Jump to content

pravna pmoć,oko izračuna mirovine.


Karlo.Jelaš

Preporučene objave

dragovoljac sam domovinskog rata ,ratni vojni invalid,u mirovini sam od 14 lipnja 1999 god.Imam opću radnu nesposobnost,100% sve u svezi rata.Kao dragovoljac iz 108 brigade 1992 prelazim u pričuvni sastav mupa.Poslije demobilizacije iz mupa,1993.godine,nalazio sam se na bolovanju,iako na bolovanju za vrijeme oluje dobivam poziv od ministarstva obrane da se ponovo javim u 108 brigadu,što sam i učinio.Poalije oluje naravno opet je bila demobilizacija pa sam demobilisan po zadnjoj demobilizaciji kao vojnik,međutim iz mupa sam dobio zvanje Viši policijski narednik,,naglašavam u policiji sam bio prije oluje,prije zadnje demobilizacije.Sve to lijepo piše i u ratnom putu,ali u rješenju o činu VIŠI POLICIJSKI NAREDNIK piše:citiram.Zvanje navedeno u izreci rješenja isključivo je osnova po kojem će Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje izračunati visinu mirovine,uzimajući u izračun podatke o plaći određenog čina prpadnika Hrvatske vojske koji je odgovarajući ovom zvanju.

Međutim,referent koji je radio moj izračun mirovine pitao me je ,ko me je tjerao u oluju,rekao sam mu da sam pozvan i da sam se odazvao,,nakon čega mi je rekao da ću zbog toga biti obračun kao vojnik jer mi je to zadnja demobilizacija,iako sam citirao šta piše u rješenju o činu iz MUPA.Uglavnom ja ni do dan danas nisam uspio riješiti taj problem,,pa molim ,,ako netko zna neki pravni savjet ,ili ima isti slučaj da mi odgovori.

Unaprijed se zahvaljujem i pozdravljam. Karlo.

Moram još ovome dodati da u rješenju o zvanju iz MUPA da se ovaj čin utvrđuje s danom 14 lipnja 1999 godine,,što znači s danom odlaska u vojnu mirovinu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ok,vjerujem da je tako,,,mada sam napomenuo da mi u obrazloženju stoji da su me dužni obračunati po tomm činu,,ali ja sam poslije demobilizacije iz mupa bio cijelo vrijeme na bolovanju do oluje,,znači u oluju su me službeno pozvali ,iako sam 1991..bio dragovoljac,,ali sa odazivom u oluju, ,odnosno pozivom ,znači onemogućili su mi da mi zadnja demobilizacije ostane iz mupa,,toga sam i ja svijestan,,znači nisam ja svojom krivnjom demobilisan kao vojnik,,ili svojom namjerom,,ali ako i to sve ostavimo po strani,,pa ako sam dragovoljac hrvi,,odazvao se sa bolovanja i u oluju ,pa mislim da me stim nije trebalo kazniti,,nego vjerujem i nagraditi,....jer ja sam prije oluje,,poslije demobilzacije bio na jakim injekcijama blokadama,sve to piše u ratnom putu,a podignut sam takav i pod injekcijama ostao do demobilizacije.Ispada baš kao što mi je rekao referent ,ko vas je tjerao u oluju i da nisam trebao ići,,ali ja bi ponovo otiša i sutra kad bi trebalo,,samo mislim danije uredu ovo što se radi ovako,,trebali bi svi dragovoljci posebno ,a i ostali koji imaju čin dali iz policije vojske brigada,neovisno ponavljam ponajviše oni koji su dragovoljno otišli biti obračunati po činu kojega imaju...

...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dragovoljci kod obračuna mirovine imaju najveće uvećanje tj.30% dok branitelji imaju uvećanje onliko koliko su vremena proveli u ratu.

 

Hrvatski branitelji, korisnici starosne i prijevremene starosne mirovine koju su ostvarili na temelju staža manjeg od 40 godina, mirovina se povećava, ovisno o razdoblju provedenom u Domovinskom ratu i to:

1. hrvatskom branitelju do 12 mjeseci za 10%

2. hrvatskom branitelju od 12 do 24 mjeseca za 15%

3. hrvatskom branitelju od 24 do 36 mjeseci za 20%

4. hrvatskom branitelju od 36 do 48 mjeseci za 25%

5. hrvatskom branitelju od 48 i više mjeseci za 30%

6. dragovoljcu iz Domovinskog rata za 30%.

 

Pravo na navedeno povećanje imaju i hrvatski branitelji korisnici invalidske mirovine, te članovi obitelji hrvatskog branitelja, korisnici obiteljske mirovine. Hrvatski branitelji, korisnici kumulirane invalidske mirovine ostvarene prema ZOPHBDR također imaju pravo na navedeno povećanje. Tako povećana mirovina ne može iznositi više od mirovine određene na temelju osobnog boda za 40 godina mirovinskog staža.

 

Međutim, nisi jedini koji je tako prošao sa činom, odnosno kao što sam i napisao, da bi dobio bolji čin, morao si otići kao aktivni policijski službenik direktno iz MUP-a u mirovinu. Ovo što su ti napisali viši policijski narednik se podrazumijevalo da odlaziš u mirovinu iz MUP-a.

 

Ali pazi sada, ovo gore uvećanje mirovine (u postotcima) ne vrijedi za aktivne policijske službenike jer oni odlaze u mirovinu pod drugim uvjetima, ali im se obračunavaju drugačiji koeficijenti kao HRVI.....dobivaju dva zvanja "gore" i to se prevodi u vojni čin pa je ipak povoljnije.......ali možemo o tome pisati litanije..........

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija