovinskim plaćanjem, tako da za sve uplate putem kreditnih kartica treba izdati fiskalizirani račun.

 

3. PayPal nije klasični payment gateway već internet banka koja nudi usluge PG-a. Prema tome objašnjenje u članku koji ste naveli ima logike i vjerujem da je točno. Internet trgovine moraju fiskalizirati račune ukoliko koriste klasične PG usluge tipa t-com payway, u tom slučaju novac nakon uplate odmah sjeda na vaš žiro račun, dok kod PayPala novac sjeda na "njihov" žiro, a zatim se internet transakcijom prebacuje na vaš žiro račun.

Pravo pitanje je što ako nikada ne prebacite novac sa paypal računa već s njim dalje platite internet usluge? Tko i kako to kontrolira? :)

 

4. Naravno da postoje, jer račun koji izdajete mora biti naznačen u kunama, a da li će uz kune biti naznačena i druga valuta to je vaš izbor. Problem nastaje kod konverzije, pošto se na paypal obično prenose iznosi u eurima ili dolarima. Ukratko da bi sve bilo potpuno automatizirano potrebno je koristiti istu konverziju kao i PayPal. Međutim ako je sve što smo ranije naveli točno onda taj račun ne mora biti fiskaliziran, što znači da ga možete izdati kada vam uplata sjedne na žiro račun i tada napravite konverziju prema tečajnoj listi na taj dan.

 

Od porezne nećete imati previše pomoći jer ni oni pola toga ne znaju. Osobno sam proveo pola dana u preznoj tražeći odgovore, na koje mi nitko nije znao dati točan odgovor. Što je najbolje u jednom uredu sam dobio jedan odgovor, a u drugom uredu drugi, kada sam zatražio pismeni odgovor na koji se mogu pozvati ukoliko mi dođe inspekcija nitko ga nije želio izdati. Da ne govorim da su na svako moje pitanje radili telefoni i tražili se odgovori kao da pitam ne znam što. Na kraju mi je rečeno da pošaljem sva pitanja na mail pa da će mi netko odgovoriti. Odlično, napišem mail, računam imati ću sve crno na bijelo... nakon 20 dana stiže odgovor, sve odgovore na vaša pitanja možete pronaći na našoj web stranici http://www.porezna-uprava.hr. Toliko o tome.

 

Ništa to i nije problem, da inspektori imaju razumijevanja pa da kao i u stranim državama u kojima poslujemo sjednu i objasne ukoliko nešto krivo radite i dozvole vam rok u kojem se to treba ispraviti. Nažalost naši samo čekaju gdje će pronaći grešku kako bi vas kaznili. :(

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala vam na odgovoru, drago mi je da sam dobio odgovor od nekog tko već ima iskustva s ovim! Samo da sumiram, da budem siguran da sam sve dobro shvatio.

 

Znači,

1. S obzirom da uplatu primam internet transakcijom s PayPal-a na žiro ne postoji obveza fiskaliziranja računa pa cijena u web-trgovini može biti izražena samo u USD.

2. Kupac klikne na "Kupi" i posrednik preuzima plaćanje. Nakon plaćanja ja izvršim dostavu proizvoda kupcu i ne ispostavim mu nikakav račun. Isto je i u slučaju da izbacim posrednika, a PayPal preuzme njegovu ulogu.

3. Posrednik na kraju tjedna prenese tjedni promet na PayPal račun firme umanjen za proviziju.

4. PayPal nakon nekoliko dana isplati primljena sredstva na žiro uz svoju proviziju. U ovom trenutku ja posredniku ispostavim račun (u kunama) na onaj iznos koji je sjeo na žiroračun i ne moram ga fiskalizirati?

 

 

Vidim da imate iskustvo poslovanje u drugim državama, možete li preporučiti onu koja je optimalna za osnivanje i vođenje web trgovine?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Sve što ste napisali je logično i po meni točno, što na žalost ne znači da je 100% ispravno. Problem je gdje i kako to provjeriti kako bi bili 100% sigurni da radite prema zakonu. Knjigovođe imaju svoje objašnjenje, ako njih pet pitate isto pitanje vjerojatno ćete dobiti pet različitih odgovora. Problem je što je slično i sa poreznicima.

 

Po meni ono što je bitno je da za svaku naplaćenu uslugu za koju primite novac uredno je knjižite i izdate račun prema kojem se obračunavaju porezi. Znači dok radite prema principu "primio sam 100kn i platio na njih sav porez" mislim da neće biti problema.

 

Hrvatska je na 89. mjestu po pitanju poduzetničke klime, tako da bilo koja zapadno europska država će sigurno imati bolje i lakše uvjete za uspješno poslovanje. Prema našem iskustvu poslovanje u skandinavskim državama je barem 20-30 godina ispred poslovanja u HR.

 

http://www.doingbusiness.org/~/media/GIAWB/Doing%20Business/Documents/Annual-Reports/English/DB14-Full-Report.pdf

str. 11 sve govori :(

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne znaju dati ispravan odgovor, ali 100% su sigurni da bi trebalo naplatiti kaznu... :)

 

Ma ne bi ta fiskalizacija ni bila toliki problem da postoji nekakav komercijalni modul za fiskalizaciju koji bi se mogao povezati s običnom HTML trgovinicom i o kojeg bi održavala tvrtka koja ga prodaje. Ali da sam razvijam blagajnu i moram voditi računa o svim budućim zakonskim promjenama i nadogradnjama ne dolazi u obzir... imam puno pametnijih stvari kojima se sada moram posvetiti.

 

Uglavnom, još ću se malo raspitati što bi bilo najbolje. Hvala na savjetima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 5 mjeseci kasnije...

VAŽNO !!!

 

Evo, tek sada sam vidio slučajno ovu temu... Jest malo starija, ali...

 

Registrirao sam se na ove stranice isključivo iz razloga da bi pojasnio neke stvari oko web shop-ova, tako da netko ne bi slučajno došao do krivih zaključaka oko fiskalizacije.

 

Znači, prvo odredimo početnu poziciju:

 

1a) Kartično plaćanje tretira se kao plaćanje gotovinom

1b) Gotovinski računi moraju biti fiskalizirani

 

2a) Bezgotovinski računi ne trebaju biti fiskalizirani

 

3a) Pay Pal posluje obilježjima banke, a ne kao posrednik !!!

3b) Pay Pal kao banka nije registriran kroz registar poslovnih subjekata RH i nemaju dozvolu HNB-a za obavljanje Bankarskih poslova.

 

4a) Pravni subjekti iz RH imaju pravo otvoriti transakcijski račun u bilo kojoj državi EU, za ostale države trebaju tražiti dozvolu HNB-a

4b) Ukoliko pravna osoba RH otvori transakcijski račun kod Pay Pal-a on je legalan samo ako je podružnica Pay Pal-a riješila pravni status unutar te države, u ovom slučaju Velika Britanija.

4c) Pravna osoba RH uz dopuštenje može otvoriti Pay Pal račun u trećim državama

 

5) Web shop može izdati nefiskalizirani račun za bezgotovinsko plaćanje ( 2a) )

 

E Sad....

 

1a) Kartično plaćanje tretira se kao plaćanje gotovinom

 

Ovo je početak i kraj priče !!!

 

A što se tiče Pay Pal-a... smilovao vam se dragi bog i dodijelio vam rođaka za poreznog inspektora ukoliko niste poslovali preko legaliziane poslovnice unutar EU !

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 7 mjeseci kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija